|
Emma 1996 (Gwyneth Paltrow ) |
Autor |
Wiadomość |
Caroline
|
Wysłany: Pon 08 Sie, 2022 12:49
|
|
|
Tamara napisał/a: | pan Knightley na balu ma na nogach buty do konnej jazdy |
Serio! To masz rację, pan Knightley nigdy by tego nie zrobił |
|
|
|
|
Loana
|
Wysłany: Pon 08 Sie, 2022 19:05
|
|
|
Muszę w końcu obejrzeć tą ekranizację, bo tak naprawdę nigdy jej nie widziałam w całości, tylko jakieś fragmenty Trochę pewnie dlatego, że brakuje mi ładnej jakości. |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Wto 09 Sie, 2022 12:03
|
|
|
Myślę, że tobie ma szansę się spodobać choć nie wiem, czy dusza reko się nie odezwie. Znalazłam jeszcze jedną odzieżową zadrę, poprawcie mnie jeśli się mylę. Otóż suknia ślubna Emmy jest biała i takim welonikiem, jaki mogłaby założyć współczesna panna młoda. Wydawało mi się, że białe suknie ślubne datują się od czasów królowej Wiktorii? |
|
|
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Wto 09 Sie, 2022 12:21
|
|
|
A tak, zapomniałam o tym napisać, a też mnie uderzyło to że biała to pół biedy, bywały białe suknie suknie ślubne , ale welon zupełnie od czapy, całkowicie współczesny
Od czasów Wiktorii biała suknia stała się modna i tak poszło, przedtem była po prostu najlepsza suknia albo wyjątkowo wytworna specjalnie na ślub. gdzieś widziałam rysunki przedstawiające gdańską pannę młodą z bodaj XVII wieku - gdańszczanki wtedy brały ślub w czerni. |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|