|
Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne |
| Autor |
Wiadomość |
Trzykrotka

|
Wysłany: Czw 08 Maj, 2025 23:29
|
|
|
W krakowskiej filharmonii uwolnionej od hałasu tramwajów, bo remont Placu Wszystkich Świętych.... Zaczął się Festiwal 4 tradycji.
https://filharmoniakrakow.pl/public/festiwale/festiwal-4-tradycji/
Byłam dziś na koncercie Pieśni Lewantu.
Ojejku-jej, jakie cudo! Sześciu muzyków różnych wyznań i narodowości, różne orientalne instrumenty i część smyczkowa orkiestry filharmonii. Co za piękny koncert, mówię wam! Na dodatek sporo było mówione - i o tej muzyce i o tradycji i o detalach czysto technicznych.
Mają być jeszcze koncerty z muzyką bałkańską, żydowską i - chyba - cerkiewną, prawosławną. Chciałabym się jeszcze na któryś wybrać.
Polecam Krakowiankom i gościom |
|
|
|
 |
Aragonte

|
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 30 Maj, 2025 19:53
|
|
|
| "Łowca androidów" - jak pójdziesz na to, to chętnie przeczytam o twoich wrażeniach. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pią 20 Cze, 2025 01:52
|
|
|
Pójdę, już kupiłam bilet - ale to dopiero w drugiej połowie roku będzie. Obym tylko się nie pochorowała, już Don Kichot mi przepadł z tego powodu.
A teraz podrzucam link do czegoś, co też chciałam zobaczyć na żywo - dyptyk aletowy Exodus/Harnasie. Tzn. spory kawałek Exodusu widziałam (to muzyka Kilara) i był fantastyczny Potem niestety przegapiłam. Skoro można obejrzeć, to korzystajcie, moim zdaniem warto:
https://www.youtube.com/watch?v=m-xkFO41F3s
Wrzucę ten sznurek też w wątku tańca/baletu. |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Śro 25 Lut, 2026 15:00
|
|
|
Krakowianki - zachęcam do wybrania się na koncert Yehudy Prokopowicza w najbliższy wtorek, 3 marca o 19 w sali Florianka na Basztowej. Zagra Koncert e moll Chopina. Ten termin mi wybitnie nie pasuje. Ale może któraś z Was skorzysta
https://www.facebook.com/...63&locale=pl_PL |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pią 10 Kwi, 2026 13:00
|
|
|
Czy jakaś forumka chciałaby dołączyć i pójść ze mną na koncert Kamelot w listopadzie? Progresja, 11.11.26.
Teoretycznie mój najmłodszy siostrzeniec planuje się wybrać ze mną, ale może mu się odwidzi Bilety nie są może najtańsze, ale jak na kapelę z USA to chyba w normie:
https://www.eventim.pl/ev...lkaAr1iEALw_wcB |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Aragonte

|
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Pon 13 Kwi, 2026 05:24
|
|
|
| Na Eluveitie chętnie! |
|
 |
RaczejRozwazna
|
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 19 Kwi, 2026 19:48
|
|
|
| Dzięki za informacje. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2026 02:21
|
|
|
Wrzucę link tutaj i może jeszcze w innym wątku, żeby zainteresowani nie przegapili.
Jest dostępny na YT balet "Peer Gynt" z naszego Teatru Wielkiego Od wczoraj do 28 czerwca, więc trochę czasu jest.
Tu link:
https://www.youtube.com/watch?v=nwK_QIFykx8 |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2026 02:22
|
|
|
| praedzio napisał/a: | | Na Eluveitie chętnie! |
Pamiętaj tylko, że oni mają sporo muzyki z growlingiem Ja w sumie najbardziej lubię te ich folkowe, mało metalowe płyty.
Bilet na Kamelot już mam. |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Aragonte

|
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Śro 13 Maj, 2026 19:21
|
|
|
Ja bardzo chętnie ale muszę poczekać na grafik delegacji - do miesiąca powinno się u mnie wyjaśnić |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Czw 14 Maj, 2026 00:57
|
|
|
Dobra, w ostateczności nie będziemy siedziały obok siebie, tylko poplotkujemy w przerwie
A poza tym zerknij w wolnej chwili na program nowego sezonu w Warszawie, w Operze Narodowej - biletów jeszcze nie można kupić, ale wypatrzyłam już sobie kilka spektakli operowych i baletowych, m.in. "Opowieści Hoffmanna", których jeszcze nie widziałam na scenie (i w sumie znam z muzyki tylko fragmenty, ale podobają mi się.). |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Nie 17 Maj, 2026 01:32
|
|
|
| Admete napisał/a: | | "Łowca androidów" - jak pójdziesz na to, to chętnie przeczytam o twoich wrażeniach. |
Admete, toż mówię, że pisałam o tym, że idę na "Łowcę androidów" - tylko że faktycznie rok temu |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 17 Maj, 2026 11:06
|
|
|
Mogłam zapomnieć |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pon 18 Maj, 2026 10:40
|
|
|
Warszawskie dziewczyny - jeśli macie chwilę w najbliższy piątek to zapraszam na koncert do Uniwersytetu Muzycznego na Okólniku - grać będą młodzi utalentowani ludzie a repertuar różnorodny. Wstęp wolny.
https://www.facebook.com/...201539046334467 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 19 Maj, 2026 00:15
|
|
|
| RaczejRozwazna napisał/a: | Warszawskie dziewczyny - jeśli macie chwilę w najbliższy piątek to zapraszam na koncert do Uniwersytetu Muzycznego na Okólniku - grać będą młodzi utalentowani ludzie a repertuar różnorodny. Wstęp wolny.
https://www.facebook.com/...201539046334467 |
Chętnie bym poszła, ale chyba pojadę do mamy w ten piątek
Lata temu dość często chadzałam tam na koncerty, potem jakoś odpuściłam sobie. |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Śro 20 Maj, 2026 09:02
|
|
|