|
Hrabia Monte Christo (2024) |
Autor |
Wiadomość |
annmichelle
|
|
|
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Pią 02 Sie, 2024 17:06
|
|
|
Ja tylko jestem ciekawa, dlaczego ostatnio wszyscy się uparli na XIX-wieczne bohaterki ganiające z rozkudłanymi wlosami i do tego grzywkami jak Jane Birkin |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Pią 02 Sie, 2024 18:56
|
|
|
Dlatego że to lepiej wygląda dla współczesnego oka i jest "seksi," a kogo obchodzi historyczna zgodność. Karolina Żebrowska zrobiła kiedyś na ten temat genialny film, tyle że o kostiumach. |
|
|
|
|
annmichelle
|
Wysłany: Śro 07 Sie, 2024 11:53
|
|
|
Recenzja brzmi dla mnie bardzo zachęcająco, szczególnie:
Innymi słowy, z tych kilkunastu (kilkudziesięciu?) dotychczas zrealizowanych adaptacji „Hrabiego Monte Christo” to Delaporte i de La Patellière nakręcili tę najbardziej kompletną i oddającą ducha literackiego pierwowzoru, przy dochowaniu wierności i fabule, i wymowie.
A tu całość opinii:
https://lubimyczytac.pl/hrabia-monte-christo-zemsta-saute-recenzja-filmu |
_________________ |
|
|
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Nie 11 Sie, 2024 13:45
|
|
|
Oby |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 11 Sie, 2024 16:43
|
|
|
Chciałabym zobaczyć, ale film jest długi, a godziny seansów trochę niewygodne. Plus grają w kinie, w którym są wyjątkowo niewygodne fotele na sali. Potem na pewno będzie gdzieś na którym z VOD... |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Czekam na październik.
|
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Pon 02 Wrz, 2024 10:19
|
|
|
Wybrałam się na nowego Hrabiego Monte Christo. Polecam, naprawdę dobrze spędzony był ten czas w kinie. Materiał jest mocno skrócony, jak inaczej pomieścić całość powieści w jednym filmie, ale zrobione jest to zgrabnie. Jak dla mnie, to część pierwsza, czyli do uwięzienia Dantesa, była najlepsza. Cudowne krajobrazy, przepięknie wyczarowany klimat morza, Marsylii, posiadłości wśród zieleni. Bardzo zwyczajni, tak normalnie, nie nieludzko - ładni, młodzi i szczęśliwi bohaterowie - strata Dantesa była bolesna dla widza, bo taka wręcz namacalna. Druga część, czyli zamek If, choć - wiadomo - okropna, to pięknie zrobiona, udało się, głównie przez operowanie światłem i piękną muzykę. Trzecia część - zemsta potraktowana już bardzo szybko i najmniej emocji we mnie budziła, co nie znaczy, że była zła.
Było jak należy, emocje były, postawiono na naturalność, co znaczy, że panie miały piegi zamiast tony podkładu, ale - niestety - rozpuszczone włosy albo gołe głowy. No trudno. Za to odstępstw kolorystycznych - wiecie o czym piszę - nie było. To była czwarta ekranizacja jaką oglądałam i najbardziej mi się podobała.
Dodam, że - jak się dowiedziałam - te olśniewające krajobrazy to była Malta. Tym bardziej muszę się tam wybrać. |
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Wto 03 Wrz, 2024 14:45
|
|
|
Zamierzałam wybrać się w czasie urlopu, ale nie dałam rady. Może jeszcze zdążę, hmmm. |
_________________ ... |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Śro 04 Wrz, 2024 06:38
|
|
|
Pewnie jeszcze gdzieś grają |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|