|
|
Dwie nowe ekranizacje "Lalki" (2026) |
| Autor |
Wiadomość |
annmichelle

|
Wysłany: Wczoraj 19:07
|
|
|
Serialu nie oglądałam, więc się o nim nie wypowiadam, natomiast sporą frajdę mam przy czytaniu opinii "za" i "przeciw". Naprawdę idzie na ostro.
Są też opinie merytoryczne i te najbardziej lubię, ale w większości to jest typowy shitstorm.
Dotychczas znałam coś takiego w ocenach filmów-blockbusterów (najlepszy przykład to "Gwiezdne wojny"), a tu netfliksowy serial wzbudza w nas Polakach takie skrajne emocje.
Aż zaczynam podejrzewać, że to jakaś promocja serialu - czym więcej szumu tym lepiej. |
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Wczoraj 19:27
|
|
|
| Nie sądzę, naprawdę może budzić skrajne emocje, ale póki się nie obejrzy, nie da się zająć stanowiska, bo ejst całkowicie zaskakujący. I koniecznie trzeba zapomnieć o powieści, żeby nie być rozczarowaną, że to nie ekranizacja a całkiem odrębny twór. |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Wczoraj 19:50
|
|
|
| Tamara napisał/a: | | I koniecznie trzeba zapomnieć o powieści, żeby nie być rozczarowaną, że to nie ekranizacja a całkiem odrębny twór. |
Sorry, ale takich argumentów używają wielbiciele np. DiU 2005, Wiedźmina czy Hobbita.
Nie rozumiem więc dlaczego odstępstwa w DiU 2005 były piętnowane i wyśmiewane, a odstępstwa w "Lalce" (które zdają się jeszcze większe) argumentuje się jako wizję artystyczną, reinterpretację, nowe spojrzenie, ukazanie współczesnych problemów samotności w XIX-stowiecznej scenerii (tak powiedziała aktorka grająca Łęcką).
Dlaczego w DiU było to "beee" a tu jest "cacy"?
Nie potrafię "zapomnieć o powieści" oglądając film/serial noszący jej tytuł.
Nie oczekuję przecież wiernej ekranizacji 1:1, chodzi o wykorzystanie tytułu, które zobowiązuje jeśli nie jest podyktowane czystą komercją lub chęcią wprowadzenia potencjalnego widza w błąd.
Nie będę kruszyć kopii, bo nie o to tu chodzi, "kto ma rację".
Chodzi mi o podstawę: bierzesz tytuł, nazwiska bohaterów, główną oś powieści - ok, masz do tego prawo.
Gdy jednak zmieniasz to wszystko i np. z cnotliwej dziewicy robisz prostytutkę (lub odwrotnie), z czarnego charakteru - anioła, zmeiniasz główne wątki całkowicie je "redefiniując", jak to dziś zgrabnie się nazywa - to rozumiem, że ludzie mogą mieć pytania "ale co to jest?". |
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wczoraj 21:20
|
|
|
| Cytat: | | Doprecyzuję moją wypowiedź: we "Władcy Pierścieni" jakakolwiek niezgodność historyczna nie jest niezgodnością historyczną, bo jest to zmyślony świat. |
Ale jaka zgodność historyczna miałaby być w utworze stanowiącym próbę odtworzenia "mitologii dla Anglii"? Czepiam się wiem, ale jak mnie Prus nie obchodzi, to Tolkien tak. Annamichell powinnaś obejrzeć choć fragment serialu. Widziałam półtora odcinka i coś tam przewinęłam. Dla mnie to nudne, ale jestem wyjątkiem, bo prawie wszystkie filmy i seriale są mniej lub bardziej nudne. Dotarłam do etapu, gdy już wszystko widziałam, co miałam zobaczyć, więcej nie potrzebuję. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
| |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Wczoraj 21:45
|
|
|
| Admete napisał/a: | | Cytat: | | Doprecyzuję moją wypowiedź: we "Władcy Pierścieni" jakakolwiek niezgodność historyczna nie jest niezgodnością historyczną, bo jest to zmyślony świat. |
Ale jaka zgodność historyczna miałaby być w utworze stanowiącym próbę odtworzenia "mitologii dla Anglii"? |
No właśnie żadna.
Dlatego bawiły mnie swego czasu dyskusje, dlaczego to we WP używają niewłaściwego miecza lub w "Grze o tron" nie zgadzały się ludziom statki czy rodzaje broni lub strojów.
Nie zgadzały z czym? To wymyślone światy, tak jak Gwiezdne wojny.
Czepianie się w takich filmach "zgodności historycznej" jest dla mnie dziwne, po prostu.
Co do serialu Netflixa to tak jak pisałam - kiedyś pewnie obejrzę, ale nie teraz. |
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Wczoraj 23:18
|
|
|
| annmichelle napisał/a: | | Nie rozumiem więc dlaczego odstępstwa w DiU 2005 były piętnowane i wyśmiewane, a odstępstwa w "Lalce" (które zdają się jeszcze większe) argumentuje się jako wizję artystyczną, reinterpretację, nowe spojrzenie, ukazanie współczesnych problemów samotności w XIX-stowiecznej scenerii (tak powiedziała aktorka grająca Łęcką). |
Dlatego, że DiU miała być ekranizacją , a tutaj jest film na motywach, z zaznaczeniem, że nie jest ekranizacją. DiU miała być przeniesieniem książki na ekran, a serial jest opowieścią osnutą na kanwie kilku wątków z powieści i nie widzę w tym nic złego. Najlepiej będzie jeżeli obejrzysz i wyrobisz sobie własne zdanie.
O zapomnieniu o powieści mówię w kontekście odbioru - żeby nie oczekiwać ekranizacji i nie doszukiwać się odstępstw. Wtedy jest to naprawdę dobry film. Zresztą - bo ja wiem, może to jest kwestia upodobania do specyficznego rodzaju odjechanych filmów, gdzie nic do siebie pozornie nie pasuje, a akcja rozgrywa się nie dość że w krzywym zwierciadle, to jeszcze w zupełnie inny sposób niż mozna by oczekiwać. |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|