|
Seria "Jane Austen XXI wieku" Rosie Rushton |
Autor |
Wiadomość |
Biedroneczka [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 11:22 Seria "Jane Austen XXI wieku" Rosie Rushton
|
|
|
Jane Austen XXI wieku
The Secrets of Love (2005) (pl: Sekrety i miłość sióstr Dashwood)
Summer of Secrets (2007) (pl: Lato tajemnic)
Secret Schemes and Daring Dreams (2008) (pl: Śmiałe marzenia)
Love, Lies and Lizzie (2009) (pl: Miłość, kłamstwa i Lizzie)
Echoes of Love (2010)
Poznaj siostry Dashwood:
Ellie to ta stąpająca po ziemi. Czemu więc nie przestaje myśleć o Blake'u, nieznośnym, przystojnym i jak się wydaje, nieosiągalnym siostrzeńcu nowej żony swego ojca?
Abby jest urodzoną aktorką. W rodzinie uchodzi za królową dramatycznych scen. Traci głowę dla Huntera, w gorącej wodzie kąpanego, wpędzającego innych w kłopoty syna lokalnej osobistości politycznej. Nie zwraca zaś uwagi na Nicka, romantycznie zakochanego w niej instrumentalistę zespołu muzycznego.
Georgie jest najmłodsza. Lubi sporty ekstremalne, ubiera się jak chłopak i koleguje się z chłopakami. Ale jednemu z tych chłopaków bardzo się podoba...
Kiedy siostry Dashwood musiały z przyczyn losowych opuścić swój ukochany dom i przenieść się do małej nadmorskiej mieściny, odkryły, że miłość można znaleźć w najbardziej nieoczekiwanych miejscach i okolicznościach.
Caitlin Morland była zawsze spragniona ciekawych przeżyć. Kiedy więc zdobyła stypendium elitarnego liceum artystycznego, przyjęła z radością przyjaźń olśniewającej Izzy Thorpe i intrygującej Summer Tilney. Wciągnięta w ich niecodzienne życie, Caitlin próbuje rozwikłać tajemnice otaczające jej przyjaciółkę Summer. Zaproszona przez rodzinę Tilneyów do ich włoskiej posiadłości, odkrywa, że sprawy rzadko wyglądają tak, jak sobie wyobrażaliśmy.
Powieść ta podąża śladem Tajemnic miłości sióstr Dashwood, książki, która odniosła ogromny sukces. Ta dowcipna, pełna humoru historia wzorowana na klasycznej powieści Jane Austen, sprawi, że będziecie śmiać się od ucha do ucha. Książka ta łączy w sobie głęboką prawdę o naturze ludzkiej z pełnym zrozumienia podejściem do problemów współczesnych nastolatków.
Jaki obraz ukazałby się naszym oczom, gdyby życiowe i miłosne kłopoty młodych bohaterek Dumy i uprzedzenia Jane Austen przenieść w wiek dwudziesty pierwszy? Pani Bennet odziedziczyła znaczną sumę pieniędzy, wystarczającą, by wraz z rodziną mogła zamieszkać w takim otoczeniu, o jakim zawsze marzyła. Jej córki nawet się nie obejrzały, kiedy w nowym miejscu wciągnęło je życie towarzyskie, przyjęcia i atrakcje. Ale Lizzie i jej siostry szybko zauważyły, że pod tą piękną podszewką kryją się rozmaite intrygi i zaciekła rywalizacja.
Emma Woodhouse jest miłą i rozsądną dziewczyną, świadomą własnych przywilejów i talentów, przy tym zawsze gotową użyć ich dla dobra innych. Dlatego, kiedy spotyka osoby, którym się nie wiedzie za sprawą niewiary w siebie, odkłada na bok wszystkie inne sprawy i stara się odmienić ich życie, czy tego chcą, czy nie.
Kiedy przyjaciel Emmy z lat dziecinnych, George Knightley, potrzebuje pomocy w prowadzeniu należącej do jego rodziny wiejskiej rezydencji zamienionej w hotel, ona dostrzega w tym szansę na odmianę losu swojej nowej koleżanki, onieśmielonej i niezbyt szczęśliwej Harriet Smith. Ale gdy pomysły Emmy jeden po drugim okazują się niewypałami, odkrywa ona, że nic na świecie nie jest tak proste, jak nam się wydaje.
Jestem ciekawa czy słyszałyście o tych powieściach. Dałam je tutaj bo nijak mi pasowały do działu o Jane Austen.
Co do dzieł pani Rushton to jestem pół na pół, seria "Co za tydzień" mi się szczerze nie podobała, bohaterki jednowymiarowe, zapatrzone w siebie, natomiast książki "Dogrywka", "Jesicca", "Melissa" czy "Wszystko będzie dobrze" chętnie przeczytałabym jeszcze raz. Muszę poszukać tej serii w bibliotece, jeśli nie to tylko ebooki mnie ratują |
|
|
|
 |
trifle

|
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 11:24
|
|
|
Nie brzmi to wszystko za dobrze |
_________________ Spieszmy się kochać wypłatę, tak szybko odchodzi. |
|
|
|
 |
Biedroneczka [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 11:30
|
|
|
Powiedzmy, że autorka chciała przełożyć styl Jane Austen na młodzież XXI w... im dłużej się zastanawiam tym bardziej mnie to odpycha |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 12:23
|
|
|
Sprawdzić możesz, co ci zależy Gdybyś pożyczyła i nie wydawała pieniędzy. Ja to już jestem zdecydowanie za stara i zbyt cyniczna - jak widać na Austen można zarobić w każdy sposób |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 13:03
|
|
|
jakos czuje niesmak... |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 13:31
|
|
|
Już same okładki mnie odrzucają.... |
|
|
|
 |
Biedroneczka [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 13:47
|
|
|
Nie tylko ciebie Kasiek...
Przeczytać nie zaszkodzi macie rację, kasy za to nie płacę. Tylko ja nie lubię "odgrzewanych kotletów".
Z jednej strony mam tą swoją wrodzoną ciekawość a z drugiej strony coś mnie odpycha i krzyczy we mnie "Nie dotykaj!" |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 14:02
|
|
|
A masz ebooka? Bo jak jadę do pracy nie mam co robić... a jak skończe jedną grubą ksiązkę i zacznę kolejną to moja torba może tego nie wytrzymać |
|
|
|
 |
Biedroneczka [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 14:18
|
|
|
Właśnie teraz szukam ebooków i znaleźć nie mogę. Jak coś odkopę to dam znać. |
|
|
|
 |
primavera

|
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 15:36
|
|
|
to chyba typowo balkonowe dzieła na upalne dni, wydaje mi sie że nikt nie jest w stanie zastapić kunsztu pisarstwa Jane Austen
ale dzięki za info moja droga |
_________________ Cha d' dhùin dorus nach d'fhosgail dorus.
No door closes without opening another door.
 |
|
|
|
 |
Joy

|
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 22:09
|
|
|
U mojej koleżanki wpadły mi w ręce ,,Śmiałe marzenia",ale do przeczytania zachęcił mnie tylko napis na okładce, że to uwspółcześniona wersja ,,Emmy". Aby to opisać, wystarczą dwa słowa: nic ciekawego. Wiadomo, że wszystko kojarzy się z oryginałem, nie ma też żadnego wciągnięcia w akcję, bo z góry wiem, jak się skończy i kto z kim będzie. Myślę, że gdyby nie Austen, ta seria przeszłaby w ogóle niezauważona, a tak przeczyta się choćby z ciekawości.
Mam wrażenie, że dla autorki to pójście po linii najmniejszego oporu. Takie dzieła powstają, gdy nie ma się pomysłu na książkę. Wykorzystanie znanych i lubianych historii świetnej angielskiej pisarki to po prostu sposób na zarobienie pieniędzy. |
_________________ Można być zabawnym, ale nie należy być śmiesznym. |
|
|
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Pią 20 Sie, 2010 19:02
|
|
|
Czytałam "Miłość, kłamstwa i Lizzie" - książka lekka, łatwa i przyjemna. Nie poczułam niesmaku , jak np. po książkach Tennant. Dla miłośniczek Austen nie jest to lektura obowiązkowa, ale ja chętnie sięgnę po kolejne powieści. Jedna ważna sprawa dotycząca tej serii - to są książki dla nastolatek i to tych młodszych. Nie bardzo wierzę, że wspólczesne nastolatki wiedzą kim była Austen. A nuż ktoś sięgie po oryginał? |
|
|
|
 |
MariStella
mademoiselle rose

|
Wysłany: Śro 08 Wrz, 2010 18:10
|
|
|
Mam obecnie w domu ,Śmiałe marzenia", które ciągną się jak flaki z olejem, więc czytanie raczej zarzucę.
Sięgnę jeszcze po "Miłość, kłamstwa i Lizzie", ale jeśli i ta mi się nie spodoba to chyba daruję sobie całą serię. |
_________________ "-Każdy ma swój Błękitny Zamek, tak mi się wydaje - powiedziała Cissy cichutko. - Tylko, że każdy nazywa go inaczej." |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|