|
|
Star Wars |
| Autor |
Wiadomość |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 17 Maj, 2025 20:19
|
|
|
Pierwszą serię już widziałam dwa razy Mogę kolejny raz. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Sob 17 Maj, 2025 20:44
|
|
|
| Admete napisał/a: | Pierwszą serię już widziałam dwa razy Mogę kolejny raz. |
To tak jak ja.
Właśnie miałam "ciekawą" dyskusję z jakimś solidarnościowcem, który pamięta jak to stał w tłumie i jak ZOMO do niego strzelało i że w Andorze robią z widzów idiotów, bo ludzie tak się nie zachowują jak na placu w Palmo podczas strzelaniny, że Ghormanie to nie ludzie, itd.
Co do ciekawostek a propos tego placu to właśnie w dodatkach wspomnieli, że wzorowali go na placach w północnych Włoszech, głównie na Mediolanie. I wybudowali nie tylko plac, arkady, ale i "zaplecze": kawiarnie, sklepy, itd., plan 360 stopni, można było filmować z każdej strony i pod każdym kątem. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 17 Maj, 2025 21:27
|
|
|
| W artykule, który wkleiłam wcześniej jest właśnie mowa o tych wszystkich inspiracjach i szczegółach. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Sob 17 Maj, 2025 21:36
|
|
|
Teraz dopiero zauważyłam, że edytowałaś post i dodałaś link.
Tak, w tym artykule są dokładne cytaty wypowiedzi z dodatków odnośnie lokalizacji i scenografii.
| Admete napisał/a: | | U nas to dvd blue ray kosztuje od 1330 do niemal 1600. |
Niezła przebitka cenowa. Te 200 euro nie wygląda teraz tak źle.
Oczywiście, nie mam zamiaru płacić tyle za płyty (cena detaliczna była chyba w granicach 55 euro), tym bardziej że jest tam obok płyt BR są także 4K, do którego nie mam odtwarzacza, więc dla mnie zupełnie bezużyteczny. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 17 Maj, 2025 22:07
|
|
|
| Ceny z kosmosu. Nie stać mnie. Istnieje jednak możliwość, że zrobią teraz jakieś wznowienie dla normalnych ludzi. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Sob 17 Maj, 2025 22:23
|
|
|
Fajnie jakby wyszło wydanie obu sezonów w jednym opakowaniu. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 17 Maj, 2025 22:31
|
|
|
Tutaj wypowiedź o tym, jak ludzie reagują na "Łotra 1" po obejrzeniu serialu:
https://www.youtube.com/watch?v=7bulroJdS8w
Tutaj był live z twórcami serialu - był zdaje się zaraz po premierze ostatnich odcinków:
https://www.youtube.com/watch?v=uvkpcedAtXs |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Nie 18 Maj, 2025 14:47
|
|
|
Przeleciałam trochę ten drugi filmik.
Generalnie lubię oglądać making of, ale niekoniecznie rozkładanie na czynniki pierwsze motywacji, zachowania postaci.
To powinno wynikać z filmu/serialu i nie wymagać drobiazgowego tłumaczenia.
Jeśli tak jest to znaczy, że albo film/serial "nawalił" i trzeba ludziom łapotologicznie tłumaczyć "co autor miał na myśli" albo odbiera się niejako swobodę interpretacji danych scen/postaci widzowi.
Już ludzie narzekają, że co to za wielka miłość Bix z Cassianem skoro wkrótce Cassian zaczyna "kręcić" z Jyn.
Akurat do Cassiana i Jyn mam swoją teorię, ale jednak gryzie mi się to trochę z tłumaczeniami (niepotrzebnym w tym wypadku) twórców o big love Bix i Cassiana.
Bo z serialu wyniosłam nieco inne wrażenie, szczególnie jeśli chodzi o Cassiana i jego ostatnia rozmowa z Val ładnie komponuje mi się z wątkiem Cassiana i Jyn z RO. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 18 Maj, 2025 18:25
|
|
|
| Na końcu to Jyn i Cassian czekali na śmierć, nikt nie chce umierać w samotności. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Nie 18 Maj, 2025 18:55
|
|
|
Ja jednak widziałam w RO coś więcej, przynajmniej ze strony Cassiana. Takich spojrzeń nie wysyła się do "kumpeli z woja".
Po obejrzeniu "Andora" widzę relacje Bix-Cassian-Jyn też trochę inaczej.
Z Bix nie miał już kontaktu od ponad roku i jak widać w ostatnim odcinku raczej nie przewidywał go odnawiać (mimo namów Val), a z Jyn połączyły go ekstremalne okoliczności i nie było tam przecież jakiejś wielkiej miłości (znali się kilka dni!), kilka spojrzeń, a w obliczu śmierci to chyba każdy by się przytulił do jedynej osoby jaką by miał w pobliżu.
Polubili się, połączyły ich wspólne przeżycia, ale na więcej nie mieli ani czasu, ani okazji.
I tak myślę, czy gdyby przeżył to chciałby być znowu z Bix? Gdyby się dowiedział, że . To jednak grube kłamstwo i nie wiem, czy po czymś takim można żyć w zaufaniu jak wcześniej. Tam raczej nie byłoby happy endu.
Dlatego te żale fanów, "ale którą kochał bardziej", są takie trochę nie bardzo. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 18 Maj, 2025 19:09
|
|
|
| annmichelle napisał/a: |
Z Bix nie miał już kontaktu od ponad roku i jak widać w ostatnim odcinku raczej nie przewidywał go odnawiać (mimo namów Val), a z Jyn połączyły go ekstremalne okoliczności i nie było tam przecież jakiejś wielkiej miłości (znali się kilka dni!), kilka spojrzeń, a w obliczu śmierci to chyba każdy by się przytulił do jedynej osoby jaką by miał w pobliżu. Polubili się, połączyły ich wspólne przeżycia, ale na więcej nie mieli ani czasu, ani okazji. |
Bardzo prawdopodobne uzasadnienie. Takie by mi odpowiadało.
| annmichelle napisał/a: | | Dlatego te żale fanów, "ale którą kochał bardziej", są takie trochę nie bardzo. |
Na pewno kochał Bix, chciał dla niej zostawić wszystko i żyć gdzieś spokojnie. Natomiast z Jyn to była nić symaptii, tak jak pisałaś nie mieli na nic więcej czasu. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Nie 18 Maj, 2025 20:23
|
|
|
| Admete napisał/a: | | Na pewno kochał Bix, chciał dla niej zostawić wszystko i żyć gdzieś spokojnie. |
Tak sprawa wyglądała do jej ucieczki.
A później to ciężko powiedzieć, bo oprócz rozmowy z Val (zainicjowanej z jej strony, nie jego) nie ma nic o Bix (pomijając epilog).
Może w ciągu tego roku Andor pogodził się z tą stratą, "wyleczył się z miłości", rzucił w wir pracy i skoncentrował na rebelii.
Dlatego ciężko spekulować "co by było gdyby", bo z jego strony nie widać już w ostatnich odcinkach i w RO jakiejś rozpaczy, miotania się za utraconą miłością.
Natomiast jakże głębiej brzmi teraz zdanie Cassiana do Jyn tuż przed śmiercią w RO "tata byłby z ciebie dumny". Tata.... |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 18 Maj, 2025 20:30
|
|
|
| Tak, skoncentrował się na walce i nie wiemy, co by było gdyby przeżył. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 17 Lut, 2026 20:32
|
|
|
| Grogu powraca: https://youtube.com/watch?v=IHWlvwu8t1w&is=BA1RFOcyiGg_oV6f |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|