Fantastyka na małym i dużym ekranie III |
Autor |
Wiadomość |
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2020 09:40 Fantastyka na małym i dużym ekranie III
|
|
|
Zaczynam nowy wątek - naszło mnie wczoraj na pierwszą część Igrzysk śmierci. W swoim gatunku to bardzo dobry film. Dziś obejrzę część drugą. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2020 10:13
|
|
|
A tez mi Netflix proponuje. |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2020 10:21
|
|
|
Też lubię Igrzyska - w sumie jako całość. Obejrzyj sceny wycięte (jakby co podrzucę), ja wolałabym film dłuższy, z nimi, może nie wszystkimi ale większością-rozmową z Rue, chlebem z 11 dystryktu, rozszerzoną rozmową z trybutami. |
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2020 12:25
|
|
|
To podrzuć. Chętnie obejrzę. Druga część powtórzona. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2020 10:40
|
|
|
Na Amazonie mignelo mi BSG! Kiedys ogladalam, ale porzucilam, a nie tak dawno pomyslalam, ze fajnie by bylo odswiezyc. Moze teraz obejrze. W kazdym razie zaczelam.
Dobrze, ze pamietalam, ze tam duzo fajnych rzeczy sie dzialo, bo inaczej pierwsza polowa pierwszego odcinka by mnie odrzucila. Oczywiscie, ze od razu musze podgladac coponiekotrych, jak sie bzykaja.
Do tego ta paskuda w roli Szostki, wyglada jakby pilnie potrzebowala dzialki heroiny i ma ciagle te sama odpychajaca mine. Flachm!
Ale mniejsza o nia. Reszta jest fajna. I ten serial ma ilestam juz lat, a ujecia kosmiczne nadal prezentuja sie zacnie. Pociagne temat dalej. Nie pamietam, dlaczego ten serial te lata temu przerwalam. Moze mnie cos innego odciagnelo... |
|
|
|
|
Agn
księgarniany wymiatacz
|
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Wto 23 Cze, 2020 18:42
|
|
|
Wygląda bardzo ciekawie, choć z książek nic nie pamiętam, bo czytałam jako nastolatka. Może za młoda byłam... |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Caitriona
Byle do zimy
|
Wysłany: Wto 23 Cze, 2020 18:45
|
|
|
Agn napisał/a: | "Fundację" robią!!! |
Nie wiem co to, ale jestem za, bo Lee Pace |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
|
|
|
|
|
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Wto 23 Cze, 2020 19:24
|
|
|
Klasyka sf autorstwa Isaaca Asimova.
I robia serial. |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Sob 01 Sie, 2020 07:12
|
|
|
Umbrella Academy wróciło!
Uwielbiam Five! |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Sob 01 Sie, 2020 08:32
|
|
|
Może spróbuję
Obejrzałam pierwszy odcinek - bardzo dobrze i pomysłowo zrobione, świetna ścieżka dźwiękowa, ale ja już za stara jestem. Przykre, ale prawdziwe. Najlepszy jest Piątka Widzę, że Praedzia też go docenia |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Caitriona
Byle do zimy
|
Wysłany: Pon 03 Sie, 2020 06:56
|
|
|
Wiem, ale jakoś zebrać się nie mogę. Moze w następny weekend. |
I think I'll be fine
|
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Sob 08 Sie, 2020 17:31
|
|
|
Dojechałam dziś do końca drugiej serii. Nie, no... Serial naprawdę mi poprawia humor! I dalej podtrzymuję swój zachwyt Piątką! A już scena, kiedy w wyniku różnych zawirowań czasoprzestrzennych Piątka spotyka swoje starszo-mlodsze wcielenie ("jestem starszy od ciebie o całe 14 dni, smarkaczu!" - nastoletni Five do 70-letniej wersji siebie samego ) i obaj stają do epickiej bijatyki... No, cud, miód, malina! |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Sob 08 Sie, 2020 19:38
|
|
|
Czy ten serial jest doczepiony do jakiegos uniwersum czy mozna ogladac oddzielnie? |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Sob 08 Sie, 2020 19:41
|
|
|
Jest osobny. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Caitriona
Byle do zimy
|
Wysłany: Śro 12 Sie, 2020 15:05
|
|
|
Po długiej przerwie dokończyłam The Boys. Polecać nie będę, bo krwawy i brutalny, z czarnym humorem, ale mnie się dobrze oglądało. Na podstawie komiksów, w świecie z superbohaterami, ale takimi co to w rzyci mają zwykłych ludzi, a odpowiednik Supermana jest zwykłym psychopatą. Niedługo zaczyna się druga seria i ja się cieszę. https://www.youtube.com/watch?v=06rueu_fh30 |
I think I'll be fine
|
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2020 08:05
|
|
|
Po 10 latach od premiery w końcu obejrzałam Incepcję. Skutecznie odstraszał mnie od tego filmu Leonardo, z którym unikam wszelkich filmów. Nie wiem, na czym polega mój problem z nim, na pewno mi nie pasuje wizualnie, chociaż obiektywnie chyba całkiem niezły z niego aktor. Możliwe, że to też przez to, że swego czasu wszędzie go było pełno - i to mnie do niego zniechęciło. Sama nie wiem. Ale film zyskał miano kultowego, no, i Christopher Nolan... Wiecie, rozumiecie... Tak więc uprzedzenia aktorskie poszły na półkę i zasiadłam do oglądania. I nie żałuję. Pominąwszy fakt, że w duchu wiwatowałam za każdym razem, kiedy Leoś założył gogle/kask/kominiarkę/whatever else, co mu zasłaniało twarz, byłam zachwycona obsadą. Na pewno moją uwagę przykuł Joseph Gordon-Levitt, w którym z zaskoczeniem rozpoznałam dzieciaka z "Roseanne" (rany, ale jestem stara! ) i nawet bez przykrości patrzyłam na Thomasa Hardy'ego, za którym też, delikatnie mówiąc, nie przepadam. Ale najważniejsze, że całkiem dla mnie niespodziewanie zobaczyłam tam Ellen Page, którą znam z "The Umbrella Academy"! Chyba muszę zobaczyć więcej filmów z jej udziałem.
A co do fabuły, rozumiem, jakie to musiało być nowatorskie: wejść do czyjegoś snu, żeby zaszczepić w umyśle śniącego jakąś ideę, którą ten uznaje za swoją i rozwija do poziomu obsesji. Wspaniale przedstawiono tu projektowanie snów, ich wielopoziomowość (sen we śnie), triumf nad fizyką (scena z zawijającym się miastem przyprawiła mnie o zawrót głowy), a przede wszystkim niebezpieczeństwo uznania rzeczywistości za sen, a snu za rzeczywistość.
Ile razy sama się zastanawiałam, czy rzeczywiście przeżyłam jakieś zdarzenie, czy ono mi się tylko przyśniło. A moje sny nawet w połowie nie wyglądają tak pięknie, jak w omawianym filmie. Muszę zmienić architekta snów.
Kto nie oglądał, niech obejrzy, bo warto. A kto oglądał, ale dawno - to ma okazję zrobić to teraz, bo z tego co wiem, Incepcja weszła teraz do kin, a na pewno jest na Netfliksie. |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2020 08:15
|
|
|
praedzio napisał/a: | Skutecznie odstraszał mnie od tego filmu Leonardo, z którym unikam wszelkich filmów. |
O - a ja mam odwrotnie - bardzo mi się podoba jako aktor, jest wiarygodny w tym, co robi. O przystojności się nie wypowiem, bo akurat u niego nie zwracam na to uwagi. Widziałam większość filmów, w których grał. Incepcja jest na Netflixie, bo mignęła mi gdzieś przy przeglądaniu. Widziałam film dwa razy w kinie. Robił wtedy wrażenie. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2020 08:22
|
|
|
Widzialam "Incepcje" lata temu w ki ie. Swietne widowisko.
Leo lubie jako aktora. Z oblicza mi sie nie podoba, ale to znakomity aktor. |
|
|
|
|
annmichelle
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2020 10:10
|
|
|
Admete napisał/a: | praedzio napisał/a: | Skutecznie odstraszał mnie od tego filmu Leonardo, z którym unikam wszelkich filmów. |
O - a ja mam odwrotnie - bardzo mi się podoba jako aktor, jest wiarygodny w tym, co robi. O przystojności się nie wypowiem, bo akurat u niego nie zwracam na to uwagi. Widziałam większość filmów, w których grał. |
Mam tak samo - bardzo go lubię od strony aktorskiej - jest niesamowity. Również widziałam prawie wszystkie filmy, w których grał, poczynając od tych, gdy był nastolatkiem.
"Incepcję" oglądałam jak grali w kinach, czyli wychodzi, że 10 lat temu. |
_________________ |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2020 13:37
|
|
|
Jest naprawdę utalentowany. Kiedyś zrobiłam sobie nawet mały festiwal z nim w rolach głównych Powtórzyłam kilka filmów. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2020 13:56
|
|
|
W ramach pocieszki na zly dzien zarezerwowalam sobie bilet na film "Tenet" - od przyszlego tygodnia jest w kinach i juz mozna nabywac bilety. Bardzo go jestem ciekawa.
Trailer, jesli ktos jeszcze nie widzial: https://youtu.be/L3pk_TBkihU |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2020 14:00
|
|
|
Wygląda ciekawie. Jakie zasady panują teraz w kinach? Może bym się wybrała. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2020 14:12
|
|
|
Bylam ostatnio w kinie i niby zajmuje sie co drugie miejsce, z tym ze i tak nie ma tlumow.
Moj bilet jest poki co jak samotna wyspa posrodku pustki, moze tak zostanie. |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2020 16:10
|
|
|
To w takim razie wybiorę sie do kina. Tylko muszę się zastanowić nad dniem i godzina. Bo w ostatnim tygodniu sierpnia będę już pewnie jeździć do pracy albo będą rady online. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
|