PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Emma 1996 (Gwyneth Paltrow )
Autor Wiadomość
Gitka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 12:34   Emma 1996 (Gwyneth Paltrow )

Emma (1996)

produkcja: USA , Wielka Brytania
reżyseria i scenariusz Douglas McGrath

http://www.filmweb.pl/Emm...mie,Film,id=650
http://www.imdb.com/title/tt0116191/
Ostatnio zmieniony przez Gitka Czw 09 Lis, 2006 10:37, w całości zmieniany 1 raz  

Caitriona 
Byle do zimy

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 13:16   

Bajka. Taka kolorowa, cukierkowa i słodka bajka.
Nie mogłam znieść widoku Evana McGregora - te włosy! Także Toni Collette jako Harriet zupełnie nie odpowiadała moim wyobrażeniom (choc samą aktorkę bardzo lubię i cenię).
Ale ta ekranizacja ma wielki plus: Jeremy Northam. I dlatego lubię do niej wracać ;)
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine

KIKA 
córka marnotrawna

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 13:55   

Caitriona napisał/a:

Ale ta ekranizacja ma wielki plus: Jeremy Northam. I dlatego lubię do niej wracać ;)

to zupełnie tak jak ja..... 8)

Gunia 

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 17:35   

Ja tam lubię ten film... Pierwszy film na podstawie powieści J.A. jaki zdobyłam... :) Jak namierzyłam go w koszu w supermarkecie, to pobiegłam do domu po pieniądze z prędkością większą niż światło... :) Bardzo mi się podoba cała ta ekranizacja... Ja lubię bajki... I prawda jest taka, że wszystkie książki J.A. są w jakimś stopniu bajkami... Może nie takim dla malutkich dzieci, ale takimi dla dziewczynek w każdym wieku... :) Ja kocham bajki i ten film... :)

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 18:06   

Dla mnie długo była to jedyna wersja. Teraz coraz bardziej cenie sobie serial z Kate Backinsale.
Chociaz sporty a la JA bardzo mi sie podobaly :D

Gunia 

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 18:36   

AineNiRigani napisał/a:
Dla mnie długo była to jedyna wersja. Teraz coraz bardziej cenie sobie serial z Kate Backinsale.
Chociaz sporty a la JA bardzo mi sie podobaly :D

Heh... Jak widzę J.N., mam ochotę nauczyć się strzelać z łuku, choć już dawno rzuciłam tę dyscyplinę sportową... :)

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 19:53   

A ja zamierzam sie nauczyc ale tak na powaznie.
najpier musze sobie uzbierac na uk i szczaly

Caitriona 
Byle do zimy

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 20:03   

Gunia napisał/a:
Ja tam lubię ten film... Ja lubię bajki... I prawda jest taka, że wszystkie książki J.A. są w jakimś stopniu bajkami... Może nie takim dla malutkich dzieci, ale takimi dla dziewczynek w każdym wieku... :) Ja kocham bajki i ten film... :)

Guniu, ja takze lubię tą Emmę (podałam już jego największy plus :wink: ) i lubię bajkowe filmy. Co nie zmienia faktu, że ma ona pewne minusy i ze wolę tą bardziej realną wersję.
I think I'll be fine

Gunia 

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 20:12   

AineNiRigani napisał/a:
A ja zamierzam sie nauczyc ale tak na powaznie.
najpier musze sobie uzbierac na uk i szczaly
Ja też jestem poważna, Aine. A ty pamiętaj tylko, żeby twoje szable nie zrobiły się zazdrosne.

Narya 

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 23:14   

Ja wciąż bardzo lubię tę wersję - muszę nawet przyznać, że bardziej niż tą drugą. Dla mnie Emma na zawsze będzie mieć twarz Gwyneth - pewnie dlatego, ze film widziałam przed przeczytaniem książki :? Ale do filmu z przyjemnością wracam :D

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Sob 20 Maj, 2006 11:42   

Niestety szable juz sie zbyly :cry:

Gunia 

Wysłany: Nie 21 Maj, 2006 15:12   

AineNiRigani napisał/a:
Niestety szable juz sie zbyly :cry:
CZEMU??!!

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Wto 23 Maj, 2006 22:01   

zycie zmusiło...

Gunia 

Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 13:15   

Ach... Finanse? :sad: Straszne... Współczuję...

ewelinka

Wysłany: Pią 02 Cze, 2006 13:33   

Narya napisał/a:
Ja wciąż bardzo lubię tę wersję - muszę nawet przyznać, że bardziej niż tą drugą. Dla mnie Emma na zawsze będzie mieć twarz Gwyneth - pewnie dlatego, ze film widziałam przed przeczytaniem książki :? Ale do filmu z przyjemnością wracam :D

Ja również lubię tę wersję może dlatego,że został wprowadzony komizm no i te miny Gwyneth poprostu rewelacja :wink:

Caitriona 
Byle do zimy

Wysłany: Pią 02 Cze, 2006 14:30   

Gitka napisał/a:
Fragment filmu (taniec)
Mr. Beveridge's Maggot (Emma)
http://youtube.com/watch?...rch=emma%201996

Baaardzo lubię ten fragemnt "Emmy". :)
I think I'll be fine

ewelinka

Wysłany: Sob 03 Cze, 2006 16:26   

Ich pierwszy taniec i to w trakcie kiedy zdobył takie uznanie w oczach Emmy coś niesamowitego
A tak na marginesie Catriono piekny cytać ( Darcego) lubię ten fragment :)

Trzykrotka 

Wysłany: Pią 09 Cze, 2006 14:08   

Piękny taniec i oni go bardzo wdzięcznie tańczą, momentami aż za wdzięcznie. Mr. Knightley pląsa cokolwiek przesadnie baletowo jak na człowieka, który nie chadza na bale...
Ta melodia mnie zawsze rozmarza, przez skojarzenia.

kikita 
Zawsze wierna sobie

Wysłany: Czw 27 Lip, 2006 01:42   

Stronka do Emmy.Wybaczcie ,że się nie rozpisuje ale juz póżno a linków do podziału sporo :mrgreen:
http://com5.runboard.com/belisadirivombrosa.femma

Dzis rano stronka działała i znowu zadziała za jakis czas bo konserwuja serwer,tak mi przetłumaczył kolega te wiadomosc,która sie pokazała. :thud:

Juz działa !!!!!!1

lady_kasiek
[Usunięty]

Wysłany: Wto 01 Sie, 2006 20:34   

Pozyczyłam na chwilę film i średnio mi się podobał porownywałam go non stop z druga wersją i w sumie nie mam się co czepiać ale pani Beats jest lepsza w tamtej ta wersja nie jest zła pan Knightley jest ładniejszej urody np :mrgreen:

Gitka 

Wysłany: Pon 26 Mar, 2007 11:29   

1 kwiecień
TVP 1: Niedziela 13:55

Emma

http://www.telemagazyn.pl/program/3426781463.html
http://www.filmweb.pl/Emm...mie,Film,id=650

oldzia_ino 

Wysłany: Sob 28 Lip, 2007 12:17   

Uwielbiam ten film. Jest taki podnoszący na duchu, zabawny oraz, co najważniejsze, romantyczny. Widziałam go już chyba z milion razy (przebliżeniu ;) )!
Książki niestety nie miałam jeszcze okazji przeczytać. :co_stracilam:

Jeannette 

Wysłany: Pon 06 Sie, 2007 08:15   

Też mi się podobał. Jest, jak już któraś dama napisała, strasznie słodki. Ale każda z nas lubi bajki. ;) Gwyneth jednak nie wyobraża mojej Emmy. Ja sobie "namalowałam" raczej szatynkę o orzechowych oczach, a nie takiego anioła. Również zachowaniem jest raczej uroczą i nieszkodliwą panienką, a nie upartą i dumną Emmą z powieści, która ma za nic czyjeś opinie. Swoją drogą przypomina mi nieco Darcy'ego z tym podziałem na sfery i zasoby majątkowe. Ale Northam jako Knightley był przeuroczy, bardzej niż pierwowzór. Tekst: Try to not kill my dogs + spojrzenie położył mnie na łopatki całkowicie. :thud: I ta scena oświadczyn..... :slina:

Nimloth
[Usunięty]

Wysłany: Wto 07 Sie, 2007 19:42   

Obejrzyj wersję z Kate Beckinsale, ta Emma Ci powinna pasować - bo ma ciemne włosy i orzechowe oczy ;) . Poza tym to świetna ekranizacja, bardzo wierna, ze świetną obsadą. Wersję z Gwyneth też lubię, przez sentyment chyba, bo widziałam ją jako pierwszą i przed przeczytaniem książki, ale to taka kolorowa bajka. Emma z Kate Beckinsale - to 100% Jane Austen :D .

Jeannette 

Wysłany: Wto 07 Sie, 2007 20:39   

Nimloth napisał/a:
Obejrzyj wersję z Kate Beckinsale, ta Emma Ci powinna pasować - bo ma ciemne włosy i orzechowe oczy . Poza tym to świetna ekranizacja, bardzo wierna, ze świetną obsadą. Wersję z Gwyneth też lubię, przez sentyment chyba, bo widziałam ją jako pierwszą i przed przeczytaniem książki, ale to taka kolorowa bajka. Emma z Kate Beckinsale - to 100% Jane Austen .

Mam, przymierzam się, ale brak mi jakichkolwiek napisów (nawet angielskich). Oglądałam kawałeczek i spodobała mi się. Muszę spróbować jakoś oswoić jeża i wypróbować znajomość języka. :-D

Odpowiedz do tematu