|
Duma i uprzedzenie Pride and Prejudice (1980) |
Autor |
Wiadomość |
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2018 20:47
|
|
|
Mnie tam glos z offu nie wadzil. Taki urok. Tak wymyslono scenariusz, chcieli jak najlepiej zrobic Austen. Mam jedna doskonala ekranizacje, inne moga byc niedoskonale.
Swoja droga ciekawe, jak sama Austen by sie na ekranizacje swoich dziel zapatrywala. |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
|
Elisabeta
|
Wysłany: Nie 15 Lip, 2018 09:31
|
|
|
Agn napisał/a: | Swoja droga ciekawe, jak sama Austen by sie na ekranizacje swoich dziel zapatrywala. |
Agn, też bym bardzo chciała wiedzieć. Może byśmy się zdziwiły...
Ten serial zawsze będę kochać, bo otworzył mi drogę do Jane Austen. I naprawdę podoba mi się do dziś. A jak czołówka mnie wtedy, przed laty zachwycała. Dla każdego odcinka inna. Niedawno obejrzałam go w necie, ale dobrze mieć teraz serial na DVD. Nareszcie. Zawsze pod ręką. |
_________________ "Wszystko można znieść i wycierpieć, oprócz małżeństwa bez miłości." Jane Austen List do Fanny Knight, 18 listopada 1814 |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Czw 24 Wrz, 2020 12:00
|
|
|
Lady_Joanna napisał/a: | A wiesz, że nawet mi się podobała może dlatego, że nie miałam dużych oczekiwań, rzeczywiście Mary bardzo fajna, pan Collins też, niby głupek, ale sympatyczny. Darcy trochę za "sztywny" i mało przystojny jak dla mnie Też mi się podobało, że pokazano siostry razem. Zdecydowanie wolę od wersji z 2005 roku. Niektóre sukienki rzeczywiście brzydkie i parasolki też |
Pan Collins był taki jakim go sobie wyobrażałam na podstawie książki: wielki, zwalisty, niezgrabny, ale nieszkodliwy - może tylko dla stóp Lizzy w tańcu. Jak on komicznie podskakiwał
Och tak, parasolka Lizzy wyglądała jak abażur do PRL-owskiej lampki nocnej, takiej ze stolikiem. Miała niedorzeczne frędzle, które kłóciły się z wysokim czepkiem. I te sukienki, brrr... Lizzi miała taką białą, z marszczeniami zwanym "woda."
Mam sentyment do tej wersji, ale dziś się dziwię, jak mógł podobać mi się ten pan Darcy - istna chodząca mumia? |
|
|
|
|
Lady_Joanna
|
Wysłany: Pią 25 Wrz, 2020 19:00
|
|
|
A jak Collins "zakręcił" którąś z dziewcząt na balu? Mało jej nie przewrócił . Rzeczywiście Darcy w tej wersji jak mumia. Z parasolkami miałam podobne skojarzenie: jak abażur do lampki nocnej Jakoś nie pamiętałam tej wersji z telewizji tylko czołówkę. |
|
|
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Pią 05 Kwi, 2024 13:55
|
|
|
Słuchajcie, czy aktorka grająca Caroline Bingley nie grała w jeszcze jakiejś ekranizacji Austen ? Bo jakoś dzisiaj wpadłam na scenę przybycia Darcy'ego z towarzystwem na pierwszy bal w Meryton i patrzę na Caroline i jestem pewna, że gdzieś ją widziałam. Czy to nie Julia Bertram z MP 1983?
Edit : przyjrzałam się i chyba to nie ta sama aktorka, chociaż są podobne. Ale w pierwszej chwili myślałam że to Julia. |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Loana
|
|
|
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Sob 06 Kwi, 2024 23:04
|
|
|
I podają inne nazwiska w obu filmach, więc nie ta sama. |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|