Rozważna i Romantyczna Sense and Sensibility (1995) |
Autor |
Wiadomość |
Gitka [Usunięty]
|
|
|
|
|
Gitka [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 11:42
|
|
|
Margaret Dashwood - wszyscy się chyba zgadzamy, że urocza z niej panienka
|
Ostatnio zmieniony przez Gitka Śro 08 Lis, 2006 16:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Caitriona
Byle do zimy
|
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 11:48
|
|
|
Rozważna i romantyczna to po serialu z 1995 roku moja ulubiona ekranizacja. Wszyscy aktorzy mi się bardzo podobają, nawet Hugh Najlepsza jest oczywiście Emma Thompson i Alan Rickman - oboje są wspaniali! |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
|
|
|
|
|
Bonduelle
Pani inżynier
|
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 18:40
|
|
|
RiR jest według mnie najładniejszą wizualnie, najspokojniejszą i najbardziej "klimatyczną" ze wszystkich ekranizacji. Niby wiele się nie dzieje, a wciąga |
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 18:44
|
|
|
To świetny film! Te gagi... A Emma Thompson (chociaż obiektywnie jest za stara do tej roli) bardzo mi się podoba... Zresztą wszyscy grali świetnie... Nawet Alan Rickaman, chociaż na zawsze zapamiętam go jako Snape'a... I Kate Winselt widocznie spodobały się te kręciołki... Powtórzyła wyczyn z Loesiem... Żałuję tylko, że wycięli lady Middleton... Ciekawa z niej kobieta... |
|
|
|
|
Panna_Marta
|
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 19:02
|
|
|
Uwielbiam każdą sekundę "Rozważnej i romantycznej".
Film jest niezwykły, bez zbędnego sentymentalizmu, ale jednocześnie wzruszający i uroczy.
Uważam, że każda rola zagrana jes świetnie. Począwszy od płk. Brandona (myślę, że więcej dodawać nie trzeba ), poprzez Elinor i Marianne, aż do jakże "czarującej" Fanny. Nawet Edward jest całkiem sympatyczny w interpretacji Hugh Grant'a - choć wcześniej na darzyłam go zanadto dużą sympatią.
A Fanny w furii ciągnąca za nos Lucy Steel tudzież wygrana walka Margaret nad Edwardem, niezmiennie wywołują u mnie wybuch śmiechu i natychmiastową poprawę humoru .
I piękna muzyka, a jakże. |
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 19:06
|
|
|
Panna_Marta napisał/a: | Uwielbiam każdą sekundę "Rozważnej i romantycznej".
Film jest niezwykły, bez zbędnego sentymentalizmu, ale jednocześnie wzruszający i uroczy.
Uważam, że każda rola zagrana jes świetnie. Począwszy od płk. Brandona (myślę, że więcej dodawać nie trzeba ), poprzez Elinor i Marianne, aż do jakże "czarującej" Fanny. Nawet Edward jest całkiem sympatyczny w interpretacji Hugh Grant'a - choć wcześniej na darzyłam go zanadto dużą sympatią.
A Fanny w furii ciągnąca za nos Lucy Steel tudzież wygrana walka Margaret nad Edwardem, niezmiennie wywołują u mnie wybuch śmiechu i natychmiastową poprawę humoru .
I piękna muzyka, a jakże. | To może ja jeszcze dodam, że bardzo mi się podobała pani Dashwood w wykonaniu Gemmy Jones... |
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 20 Maj, 2006 11:28
|
|
|
Mnie Gemma podoba sie w kazdej roli
A R&R ma to do siebie, ze chociaz wszystkie stwoerdzamy, ze Emma jest za stara na Elinor, to i tak lubimy ja jako te postac.
Emma jest po prostu rewelacyjna aktorka i gdyby przyszlo jej grac pensjonarke w wieku 50 lat i tak by ja swietnie zagrala.
Ot co !!! |
|
|
|
|
Jeannette
|
Wysłany: Nie 21 Maj, 2006 12:39
|
|
|
RR jest pierwszą ekranizacją jaką oglądałam i mam do niej sentyment. Emma jest ciut za stara, ale wywiązała się świetnie ze swojej roli. A Rickman choć jakoś mi nie bardzo pasował na pułkownika to też zagrał super. |
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Nie 21 Maj, 2006 13:52
|
|
|
A "RR" jest cudowna i każdy to wie... Nawet Małgorzata Musierowicz w "Córce Robrojka" pisała o powszechnym szaleństwie na punkcie tego filmu i kilkukrotnych wizytach w kinie... |
|
|
|
|
Panna_Marta
|
Wysłany: Nie 21 Maj, 2006 14:06
|
|
|
Gunia napisał/a: | Nawet Małgorzata Musierowicz w "Córce Robrojka" pisała o powszechnym szaleństwie na punkcie tego filmu i kilkukrotnych wizytach w kinie... |
Tak, najpierw Gabrysia z Natalią siedem razy, a później Bella
Może w "Czarnej polewce" Laura i Pyza z małą Milą będą urzeczone po raz piąty chodzić do kina na "Dumę i uprzedzenię" oraz zachywcać się Mateuszkiem? Któż to wie! |
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Nie 21 Maj, 2006 15:06
|
|
|
Panna_Marta napisał/a: | Gunia napisał/a: | Nawet Małgorzata Musierowicz w "Córce Robrojka" pisała o powszechnym szaleństwie na punkcie tego filmu i kilkukrotnych wizytach w kinie... |
Tak, najpierw Gabrysia z Natalią siedem razy, a później Bella
Może w "Czarnej polewce" Laura i Pyza z małą Milą będą urzeczone po raz piąty chodzić do kina na "Dumę i uprzedzenię" oraz zachywcać się Mateuszkiem? Któż to wie! | OOO! To świetny pomysł! (A Bella, jak się później okazało nie była na tym filmie, bo robiła za rozważną w zakładach poligraficznych... ) A dzieciom trzeba od maleńkości pokazywać co jest dobre... |
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 23 Maj, 2006 22:05
|
|
|
A ja ogladam S&S wylacznie dla Rickmana, Thompson i Gemmy (ze szczególnym naciskiem na pierwszego ).
Marianna Winslet mnie irytuje (głównie fryzem)
Do Edwarda i Hugh mam stosunek raczej obojetny, z lekkim zabarwieniem aprobaty |
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 13:14
|
|
|
Ja uważam, że ten film warto obejrzeć dla niego samego. Jest bardzo ładny i nie jest to zasługa wyłącznie aktorów. |
_________________ Dobra wiadomość jest taka, że Bóg zawsze odpowiada na nasze modlitwy.
Czasami po prostu odpowiedź brzmi: nie. |
|
|
|
|
izek
|
Wysłany: Czw 01 Cze, 2006 21:40
|
|
|
Alan Rickman urasta na mojego idola, ma w sobie coś baaardzo pociągającego :oops: |
Ostatnio zmieniony przez Gunia Sob 28 Paź, 2006 08:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Pią 09 Cze, 2006 13:44
|
|
|
Uwilbiam tę scenę z GŁOSEM: tę kiedy Alan siedzi przy Kate Winslet i czyta jej wiersze ukochane :grin: . Cudo. |
|
|
|
|
sunshine
|
Wysłany: Śro 21 Cze, 2006 17:09
|
|
|
Alan Rickman... po prostu brak mi słów...
Wg mnie należy do tego typu aktorów którzy nie są super przystojni ale mają w sobie to coś co każe kobietom wciąż i wciąż na nich patrzeć
świetny aktor
i uwielbiam go jako Snape'a |
|
|
|
|
Gosia
Like a Wingless Bird
|
Wysłany: Nie 16 Lip, 2006 13:26
|
|
|
Obejrzalam znowu RiR, musze przyznac, ze jest swietna!
Nawet juz Hugh mnie nie drazni a nawet odczuwam do niego sympatie.
Co prawda wyglada w tych strojach jakby sie dusil, ale trudno ...
Oczywiscie rewelacyjna Emma Thompson i wcale nie jest za stara do roli Eleonory.
Jesli tak patrzec, to i Alan Rickman jest za stary !
Ekranizacja jest bardzo dobra, mozna ja porownac do DiU 1995.
W wersji z 1981 podobala mi sie matka, ale "mama Bridget" tez dobrze radzi sobie w tej roli
W tej wersji troche mniej jest irytujaca Lucy Steel no i Fanny, bo w tej z 1981, to by sie chcialo je sprac na kwasne jablko (choc to pewnie dobrze swiadczy o tamtych dialogach, bo one powinny irytowac).
Kate Winslet jako Marianna jest jak najbardziej okay. Juz rozumiem co mowilyscie o Malgorzacie, bo juz o niej zapomnialam, a to faktycznie fajna postac.
Piekne zdjecia, dobra muzyka, dobrzy aktorzy. |
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia
|
|
|
|
|
Alison
|
Wysłany: Nie 16 Lip, 2006 15:52
|
|
|
Ja jednak jestem absolutną fanką wersji z Emmą i starym ale jarym Rickmanem.
W wersji serialowej wszyscy są jacyś tacy polukrowani, poza rubasznym wujaszkiem, a Edward to już w ogóle zero płci jakiejkolwiek sobą prezentuje. Nie wiem czy zwróciłyście uwagę na podobieństwo szczękowe Willouby'ego serialowego do Keiry Knightley - scena spotkania w Londynie na przyjęciu, toż to wypisz wymaluj usmiech Lizzy z tarasu w Pemberley.
W serialu zdecydowanie najbardziej podobał mi się pointerek Willoby'ego |
|
|
|
|
Gosia
Like a Wingless Bird
|
Wysłany: Nie 16 Lip, 2006 17:04
|
|
|
No co Ty! Włoski mial ladne, oczywiscie Willoughby, nie pointerek
Szczekowego podobienstwa tego filmowego Willoughbego nie zauwazylam, ale pewnie masz racje.
Bardzo dobrze mi sie w ogole ogladalo ta wersje po dlugiej przerwie. Az sie zdumialam, ze jest tak dobra, bo jak pierwszy raz ją ogladalam, to draznil mnie Hugh (jak juz wspominalam), no i duza roznica wieku miedzy Marianna a pulkownikiem Brandonem, ale w koncu takie malzenstwa wtedy nie byly rzadkoscia Troche mi sie tez wtedy nie podobala ta reakcja Eleonory na wiadomosc, ze to Robert a nie Edward ozenil sie z Lucy, ta mala histeria ... ale teraz tez juz troche inaczej na to patrze, choc moglaby tak nie szlochac
W ogole po raz kolejny zadumalam sie nad losem kobiet, ktore nie byly zbyt bogate i mogly tylko czekac, az jakas ofiara meska sie znajdzie, i sie im oswiadczy.
Choc z drugiej strony te bogate byly takze narazone - na to, ze moga spotkac takiego typka jak Willoughby, który ozeni sie z nimi tylko dla pieniedzy. |
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia
|
|
|
|
|
Alison
|
Wysłany: Nie 16 Lip, 2006 21:45
|
|
|
Gosia napisał/a: |
Bardzo dobrze mi sie w ogole ogladalo ta wersje po dlugiej przerwie. Az sie zdumialam, ze jest tak dobra, bo jak pierwszy raz ją ogladalam, to draznil mnie Hugh (jak juz wspominalam), no i duza roznica wieku miedzy Marianna a pulkownikiem Brandonem, ale w koncu takie malzenstwa wtedy nie byly rzadkoscia Troche mi sie tez wtedy nie podobala ta reakcja Eleonory na wiadomosc, ze to Robert a nie Edward ozenil sie z Lucy, ta mala histeria ... ale teraz tez juz troche inaczej na to patrze, choc moglaby tak nie szlochac
|
Ta reakcja Eleonory (Emmy) zawsze mnie zniesmaczała, jakoś tak mi nie pasowała do całokształtu, no i jakos tak głupio się odkrywać, że ci tak zależy. Ja bym tak nie zrobiła, to jedyny zgrzyt w tym filmie, który nawet w powtórkach mi zgrzyta |
|
|
|
|
Harry_the_Cat
poszukująca
|
Wysłany: Nie 16 Lip, 2006 21:52
|
|
|
Alison napisał/a: | Gosia napisał/a:
Ta reakcja Eleonory (Emmy) zawsze mnie zniesmaczała, jakoś tak mi nie pasowała do całokształtu, no i jakos tak głupio się odkrywać, że ci tak zależy. Ja bym tak nie zrobiła, to jedyny zgrzyt w tym filmie, który nawet w powtórkach mi zgrzyta |
Myslę, że to specjalnie zrobili w ten sposób. Chodziło o pokazanie siły uczuc Eleonory - ona zawsze taka wywazona i rozsadna, nie była w stanie pochamowac emocji w tej chwili, zupełnie ją to zaskoczyło. W przeciwieństwie do Marianny, której rozmowa z pułkownikiem (przy czytaniu) jest spokojna, pozbawiona typowych dla niej uniesień - widać, że mysli ciepło o pułkowniku, ale jakże inaczej to okazuje, niz w stosunku do pana W. |
_________________ Carry on my wayward son, For there'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest, Now don't you cry no more... |
|
|
|
|
Monika
Mark Darcy desperately wanted
|
Wysłany: Wto 18 Lip, 2006 11:30
|
|
|
Próbowałam przebrnąć przez starą wersję Rozważnej i chylę czoła przed wersją z '95 i Emmą Thompson, jako scenarzystka i jako Eleonora jest niezrównana. A to jej lekko niezrównoważone szlochanie, znaczyło dla mnie, że wreszcie pokazała swoją uczuciową naturę, ukrytą bardzo głęboko |
|
|
|
|
achata
|
Wysłany: Śro 19 Lip, 2006 14:46
|
|
|
[quote="Monika"... to jej lekko niezrównoważone szlochanie, znaczyło dla mnie, że wreszcie pokazała swoją uczuciową naturę, ukrytą bardzo głęboko [/quote]
Dokładnie. Ładnie to pokazali i do tego Małgorzatka podglądająca wszystko z drzewa |
_________________ w poszukiwaniu pogody ducha |
|
|
|
|
Harry_the_Cat
poszukująca
|
Wysłany: Śro 19 Lip, 2006 14:53
|
|
|
I rewelacyjan była rozmowa Małgorzaty z Edwardem o pogodzie i stanie dróg. |
_________________ Carry on my wayward son, For there'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest, Now don't you cry no more... |
|
|
|
|
|