|
|
Ksiązka w pigułce |
| Autor |
Wiadomość |
Agata

|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 10:21 Ksiązka w pigułce
|
|
|
No forum, na którym kiedyś bywałam mielismy taka oto zabawę, zapoczatkowana kilkoma stresczeniami światowych arcydzieł literackich z Tygodnika Forum za La Repubblica:
Książka jak telegram
Biblia
Ja jestem szefem. Róbcie dokładnie to, co wam każę. Bądźcie dobrzy, dopóki nie każę wam zabijać. A potem zachowujcie się tak, jak gdyby nigdy nic.
Homer, „Iliada”
Grupa mężczyzn walczy przez dziesięć lat o kobietę, która do nich nie należy.
Homer, „Odyseja”
Facet przez dziesięć lat wraca po wojnie do domu, a żona wita go z
zaskakującą wyrozumiałością.
Trzy rosyjskie siostry chcą pojechać do Moskwy. Nie jadą. (Nawet Antoni
Czechow, mistrz krótkich form literackich, nigdy nie był taki zwięzły).
A powieści Johna Grishama – hurtem – potraktowano jeszcze
surowiej: „Mężczyzna/kobieta odkrywa ponure sekrety firmy/korporacji
prawniczej, spędzając masę czasu przy kserokopiarce”.
"Zwięzłość jest duszą sensu" – pisze Szekspir w „Hamlecie”. Ciekawe, jak
zareagowałby mistrz ze Stratfordu na takie oto streszczenie swego dramatu o królestwie Danii: „Moja rodzina jest spieprzona. Będę udawał wariata, a uśpiwszy ich czujność, pozabijam ich”.
Sztukę „Czekając na Godota” Becketta skwitowano przednim dowcipem: „Nic się nie dzieje. Dwa razy”.
Stanisław Barańczak
Podstawowe utwory Williama Szekspira, przystępnym sposobem streszczone i dla celów mnemotechnicznych w formę wierszowaną przyodziane.
.........
Duch:brat jad wlał do ucha.
Syn ducha:o, psiajucha!
Stryja w ryj?Drastyczny krok.
Zwłoka.Jej finał:stos zwłok.
..........
Rody Werony:wraży raban.
Młodzi:hormony.Starzy:szlaban.
Mnich:lekarstwem zielarstwo?
Finał:trup grubą warstwą.
............
Tło:gondole i doże.
Centrum uwagi:łoże.
Wąż:Jago.Mąż:"Ja go!..."Duszona:
Żona.Finał:obsada kona.
............
Szkot:bestia bitna.
Żona:ambitna.
Ręce umywa.Ma gdzieś.
Bór:marsz na mur! Finał:rzeź.
..........
Król ojciec:lebiega.
Błazen:go ostrzega.
Córki:dwie złe, jedna lepsza.
Finał:wszystko się rozpieprza
A teraz kilka zagadek, które wymyślili forumowicze :
1. Mlody mezczyzna szuka pracy daleko od domu. W znalezieniu jej pomaga mu list od ojca i trzech facetow, z ktorymi sie zaprzyjaznia. Zakochuje sie w kobiecie ale ta umiera.
Podpowiedź: Bohater, jego ukochana oraz jego koledzy pracowali dla bardzo waznego malzenstwa. Oficjalnie panowie pracowali dla bardzo waznego meza, a kobieta dla bardzo waznej zony. Akcja jednak kreci sie jednak wokol zlecenia bardzo waznej zony.
2. Kobieta wychodzi za maz. On uprawia ziemie a potem umiera. Zaczyna sie I wojna swiatowa.
3. Mlody mezczyzna wraca do rodzinnej posiadlosci. Zeni sie z corka sasiadow. Córka sasiadow jest osierocona przez rodzicow, wychowuje sie w rodzinnej posiadlosci bohatera.
4. Narzeczona mu umarła, poszedł do klasztoru, ale szykowała sią zadyma i kumple go stamtąd wyciągnęli, bo żal im było że mogłaby go ominąć. Dał się namówić i znalazł następną narzeczoną. Na koniec sam zginął w kolejnej zadymie.
5. Student nabywa siekierę, którą rąbie na prawo i lewo. Wiadomo co go za to spotyka...
6. W mieście awaria, za miastem wybrańcy opowiadają nie dla dzieci bajki...
7. Pewna kobieta wyszla za maz za starszego mezczyzne, ale jednak podobal sie jej mlodszy. Nie wyszlo to jej na dobre chociaz maz umarl.
8. On chodzi ponury i nieogolony, a ona ciągle puka w szybkę. W dodatku
strasznie wieje - jedna z moich ukochanych książek
9. Piłata ciagle boli głowa, a diabeł hasa po mieście
podpowiedzi: punkt 2, 3, 4, 7 to dziela Polakow. Wedlug ksiazki z punktu 2 byl nakrecony film (serial - wedlug mnie lepszy niz ksiazka).
A wy macie jakieś pomysły? |
_________________ Pozdr. Agata vel Fringilla
gg 5739618
 |
|
|
|
 |
Maryann

|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 17:53
|
|
|
1. Czterej muszkieterowie
3. Pan Tadeusz
4. Pan Wołodyjowski
7. Chłopi
2, 5, 6 - ??? |
|
|
|
 |
migotka
migotka

|
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 18:36
|
|
|
| 9. To moze Mistrz i Małgorzata? |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 19:24
|
|
|
Piękne! Ale ja po takich streszczeniach nie rozpoznaję książek (w drugą stronę idzie lepiej hihi).
Kiedyś za to czytałam takie streszczenia książek Sienkiewicza, po czym autor (streszczeń, nie Sienkiewicz) stwierdził: grunt, żeby nie pomylić się w nazwiskach, bo HS pisał wszystko na jedno kopyto. Szkoda, że mi to już przepadło, można się było pośmiać |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
Jeannette
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 20:03
|
|
|
| Fajne te zagadki. :grin: |
|
|
|
 |
Agata

|
Wysłany: Czw 25 Maj, 2006 10:31
|
|
|
| Agn napisał/a: | Piękne! Ale ja po takich streszczeniach nie rozpoznaję książek (w drugą stronę idzie lepiej hihi).
Kiedyś za to czytałam takie streszczenia książek Sienkiewicza, po czym autor (streszczeń, nie Sienkiewicz) stwierdził: grunt, żeby nie pomylić się w nazwiskach, bo HS pisał wszystko na jedno kopyto. Szkoda, że mi to już przepadło, można się było pośmiać |
A propos Sienkiewicza - to też z twórczości forumowiczów:
On ja kocha, ale zostanie porwania (jej rodzina zabita). On ją uwalnia i zyja
długo i szczęśliwie. W tle jakieś oblężenie i bitwy
On ja kocha, ale najpierw zrobił imprezę, a potem ona zostanie porwana. On
bierze z nią slub i zyją długo i szceśliwie. Bohater zawędrował do Częstochowy.
W tle jakieś bitwy
On ja kocha, gdy ta mu sugeruje. Żenią się, ale nie żyja długo i szczęśliwie. W
tle jakiś wybuch.
On ja kocha, ale ona występuje na arenie. Uwalnia ja inny, ale on się z nią
żeni. W tle pożar.
A to inna zagadka autorstwa forumowiczki, moim zdaniem, Złota Czcionka
Przykładny obywatel zostaje wystawiony na próbę. Stara się patrzeć na nią przez białe palce, ale widzi tylko jasne włosy. |
_________________ Pozdr. Agata vel Fringilla
gg 5739618
 |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Czw 25 Maj, 2006 12:14
|
|
|
| Tak mi wlasnie przyszlo do glowy, ze niesprawiedliwie potraktowano Grishama. Czas zabijania sie pod to streszczenie nie da podciagnac. I Klient takze. Hmm... |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|