PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dwie nowe ekranizacje "Lalki" (2026)
Autor Wiadomość
achata 

Wysłany: Wczoraj 13:16   

Z recenzji wynika że pod pewnymi względami można rzucić okiem więc pewnie obejrzę choćby po to żeby wyrobić sobie zdanie. Podejdę do tego z zerowym poziomem oczekiwań i jestem bardzo ciekawa czy mimo to rozlegnie się pukanie z dołu.
Sądząc po tym co piszą ludzie i co widać w zwiastunach będzie to produkcja z gatunku, o którym mój mąż mawia "ciekawe jakie pejotle ten twórca palił"

Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Wczoraj 18:44   

annmichelle napisał/a:
Są pierwsze recenzje serialu "Lalka" Netflixa:
https://rozrywka.spidersweb.pl/lalka-2026-recenzja-serialu-netflix-opinie

https://kultura.onet.pl/film/recenzje/lalka-netflixa-podzieli-polske-na-pol-tego-sie-nie-spodziewacie-recenzja/18ps6kc

https://www.serialowa.pl/...serial-netflix/

W sumie to musiałabym ponownie przeczytać książkę, żeby móc się wypowiadać na temat zgodności obu: serialu i filmu z oryginałem. :mysle:
Ale cienko to widzę, bo powieść mi się bardzo podobała, styl Prusa lubię i szanuję, więc jakiekolwiek reinterpretacje, wariacje, czy "na motywach" - nieeeeee. :confused3:
"Lalka" jest tak dobrze skonstruowana plus obejmuje cały przekrój społeczny, że po prostu szkoda, że wyciąga się z niej tylko dwa, trzy wątki, a resztę "kasuje". :roll:
To trochę jak z "Dumą i uprzedzeniem", gdzie interpretuje się ją jako romans (!), a "Hrabiego Monte Christo" jako przygodówkę (!) płaszcza i szpady.
Sorry, ale to są takie uproszczenia, że aż boli (mnie :mrgreen: ) plus niezrozumienie intencji autorów i kompletne oderwanie od historycznego kontekstu.

Drzymalska z profilu wygląda jak Romola w Emmie, tylko ma jeszcze bardziej perkaty i zadarty, zupełnie niearystokratyczny nos :shock: :confused3: :rotfl:

Z lalką to chyba niewiele będzie miało wspólnego, i tylko mając świadomość, że nie jest to ekranizacja a żonglowanie postaciami i wątkami , będzie to można obejrzeć. Swoją drogą nie bardzo rozumiem, po co z historii osadzonej w konkretnym czasie, miejscu i kontekście, które decydują o wszystkim , robić coś kompletne z tego kontekstu, miejsca i czasu wyrwanego, skoro to nie jest opowieść ponadczasowa, a nie jest. Chyba to na zasadzie nieważne jak i co mówią, byleby mówili. Ciekawa jestem kostiumów.

Tamara 

Wysłany: Wczoraj 18:45   

A w Łazienkach będzie wystawa kostiumów z Lalki filmowej.

Tamara 

Wysłany: Wczoraj 23:33   

Właśnie wpadła mi w oko zajaweczka - jakaś starsza dama mówi do Belci, że wytrzyma wszystko, tylko nie tego sprzedawcę galotów :shock: :thud: :rotfl: :rotfl: :rotfl: muszę to obejrzeć :rotfl: :rotfl: :rotfl:

achata 

Wysłany: Dzisiaj 8:43   

Skojarzenia Drzymalskiej z Romolą z Daniela Derondy też miałam od momentu zobaczenia zwiastuna tylko bardzo podświadome. Dopiero wczoraj to do mnie dotarło.
Ja jestem w stanie im dużo wybaczyć ale wkurza mnie podszywanie się pod Prusa. Gdyby przynajmniej zmienili lub dopisali coś do tytułu żeby zaznaczyć że odcinają się od powieści to byłoby uczciwie. A tak pozbawiono nas serialowego rozwinięcia rzetelniejszej adaptacji książki bo dla TVP nie mogło być dwóch serialowych "Lalek" nawet jeśli jedna z nich niewiele ma z książką wspólnego.
No i świat, który pewniej obejrzy serial Netflixa niż film kinowy będzie myślał że tak było w powieści bo już o tej ekranizacji za granicą piszą
https://www.rp.pl/film/ar...ke-w-netfliksie

annmichelle 

Wysłany: Dzisiaj 10:44   

achata napisał/a:
wkurza mnie podszywanie się pod Prusa.

Mnie też....

achata napisał/a:
No i świat, który pewniej obejrzy serial Netflixa niż film kinowy będzie myślał że tak było w powieści

Przeżyłam beznadziejnie zekranizowane "Anny Kareniny", większość ekranizacji Dumasa ojca i syna, masakrowanie dzieł Austen to i przeżyję te "Lalki". :-P
Myślę, że nikt rozsądny nie wyrabia sobie zdania o książce oglądając jedynie jej adaptacje. A opinie głupców mnie nie interesują. :-P
A jeśli te "adaptacje" skłonią chociaż jedną osobę do przeczytania książki Prusa to uważam to za sukces. :-)
Tak było przecież z "Wiedźminem" : sukces gry skłonił przetłumaczenia serii na inne języki, a to do nakręcenia serialu.
Oba media rozpowszechniły Sapkowskiego na świecie.
I ci co tylko chcą pukać gierkę lub oglądać słaby serial - droga wolna, ale ile osób na świecie w ogóle odkryło Sapkowskiego dopiero dzięki grze to trzeba liczyć w miliony.
W latach 90-tych nikt o Sapkowskim na świecie nie słyszał, a teraz? :-)

Odpowiedz do tematu