PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Książki naszego dzieciństwa
Autor Wiadomość
annmichelle 

Wysłany: Pią 22 Maj, 2020 17:18   

Właśnie czytam po ponad 30 (!) latach "Kapelusz za sto tysięcy" Adama Bahdaja.
Kurcze, ta książka nic nie straciła ze swojego uroku! :-)
Czytam ją z uśmiechem na ustach. :mrgreen:

Mam w planach powtórzyć sobie jeszcze "Uwaga! Czarny parasol" i większość Panów Samochodzików Nienackiego. Ciekawe, jak je odbiorę jako dorosła osoba. :mysle:
Bo różnie to bywa z powrotami do lektur dzieciństwa.
W zeszłym roku przeczytałam ponownie "Długi, deszczowy tydzień" Broszkiewicza, która mi się baaaardzo podobała, gdy byłam dzieckiem. Niestety, bardzo straciła po latach w odbiorze. :?
Dlatego jestem zaskoczona, że "Kapelusz..." mnie nie irytuje lub nie przynudza. Swietna odtrutka po tych wszystkich "pudłach" w dorosłych obyczajówkach, które w ostatnim czasie zaliczyłam.

Przygodo, ahoj! :-P

Aragonte 

Wysłany: Czw 28 Maj, 2020 11:56   

Wydaje mi się, że z Samochodzikami może być różnie :mysle: Ja się trochę obawiam do nich wracać. Ale np. do Ożogowskiej wracałam jako dorosła osoba, do Niziurskiego chyba też. Bahdaja akurat nie mam na półce.

BeeMeR 

Wysłany: Czw 28 Maj, 2020 12:01   

Ja się boję wracać do książek młodzieżowych ale dziecięce testuję na młodszym pokoleniu - najczęściej z powodzeniem acz bywa i inaczej. Teraz czytamy Grabowskiego "Puc, Bursztn i goście", dzieci zachwycone, zaśmiewają się, odgrywają scenki z życia psów i kotki :mrgreen:

Trzykrotka 

Wysłany: Czw 28 Maj, 2020 12:22   

Jako dziecko uwielbiałam Puca, Bursztyna i gości i Grabowskiego w ogóle.

BeeMeR 

Wysłany: Czw 28 Maj, 2020 12:25   

Ja też :serce:

Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Czw 28 Maj, 2020 12:40   

I ja :serce: :serce: :serce:
Co do odbioru książek z dzieciństwa - te, które mam przetrwały próbę czasu , łącznie z Panem Samochodzikiem , bo jakoś, wracając do nich, potrafię wejść w tamtą swoją skórę , i mimo że wiem , jaka jest - obiektywnie rzecz biorąc - ich jakość , nie przeszkadza mi to, bo czytam je nastoletnią częścią mózgu :wink:

Szafran 

Wysłany: Czw 28 Maj, 2020 14:49   

Przeczytałam "Pokój pełen liści" Aiken, który zamówiłam po wspominkach z Admete. Nie pamiętałam go zupełnie. Te opowiadania są kapitalne - i w ogóle się nie zestarzały. A to o dwóch swinkach wydaje się wręcz mocno nowoczesne i w girlpowerowym klimacie.

https://www.instagram.com/morgasia/

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 28 Maj, 2020 16:04   

Mówiłam, że mają w sobie coś :)

BeeMeR 

Wysłany: Pon 01 Cze, 2020 20:54   

Błękitny zamek - przypomniałam sobie w postaci słuchowiska :serce:
https://www.youtube.com/watch?v=jqAI6hHxZK0

Ania Aga 

Wysłany: Czw 09 Lip, 2020 15:37   

"Rózga" Grzegorza Kasdepke, nie jest moją książką z dzieciństwa, ale ja lubię czytać książki dziecięce. Był gdzieś wątek z filmami i książkami wyciskaczami lez, ta książeczka jest taka. Podczas czytania płakałam i nie mogłam nad tym zapanować. BeeMerR szukała książek dla swoich dzieci, czy jest to odpowiednia książeczka? Nie wiem. Opowiada historię małego chłopca, który najbardziej na świecie pragnie mieć psa. Mieszka z mamą i ojczymem. Chłopiec jest roztargniony, nie wywiązuje się ze swoich obowiązków. Przychodzą mikołajki, chłopiec dostaje wiklinowy kosz, przekonany, że znajdzie w nim szczeniaka znajduje...smycz. Rozczarowanie jest ogromne! Ojczym mówi mu, że jeżeli przez kilka miesięcy chłopiec będzie wyprowadzał samą smycz, dostanie psa I chłopiec chodzi ze smyczą narażając się na drwiny rówieśników. Historia kończy się dobrze, ojczym nie jest postacią ze złej baśni, zrozumiał swój błąd i chłopiec wcześniej dostaje pieska. Ta opowieść bardzo emocjonalna i zapada w pamięć.

BeeMeR 

Wysłany: Czw 09 Lip, 2020 20:13   

Znamy Grzegorza Kasdepke, Adam czytał w szkole książkę o Cukierku (kocie), mamy też dwie inne - zainteresuję się :kwiatek:

Na razie zapoznaliśmy się z Anią z Zielonego Wzgórza - najpierw wysłuchałam słuchowisko (to głównie ja ;) , Adaś pół pierwszego ;) ) : Ania z ZW, Ania z Avonlea, Wymarzony dom Ani, a następnie obejrzeliśmy filmy - pierwszy z 1985 obejrzeliśmy w trójkę, a drugi z 1987 w dwójkę już tylko z Adamem, ale okresowo tracił uwagę ;)
Trzeciego, wojennego filmu nie bardzo uznaję, nie będę powtarzać.

Agn 
księgarniany wymiatacz

Wysłany: Pią 10 Lip, 2020 14:19   

BeeMeR napisał/a:
Znamy Grzegorza Kasdepke, Adam czytał w szkole książkę o Cukierku (kocie), mamy też dwie inne - zainteresuję się :kwiatek:

Cukierek jest autorstwa Waldemara Cichonia.
Kasdepke to np. "Kacperiada" czy seria o detektywie Pozytywce.

BeeMeR 

Wysłany: Pią 10 Lip, 2020 14:31   

O, tak Pozytywka - obie książki to były lektury Adasia, żadnej nie widziałam na oczy to pomylilam :kwiatek:
Kasdepke mamy to:

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 16 Lip, 2020 13:15   

Zna ktoś książkę Natalii Gałczyńskiej - "O wróżkach i czarodziejach"? Nigdy się na nią nie natknęłam, a szkoda, bo pewnie by mi się podobała:

hhttps://lubimyczytac.pl/ksiazka/49093/o-wrozkach-i-czarodziejach

Aragonte 

Wysłany: Czw 16 Lip, 2020 13:46   

Admete napisał/a:
Zna ktoś książkę Natalii Gałczyńskiej - "O wróżkach i czarodziejach"? Nigdy się na nią nie natknęłam, a szkoda, bo pewnie by mi się podobała:

hhttps://lubimyczytac.pl/ksiazka/49093/o-wrozkach-i-czarodziejach

Bywa antykwariatach, jak zauważyłam.
Nie znam jej :-)

Aragonte 

Wysłany: Śro 26 Sie, 2020 12:19   

Artykulik z przeglądem młodzieżowych przebojów PRL-u, książkowych oczywiście:
https://www.onet.pl/kultu...03tzfk,681c1dfa

annmichelle 

Wysłany: Śro 26 Sie, 2020 12:40   

8/10 :mrgreen: - nie czytałam "Szóstej klepki", ani "Nawiedzonego domu".

Trzykrotka 

Wysłany: Śro 26 Sie, 2020 12:52   

Czytałam wszystko, od góry do dołu :wink:

praedzio 

Wysłany: Śro 26 Sie, 2020 12:58   

Nie czytałam Musierowicz, Siesickiej, ani Szklarskiego. :)
Is the smile that shines through the tears.

Irlandzkie przysłowie

Deanariell 
nie z tego świata /Jensenated

Wysłany: Śro 26 Sie, 2020 13:52   

annmichelle napisał/a:
nie czytałam "Szóstej klepki"

praedzio napisał/a:
Nie czytałam Musierowicz, Siesickiej

:opad_szczeny: :-P Jak to w życiu bez Musierowicz?! :shock: :rotfl: :rotfl: :rotfl: Nie czytałam wszystkiego, ale "Szóstą klepkę", "Kłamczuchę" i "Kwiat kalafiora" musowo. ;)

A "Jezioro osobliwości" Siesickiej pod kołdrą przy latarce nocą, bo m u s i a ł a m dokończyć... :lol: "Zapałkę na zakręcie" też, ale już nie po nocach. :) Ożogowską również lubiłam.
Now don't you cry no more..."

["...Lost in the wilderness, so far from home..."]
Acklesism is my religion ;) Winchesterland forever and ever!

annmichelle 

Wysłany: Śro 26 Sie, 2020 13:57   

Deanariell napisał/a:
annmichelle napisał/a:
nie czytałam "Szóstej klepki"

:opad_szczeny: :-P Jak to w życiu bez Musierowicz?! :shock: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Moment, moment - nie czytałam "Szóstek klepki", a nie znaczy, że nie czytałam NIC Musierowicz. :cool: Przeczytałam "Idę sierpniową". :-P

A "Jezioro Osobliwości" i "Zapałka na zakręcie" to były moje ulubione powieści Siesickiej.

Swoją drogą mam wiele książek swojego dzieciństwa i hm, wczesnej :-P młodości, na półce. Dokupuję też systematycznie te , które mi się wtedy podobały. te książki mają ładne, nowe wydania, w twardych oprawach w niskich cenach (w porównaniu z "dorosłymi" nowościami wydawanych często na kiepskim papierze).
Ostatnio zmieniony przez annmichelle Śro 26 Sie, 2020 14:01, w całości zmieniany 1 raz  

Deanariell 

Wysłany: Śro 26 Sie, 2020 14:01   

annmichelle napisał/a:
Moment, moment - nie czytałam "Szóstek klepki", a nie znaczy, że nie czytałam NIC Musierowicz. Przeczytałam "Idę sierpniową".

A, zapomniałam jeszcze o "Idzie sierpniowej". :-P To uogólnienie było raczej do Praedzi, bo to ona napisała, że nie czytała Musierowicz. ;)

annmichelle 

Wysłany: Śro 26 Sie, 2020 14:05   

Ożogowskiej "Tajemnicę zielonej pieczęci" mam tak zaczytaną, że okładka jest oddzielnie, a kartki trzymają się siłą woli. :lol: Prawdziwa "ruina" na mojej półce, a ile wspomnień :mrgreen: , ale nie wymienię jej na nowe wydanie. :wink:

Deanariell 

Wysłany: Śro 26 Sie, 2020 14:12   

Nie było Internetu, to człowiek często nawet z nudów czytał - nie ja oczywiście - ja dla czystej przyjemności, moja wyobraźnia była spragniona takich doznań. ;)

Z lektur szkolnych "Ten obcy" był całkiem fajny, ale go oczywiście "dobra zmiana" wykopała z listy. :roll: Szkoda, bo poruszał ciekawe i nadal aktualne problemy - ucieczki z domu, alkoholizmu rodzica, znęcania się nad dzieckiem (przemoc domowa), zazdrości i przyjaźni, pierwszych miłości. Dobrze się o tym z dziećmi rozmawiało. :mysle:

annmichelle 

Wysłany: Śro 26 Sie, 2020 14:15   

Fakt, pamiętam, że "Tego obcego" (tak to się odmienia?) przeczytali u mnie w klasie nawet ci, co do szkoły mieli pod górkę.
Wielka szkoda, że powieść nigdy nie doczekała się ekranizacji, najlepiej w latach 60-tych.
Kontynuacja "Inna" była już, no właśnie, inna, a film był taki sobie, mimo fajnej obsady.

Odpowiedz do tematu