Bale |
Autor |
Wiadomość |
Gunia
|
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 19:21 Bale
|
|
|
Każda ekranizacja ma wady, ale trzeba przyznać, że zawsze duży nacisk kładzie się na tańce, a my z przyjemnością oglądamy tego efekty... Po takim seansie z politowaniem myślę o dzisiejszych dyskotekach... Wiele bym dała, żeby choć raz uczestniczyć w takim balu, z prawdziwą muzyką i tańcem, w sukni...
Proponuję, żebyśmy się tutaj podzieliły wszelkimi doznaniami (estetycznymi i nie tylko) związanymi z tą "niewinną formą rozrywki"... |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 21:29
|
|
|
Mnie zachwyciła scena tańca w najnowszej wersji D&U - taka żywiołowa, radosna i ta muzyka! Czy na ścieżce dżwiękowej z filmu są melodie z tego balu? Natomiast jeśli chodzi o Dumę z 1995 roku, to scena tańca Lizzy i Darcy'ego jest elektryzująca. Ten moment, gdy podają sobie dłonie...dreszcze przechodzą |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Caitriona
Byle do zimy
|
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 21:33
|
|
|
Admete napisał/a: | Mnie zachwyciła scena tańca w najnowszej wersji D&U - taka żywiołowa, radosna i ta muzyka! Czy na ścieżce dżwiękowej z filmu są melodie z tego balu? |
Chodzi Ci Admete pewnikiem o bal kiedy po raz pierwszy pojawia sie Mr Darcy. Oj, żywa jest ta muzyka! Nożki same się rwą. Ta melodia jest na ścieżce - Meryton Townhall. |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
|
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 21:47
|
|
|
Caitriona napisał/a: | Admete napisał/a: | Mnie zachwyciła scena tańca w najnowszej wersji D&U - taka żywiołowa, radosna i ta muzyka! Czy na ścieżce dżwiękowej z filmu są melodie z tego balu? |
Chodzi Ci Admete pewnikiem o bal kiedy po raz pierwszy pojawia sie Mr Darcy. Oj, żywa jest ta muzyka! Nożki same się rwą. Ta melodia jest na ścieżce - Meryton Townhall. | Ja zaczynam w tym momencie podskakiwać na krześle/fotelu/kanapie, choćbym nie wiem jak próbowała się opanować. |
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 20 Maj, 2006 09:36
|
|
|
Rzeczywiscie az nozki same podskakuja |
|
|
|
|
Jeannette
|
Wysłany: Nie 21 Maj, 2006 12:30
|
|
|
A jak Jane tańcuje z Bingleyem? Muzyczka niczego sobie.... |
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Nie 21 Maj, 2006 14:02
|
|
|
Wczoraj od zakończenia projekcji "Dumy" (starałam się zarazić wirusem resztę paczki, ale niestety jedyne komentarze dotyczyły wspomnień "Jurassic Park", jakie zostały u nich wywołane logiem "UNIVERSAL"...) nuciłam sobie tę melodię... |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 21 Maj, 2006 20:13
|
|
|
Właśnie sobie słucham tego utworu I też podskakuję na krześle |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Nie 21 Maj, 2006 20:56
|
|
|
Admete napisał/a: | Właśnie sobie słucham tego utworu I też podskakuję na krześle | No! To jest świetny kawałek i już! Nie to co 90 % dzisiejszych "melodii"... Jak to ujął mój brat podczas wczorajszej Eurowizji "Kompozytorem lepszych z nich mogłaby być pralka"... |
|
|
|
|
Gitka [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 10:14
|
|
|
Nie wiedziałam czy mogę to tu wkleić, ale daję - trudno
|
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 12:55
|
|
|
No, Gitko! My jesteśmy chętne na takie gadżety... W końcu na bal trzeba się ubrać jak należy... |
_________________ Dobra wiadomość jest taka, że Bóg zawsze odpowiada na nasze modlitwy.
Czasami po prostu odpowiedź brzmi: nie. |
|
|
|
|
Mag
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 13:17
|
|
|
Ciekawi mnie, skąd choreograf wie, jak faktycznie wyglądał jakiś taniec- zaden opis w książce nie pokaże wiernie tańca- wiem, że tradycja przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, ale wiem też,że ulega zniekształceniu.
jak myślicie na ile "prawdziwe" są bale serwowane nam przez ekranizacje JA?
czy autantyzm nie ustępuje malowniczości? |
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 13:39
|
|
|
Trudno powiedzieć Mag, ale sądzę (a przynajmniej chcę wierzyć), że tak było naprawdę. |
_________________ Dobra wiadomość jest taka, że Bóg zawsze odpowiada na nasze modlitwy.
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 14:17
|
|
|
Oni tam mają coś, czego ja bardzo zazdroszczę: ciągłość tradycji. Od bardzo bardzo dawna nie mieli żadnej inwazji, wędrówek ludów, przesiedleń zza Buga, tego, co dotykało nasze tereny aż w nadmiarze. Widać to jak na dłoni kiedy ogląda się filmy na BBC Prime albo Discovery: stare rodziny mieszkają od stuleci w tych samych domach, obcując z przodkami jak z bliskimi znajomymi, w obiegu są wciąż domy z XVII i XVIII wieku, epoka wiktoriańska to jakby wczoraj... Myślę, że i przekazów, dokumentów na temat nawet życia codziennego mają pod dostatkiem, tylko czerpać. Mam nadzieję, że czerpią układając swoje choreografie.
W Emmie z Kate Backingsale tańce były piękne, zwłaszcza ten końcowy, w którym prezentowały się wszystkie trzy zaręczone pary.
Ale moim absolutnym hitem jest taniec Lizzy i Darcy'ego z DiU 1995. Sześć minut!! Na tamtym forum miałyśmy artykuł analizujący ten taniec - świetny. :smile: |
|
|
|
|
Jeannette
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 18:02
|
|
|
Święta racja Trzykrotko. :razz: |
|
|
|
|
Caitriona
Byle do zimy
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 18:06
|
|
|
Gitka, super ta ilustracja - dzięki! |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
Crawling out these sheets to see another day
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
|
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 18:22
|
|
|
Racja Trzykrotko... My mamy historię pełną wojen, powstań, przesiedleń, a ich jest o wiele spokojniejsza. Nawet nieustanne wojny z Francuzami nie wpływały prawie na ich życie codzienne. |
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 18:28
|
|
|
Kochane przekazy są, tylko trzeba ich bardzo bardzo dokładnie szukać. w XIX w. na pewno powstało w Anglii coś na kształt "podręcznika do nauki tańca", bo u nas było.
To jest dokładnie tak jak z wyrobem średniowiecznych mieczy lub nowożytnych szabli. Skąd mamy wiedzieć jak powstały? Ale zachowały się traktaty militarne i bronioznawcze, gdzie opisano procesy powstawania tyh cudeniek. Trzeba tylko zebrac wszystko do kupy. I niektórzy właśnie znaleźli i wytwarzają przedmioty codziennego użytku metodami oryginalnymi. Założę się, że z tańcami jest tak samo. |
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 18:30
|
|
|
Och... Aine... Ty od każdego tematu potrafisz dojść do militarystyki... |
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 22:38
|
|
|
No taki mały bzik |
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Czw 25 Maj, 2006 07:00
|
|
|
Hehe... To jedna z cech, na które zawsze zwracam uwagę u nowo poznanych ludzi... Ja zawsze potrafię dojść do "Dumy i uprzedzenia", a mój tata w ten sposób od jednej mowy moralizatorskiej potrafi przejść przez wszystkie aspekty mojej grzeszności... |
|
|
|
|
Sanjana
|
Wysłany: Czw 25 Maj, 2006 11:36
|
|
|
A ja muszę się przyznać (tylko proszę nie bić!), że nie podoba mi się ten bal w nowej wersji DiU jest zbyt huczny i szybki, wszyscy wydają mi się tacy spoceni jakby balowali już drugą dobę i niezbyt mi to pasuje do angielskiej elegancji. Za to sceny tańca w DiU '95... tak sobie właśnie wyobrażam ówczesną rozrywkę. |
_________________ Look back...Look back at me |
|
|
|
|
Gitka
|
Wysłany: Pią 26 Maj, 2006 08:25
|
|
|
Dziewczyny jeszcze takie coś znalazłam :grin:
|
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Pią 26 Maj, 2006 11:17
|
|
|
O Gitko! Jak tylko banany zobaczyły twój obrazek, to znów zaczęły tańczyć! |
|
|
|
|
Gitka
|
Wysłany: Pią 26 Maj, 2006 14:54
|
|
|
A zauważyłyście buty tancerzy?
Mają takie lekkie, zgrabne (bez obcasów) żeby nikogo po palcach nie deptać :grin: |
|
|
|
|
|