PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wzgórza nadziei
Autor Wiadomość
QaHa 
Tarkostopny zbójnik :-)

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 10:30   

Gosia napisał/a:
Przy okazji, czy moze ktos mnie oświecić o czym jest "Could Mountain" i czy warto obejrzec?

z filmweba:
Ada Monroe (Nicole Kidman) zamieszkuje z ojcem (Donald Sutherland) w Północnej Karolinie. Kocha z wzajemnością cieślę Inmana (Jude Law). Kiedy w 1861 r. wybucha wojna secesyjna, mężczyzna zaciąga się do armii Konfederatów. Pod jego nieobecność, umiera ojciec Ady. Nie radzi sobie ona z prowadzeniem gospodarstwa, więc farma popada w ruinę. O względy, przymierającej głodem, dziewczyny stara się okrutny Teague (Ray Winstone), który trudni się poszukiwaniem dezerterów. Adę wspierają sąsiadka, Sally Swanger (Kathy Baker) oraz traperka - Ruby Thewes (nagrodzona Oscarem, Renée Zellweger), która pomaga jej w gospodarstwie.
Tymczasem, ranny Inman trafia do szpitala. Niedługo potem, otrzymuje list od ukochanej, w którym błaga go o jak najszybszy powrót w rodzinne strony. Nie bacząc na konsekwencje, żołnierz decyduje się zbiec z armii. Pod groźbą kary śmierci, wyrusza w długą i pełną niebezpieczeństw drogę do domu.
Film na podstawie powieści Charlesa Fraziera, inspirowanej mitem o Odyseuszu i Penelopie
.
http://wzgorze.nadziei.fi...ptions,id=33597
Zdjęcka:
http://wzgorze.nadziei.fi...aleria,id=33597
Opinia własna
Powinnas obejrzec
Rzecz oczywiście o miłości, pieknej i niezachwianej takiej, która opiera się odleglości i czasowi.
Bohaterowie
Ruby: najbarwniejsza i najciekawsza postacią jest właśnei Ruby grana przez Rene Zelweger (postac drugoplanoowa ale za to JAKA!!!- ba dostala nawet za te role oskara) ożywia akcję wprowadza troche koniecznego zamieszania i uwiarygania mityczna wręcz fabułę (nioe napisze co i jak bo szkoda sobie ten watek odkrywać
Ada - glowna bohaterka - eteryczna, dama z zasadami, niezłomna w uczuciach i postępowaniu, taka która kocha tylko raz i jest w stanie poświecic dla swoich bliskich wszystko. Postać z nie dewotkowatym kręgosłupem moralnym.
Inmam- głowny boheter zakochany "bez pamięci" w swojej Adzie wręcz bajkową miłością która trwa wiecznie i pozwala utrzymac mu się na powierzchni mimo wszelkich zawirowań losu prowadzi go ku ukochanej, która staje sie jego bóstwem, muzą natchnienem wręcz sumieniem
obejrzyj ach ta scena pierwszego pocałunku na ganku ... romantic ...

miłosz 
kucharz jedno ma imię

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 10:42   

a ja "Cold mountain" nie mogłam wprost znieść, kilka ładnych scen, pocałunek - wybitny i tyle. poprostu Mingella - nieznosny jest ten facet, i wyszły mu w sumie dwa filmy "Głeboko prawdziwie do szaleństwa" i "Utalentowany mr Ripley" . Na usprawiedliwienie siebie dodam, że oglądałam "Cold" z moim mężem, który juz wył z rozpaczy.... :mrgreen: (może jakby toto krótsze było :? ??:)

Gosia 
Like a Wingless Bird

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 10:47   

Aaaaa! Dzieki! To "Wzgorze nadziei". Tytuł mi coś mowi. Bylo o tym filmie swego czasu glosno.
Chyba jednak muszę to obejrzec :lol:
Tak skrajne opinie, przekonam sie sama :grin:

Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia

Alison

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 11:18   

Gosia napisał/a:
Aaaaa! Dzieki! To "Wzgorze nadziei". Tytuł mi coś mowi. Bylo o tym filmie swego czasu glosno.
Chyba jednak muszę to obejrzec :lol:
Tak skrajne opinie, przekonam sie sama :grin:

Jeśli mogę dorzucić trzy grosze, film bardzo nierówny, chwilami rzewny, chwilami brutalny. Dobre zdjęcia, ale sporo dłużyzn, dobre role, ale takie jakieś niedograne do końca. Ja osobiście nie przepadam, ze względu na koniec, dla mnie, miłośniczki... niesatysfakcjonujący.
Pocałunek na ganku :serduszkate:

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 11:51   

Mnie sie ten film podobał. Wojna i to co się dzieje z ludźmi podczas wojny pokazane dobrze. Zakończenie - do przewidzenia ;-) Czytałam też ksiażkę.
Ostatnio zmieniony przez Admete Sob 03 Mar, 2007 14:34, w całości zmieniany 1 raz  

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 12:27   

a mnie rozczarował, tak naprawdę. Zakończenie przewidywalne aż do bólu i straaasznie tandetne, bohaterowie nie wzbudzili mojej sympatii, tak że nie by ło mi ich nawet żal ze tak im sie skończyło. Jedynie to ojca Reene mi było żal. No i rola Renee to jedyny atut tego filmu ...

Alison

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 12:56   

AineNiRigani napisał/a:
a mnie rozczarował, tak naprawdę. Zakończenie przewidywalne aż do bólu i straaasznie tandetne, bohaterowie nie wzbudzili mojej sympatii, tak że nie by ło mi ich nawet żal ze tak im sie skończyło. Jedynie to ojca Reene mi było żal. No i rola Renee to jedyny atut tego filmu ...

Ty serca nie masz i tyle. Jakbyś miała to byś do końca wierzyła, że wszystko się dobrze skończy. Skąd mnie się takie przewidujące dzieci wzięły. W szpitalu zamienili, cy co? :wink:

Trzykrotka 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 18:14   

Dla mnie ten film był jedną wielką traumą - nie z powodu opowiadanej historii, bo się nią nie byłam w stanie przejąć ani przez moment. Trwał w nieskończoność, był pokazem plastikowego aktorstwa (nawet Renee po prostu chwytała się pod boki i gadała z dziwnym akcentem), epatował okrucieńswem, a przy tym groził zanudzeniem na śmierć.

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 18:28   

Trzykrotka napisał/a:
Dla mnie ten film był jedną wielką traumą - nie z powodu opowiadanej historii, bo się nią nie byłam w stanie przejąć ani przez moment. Trwał w nieskończoność, był pokazem plastikowego aktorstwa (nawet Renee po prostu chwytała się pod boki i gadała z dziwnym akcentem), epatował okrucieńswem, a przy tym groził zanudzeniem na śmierć.

no niemal mi to z ust wyjełas. Rola Renee była jednak dla mnie jedyną w miarę normalną rolą i jedyną postacią, dla której film nie stał się do cna plastikowym nocniczkiem...

lady_kasiek
[Usunięty]

Wysłany: Czw 20 Mar, 2008 22:01   

że ja tego tematu nie widziałam . mnie ten film nie zachwycił, szkoda mi bylo potem czasu, który bądź co bądź zmarnowałam. nic rewelacyjnego ;\

Anetam 

Wysłany: Sob 22 Mar, 2008 16:10   

lady_kasiek napisał/a:
że ja tego tematu nie widziałam . mnie ten film nie zachwycił, szkoda mi bylo potem czasu, który bądź co bądź zmarnowałam. nic rewelacyjnego ;\

A mi się podobał i to bardzo :mrgreen:

Caitriona 
Byle do zimy

Wysłany: Sob 22 Mar, 2008 20:31   

Czy tytuł filmu po polsku nie brzmi "Wzgórze nadziei"? Tak tylko, w kwestii formalnej... ;)
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine

praedzio 

Wysłany: Sob 22 Mar, 2008 20:35   

lady_kasiek napisał/a:

Ja w połowie zasnęłam. I to w tej pierwszej połowie... :-D
Is the smile that shines through the tears.

Irlandzkie przysłowie

lady_kasiek
[Usunięty]

Wysłany: Sob 22 Mar, 2008 20:43   

Caitriona napisał/a:
"Wzgórze nadziei"

o faktycznie. to jedno wzgórze a nie kilka. Widać, jak film mnie porwał nawet tytuł kojarzę o tyle :|

Odpowiedz do tematu