|
|
Emma |
| Autor |
Wiadomość |
BeeMeR

|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2026 17:08
|
|
|
| Cytat: | | do Brandona na razie nie wiem | dla mnie mógłby być Richard |
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2026 17:55
|
|
|
Tamara, Willoughby był John. Kompletnie mi nie pasuje do niego, tak jak napisałam.
No, ale Fitzwilliam do Darcy'ego też mi nigdy nie pasowało.
Co do Brandona to podobnie jak z Bennetami, imię chyba w powieści nie pada?
Dla mnie mógłby mieć na imię Brandon.
Większość znawców i "znawców" skłania się jednak do Christopher (też pasuje )
Możemy otworzyć nowy temat z imionami austenowskimi. |
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2026 13:49
|
|
|
| annmichelle napisał/a: | | Willoughby był John |
Oesu, racja
| annmichelle napisał/a: | | Fitzwilliam do Darcy'ego też mi nigdy nie pasowało. |
A mnie pasuje, taka posiadłość i takie pochodzenie wymagają takiego imienia aczkolwiek jak się doczytałam gdzieś, cząstka Fitz- w imieniu lub nazwisku oznaczała, że gdzieś wśród przodków tej osoby było dziecko nieślubne.
| annmichelle napisał/a: | | Christopher |
Faktycznie pasuje, ale do Brandona w wykonaniu Alana. ten z miniserialu zdecydowanie nie jest Krzysiem
| annmichelle napisał/a: | | Możemy otworzyć nowy temat z imionami austenowskimi. |
Popieram |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2026 17:58
|
|
|
| Tamara napisał/a: |
Faktycznie pasuje, ale do Brandona w wykonaniu Alana. ten z miniserialu zdecydowanie nie jest Krzysiem |
A mnie Christopher pasuje do obu Brandonów.
Choć Brandon jako imię, a nie nazwisko, pasuje mi jeszcze bardziej, jak już wspomniałam.
Fitzwilliam u Darcy'ego - niestety nie.
To chyba najdziwniejsze imię wśród wszystkich austenowskich głównych bohaterów. Dla mnie - ani ładne, ani romantyczne.
Wiem, że to był ten dziwaczny zwyczaj w Anglii, gdzie czasem nadawano dzieciom jako imię nazwisko matki - stąd właśnie to imię u Darcy'ego: jego matka lady Anna była z domu Fitzwilliam.
Stąd też pułkownik Fitzwilliam, który jest kuzynem Darcy'ego po kądzieli właśnie.
Mój Boże, nie chciałabym aby moje dziecko miało na imię Nowak, Jabłoński czy Kowalski.
Szkoda, że Austen tak poszalała w przypadku akurat tego bohatera, bo jej inne postaci mają imiona-imiona, a nie imiona-nazwiska.
Tamara, co do Fitz jako znacznika nieślubnego pochodzenia to nie do końca tak było. Dotyczyło tylko krótkiego wycinka w historii (za Stuartów) i wypaczyło pierwotne znaczenie wywodzące się od słowa "syn" i funkcjonującego od czasów normandzkich - stąd wzięli się Fitzwilliam, Fitzpatrick, Fitzgerald, itd. Po prostu jako "syn Williama/Patryka/Geralda, ale nie nieślubny.
Próbowano później odkręcić te stuartowskie skojarzenia, bo oczywiście najbardziej cierpiały na tym stare rody wywodzące się ze średniowiecza. |
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2026 18:56
|
|
|
| Nie wiem, czytałam o tym bodaj u Hillary Davidson w którejś książce poświęconej czasom JA, w każdym razie w wydawnictwie brytyjskim. |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|