|
To czytamy - mole książkowe w akcji cz. V |
| Autor |
Wiadomość |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Pią 18 Wrz, 2026 12:40
|
|
|
| Byłam na filmie sto lat temu, niwiele pamiętam ale podobał mi się. |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pią 18 Wrz, 2026 15:11
|
|
|
| Bo to gotowy materiał na scenariusz filmowy, bardzo plastyczny, zmysłowy (w sensie angażujący wszystkie zmysły), dobrze napisany i z bardzo wyrazistymi bohaterami. Nawet spróbuję obejrzeć. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
| |
|
|
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2026 21:23
|
|
|
| Jerzy Edigey Błękitny szafir, znalazłam audiobook na yt, kryminał milicyjny z 1969, rewelacyjnie mi się słuchało. Jestem gotowa na kolejne tego autora. |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Pią 25 Wrz, 2026 12:31
|
|
|
O, Edigey to klasyka PRL owskiego kryminału! Do dziś załuję, że nie wygarnęłam kiedyś całego stosiku tych książek - bardzo charakterystycznie wydawanych - z książkodzielni.
Ja ostatnio kryminały patagońskie polubiłam. Autor: Cristian Perfumo. Patagonia z końca swiata to dodatkowy, bardzo atrakcyjny, bohater. Zbrodnie na lodowcu i Kolekcjonera strzał jeszcze przeczytałam, Szary okup już odsłuchuję w audiotece.
BTW: film Pokój z widokiem - przepadam, ksiązka Nie "czuję" stylu Forstera, nie rozumiem bohaterów. |
| |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pią 25 Wrz, 2026 13:00
|
|
|
Bo to są bohaterowie z lekka neurotyczni, niestabilni emocjonalnie, zmienni, a jednak bardzo ludzcy. Przynajmniej w "Drodze do Indii". "Pokoju z widokiem" nie lubię, ani książki, ani bodaj dwóch ekranizacji, jakie widziałam. Męczy mnie jego styl jeśli chodzi o wątki romansowe.
Właśnie sobie uświadomiłam, że chyba nie czytałam Howard End.
Natomiast jeśli ktoś lubi literaturę skandynawską i sagi rodzinne to bardzo polecam Roya Jacobsena "Niewidzialnych". Jest to pierwszy z czterech tomów sagi o rodzinie mieszkającej na maleńkiej wysepce norweskiej. Świetnie się to czyta Styl jest surowy, pozbawiony jakichkolwiek ozdobników, co znakomicie współgra z surowością życia na wyspie (uwielbiam gdy język odzwierciedla treść - u Forstera też czuć było ciężką, duszną atmosferę Indii w samym języku). Naprawdę dobra literatura. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
| |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Pią 25 Wrz, 2026 14:38
|
|
|
| U mnie "Przemilczane" Joanny Ostrowskiej, o przymusowej pracy seksualnej w czasie drugiej wojny. Dopiero zaczęlam, więc jeszcze nie mam zdania, oczywiście poza tym że temat bardzo ciężki. |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 25 Wrz, 2026 17:54
|
|
|
| A ja lubię "Pokój z widokiem" oraz "Howards Ene" ( czytałam w tłumaczeniu z tytułem "Domostwo Pani Wilcox" ), ale ja ich nie traktuję w ogóle jako książki romansowe. I znów inaczej niż wy - lubię styl pisarza. Czytałam obie po dwa razy. Natomiast "Droga do Indii" już mi się nie podobała. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pią 25 Wrz, 2026 18:44
|
|
|
Ja lubię film ("pokój z widokiem"), on jest świetnie zagrany i ma odpowiedni klimat |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 25 Wrz, 2026 19:29
|
|
|
| Też lubię i "Howards End" z Emmą Thompson także. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
|
|