Seriale - Oczko!
Loana - Pon 08 Maj, 2023 11:19
Z takich ciekawostek, to tu jedna w tym filmiku mnie zafrapowała:
https://www.instagram.com/p/CrvoxRJIJpT/
Nr 4, że reinkarnacja w Chinach jest zabroniona bez rządowego pozwolenia Normalnie zonk Oni tam mają dziwne pomysły
Jednak chyba odpuszczę sobie tego Bromance, im dalej w las tym zdziwniej i zdziwniej A serio, to już miałam trochę dosyć patrzenia na jej brzydką twarz
Doszłam do połowy "Angel's Last Mission Love", trochę lepiej pod względem urody, bo główny jest słodki i śliczny, główna jest bardzo dobrą aktorką, a cierpiący drugi jest przystojny - ale ogólnie to jednak jest melodramat, smutne to mocno i przykre, więc na razie zrobiłam sobie przerwę.
W ramach skoku w drugą stronę włączyłam (kartę miałam otwartą ) "Marriage not dating" i na plus w tej serii jest główny aktor, którego polubiłam w "Judge vs Judge" (nie widziałam tego serialu w całości, tylko kilka odcinków, oglądałam dla ParkEunBin, ale ładnie razem grali) - jakoś po zdjęciach wydawało mi się, że głównym będzie ta paskuda w blond włosach. Dobrze, że nie on No ale serial jest... hmmm... no nie powiem, zdarzało mi się na nim mocno śmiać, bo potrafi być zabawny, postacie są trochę przerysowane. Główny i główna są bardzo ładni (nareszcie jest na kim zawiesić oko ), dobrze grają emocje i z czasem można ich polubić. Tylko jakieś to takie mocno chaotyczne i zakręcone - doszłam do 6 odcinka i zobaczę, czy dam radę dalej śledzić tę akrobatykę
Za to znowu zapuściłam sobie chińską dramę z kontraktowym małżeństwem - też miałam kartę otwartą i z opisu wyglądało to nawet ciekawie. Plus oczywiście prześliczni główni - ale oni są laleczkowi, ciekawe, czy się w ogóle poznają na tych filmach Drama współczesna "She and her perfect husband", doszłam do połowy i zauważyłam, że edycja nie umie w ogóle w "wyobrażenia" (tzn fragmenty, gdzie postać sobie wyobraża "co by było") - bo ani razu nie załapałam, że to nie jest główna oś serialu tylko to wyobrażenie, a o tym, że to były tylko "myśli" orientowałam się dopiero jak wracaliśmy do wcześniejszego ujęcia I w tym serialu mocno też czuję, że głosy są dubbingowane, tzn nie, że nie pasują, tylko brakuje mi dźwięków typu zamykające się drzwi auta, itp. Przyznam, że powinni to robić dokładniej, skoro robią ten dubbing tak często, bo trochę powiększa to wrażenie nierealności historii Oprócz tego serial całkiem wciągający, a główna para ma bardzo slow burn romans, bo mam 20 odcinek i jeszcze nie było pocałunku (był wyobrażony tylko ). Za to świetnie się dogadują i dbają o siebie, miło się to ogląda
Aragonte - Pon 08 Maj, 2023 12:58
Wrzucę tu info, bo chyba najwięcej tu zainteresowanych
Facebook pokazał mi informację o spotkaniu autorskim "Korea z kobiecej perspektywy - spotkanie premierowe z Małgorzatą Sidz":
https://forum.northandsouth.info/1731.htm?start=1075#614050
Lokalizacja jest faktycznie dwa kroki ode mnie, ale nie wiem, czy pójdę. Jednak może ktoś zechce po książkę zechce sięgnąć?
BeeMeR - Wto 09 Maj, 2023 10:53
Ja powolutku, tylko 5. Odcinek My country.
Zmiana władcy się dokonała w dużej mierze zakulisowo, może i dobrze, znamy zamachy stanu od podszewki
Teraz trzeba umocnić władzę tj. Odebrać władzę i armię potencjalnym innym uzurpatorom, przede wszystkim synom, a już zwłaszcza temu najbardziej przedsiębiorczemu, zasłużonemu - podoba mi się podkreślenie tego, że ojciec-król się po prostu syna boi, i woli dać sobie więcej czasu wybierając na następcę małe dziecko.
RaczejRozwazna - Wto 09 Maj, 2023 20:12
Bogaty program Festiwalu Studiów Azjatyckich i Afrykańskich w Krakowie. Kusi mnie próba gry w go bo jeszcze nie grałam
https://fsaix.uwu.ai/#harmonogram
RaczejRozwazna - Wto 09 Maj, 2023 22:02
A tymczasem wróciłam do Haftu Ona udaje ciążę, on poleca swoje mężowskie usługi, by nie trzeba było udawać bo "szkoda by było rozczarować mamusię" Jak to jest zagrane! Panie Chung, Ho-je, jeszcze trochę i sama się zakocham
A tymczasem na drugim planie dzieje się sporo, akcja się zagęszcza, komplikuje się sprawa śledztwa, pojawia się nowy wątek (podejrzana śmierć pierwszej żony głównego, najprawdopodobniej nie z przyczyn naturalnych), mamy przybliżony rzut oka na nieciekawy los siostry głównej, żony utracjusza i damskiego boksera.
Stale mi się bardzo podoba.
BeeMeR - Śro 10 Maj, 2023 09:15
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Bogaty program Festiwalu Studiów Azjatyckich i Afrykańskich w Krakowie | Ciekawie to wygląda, szkoda że sobotę mamy zawaloną przygotowaniami do pierwszej komunii Ani.
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Ona udaje ciążę, on poleca swoje mężowskie usługi, by nie trzeba było udawać bo "szkoda by było rozczarować mamusię" Jak to jest zagrane! |
Pamiętam te mężowskie podchody Ale jeszcze doczeka spełnienia małżeństwa
RaczejRozwazna - Śro 10 Maj, 2023 10:31
A ja w sobotę mam własnie komunię chrześnicy. Ale mysle, że zerknę w piątek po południu albo w niedzielę.
W Hafcie mała burza, udawana ciąża się sypnęła, on jest rozczarowany, że to nie było tak niewinne jak się wydawalo, a mamuśka naciska na rozwód i ślub ze swoją protegowaną. Ale myślę, że dni tej zmijowatej konkubiny są policzone. Jego ona wręcz odstręcza, a płaczliwy synek chce do "mamusi", za nic sobie biorąc wysiłki potencjalnej następczyni.
Mam nadzieję, że doczekam tych pszczółek
EDIT. Swoją drogą - czy wiecie coś nt. prawa rozwodowego w dawnych Chinach i Korei? Tu się to wydaje przerażająco proste - mężczyzna może się pozbyć żony wręczając jej list rozwodowy. Ale jak było naprawdę?
EDIT 1. No i po żmijowatej konkubinie. Świetnie dziewczyna zagrała te ostatnie momenty, aż do wyzwolenia z obsesji - przyćmiła głównych. Jestem pod wrażeniem, z dużym potencjałem ta aktorka. Będzie mi brakowało jej krzywego uśmieszku.
BeeMeR - Śro 10 Maj, 2023 21:43
| RaczejRozwazna napisał/a: | Mam nadzieję, że doczekam tych pszczółek
| Doczekasz, tylko panna będzie musiała sobie przewartościować pewne sprawy, przede wszystkim zapomnieć o "ja się stąd zmyję jak tylko zakończę śledztwo"
| RaczejRozwazna napisał/a: | | mężczyzna może się pozbyć żony wręczając jej list rozwodowy. Ale jak było naprawdę? | Nie mam pojęcia, to mi pachnie praktykami muzułmańskimi albo starotestamentalnymi
RaczejRozwazna - Śro 10 Maj, 2023 22:48
| BeeMeR napisał/a: |
| RaczejRozwazna napisał/a: | | mężczyzna może się pozbyć żony wręczając jej list rozwodowy. Ale jak było naprawdę? | Nie mam pojęcia, to mi pachnie praktykami muzułmańskimi albo starotestamentalnymi |
no więc właśnie, właśnie...
A tymczasem, ugh, już był w ogródku.... W 27 odcinku (!) wreszcie piękne wyznanie i pierwszy pocałunek, bardzo ładny, swoją drogą, a już dramatoza się szykuje: ona zaczyna podejrzewać, pozornie niebezzasadnie zresztą, że to on stoi za śmiercią jej matki. Ale to znaczy, że mu nie ufa, i gdy to wyjdzie to będzie boleśnie, oj będzie. Musi się dziewczę jeszcze sporo nauczyć. A pszczółki - poczekać.
A na dalszym planie drugi - błędny rycerz - odstawia cierpienia młodego Wertera, bo się poniewczasie dowiedział, że Luo-gunia jest panią Xu. Szkoda marzyciela.
Ładny był ten odcinek, ale ścisnęło mnie w dołku na końcu.
Trzykrotka - Czw 11 Maj, 2023 11:05
| RaczejRozwazna napisał/a: |
Ładny był ten odcinek, ale ścisnęło mnie w dołku na końcu. |
No i właśnie to - moim zdaniem - zaleta tej dramy, że coś w człowieku porusza w dobry sposób. Na pocieszenie - ostatecznie będzie wzruszająco i naprawdę pięknie.
Pan Chung jest
Ta konkubina żmija była naprawdę bardzo dobrze zagrana
Admete - Czw 11 Maj, 2023 20:30
W Bora! Deborah zabawnie i poważnie - czyli jak do tej pory. Główni flirtują, choć o tym nie wiedzą. Jak ładnie Bora wyznała, że pan jest dla niej ważny - są jak Mulder i Scully Czekam na rozwój wypadków, bo zostały już tylko 4 odcinki.
RaczejRozwazna - Czw 11 Maj, 2023 20:42
Ale się podziało w Hafcie...
Aragonte - Czw 11 Maj, 2023 22:37
| RaczejRozwazna napisał/a: | Ale się podziało w Hafcie... |
O, a co? I w którym odcinku jesteś?
BeeMeR - Pią 12 Maj, 2023 10:27
Ja w adwokacie za dychę (ale być może z milionami w zanadrzu?), rozwiązał właśnie sprawę tajemniczego obrazu i morderstwa przy okazji (miałam wrażenie, że bardziej go kręci kwestia obrazu ), poprawnie zgadłam kto zabił, wiele opcji nie było
Loana - Pią 12 Maj, 2023 11:41
| Admete napisał/a: | W Bora! Deborah zabawnie i poważnie - czyli jak do tej pory. Główni flirtują, choć o tym nie wiedzą. Jak ładnie Bora wyznała, że pan jest dla niej ważny - są jak Mulder i Scully Czekam na rozwój wypadków, bo zostały już tylko 4 odcinki. |
O, to już bliżej końca. Widziałam filmiki z tej dramy i podobały mi się Mam ogromny sentyment do Szpinaka i lubię go oglądać
U mnie po weekendzie trochę przerwa w nadmiernym oglądaniu.
"She and Her Perfect Husband" doszłam do 21 odcinka, ale z ciekawości doczytałam co tam dalej będzie i już wiem, że mam oglądać do 34 maks, a potem sobie odpuścić i obejrzeć tylko ostatnie kilkanaście minut 40 odcinka. Bo tradycyjnie scenarzyści się nudzili i powkładali jakieś z tyłka wyjęte noble idiocy, rozwody i rozstania, żeby na koniec dać "happy end", który zupełnie z niczego nie wynikał przez zwroty akcji w tych ostatnich odcinkach. Masakra. Człowiek tyle czasu inwestuje w serial, bo jest całkiem wciągający, ma fajnych głównych bohaterów, bardzo powoli rozwijający się romans - a tu bach, na koniec scenarzyści zmieniają charaktery głównych postaci, nagle nie pozwalają im się normalnie komunikować i rozmawiać o problemach i w ogóle kaszana. Wkurzyli mnie trochę
"Marriage not dating" jestem na 8 odcinku i muszę przyznać, że polubiłam głównego bohatera, ale z główną mam ciągle trochę problem, bo naprawdę jest otwarta i ciągnie bardziej do innego gościa. I jakoś tak zmienili jakby jej charakter i motywację, jaką miała w pierwszych odcinkach. Ale ciągle są tam zabawne momenty, więc można oglądać trochę jak skecz
BeeMeR - Pią 12 Maj, 2023 16:58
| Loana napisał/a: | | tradycyjnie scenarzyści się nudzili i powkładali jakieś z tyłka wyjęte noble idiocy, rozwody i rozstania, żeby na koniec dać "happy end", który zupełnie z niczego nie wynikał przez zwroty akcji w tych ostatnich odcinkach. Masakra. | Na szczęście wszystko to można przewinąć alb zakończyć dramę wcześniej, jak para jest szczęśliwa
W adwokacie dotarłam do retrospekcji - wlecze się już drugi odcinek, ziew
RaczejRozwazna - Pią 12 Maj, 2023 18:07
| Aragonte napisał/a: | | RaczejRozwazna napisał/a: | Ale się podziało w Hafcie... |
O, a co? I w którym odcinku jesteś? |
Jedynie w kolejnym, 28, ale był już atak zazdrości (miecz wreszcie!), akcja z nożyczkami ( ) (fałszywy) rozwód, i rzucanie się w ogień by ratować ludzi. W każdym razie ona zraniła go głęboko, nie chodzi o rany fizyczne, ale chyba nie do końca zdaje sobie z tego sprawę.
Natomiast cała dramatoza wokół przypadkowego zranienia nożyczkami jest przesadzona. Nie zdarzały się wypadki w tym świecie, czy jak?
Notabene doskonałość markiza chwilami mnie irytuje. Takie połączenie księcia Bołkońskiego z Bogumiłem Niechcicem. Chyba bym z takim chłopem nie wytrzymała, miałabym stale poczucie winy, wolę bardziej zwykłych ludzi
BeeMeR - Sob 13 Maj, 2023 07:56
| Cytat: | | Marriage not dating" | przyznaję, oglądałam bez zbytniego racjonalizowania, ale bez przykrości i zmuszania, się, można powiedzieć, że trochę jak skecz
| Cytat: | | Notabene doskonałość markiza chwilami mnie irytuje. Takie połączenie księcia Bołkońskiego z Bogumiłem Niechcicem. Chyba bym z takim chłopem nie wytrzymała, miałabym stale poczucie winy, wolę bardziej zwykłych ludzi | na szczęście jest wielu niedoskonałych dramalandowych głównych, można wybierać-przebierać
Przebrnęłam wczoraj przez już chyba całą retrospekcję w Adwokscie. Za długo, za nudno zbyt melancholijnie
RaczejRozwazna - Sob 13 Maj, 2023 09:34
| BeeMeR napisał/a: |
| Cytat: | | Notabene doskonałość markiza chwilami mnie irytuje. Takie połączenie księcia Bołkońskiego z Bogumiłem Niechcicem. Chyba bym z takim chłopem nie wytrzymała, miałabym stale poczucie winy, wolę bardziej zwykłych ludzi | na szczęście jest wielu niedoskonałych dramalandowych głównych, można wybierać |
Owszem, owszem, ale widok i gra Wallace Chunga wynagradza mi z nawiązką drobne irytacje Więc pozostanę jeszcze chwilowo przy irytującej doskonałości
Ciekawe zresztą, bo jego generał w poprzedniej dramie też był doskonały, a nie irytował mnie w ogóle. Pewnie dlatego, że tam związek oparty był bardziej na partnerstwie, podobnym wieku głównych, a tu markiz jest nieco paternalistyczny. Wyłazi że mnie stara feministka
Admete - Sob 13 Maj, 2023 09:44
W piątek pojawiła się na Netflixie drama postapokaliptyczna - Black Night i ani się obejrzałam, a dwa odcinki miałam za sobą. Pewnie dziś obejrzę resztę. Same znajome twarze
RaczejRozwazna - Sob 13 Maj, 2023 09:47
I jak? Interesowałam się nią że względu na Kim Woo Bina.
Admete - Sob 13 Maj, 2023 10:56
Mnie się podoba. Świat, w którym nawet tlen trzeba kupować.
Aragonte - Sob 13 Maj, 2023 12:21
| BeeMeR napisał/a: | | Przebrnęłam wczoraj przez już chyba całą retrospekcję w Adwokscie. Za długo, za nudno zbyt melancholijnie |
Prawda? Rzadko to robię, ale troszkę przewijałam, bo kontrast pomiędzy lekkością tych zwykłych odcinków był dla mnie za duży. Powinni to zmieścić w jednym odcinku
BeeMeR - Sob 13 Maj, 2023 15:52
Oj, prawda, prawda. Tam sporo starali się wcisnąć, ale powinni byli trochę bardziej to streścić.
| RaczejRozwazna napisał/a: | | widok i gra Wallace Chunga wynagradza mi z nawiązką drobne irytacje Więc pozostanę jeszcze chwilowo przy irytującej doskonałości | Tak, jak się lubi aktora albo postać to wiele można wybaczyć (zignorować albo przewinąć też )
Trzykrotka - Sob 13 Maj, 2023 22:46
Bo Rę właśnie obejrzałam. No, ciekawe jak to się rozwinie, bo jak się skończy, to raczej wiem (raczej). Podejrzewałam, że Yu Ri jeszcze wróci, nie nadaremno przewijała się to tu to tam. Niestety takie niezakończone sprawy między ludźmi źle się kończą. Ciekawe jest tutaj też to, że to Bo Ra wydaje się bardziej zaangażowana w ten swój nowy związek-nie-związek, bo Szpinak nadal nie uporał się z uczuciami do eks. Ech, oby nie ciągnęli rozterek byłych jak tej retrospekcji w Prawniku za dychę. Dołączam do nie-wielbicielek retrospekcji. Po niej oglądałam już dramę mocno nieuważnie, a ją samą głównie przewinęłam.
Black Knight sobie przygotowałam do oglądania - na razie 1 odcinek, dla Woo Bina chcę spróbować. Tym bardziej, że niedługo kończy się Prawnik z Joseonu, a Secret Guesthouse i tak oglądam pomiędzy.
|
|
|