|
|
Anioły i owady (1995) wg nowel A.S. Byatt |
| Autor |
Wiadomość |
Gitka

|
Wysłany: Pią 01 Wrz, 2006 15:18
|
|
|
Europa Europa: Sobota 20:00 2 wrzesień
Złota
The Golden Bowl
na podstawie: powieści Henry'ego Jamesa
Anglia, rok 1905. Adam Verver (Nick Nolte), starzejący się amerykański milioner, kolekcjoner sztuki i kobiet, wydaje za mąż jedyną córkę Maggie. Wybrańcem jest ubogi włoski książę Amerigo, dla którego pieniądze przyszłego teścia są równie ważne jak miłość. Kilka dni przed ślubem Amerigo spotyka dawną kochankę, Charlotte (Uma Thurman). Ze zdziwieniem dowiaduje się, że jest ona dobrą przyjaciółką jego przyszłej żony. Mijają dwa lata. Charlotte, pragnąc być bliżej księcia, którego nie przestała kochać, oczarowuje Ververa i zostaje jego żoną.
http://www.telemagazyn.pl/program/3410000248.html
http://www.filmweb.pl/Film?id=1397
 |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Pią 01 Wrz, 2006 15:22
|
|
|
Europa Europa: Sobota 22:20 2 wrzesień
Anioły i owady
Angels and Insects
na podstawie: noweli A.S. Byatt
Anglia, połowa XIX wieku. Po dziesięciu latach nieobecności w ojczyźnie William Adamson, entomolog i podróżnik, powraca do rodzinnych stron z wyprawy do Amazonii. Niestety, jego bogata kolekcja motyli zatonęła wraz ze statkiem, którym płynął, udało mu się jednak ocalić jeden cenny okaz. Wkrótce trafia on do kolekcjonera owadów, sir Harolda Alabastera, który zaprasza Adamsona do swojego domu. Zadaniem gościa będzie opieka nad kolekcją pana domu. Jego córka, Eugenia, zaczyna zwracać coraz większą uwagę na nowego domownika.
http://www.telemagazyn.pl/program/3410000249.html
http://www.filmweb.pl/Film?id=3875
 |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Pią 08 Wrz, 2006 22:53
|
|
|
Aragonte, a ile w tym filmie ("Anioły i owady") było namiętności.
Oglądałam go szczególnie dla tej pani - Kristin Scott Thomas |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Sob 09 Wrz, 2006 11:09
|
|
|
| Gitka napisał/a: | Aragonte, a ile w tym filmie ("Anioły i owady") było namiętności.
Oglądałam go szczególnie dla tej pani - Kristin Scott Thomas |
Oj było, było
O ile pamiętam, przez pół filmu warczałam w duchu nad głupotą facetów
Mam nadzieję, że to powtórzą niedługo, chętnie bym go sobie przypomniała. |
|
|
|
 |
Kaziuta

|
Wysłany: Czw 09 Lis, 2006 21:15
|
|
|
Obejrzałam wczoraj na "Zone Europa" film pt. "Anioły i owady".
Anglia, połowa XIX wieku. Po dziesięciu latach nieobecności w ojczyźnie William Adamson, entomolog i podróżnik, powraca do rodzinnych stron z wyprawy po Amazonii. Niestety, jego bogata kolekcja motyli zatonęła wraz ze statkiem, którym płynął, udało się mu jednak ocalić jeden cenny okaz. Wkrótce trafia on do kolekcjonera owadów, sir Harolda Alabastera, który zaprasza Adamsona do swojego domu; zadaniem gościa będzie opieka nad kolekcją pana domu. Jego córka, Eugenia, zaczyna zwracać coraz większą uwagę na nowego domownika. (cyt. z Filmweb).
Film jak widać wyżej nieźle się zaczynał, ale potem treśc była już dosyć banalna. Mimo tego siedziałam do końca z zaciekawieniem chociaż łatwo było przewidzieć jak się skończy. Poza tym trochę za dużo goliżny jak na mój gust i epokę wikotriańską. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|