|
Fajny film wczoraj widziałam VI |
| Autor |
Wiadomość |
annmichelle

|
Wysłany: Śro 26 Sie, 2026 12:21
|
|
|
| RaczejRozwazna napisał/a: | Oglądam pierwszy raz |
Jak to mówią -lepiej późno niż wcale.
To co jeszcze masz w planie zobaczyć? |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Czw 27 Sie, 2026 00:34
|
|
|
| Na razie tyle 😁 |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Wczoraj 20:53
|
|
|
Sprawa Gorgonowej (1977)
Dobry film, świetnie zagrany. I pięknie obrazuje mętne okoliczności śledztwa. |
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Dzisiaj 10:08
|
|
|
| I nawet z grubsza trzyma się faktów. |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Dzisiaj 10:14
|
|
|
| Tak, pozwala też widzowi samemu wyciągać wnioski, przedstawiając fakty i opinie z obu stron barykady, nie odpowiadając jednoznacznie czy na pewno zabiła Gorgonowa |
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Dzisiaj 10:55
|
|
|
Niby tak, ale jednak sprawa była raczej jednoznaczna.
Film jest taki surowy, bez upiększania (także wizualnego) i dobra rola Dałkowskiej.
Pamiętam, że dawno temu kiedy go obejrzałam zainteresowałam się tą sprawą, a ponieważ to nie były jeszcze czasu internetu to dogrzebałam się w bibliotece uniwersyteckiej do materiałów prasowych z tamtego okresu. Czytanie prasy z dwudziestolecia międzywojennego jest już wyzwaniem samym w sobie
A kilka lat temu czytałam wywiad z córką Gorgonowej, którą urodziła w więzieniu. Dobry materiał dla psychologów i wszelkich detektywów-amatorów. |
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Dzisiaj 11:37
|
|
|
| Świetny Aleksander Bardini w roli adwokata Gorgonowej, wiem że byłam wtedy zaskoczona, ponieważ kojarzyłam go z programem muzycznym, w którym doradzał wokalistom, nie wiedziałam, że jest aktorem. |
|
|
|
 |
|
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika.
Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej.
Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron.
Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info
Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.