To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV |
Autor |
Wiadomość |
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Sob 09 Lis, 2024 13:44
|
|
|
Kupiłam książkę Piotra Oczko "Suknia i sztalugi. Historia dawnych malarek". Pięknie wydana i wydaje się, że będzie ciekawa. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Nie 10 Lis, 2024 21:48
|
|
|
Dopiero się przymierzam, może w grudniu. |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Sob 23 Lis, 2024 13:29
|
|
|
Sven Linqvist "Wytępić całe to bydło" - o historii kolonializmu w Afryce i Australii
Wright Thompson "Cena naszych marzeń" - ciekawe, psychologizujące spojrzenie na losy sportowców u schyłku i po zakończeniu kariery.
Małgorzata Czynska "Kobiety z obrazów" - losy Polek uwiecznionych w malarstwie.
A z serii nadrabianie klasyki:
"Światłość w sierpniu" (mocne), "Dialogi karmelitanek" (zaskakująco dobre przemyślenia dotyczące lęku), "Barbarzyńca w ogrodzie" (tak erudycyjnych książek nikt już dziś nie pisze... Co za metafory!) |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Sob 23 Lis, 2024 15:37
|
|
|
RaczejRozwazna napisał/a: | "Barbarzyńca w ogrodzie" (tak erudycyjnych książek nikt już dziś nie pisze... Co za metafory!) |
Powinnam to przeczytać teraz, bo dawno temu pewnie nie byłam w stanie docenić w pełni.
Skończyłam ostatecznie książkę o Żeleńskim - czytało mi się jak po grudzie, choć raczej z przyczyn życiowych niż dotyczących samej książki. Poza tym przeczytałam też książkę Agnieszki Klessy - Shin "Polka w Korei". |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Sob 23 Lis, 2024 15:52
|
|
|
No i jak książka Pyry? |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Sob 23 Lis, 2024 16:39
|
|
|
Przyjemnie się ja czyta. Większość rzeczy już wiedziałam, ale ona ma dobry styl i z przyjemnością przeczytałam - szybko się czyta, nic zobowiązującego. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Pon 25 Lis, 2024 08:48
|
|
|
RaczejRozwazna napisał/a: | "Światłość w sierpniu" (mocne), |
Kiedyś próbowałam przez to przebrnąć, ale jak dotarłam do zdania, zajmującego całą stronę, wymięłam. I co gorsza zupełnie nie pamiętam o czym to było, poza tym, że ponure. Ogólnie Faulkner w powieściach jest dla mnie niestrawny - wszystko za długo, za dużo, za ciężko, i to mnie do niego wiele lat temu zniechęciło. Za to opowiadania - cudowne, zwięzłe, krótkie, znakomicie skonstruowane i z pointą. |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pon 25 Lis, 2024 13:02
|
|
|
Ja mam tak z Murakamim - nie lubię powieści, a opowiadania cudowne.
Mnie styl Faulknera nie przeszkadza - chwilami to jest tak jakby "zdyszane" pisanie, wyrzucanie słów na jednym oddechu i ma swój urok. Ale całość rzeczywiście ponura choć wydaje mi się, że dobrze uchwytuje realia Południa. |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Pon 25 Lis, 2024 20:15
|
|
|
Barbarzyńcę w ogrodzie wielbię. I inne eseje Herberta o kulturze i cywilizacji: i Martwą naturę z wędzidłem i Krajobraz nad morzem. Cudowne wyczucie języka, poetyckość nie przesadna, a erudycja! Tak, mało kto już teraz tak operuje słowem. |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Wto 26 Lis, 2024 08:22
|
|
|
RaczejRozwazna napisał/a: | wydaje mi się, że dobrze uchwytuje realia Południa. |
Faulkner był z Południa, więc dobrze wiedział o czym pisze. Chociaż podejrzewam , że to i tak była wersja złagodzona. |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 01 Gru, 2024 12:12
|
|
|
Przeczytałam książkę Piotra Oczko "Suknia i sztaluga" o kobietach-malarkach na przestrzeni kolejnych stuleci. Bardzo polecam i chyba kupie sobie inną książkę autora "Pocztówka z Mokum". Żałuję, że nie udało mi się nigdy przeczytać książki "Miotła i krzyż. Kultura sprzątania w dawnej Holandii, albo historia pewnej obsesji" - czytałam o niej lata temu w "Polityce". |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Nie 01 Gru, 2024 20:32
|
|
|
Mam w koszyku w Bonito. |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Dzisiaj 16:13
|
|
|
Przeczytałam biografię Konopnickiej autorstwa Grzebałkowskiej - "Dezorientacje". Jest dobra, jak to u Grzebałkowskiej, jakkolwiek większość rzeczy już wiedziałam. To teraz pewnie poczekamy na Orzeszkową Jestem w trakcie czytania "Pocztówki z Mokum" Piotra Oczki. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
|