|
Emma |
| Autor |
Wiadomość |
milenaj

|
|
|
|
 |
Eeva
Rtyhm is my life

|
Wysłany: Pią 06 Wrz, 2013 09:38
|
|
|
To czytaj, pogadamy sobie w odpowiednim wątku |
_________________ I live in the real world where vampires burn in the sun.
I don't want to achieve immortality through my work; I want to achieve it through not dying.
The Cure, Joy Division and Morrissey make it cool to be unloved. |
|
|
|
 |
milenaj

|
|
|
|
 |
Eeva
Rtyhm is my life

|
Wysłany: Pią 06 Wrz, 2013 11:08
|
|
|
to czekam i koniec dumowo-uprzedzeniowego offtopu. Tylko uprzedzam, nie ma pośpiechu, bo cały weekend poza domem i będe mogła odpowiedzieć dopiero w poniedziałek |
_________________ I live in the real world where vampires burn in the sun.
I don't want to achieve immortality through my work; I want to achieve it through not dying.
The Cure, Joy Division and Morrissey make it cool to be unloved. |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Czw 11 Lut, 2016 21:05
|
|
|
| Zauważyłyście , że na początku Emmy , podczas opisu towarzystwa Highbury , panie Bates odnajmują mieszkanko na parterze , a potem wszyscy wspinają się po schodach uważając na stopień na zakręcie ? |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 30 Lis, 2018 15:56
|
|
|
| Rzeczywiście ciekawy tekst, a tam poniżej inne wpisy. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Pią 30 Lis, 2018 15:58
|
|
|
$wietny tekst |
|
|
|
 |
Aragonte

|
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 05 Cze, 2019 21:28
|
|
|
| Ciekawa bardzo. Poczytałabym znów Austen, ale kiedy na to znaleźć czas... |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Śro 05 Cze, 2019 21:32
|
|
|
| Bardzo ciekawa. Szkoda, że my już tak nie dyskutujemy o JA. |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Czw 06 Cze, 2019 16:24
|
|
|
No bo jużeśmy wszystko przedyskutowały we wszystkie strony
Bardzo fajna rozmowa |
|
|
|
 |
Caroline

|
Wysłany: Wto 22 Cze, 2021 20:42
|
|
|
Na YT wisi udostępniony audoobook Emmy w ciekawej interpretacji:
https://www.youtube.com/watch?v=akupYyIlmQI
Dobrze się słuchało, ale uświadomiłam sobie, że niektóre co dłuższe tyrady m.in. panny Bates raczej "skanowałam" wzrokiem niż czytałam szczegółowo. W audiobooku tak się nie da.
Mam nieco inny odbiór tej książki po przesłuchaniu, jakoś bardziej nie lubię Emmy - jej skrucha pod koniec wydaje mi się mało wiarygodna. Tak samo bardziej nie lubię Franka Churchilla. Nawet pan Knightley mnie trochę wkurza! Jeremy Northam potrzebny na ratunek. |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Czw 04 Kwi, 2024 15:14
|
|
|
| Zastanawiałam sie , dlaczego Emma cieszy się powszechną niechęcią czytelniczek JA, chyba większą niż Marianna, i myślę, że przede wszystkim dlatego, że prawie żadna czy żadna z nas nie może się z nią zidentyfikować. To że jest młoda i urodziwa to pal sześć, ale jest bogata, całkowicie niezależna, nie musi się do nikogo dostosowywać ( dopasowywanie się do kaprysów ojca w warunkach wielkiego majątku i wielkiej chałupy nie stanowi większego problemu) i robi co chce, nie oglądając się na nikogo - czy przypadkiem nie to budzi ukrytą zazdrość i całkiem otwartą niechęć ? jest jedyną z bohaterek JA mająca pełną swobodę postępowania i decyzji, nie ma na głowie kłopotliwej/krępującej/głupiej/wymagającej rodziny, nie musi myśleć o zamążpójściu jako środku utrzymania, nie ma żadnych obowiązków opiekuńczych/służebnych wobec innych, nie ma długów wdzięczności , kłopotów materialnych, żadnych zobowiązań wobec nikogo i niczego. Jedyna, która może żyć tak jak chce i to robi. Czy nie dlatego jest bohaterką nielubianą ? |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Czw 30 Maj, 2024 22:10
|
|
|
Odniosę się z opóźnieniem
Może być trochę w tym prawdy, nie powiem, ale z drugiej strony czyta się czasem eskapistyczne książki, których bohaterowie/bohaterki wyrastają mocno nad przeciętność, a nadal może traktować ich jako swoje alter ego. No, ale ja w sumie lubię Emmę, mimo jej przemądrzałości I nie jest tak do końca wolna ani swobodna - jest zobowiązana do opieki nad marudzącym ojcem i w zasadzie przywiązana do jej malutkiej mieściny, pewnie tylko do Londynu z rzadka wyjeżdża, wypad nad morze już nie wchodzi w grę. |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Czw 30 Maj, 2024 23:21
|
|
|
O całkowitej swobodzie wiadomo , że nie ma mowy, ale że tak powiem nikt nią nie dyryguje, nie wymaga wyjścia za mąż, robienia tego czy tamtego, sama niezależnie rządzi Hartfield, to że się opiekuje ojcem i z tego powodu nigdzie nie wyjeżdża , jest przede wszystkim jej osobistą decyzją . Jest to niezależność na miarę Highbury, ale i tak nieporównywalnie większa , niż innych kobiet z jej otoczenia. Jest kobietą, więc siłą rzeczy może mniej, ale w ramach tego , co może, robi co chce. Pamiętajmy, w jakich czasach to się rozgrywa i w jakim miejscu.
Ja Emmę bardzo lubię, zresztą lubię wszystkie bohaterki JA , może z wyjątkiem Kasi Morland, która mnie zwyczajnie wkurza swoją bezmyślnością. |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Sob 03 Sty, 2026 17:11
|
|
|
Mr Tudor zaczął na YT nowy cykl, o Emmie tym razem. Odsłuchałam pierwszy odcinek- jest świetny Bardzo ładnie ustawia tę powieść i bohaterkę w uniwersum J A. Warto posłuchać. Tutaj link:
https://www.youtube.com/watch?v=wchGAw_Sbvk |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Czw 08 Sty, 2026 17:12
|
|
|
Bardzo fajny w istocie
Będę nadal się upierać przy twierdzeniu, że Emma jest żeńską wersją pana Darcy'ego |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
|
|
|
 |
|