|
To czytamy - mole książkowe w akcji cz. V |
| Autor |
Wiadomość |
Admete
shadows and stars

|
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Czw 26 Lut, 2026 12:44
|
|
|
| Bardzo mi się ten Janicki podoba - mnóstwo informacji czysto "technicznych" że tak to nazwę - choćby o budowaniu domów. I wiele rzeczy, o których nie miałam pojęcia. |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pon 02 Mar, 2026 17:28
|
|
|
Przeczytałam "Mężczyznę w brązowym garniturze" Agaty Christie - całkiem mi się podobała, na pewno bardziej niż krótkie opowiadanka o tajemniczym panu Quinnie
Obejrzałam tez od razu ekranizację z 1988r i też uważam za dość udaną - sprawnie przenosi na ekran najważniejsze osoby i punkty fabuły, pomniejsze zmiany są racjonalne by nie rozwlekać filmu tylko utrzymać odpowiednie tempo. |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Wto 03 Mar, 2026 11:17
|
|
|
Czytam Autystki. O kobietach w spektrum Clary Törnvall. Ciekawa, ale myślalam, że będzie jeszcze lepsza bo sporo słyszalam o tej książce. Na plus, że mamy zarówno perspektywę osobistą - autorka jest w spektrum - jak i interpretacje zachowań i tekstów znanych kobiet w świetle dzisiejszej wiedzy o autyzmie.
Edit. Po przeczytaniu całości jednak muszę sprostować - to jest świetna książka. Z tym, że ksztaltu nabiera dopiero jako całość. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
| Ostatnio zmieniony przez RaczejRozwazna Śro 04 Mar, 2026 15:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 04 Mar, 2026 13:32
|
|
|
Musujący cyjanek - Agata Christie
W pierwszej części dość wyraźnie przegadana książka, potem się robi ciekawiej i zwyczajowe śledztwo "kto zabił". |
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Śro 04 Mar, 2026 18:36
|
|
|
| Pierwsze słyszę taki tytuł Agathy, o czym to jest? |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 04 Mar, 2026 18:50
|
|
|
| Pewnie znasz to pod tytułem "Rosemary znaczy pamięć" - tam są dwie siostry i najpierw ginie starsza, mająca męża i kochanka, a rok potem w podobnych okolicznościach inna osoba. |
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Śro 04 Mar, 2026 19:58
|
|
|
| Dziękuję. Z tego co pamiętam, jest też opowiadanie o podobnej tematyce Żółty irys |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Pią 06 Mar, 2026 13:32
|
|
|
| "Niezłomne serce" Valerie Myer, wiem że gdzieś na forum była o tej książce mowa, ale ni huhu nie mogę zlokalizować gdzie. Zdecydowanie mi się podoba i co nieco rozjaśniła, lepiej teraz rozumiem furię pani Bennet, gdy Elżbieta odmówiła panu Collinsowi. Kolejny dowód na to, że czytanie książek z przeszłości bez znajomości ówczesnych realiów nie daje pełnego obrazu tego, o czym autor pisał. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 06 Mar, 2026 16:50
|
|
|
| Czytałam ją lata temu, mam nadal na półce. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Nie 08 Mar, 2026 18:31
|
|
|
Podróż w nieznane - Agata Christie
Ja miałam jakąś inną wersję tytułu, bodaj "Cel nieznany". Wzdech. Te szpiegowskie książki z reguły odznaczają się dużą doza naiwności, ta niestety również. |
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pon 09 Mar, 2026 10:23
|
|
|
Szpiegowskie kryminały Christie są kiepskie, niestety. Już lepiej wypadają jej obyczajówki.
A ja kilka miesięcy temu kupiłam sobie 4 komiksy wg kryminałów Christie :
Morderstwo w Orient Expresie
Smierć na Nilu
I nie było już nikogo
Spotkanie w Bagdadzie
Ciekawe wrażenie estetyczno-poznawcze , książki pamiętam bardzo dobrze i ciekawa byłam jak to przełożą na opowieść graficzną. |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pon 09 Mar, 2026 18:13
|
|
|
| annmichelle napisał/a: | | 4 komiksy wg kryminałów Christie | Muszę obadać przy okazji
Teraz słucham "Parker Pyne na tropie" i to są bardzo sympatyczne opowiadania.
Na pewno ciekawsze niż np. "Tajemniczy pan Quin", który było mocno naciągany |
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Wto 10 Mar, 2026 10:58
|
|
|
Odkryłam Szwajcara Friedricha Dürrenmatta.
W Polsce znany chyba głównie z dramatów w teatrach i w Teatrze Telewizji oraz słuchowisk.
Ja przypadkowo trafiłam na słuchowisko ("Obietnica") i postanowiłam sięgnąć po książkę, na której podstawie powstało.
Niestety, polskie stare wydania są ciężkie w zdobyciu, więc przeczytałam w oryginale ("Das Versprechen"). Zdecydowanie lepsza niż słuchowisko.
No i wczoraj przeczytałam jego inną powieść - "Die Panne" (polskie wydanie - "Kraksa") oraz sztukę teatralną "Wizyta starszej pani".
Rzadko już czytam taką literaturę, a warto, bo porusza ważne moralne dylematy, odwieczny dylemat winy i kary. Jednocześnie NIE JEST to jakiś artystyczny bełkot i "sztuka dla sztuki".
Polecam jako odskocznię od literatury popularno-rozrywkowej. |
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Czw 12 Mar, 2026 22:49
|
|
|
Równolegle do "Niezłomnego serca" (nota bene nijak nie mogę się dopatrzyć wspomnianego przez autorkę wątku gejowskiego w MP , bo nawet jeżeli Tom przedstawia honourable Yatesa jako bardzo szczególnego i very particular frienda, to tenże Yates od początku ostro asystuje Julii a potem z nią ucieka do Gretna Green) Katarzyny Szumlewicz "Miłość i ekonomia w biografiach literackich kobiet" i jestem rozczarowana.
Myślałam, że to będzie coś o powiązaniach ekonomicznych z życiem uczuciowym kobiet literatek XIX wieku, bo była w opisach mowa o JA i siostrach Bronte, a tu się okazało, że autorka zajmuje się bohaterkami literackim tychże autorek, omawiając MP, Wichrowe Wzgórza i Jane Eyre. No i nie dość , że nie potrafi prawidłowo zacytować nazwiska, pisząc cały czas Beltram zamiast Bertram, nie dość, że przywołując RiR pisze, że Edward okazał się niewiarygodnym kandydatem na męża, bo się potajemnie zaręczył i zerwał zaręczyny, to dochodzi do jakże odkrywczego wniosku, że kobiety były ekonomicznie zależne od swoich wyborów uczuciowych czyli mężczyzn, którzy je robili w bambuko, i jak któraś nie miała kasy, to miała przechlapane. Ponadto stosuje zbyt współczesną jak na moje oko perspektywę do oceny sytuacji bohaterek. Może to i dobra książka, ale na razie tego jakos nie zauważyłam
Omawia tez inne powieści - Dickensa, Wilkie Collinsa i jakieś inne mniej więcej współczesne, ale mi nie znane (poza Kolorem purpury, ale tylko z tytułu ) |
|
|
|
 |
Caroline

|
Wysłany: Sob 14 Mar, 2026 05:58
|
|
|
| Tamara napisał/a: | | "Miłość i ekonomia w biografiach literackich kobiet" | No to mylący tytuł, bo to przecież nie są biografie. Mam tę książkę na swojej półce "do przeczytania". Dzięki za ostrzeżenie, Tamaro. |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Wto 17 Mar, 2026 13:41
|
|
|
| No właśnie. Tak się czasem kończy kupowanie w ciemno, ale i tak nie byłoby gdzie do tego zajrzeć, bo to wydawnictwo akademickie o ile pamiętam. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 17 Mar, 2026 18:27
|
|
|
| Skończyłam czytać "Z widokiem na Polskę. Sąsiedzi, kciuk Stalina, czeski dług i KGB" zbiór reportaży o tym, jak widza nas mieszkańcy sąsiednich państw. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2026 14:43
|
|
|
Czytam książkę, którą chciałabym mieć na półce (a od lat programowo nie kupuje książek - i tak same się mnożą ) "Szczęście i inne przypadki" - mikroreportaże Izy Klementowskiej. Jednozdaniowe lub dłuższe (max 2,3 strony) opowieści ludzi w wieku lat 4-104 na temat tego, co przynosi im szczęście (pojedyncze zdarzenia lub ogólnie). Znakomita rzecz dla mnie, można sobie otwierać na chybił trafił. Różnorodność wyzwalaczy szczęścia też niezwykła. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
| Ostatnio zmieniony przez RaczejRozwazna Nie 05 Kwi, 2026 16:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2026 15:19
|
|
|
| Cytat: | | od lat programowo nie kupuje książkę - i tak same się mnożą | skąd ja to znam |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Śro 08 Kwi, 2026 09:31
|
|
|
Mam tę książkę, czeka na swoją kolej.
Ja czytam Przeklęty testament Leśniewskiego - kontynuację Drapieżnego rodu Piastów. Autor bierze na tapet okres rozbicia dzielnicowego. Świetnie się czyta. |
|
|
|
 |
|
|