|
To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV |
| Autor |
Wiadomość |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Pią 03 Sty, 2025 15:26
|
|
|
Aaaaa a miałaś przypomnieć jakoś po urlopie i co ? Ja na śmierć zapomniałam |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pią 03 Sty, 2025 16:31
|
|
|
| Tamara napisał/a: | Aaaaa a miałaś przypomnieć jakoś po urlopie i co ? |
Po urlopie to mnie naszło na książki YA i byłam w tym gatunku do późnej jesieni , więc tak jakoś nie po drodze było mi z George Eliot.
Teraz czytam thrillery i kryminały, ale jakby co mogę odłożyć je i zabrać się za "Middlemarch".
Jestem więc otwarta na sugestie z Twojej strony , nie naciskam . |
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Nie 05 Sty, 2025 19:23
|
|
|
Ha, muszę najpierw skończyć Mansfield Park , potem się zobaczy |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 05 Sty, 2025 20:59
|
|
|
U mnie ciąg dalszy czytania z półki Legimi - tym razem padło na "Elżbieta i Robert Dudley"
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/182609/elzbieta-i-i-robert-dudley-prawdziwa-historia-krolowej-dziewicy-i-mezczyzny-ktorego-kochala
Mnóstwo szczegółów, które nie zawsze mnie interesowały, ale znalazłam w tej książce kilka ciekawych rzeczy. Autorka chyba za dużo listów z epoki się naczytała i ma trochę egzaltowany styl |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pon 13 Sty, 2025 21:04
|
|
|
Pożyczyłam cały stos reportaży z "Czarnego". Z sekcji azjatyckiej: "Kwiaty w pudelku. Japonia oczami kobiet" (choć nie wiem czy akurat tej pozycji nie czytałam - ale nie pamiętam więc się nie liczy ), "Milczący lama. Buriacja na pograniczu światów", "Porządne dziewczyny. Zbrodnia i hańba w Indiach" oraz"Hongkong. Powiedz, że kochasz Chiny". Poza tym "Dzieci Norwegii. O państwie nadopiekuńczym". Natomiast obecnie czytam "Na marne" Marty Sapały - o marnowaniu żywności, freeganizmie w Polsce.
W kolejce czekają też "Kobiety z obrazów. Polki" Małgorzaty Czynskiej - o tyle przyjemna lektura, że zawiera też reprodukcje. Gdy czytam o malarstwie zawsze męczy mnie wyszukiwanie obrazów, o których mowa. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pon 13 Sty, 2025 21:14
|
|
|
| Czytałam pierwszą i trzecią z wymienionych. U mnie teraz też Czarne "Wedlowie. Czekoladowe imperium.". |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Wto 14 Sty, 2025 09:47
|
|
|
Wedlowie stoja u mnie na półce i czekają |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 17 Sty, 2025 19:32
|
|
|
dziewczyny - przepraszam, chciałam wam zrobić wątek, ale najwidoczniej się nie da i skasowało mi wydzielone posty.
Could not get post information
DEBUG MODE
SQL Error : 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ') ORDER BY post_time ASC' at line 3
SELECT post_id, poster_id, topic_id, post_time FROM phpbb_posts WHERE post_id IN () ORDER BY post_time ASC
Line : 1969
File : modcp.php
Jeśli nie potrafisz znaleźć rozwiązania tego problemu,
możesz spróbować poszukać, lub zadać pytanie na forum: http://www.przemo.org/php |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pią 17 Sty, 2025 19:34
|
|
|
Dobra założę nowy temat o Middlemarch.
Na szczęście dopiero zaczęłyśmy czytać. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 17 Sty, 2025 19:35
|
|
|
| Założyłam wam już. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 22 Sty, 2025 11:34
|
|
|
Przeczytałam niedużą książkę Mary Beard "Partenon" - przyjemnie się czytało i sporo się dowiedziałam o historii tej słynnej budowli.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4819332/partenon
Kupię sobie kiedyś ebook jej nowej książki "Cesarz Rzymu". W dawnych, dobrych czasach czyli sprzed upadku Legimi, wystarczyłby abonament. Na razie jednak trwa u mnie misja wyczytywania wszystkich zaległości z półki w Legimi |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pią 24 Sty, 2025 15:34
|
|
|
Przeczytałam ostatni tom Arystokratki Boćka. Uśmiałam się trochę, co było mi potrzebne, mimo że nie jest to najlepszy z tomów serii. Ale kocham te książki, dały mi wiele radości.
Natomiast wydanie tej w sumie niedużej książki w dwóch oddzielnych częściach uważam za bezczelny skok na kasę.
Jedno z mott kamerdynera Józefa: "Jako dobry katolik kocham ludzi. Platonicznie. Nie chcę ich widzieć ani słyszeć". |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Pią 24 Sty, 2025 16:29
|
|
|
Bardzo trafne stwierdzenie |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Sob 25 Sty, 2025 18:43
|
|
|
| Admete napisał/a: | | Kupię sobie kiedyś ebook jej nowej książki "Cesarz Rzymu". W dawnych, dobrych czasach czyli sprzed upadku Legimi, wystarczyłby abonament. |
A właśnie, Mary Beard! Muszę poszukać Cesarza - ja z kolei w Bibliotece Kraków. Przy okazji rozdaję książki z własnej biblioteczki - niech idą do ludzi. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 25 Sty, 2025 20:08
|
|
|
| Trzykrotka napisał/a: | | Muszę poszukać Cesarza - ja z kolei w Bibliotece Kraków. |
Ja nie mam co liczyć, że ta książka będzie w naszej bibliotece. Ta cała awantura z Legimi uderzyła głównie w takich czytelników jak ja - dużo czytam, w dużej mierze książki poza beletrystyką i mieszkam w małym mieście, z gorszym dostępem do książek. Nie zarabiam tez kokosów, żeby wszystko kupić. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2025 21:07
|
|
|
| Cytat: | | Przy okazji rozdaję książki z własnej biblioteczki - niech idą do ludzi. | Słusznie
Sama muszę zrobić porządny remanent dziecięcych książek. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 28 Sty, 2025 19:57
|
|
|
Martin Pollack - "Po Galicji". Szukałam coś na temat autora i okazało się, że zmarła teraz w styczniu
https://pl.wikipedia.org/wiki/Martin_Pollack
Książkę czytałam z ogromną przyjemnością - te wszystkie miejsca i nazwy znane gdzieś z historii, literatury, biografii pisarzy - istniejące i nie istniejące zarazem. Trzykrotko powinna ci się spodobać. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Czw 30 Sty, 2025 11:18
|
|
|
Od jakiegoś czasu, obok serii azjatyckiej, kontynuuję mały strumyczek literatury włoskiej i o Włoszech. Jestem zdziwiona, że jest tak słabo dostępna - mam wynotowanych sporo tytułów, ale znaleźć coś w bibliotekach graniczy z cudem. Chyba że w Jagiellonce...
Ostatnio przeczytałam ostatnią powieść Alberto Moravii, dość ciekawa, ale dziwna, ponoć nienajlepsza w jego dorobku. Teraz czytam "Długie życie Marianny Ucria" Dacii Maraini i tę rzecz polecam, akcja dzieje się w osiemnastowiecznej Sycylii, a bohaterka to głuchoniema córka tamtejszego arystokraty. Powieść jest bardzo sensualna co odpowiada wyostrzeniu zmysłów (wzroku, zapachu, dotyku) osoby głuchej - pełno w niej kolorów, zapachów, czuje się tę Sycylię. A przy okazji pokazuje brutalne niekiedy realia życia tego czasu. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 30 Sty, 2025 11:31
|
|
|
Takich ambitnych pozycji to u mnie człowiek nie uświadczy |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Czw 30 Sty, 2025 11:53
|
|
|
Ja wiem czy ambitnych? To nie Joyce. Po prostu dobra, wartościowa, i europejska, bliska nam literatura. Dlatego dziwię się że niedostępne są te pozycje zwłaszcza że Włochy cieszą się niesłabnącą popularnością. O ileż to bardziej włoskie niż różne hamerykańskie "Słońca Toskanii" i inne takie. Dziwię się po prostu bo moim zdaniem byłyby poczytne te książki. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 30 Sty, 2025 16:03
|
|
|
| Wydane dość dawno temu, chyba w czasach gdy mało było nowości w mniejszych bibliotekach. Pamiętam, jak nic nie było nowego u nas w latach 90 i na początku 2000. Posucha, pustynia, nic. Jak wróciłam z Krakowa, to mi się płakać chciało, gdy zaglądałam do biblioteki. Potem się trochę poprawiło. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Czw 30 Sty, 2025 16:35
|
|
|
Dziwię się, że na fali popularności Włoch w Polsce, żadne wydawnictwo nie decyduje się na wznowy. Rzeczywiście wydania są stare, ale za komuny nikt Italią specjalnie się nie interesował, to był inny świat.
Zabieram się wkrótce za kryminały sycylijskie |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 30 Sty, 2025 18:52
|
|
|
| Montalbano? |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Czw 30 Sty, 2025 19:06
|
|
|
Tak Warto? |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 30 Sty, 2025 20:05
|
|
|
| Wielu osobom się podobają. Myślę, że warto, choć to akurat nie mój typ kryminału. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
|
|