|
|
Dwie nowe ekranizacje "Lalki" (2026) |
| Autor |
Wiadomość |
achata

|
Wysłany: Wczoraj 8:37
|
|
|
Mnie chodzi tylko o tytuł. Uważam że niewierność względem oryginału jest o tyle istotna, że należałoby to jakoś zasugerować w, mylącym obecnie, tytule. Wystarczyłby dopisek, bo że ten film leży blisko fabuły książki, to widać ale z całej powieści chyba jedyny cytat to " Farawell miss Iza ...". Dotyczy to zwłaszcza zagranicy, która widzi w streamingu po prostu serial pt. "Lalka" doczyta sobie, że to coś na podstawie Prusa i będzie miała mylne wyobrażenie o książce bo nie sądzę by wszyscy po serialu ja przeczytali.
A jak już ta nieszczęsna cesarka ponownie wypłynęła - chodziło się w zaawansowanej ciąży na bale, czy nie?
Ja tematu nie znam a jestem ciekawa |
_________________ w poszukiwaniu pogody ducha |
| |
|
|
|
 |
achata

|
Wysłany: Wczoraj 10:18
|
|
|
Byłoby super:
https://www.rmf.fm/rozryw...cic-serial.html
Liczyłam na to od momentu gdy TVP wycofała się z serialu. Podobno tak było z serialowymi "Chłopami"- reżyser dokręcił sobie więcej scen i potem zrobił z tego pełny serial. Łatwiej zrobić serial gdy film cieszy się popularnością w kinach a czytałam że zwłaszcza pod koniec cięcia są w filmie wyczuwalne |
| |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Wczoraj 11:25
|
|
|
| achata napisał/a: | | A jak już ta nieszczęsna cesarka ponownie wypłynęła - chodziło się w zaawansowanej ciąży na bale, czy nie? |
W tym okresie historycznym, w tych sferach towarzyskich, kulturowych i geograficznych - nie.
Taki był wtedy kod społeczny.
Pewnych rzeczy się nie robiło i już.
Jasne, ktoś rzuci, "ale gdzieś tam księżna X była w ciąży na balu Y" - być może, ale po pierwsze była to księżna (oni mieli więcej swobody), a po drugie to wyjątek potwierdzający regułę.
Jeśli więc ciężarna w zaawansowanej ciąży paraduje w serialu na balu i rodzi (i to jeszcze cesarka) to jest to nie tylko niezgodne z powieścią, ale przede wszystkim z epoką.
Ten serial to nie Monthy Pyton czy "1670", gdzie takie łamania są wskazane i wręcz oczekiwane.
I nie mam zamiaru się "czepiać", tylko skoro raz przeszkadzają rozwiane włosy, świnie w salonie czy niewłaściwy krój rękawów przy sukni, a cesarskie cięcie na balu nie - to widzę tu, delikatnie mówiąc, brak konsekwencji w krytyce i dopasowywanie jej do własnych sympatii/antypatii odnośnie konkretnych filmów/seriali. |
| Ostatnio zmieniony przez annmichelle Wczoraj 11:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Wczoraj 11:27
|
|
|
| achata napisał/a: | | Łatwiej zrobić serial gdy film cieszy się popularnością w kinach a czytałam że zwłaszcza pod koniec cięcia są w filmie wyczuwalne |
Jestem jak najbardziej za.
Extended edition często są lepsze niż filmy kinowe (tak mam z "Władcą Pierócieni" - tylko wersje rozszerzone, kinówki widziałam chyba dwa razy i nigdy więcej). |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wczoraj 17:29
|
|
|
Kilka moich uczennic obejrzało serial ( 8 klasa ) i po moich uwagach, że znacznie różni się od książki jedna stwierdziła, że musi w takim razie książkę przeczytać, więc może coś dobrego z tego wyniknie |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
achata

|
Wysłany: Wczoraj 20:36
|
|
|
W obronie serialu Netfliksa mogę powiedzieć, że dla mnie w odbiorze to trochę jest takie 1670, tylko nie ten rocznik
Jednak gdy się zadaje sobie tyle trudu aby odtworzyć stroje, fryzury i wnętrza to można by się lepiej pilnować. Z drugiej strony wtedy też nie powinno być tych wulgaryzmów i nagle cała ta współczesna podbitka serialu siada a właśnie ona dodaje mu ikry i życia..
Dziwne to dla mnie, że tak napisałam bo zasadniczo nie lubię wulgaryzmów w filmach ale tutaj tak jest.
Serial od Netfliksa to nie jest Lalka Prusa, tylko odjechana na maksa, szalona wariacja z jej wątków i z jej bohaterami dlatego tak twardo obstaję, że tytuł nie powinien w tym zakresie mylić.
Oczywiście fajne jest to, że naród znowu zaczyna czytać |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|