|
|
To czytamy - mole książkowe w akcji cz. V |
| Autor |
Wiadomość |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 05 Lip, 2026 17:05
|
|
|
| Maria Rydlowa - "Moje Bronowice, mój Kraków. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 08 Lip, 2026 09:15
|
|
|
Piotr Sochoń, Weronika Truszczyńska, Nadia Urban - "Chiny jednego dziecka" - nie chodzi o samą politykę jednego dziecka, a o opis zmian społecznych w Chinach - małżeństwo, sytuacja kobiet, edukacja, wychowanie dzieci, rynek pracy, opieka na starość. Chiny dzisiaj to przedziwny kraj - z jednej strony posunięta do granic konkurencyjność np.na rynku pracy, w edukacji, brak opieki socjalnej ( która była kiedyś w komunizmie ), liberalizm jak w Ameryce, a z drugiej kontrola państwa nad społeczeństwem i jak trzeba nad gospodarką. Mają tak samo jak my - studia już nie gwarantują dobrej posady. Ciekawostka - oni obowiązkową edukację mają tylko do gimnazjum ( 6+ 3 ), dlatego całkiem spora grupa ludzi ma tylko te 9 lat szkoły i są duże dysproporcje w wykształceniu między rejonami kraju, wszystko zależy od tego, jak bogatym się jest i gdzie się mieszka. Naciski na kształcenie są nie mniejsze niż te, które znany z Korei, a zasadniczo są chyba jeszcze bardziej wyśrubowana. Chyba dlatego rząd nakazał ostatnio zamknięcie zajęć pozalekcyjnych. Teraz rządzący zachęcają do posiadania trójki dzieci, a tym czasem aborcja to najpopularniejszy sposób regulacji urodzin - choć środki antykoncepcyjne są bez recepty w każdej aptece. Rodzi się rocznie 10 milionów dzieci, a dokonuje się 13 milionów aborcji. Przy tym wszystkim brak jest właściwej edukacji seksualnej. Bardzo interesująca pozycja, zdecydowanie utwierdza mnie w niechęci do Chin |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
| Ostatnio zmieniony przez Admete Śro 08 Lip, 2026 16:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Śro 08 Lip, 2026 09:38
|
|
|
Chiny to jest kraj wykorzeniony kulturowo. Rewolucja Mao to był walec i moim zdaniem potrzeba jeszcze pokolenia, żeby coś zaczęło wracać. Oni próbują coś tam odtwarzać ale raz, że zniszczyli gros swojego dziedzictwa a dwa - działają zgodnie z obowiązującą ideologią a nie prawdą, a więc powstają nieautentyczne wydmuszki. A może zresztą nie wróci bo konsumpcjonizm skutecznie usypia porywy ducha.
Mam kontakt z Chińczykami od lat i oni jakby w ogóle są zamknięci na cokolwiek poza materialnością.
Nadzieja tkwi w kulturze niematerialnej, tak jak przez ostatnie dekady Chińczycy szalenie rozwijali się technologicznie tak teraz np. zaczynają być obecni myśli humanistycznej, filozofii, zobaczymy. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 08 Lip, 2026 16:09
|
|
|
| Owszem wraca - to co było złe np. patriarchalizm. Korea w 2005 zniosła zwyczaj wpisywania dzieci do rodziny przez ojców ( nie pamiętam jak to się nazywało ), a w Chinach dopiero 2025 ułatwiano wpisywanie dzieci nieślubnych. Wiele z takich dzieci do niedawna było poza systemem. Jak wiadomo dzieci powinny się rodzić tylko w małżeństwie, stąd usuwanie ciąż pozamałżeńskich. System hukou w Chinach jest przydatny, bo pomaga kontrolować społeczeństwo. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Śro 08 Lip, 2026 18:44
|
|
|
| No ale akurat ten aspekt, patriarchalizm i stosunek do dzieci nieślubnych jest aspektem tradycyjnym, konfucjańskim, który przetrwał wszelkie rewolucje. Zresztą czytałam opinie, że Mao, walcząc z samym Konfucjuszem (przecież zniszczył jego dom i miejsca kultu) przejął sporo z jego tradycji. Szkoda że tej mniej chwalebnej i przystającej do naszych czasów. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
| Ostatnio zmieniony przez RaczejRozwazna Czw 09 Lip, 2026 00:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 08 Lip, 2026 22:23
|
|
|
| Jestem w połowie książki, pewnie jeszcze coś z niej wyczytam. Tak czy inaczej Chiny to dziwny kraj, bardzo obcy. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Czw 09 Lip, 2026 00:25
|
|
|
| Na marginesie - w czerwcu w Krakowie był Liao Yiwu, autor jednej z absolutnie najwartościowszych dla mnie książek o Chinach. Niestety nie mogłam być na spotkaniu. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 09 Lip, 2026 09:20
|
|
|
| Posagi nadal u nich funkcjonują. Za mało jest kobiet, bo je masowo usuwano, to teraz nie ma się z kim żenić. Ca ili może wynosić nawet 150 tysięcy na nasze pieniądze. Mężczyzna musi dać te pieniądze rodzicom dziewczyny, a nie jej samej plus powinien kupić mieszkanie, bo jak się nie ma własnościowego, to się nie ma tego ichniejszego meldunku, więc nie można np. zapisać dziecka do szkoły. Tak więc często cała rodzina się składa na jedno i drugie, a siostry, jeśli są w rodzinie, to zmusza się, by spłacały kredyty albo oddawały swoje pieniądze, bo przecież wyjdą za mąż i mąż im kupi mieszkanie i zapłaci za nie. Oczywiście takie stricte kupowanie narzeczonych jest w biedniejszych częściach Chin. To takie Indie tylko bez brudu na ulicach i większą kontrolą społeczeństwa. I gdyby ktoś zrobił serial pokazujący takie problemy chińskich młodych ludzi oraz ich rodzin, to bym obejrzała, ale nigdy do tego nie dojdzie. Bywają jeszcze małżeństwa matrylokalne, to znaczy biedniejszy mąż wchodzi do rodziny żony i przyjmuje jej nazwisko, zaczyna przynależeć do jej rodziny. I jest nowość tzw. małżeństwa dwustronne, w których się podpisuje umowę i wnosi po połowie, a żona ma urodzić dwoje dzieci, jedno dla swojej rodziny, drugie dla męża. A jak się sprowadzi żonę np. z Wietnamu, to też trzeba mieć pieniądze, żeby mogła zostać legalnie. No i niestety jest też handel kobietami. |
Lubię jesień.
 |
| Ostatnio zmieniony przez Admete Czw 09 Lip, 2026 11:07, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Czw 09 Lip, 2026 10:31
|
|
|
| O handlu kobietami gdzieś czytałam całkiem dobry tekst. Straszne to jest - porywanie np. wykształconych kobiet z dużych miast i wydawanie ich siłą za bardzo prostych i tradycyjnych mężczyzn z głębokiej prowincji. Fatalne to jest. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 09 Lip, 2026 11:07
|
|
|
| Porywa się kobiety z biednych krajów też np. z Manjamu. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 16 Lip, 2026 21:51
|
|
|
Tym razem przeczytałam książkę o Japonii - Dorota Ugorowska "Zrozumieć Japonię". Podobała mi się, autorka zna dobrze kraj, bo wiele lat w nim mieszkała.
A teraz czytam książkę Adriana Pogorzelskiego "Amazonki i ludożercy. Opowieści z Prapolski", które polecam każdemu, kto interesuje się dawną historią naszych ziem. Bardzo ciekawa lektura.
https://www.empik.com/lud...ASABEgI3B_D_BwE |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Pią 17 Lip, 2026 05:10
|
|
|
Adrian jest fajnym gawędziarzem. Dawno nie byłam z nim na żadnej wycieczce. |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pią 17 Lip, 2026 06:51
|
|
|
A ja wzięłam się wreszcie za "Krąg kobiet pani Tan" i bardzo mi się podoba zwłaszcza wątek medyczny. Nie zdawałam sobie sprawy, że Chińczycy mieli coś na kształt szczepionek, bawiło mnie rozpoznawanie chorób po dawnych opisach, a część opisywanych ziół znam znakomicie z własnego doświadczenia
Poza tym bohaterka ma ten sam znak chińskiego zodiaku co ja, a dość mocno interesuje mnie hobbystycznie horoskop chiński i opisy zalet i wad danego znaku |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Pią 17 Lip, 2026 17:03
|
|
|
U mnie "Codzienność kuracjusza w uzdrowiskach na ziemiach polskich w drugiej połowie XIX i na początku XX wieku", ciekawe opracowanie wiedzy o polskich uzdrowiskach i wyjazdach do wód krajowych Przy okazji trafiłam na informację, że stryjeczny pradziadek mojego małża, skrzypek, koncertował w Żegiestowie w 1883 roku w sezonie letnim |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 17 Lip, 2026 23:16
|
|
|
| Praedzio to przekaż mu, że chętnie przeczytam książkę o początkach państwa Polskiego. Sugerował coś takiego na końcu 😆 |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|