PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
Autor Wiadomość
Caitriona 
Byle do zimy

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 13:45   

Admete napisał/a:
nowej książki z serii o Cormoranie Strik'u. Właśnie się pojawiła

U, super, też bardzo lubię.
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 16:59   

Właśnie czytam i oczywiście nie mogę się oderwać. Choć najbardziej mnie interesuje sama zagadka. Mniej rozterki Robin.

annmichelle 

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 17:10   

Czy to nie ta powieść, której jakieś 2-3 miesiące temu zdradzono zakończenie, kto zabił (z powodu nagonki na Rowling)? :mysle:
Jeśli tak, to raczej sobie odpuszczę czytanie, niestety. :-| Szkoda... :(

Akaterine 

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 17:46   

Ja akurat lubię stronę obyczajową w serii o Strike'u. Nawet gdybym znała zakończenie (na szczęście nie trafiłam na te informacje) to i tak bym czytała.

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 17:55   

Nie znam zakończenia. W kryminałach strona obyczajowa ma stanowić tylko tło ( dla mnie ) - ale u Rowling jest zasadniczo w sam raz. Nawet gdybym znała zakończenie ( czasem znam ;) ), to i tak bym czytała, bo proces dochodzenia do prawdy jest najciekawszy.

annmichelle 

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 18:09   

Przy czytaniu kryminałów (i oglądaniu filmów kryminalnych) nie chcę znać zakończenia. :wink: To trochę jak znanie wyniku meczu przed jego oglądaniem. :-P
Nie wyobrażam sobie np. przeczytać "Morderstwa w Orient Ekspresie" znając zakończenie. :roll:
Podobnie mam w przypadku innych kryminałów, także tych mniej klasycznych czy nieznanych.
Strona obyczajowa stroną obyczajową, ale w kryminale zagadka jest dla mnie jednak najważniejsza.
Chyba, że książka mi się bardzo podobała i czytam ją po raz kolejny: wtedy zupełnie nie przeszkadza mi, że znam zakończenie. :-) Czytam ją przecież ponownie również z innych powodów (język, styl, sympatia do bohaterów, tło obyczajowe, opisy, itd.) niż tylko "kto jest winny".

W przypadku tej książki Rowling było dużo szumu, nie napiszę tutaj dlaczego, bo byłby to właśnie spoiler.

Miłej lektury! :-)

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 18:33   

annmichelle napisał/a:
Nie wyobrażam sobie np. przeczytać "Morderstwa w Orient Ekspresie" znając zakończenie.

Sama napisałaś, że czasem czytasz drugi raz. Ja też ;) Meczy piłkarskich nie oglądam. Brrr... - to by była tortura. Spoilery nie są jakieś straszne. Ważny jest proces - samo śledztwo.

annmichelle napisał/a:
Strona obyczajowa stroną obyczajową, ale w kryminale zagadka jest dla mnie jednak najważniejsza.

Odniosłam zupełnie inne wrażenie, bo lubisz te kryminały, które maja bardzo rozbudowana warstwę obyczajową. Próbowałam czytać Nessera - nic z tego ;) Nudziłam się. Czyli po staremu :wink:

annmichelle napisał/a:
W przypadku tej książki Rowling było dużo szumu, nie napiszę tutaj dlaczego, bo byłby to właśnie spoiler.

Nie dość, żebym o tym usłyszała ;) Na szczęście. Współczuję Rowling tej nagonki. Mam nadzieję, że wykryli źródło przecieku i ktoś dostał w cztery litery.

Ania Aga 

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 18:39   

Ja bardzo szybko zapominam fabułę łącznie z tym kto zabił :wink:

annmichelle 

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 18:56   

Admete napisał/a:
annmichelle napisał/a:
Nie wyobrażam sobie np. przeczytać "Morderstwa w Orient Ekspresie" znając zakończenie.

Sama napisałaś, że czasem czytasz drugi raz. Ja też ;)

Chodziło mi o to, że gdy czyta się PIERWSZY raz kryminał i zna jego zakończenie - sorry, nie moja bajka. :mrgreen:

Admete napisał/a:
Spoilery nie są jakieś straszne. Ważny jest proces - samo śledztwo

Cóż, ja mam jednak nieco inne zdanie. :-P
W kryminale wiele rzeczy jest dla mnie istotnych: fabuła, bohaterowie, opisy, tło obyczajowe, dedukowanie samemu "kto jest winien" (przy spoilerze odpada ta przyjemność), element ZASKOCZENIA. :mrgreen: :twisted:
Spoilerom w kryminałach, thrillerach jestem zdecydowanie przeciwna. Odbierają mi po prostu sporą część przyjemności przy czytaniu/oglądaniu.

Admete napisał/a:
annmichelle napisał/a:

Odniosłam zupełnie inne wrażenie, bo lubisz te kryminały, które maja bardzo rozbudowana warstwę obyczajową.

Wyjaśniłam powyżej :-) - to dla mnie jeden z ważnych elementów, ale nie wiodący.

Admete napisał/a:
Próbowałam czytać Nessera - nic z tego ;) Nudziłam się. Czyli po staremu :wink:

Nie wiem, co czytałaś Nessera. :mysle:
Nie namawiam, bo wiem, że nam się gusta rozjeżdżają. :wink: :lol:
Ja lubię jego styl, język, a szczególnie filozoficzne, literackie rozważania - na takim poziomie rzadko spotykane w kryminałach, thrillerach. Seria z Barbarottim jest dla mnie świetna. Choć np. "Kim Novak nigdy nie wykąpała się w jeziorze Genezaret" ma nostalgiczny klimat.
No, ale koniec o Nesserze (przeczytałam wszystko co było wydane po polsku :-P ). :mrgreen:

Nie próbuję więc nawet polecać Ci Michela Bussi'ego - dla mnie jego kilka książek (też czytałam wszystkie :mrgreen: ) to najwyższa półka w tematyce kryminalno-thrillerowej ze względu na narrację, twisty, klimat, a "Czarne nenufary" - nigdy nie spotkałam się z takim typem narracji. Nie wyobrażam więc sobie tam znać zakończenie przed przeczytaniem książki. To już nie jak znanie wyniku meczu przed meczem :-P , ale no nie wiem - powiedzenie dziecku, które wierzy w Mikołaja, że to bujda. :lol:

Admete napisał/a:
annmichelle napisał/a:

Nie dość, żebym o tym usłyszała ;) Na szczęście. Współczuję Rowling tej nagonki. Mam nadzieję, że wykryli źródło przecieku i ktoś dostał w cztery litery.

To nie był przeciek, ale recenzje i opinie po premierze książki.

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 19:49   

Ale to przecież nie każdy musi czytać te recenzje. Ja nie znam ani jednej :mrgreen: Sama sobie wyrabiam opinie.
Nessera czytałam Karambol - nie dotrwałam nawet do momentu, w którym śledztwo się rozpoczyna, bo tam były tylko rozkminy człowieka, który spowodował wypadek. No przepraszam bardzo - ja to muszę mieć na pierwszym planie prowadzącego śledztwo, a nie przestępcę.

Bussi to Francuz? - nie spróbuję nawet, bo Francuzi nie piszą ( według mnie ) prawdziwych kryminałów. Prowadzący śledztwo musi się dać lubić, zagadka powinna być ciekawa, tło obyczajowe - raczej takie, które zaznacza klimat miejsca akcji ( np. Shetlandy, Edynburg, Londyn. Nowy Jork ) niż problemy osobiste bohaterów, zło ma być definitywnie ukarane i nie może być gloryfikowane ( np. Hannibal ). Samo śledztwo - tropy, poszlaki, dowody, procedury, rozmowy ze świadkami - maja stanowić centrum historii. Inne rzeczy nie są już dla mnie kryminałami, tylko powieściami obyczajowymi z kryminałem w tle.

Zamknę dziś wieczorem ten wątek. Przekleję ten post do nowego.

annmichelle 

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 20:03   

Admete napisał/a:
Bussi to Francuz? - nie spróbuję nawet, bo Francuzi nie piszą ( według mnie ) prawdziwych kryminałów ;)

Uuuu - uprzedzenia? :wink:
Tak, Michel Bussi to Francuz. :-P Jego książki to nie są kryminały jak skandynawskie ani jak brytyjskie. Właśnie dlatego dla mnie są one inne i oryginalne. :-)
Swoją drogą czytałam już kryminały brytyjskie, amerykańskie, szwedzkie, norweskie, francuskie (!), holenderskie, niemieckie, islandzkie, rosyjskie, polskie :mrgreen: , hiszpańskie, portugalskie, włoskie, australijskie i pewnie jeszcze inne, które teraz mi wypadły z głowy. :mysle:
I dzielę je na te, które mi się spodobały lub nie. Narodowość autora nie ma dla mnie znaczenia. :-P

Wracając do Rowling i spoilera - to nie były recenzje same w sobie (te były raczej pozytywne), ale, hm - oburzenie części czytelników w pewnej kwestii. Sporo było o tym na portalach literackich, ale też przewinęło się w newsach np. na onecie.
Więcej Ci nie zdradzę :wink: (chyba, że jak skończysz czytać), bo może nie każdy chce czytać spoiler. :mrgreen: :-)

Ania Aga 

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 20:05   

Bernard Minier, Francuz pisze bardzo dobre kryminały.

annmichelle 

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 20:08   

Admete napisał/a:
Prowadzący śledztwo musi się dać lubić, zagadka powinna być ciekawa, tło obyczajowe - raczej takie, które zaznacza klimat miejsca akcji ( np. Shetlandy, Edynburg, Londyn. Nowy Jork ) niż problemy osobiste bohaterów, zło ma być definitywnie ukarane i nie może być gloryfikowane ( np. Hannibal ). Samo śledztwo - tropy, poszlaki, dowody, procedury, rozmowy ze świadkami - maja stanowić centrum historii.

Czytałaś serię P.D. James z Dalglieshem?
Dla mnie wszystko z Twojego opisu pasuje jak ulał. Aktualnie czytam powieść, która dzieje się małej wyspie, trup, 15 podejrzanych, trzech prowadzących śledztwo. No i Adam Dalgliesh to dla mnie jeden z sympatyczniejszych bohaterów kryminałów. :-)
Christie? Van Gulik? To klasyczne kryminały: trup, śledztwo, zamknięty krąg podejrzanych, tropy, motywy, wina i kara.

annmichelle 

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 20:10   

Ania Aga napisał/a:
Bernard Minier, Francuz pisze bardzo dobre kryminały.

Tu mam bardzo mieszane uczucia.
Minier, wg mnie, to taka słabsza wersja Nesbo. :roll:
O ile "Paskudna historia" spodobała mi się za pomysł, stylistykę i zakończenie, "Na krawędzi otchłani" też była w miarę ok, o tyle cała seria z inspektorem Servazem była dla mnie, niestety, nietrafionym zakupem. :?
Ostatnio zmieniony przez annmichelle Czw 26 Lis, 2020 20:17, w całości zmieniany 1 raz  

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 20:16   

Żadne uprzedzenia - nie mam nic do Francuzów. Po prostu nie trafia do mnie ich pisanie, ani seriale, ani filmy. Tak samo mam z literaturą rosyjską. Nie moje klimaty. Serię P.D.James znam - nie ma u nas zbyt wiele książek, nie zostały przetłumaczone. Van Gulik mnie nudzi. Christe czytałam jeszcze w liceum ;)

Cytat:
Wracając do Rowling i spoilera - to nie były recenzje same w sobie (te były raczej pozytywne), ale, hm - oburzenie części czytelników w pewnej kwestii. Sporo było o tym na portalach literackich, ale też przewinęło się w newsach np. na onecie.

Nie chcę wiedzieć, bo czytam z przyjemnością. Oburzenie niektórych czytelników - trudno, bywa.

annmichelle 

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 20:23   

Admete napisał/a:
Serię P.D.James znam - nie ma u nas zbyt wiele książek, nie zostały przetłumaczone.

Z Dalglieshem przetłumaczono na polski 10 pierwszych tomów, choć oczywiście te pisane w latach 60-tych miały inny klimat niż te z 90-tych. :-) Swoją drogą trochę dziwnie mi się czyta teraz te ostatnie tomy, gdy gdzieś na marginesie pojawiają się komórki, internet, DNA :mrgreen: , ale jednocześnie to wciąż są kryminały P.D. James, jakie lubiłam. :-)

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 20:27   

Nie mam dostępu do wszystkich wydanych.

Agn 
księgarniany wymiatacz

Wysłany: Czw 26 Lis, 2020 22:10   

annmichelle napisał/a:
Czy to nie ta powieść, której jakieś 2-3 miesiące temu zdradzono zakończenie, kto zabił (z powodu nagonki na Rowling)? :mysle:
Jeśli tak, to raczej sobie odpuszczę czytanie, niestety. :-| Szkoda... :(

Poniewaz nie nadzialam sie na te informacje, to nie wiem kto zabil. I chetnie przeczytam. :)

Trzykrotka 

Wysłany: Pią 27 Lis, 2020 10:29   

Ja już mam nowego Cormorana i tylko mi żal, że daję książkę mamie na Mikołaja i będę musiała przeczekać kilka osób aż do mnie wróci - pożyczona.

Ania Aga 

Wysłany: Pią 27 Lis, 2020 19:19   

Nie czytałam nic Harlana Cobena, wpadła mi w ręce "Błękitną krew", okazała się częścią cyklu o Myronie Bolitar, bardzo szybka w czytaniu, ciekawa fabuła, może bez rewelacji ale chętnie przeczytam pozostałe z serii. Następny był "Chłopiec z lasu", i tu mam pytanie do czytających Cobena, czy wszystkie jego powieści są zbudowane na tym samym schemacie - czyny z przeszłości wpływają na obecne życie bohaterów?

annmichelle 

Wysłany: Pią 27 Lis, 2020 19:26   

Ania Aga napisał/a:
i tu mam pytanie do czytających Cobena, czy wszystkie jego powieści są zbudowane na tym samym schemacie - czyny z przeszłości wpływają na obecne życie bohaterów?

Nie analizowałam książek Cobena pod tym kątem :mysle: , a czytałam wszystkie jego powieści. :-) Dla mnie to jeden z nielicznych autorów, których kupuję "w ciemno". :-)
Ma kilka gorszych powieści (szczególnie tych napisanych jako pierwsze, jeszcze w latach 90-tych), ale ogólnie trzyma poziom i nawet jeśli jakaś historia wydaje się podobna do innej jego książki to finalnie tak pokieruje fabułą, że nie jest to "copy-taste".
Akurat ja wolę jego powieści bez Myrona. :-)

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Pią 27 Lis, 2020 19:34   

Czytałam coś, ale nie chwyciło.

Ania Aga 

Wysłany: Pią 27 Lis, 2020 19:42   

annmichelle, wrażenie było uderzające, jakbym czytała kolejną wersję tej samej książki. Mam nadzieję, że moja biblioteka się otworzy i będę mogła sprawdzić inne książki Cobena :wink:

annmichelle 

Wysłany: Pią 27 Lis, 2020 19:54   

Ania Aga napisał/a:
annmichelle, wrażenie było uderzające, jakbym czytała kolejną wersję tej samej książki. Mam nadzieję, że moja biblioteka się otworzy i będę mogła sprawdzić inne książki Cobena :wink:

Ja - polecam. Choć trzeba, oczywiście, lubić ten gatunek. :-) Wg mnie podobnie pisze Simon Kernick (choć sporo ich różni), a i kilka powieści Kathryn Croft było dla mnie takich cobenowych w klimacie. :-)
Ale tak jak mówię - nie miałam poczucia, że autor kopiuje swoje własne książki, bo jednak od pewnego momentu akcja szła swoją drogą i zakończenie prawie zawsze mnie zaskakiwało. :-)
Fakt, że czytałam te ponad 30 (?) książek na przestrzeni kikunastu lat, więc może inne miałabym wrażenie gdybym przeczytała je w ciągu miesiąca. :mrgreen:

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Sob 28 Lis, 2020 09:38   

Zarwałam noc, ale skończyłam nową powieść Rowling. Wydaje mi się ( osąd oczywiście subiektywny ), że to najlepsza część z serii. Bardzo ciekawa historia z przeszłości ( lubię takie motywy ), ponura w gruncie rzeczy, rozwój bohaterów, klimat. Zakończenie - nie zgadłam mordercy :) Punkt dla autorki. A Rowling swoim pożal się Boże "krytykom" powinna wystawić metaforycznie środkowy palec i cieszyć się rodziną, talentem, sławą i pieniędzmi :-P

Przypomniało mi się, że na Forum była mowa o atakach na Rowling, bo miała swoje zdanie na temat osób transpłciowych. O to chodziło? To jeśli potem ujawniano zakończenie powieście, to cudowne i wspaniałe zachowanie :roll: Na pewno najbardziej zaszkodzono autorce, a nie zwykłym czytelnikom. Wspaniała postawa, tylko przyklasnąć.
Ostatnio zmieniony przez Admete Sob 28 Lis, 2020 09:42, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu