PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Muzyka ogółem II
Autor Wiadomość
Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Wto 26 Sie, 2025 09:24   

Dobra muzyka sprzedaje się sama. Sprzedawać trzeba kiepskich piosenkarzy. Zauważ, że teraz wśród młodego pokolenia nie ma praktycznie nikogo, kto tylko wychodzi sam na scenę i śpiewa. Musi być balet, efekty, światła, podskoki, dymy, kostiumy jak z rewii albo domu publicznego (to to mi akurat zwisa, ostatecznie Presleya też ubierali w cekiny - ale to było podkreślenie jego pozycji gwiazdy), latanie nad sceną i diabli wiedzą co. Wizja odwraca uwagę od fonii, ale wystarczy zamknąć oczy, żeby usłyszeć, jaka ta fonia marna.
Nie sądzę, żeby nad taką Budką Suflera czy Beatlesam spece od wizerunku pracowali jak na Bieberem. Oczywiście jakaś tam korekta wizerunku była, ale oni nie musieli dawać na scenie przedstawienia, żeby widownia szalała.

annmichelle 

Wysłany: Wto 26 Sie, 2025 10:51   

Tamara napisał/a:
Dobra muzyka sprzedaje się sama.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Powiedz to tym wszystkim grupom, artystom, którzy od wieków klepali biedę, bo "nie mieli siły przebicia".
Za wielkimi artystami ZAWSZE stał menadżer. Zawsze.
Wspomniałaś o Beatlesach - akurat ten temat mam obcykany, więc gdyby nie Brian Epstein i wiele szczęścia to mimo ogromnego talentu kto wie, ile czasu (i czy w ogóle...) osiągnęliby to co osiągnęli. Podobnie gdzie byłby Presley bez Parkera.
A wizerunek kształtowano jak najbardziej :-P , Beatlesi pod presją menago porzucili skóry i wskoczyli w garniaki, a Ringo Starr kompletnie nie był przekonany do nowej fryzury i opierał się najdłużej. :wink:
Sterowano wizerunkiem Rolling Stones kreując ich na największych wrogów The Beatles i jak to niby zespoły się nienawidzą (i fani), a prywatnie chłopaki pili razem wódkę :-P , chodzili na swoje śluby, a Beatlesi podarowali Stonesom swoją piosenkę, która stała się
pierwszym hitem Stonesów. :mrgreen:
A mówimy o absolutnych początkach show biznesu, kiedy to wszystko raczkowało.

Dzisiaj to wielka fabryka. Lansowanie, reklama, kreowanie wizerunku.
Możesz być artystą, tworzyć własną muzykę i "przygrywać do kotleta" po knajpach, jak będziesz miał szczęście i ktoś cię zatrudni. A beztalenia stają się "wielkimi gwiazdami".
Ważne, że "o tobie mówią, nieważne co" jak to mawiała M.Monroe.

Tamara 

Wysłany: Wto 26 Sie, 2025 11:14   

Nie zrozumiałaś mnie. Oczywiście że mecenat istniał od kiedy istnieje sztuka, bo od znajdowania talentów, negocjacji i reklamy nie jest sam artysta. Kiedyś to się nazywało impresariat, dzisiaj jest menago. Niemniej, jeżeli ktoś tworzy dobrą muzykę, to tak czy siak ta muzyka się obroni bez piór w tyłku i cekinów. Za to jeżeli jest mierna i mizerna, bez cekinów nie zaistnieje, a jeżeli zaistnieje, szybko zostanie zapomniana pod wpływem następnej miernoty z jeszcze większymi piórami i cekinami. Jakość zawsze się obroni. Za 10 lat o Bieberze nikt nie będzie pamiętać, a Satisfaction zna cały świat, mimo upływu 60 lat. Kompozycje Bacha nadal po 300 latach są podstawą kształcenia muzycznego i nadal są wykonywane. Talent zawsze się obroni sam.

RaczejRozwazna

Wysłany: Wto 26 Sie, 2025 11:46   

Gdyby Bacha nie odkrył Mendelssohn x lat później to nie wiem czy pokorny kantor lipski byłby znany :) Natomiast tuż Bacha śmierci szalenie popularna była twórczość jego synów, którzy dzisiaj zaliczani są raczej do drugiego "sortu" kompozytorów.
Bardzo często za sukcesem danego artysty stoi ktoś inny - nie tylko menadżer, ale np. jakiś wykonawca, który coś odkryje i zrobi z muzyki zapomnianej nową jakość. Sama się często zastanawiam ilu takich zapomnianych geniuszy nie miało takiego szczęścia.
Jestem też ciekawa, czy w zalewie "produkowanych" dziś hurtowo artystów, literatów, guru etc. te prawdziwe perełki mają szansę kiedykolwiek w przyszłości się przebić bo chłamu jest coraz więcej. :?

Tamara 

Wysłany: Wto 26 Sie, 2025 11:55   

Bacha szalenie cenił i jego znajomość uważał za niezbędną Chopin, który zalecał granie Bacha wszystkim swoim uczniom, a poznał go dzięki Żywnemu, więc Bach nie był kompozytorem nieznanym.

annmichelle 

Wysłany: Wto 26 Sie, 2025 12:31   

RaczejRozwazna napisał/a:
Sama się często zastanawiam ilu takich zapomnianych geniuszy nie miało takiego szczęścia.

Sama czasem się nad tym zastanawiam, ile np. wybitnych książek, obrazów czy właśnie utworów muzycznych przepadło w historii i nikt ich nigdy nie poznał, bo autor "pisał do szuflady", nie miał siły przebicia lub wiary w siebie...
Poznając losy wielu twórców, którzy umarli w nędzy i dopiero ktoś po śmierci "wylansował" ich dzieła - smutne to i niesprawiedliwe. :(

RaczejRozwazna

Wysłany: Wto 26 Sie, 2025 13:24   

Tamara - Chopin cenił Bacha jako autora Das Wohltemperierte Klavier - czyli utworów traktowanych przez niego i innych nauczycieli mu współczesnych jako świetnych ćwiczeń pianistycznych. Chopin nigdy nie wykonywał Bacha koncertowo, ale zadawał go swoim uczniom i sam ćwiczył przed własnymi koncertami, które obejmowały już inny repertuar, zwłaszcza własny. Wielkiego Bacha wykonywanego na koncertach, przede wszystkim wielkiego mistrza muzyki wokalno-instrumentalnej, "stworzył" Mendelssohn.

Annmichelle - tak to jest wszystko smutne. Ale jest jeszcze jeden czynnik - wartość kulturowa twórczości danego artysty. Są tacy, którzy wyprzedzali swoją epokę. Taki Mahler jeszcze kilkadziesiąt lat temu uznawany był powszechnie za szczyt kiczu. Dopiero postmodernistyczne deformacje i gry konwencjami przywróciły modę na tego typu twórczość. Czasami się zastanawiam czy istnieją tacy twórcy, których epoka "nie nadeszła". Bardzo to jest w sumie ciekawe

Ania Aga 

Wysłany: Wto 26 Sie, 2025 14:23   

A może to jest przyszłość muzyki?
https://www.youtube.com/watch?v=RpRZLBFoGKs

Aragonte 

Wysłany: Wto 26 Sie, 2025 23:41   

Wetnę się z czymś całkowicie współczesnym i nieklasycznym - taka piosenka mi w ucho dziś wpadła:
https://www.youtube.com/w...A&start_radio=1

praedzio 

Wysłany: Śro 27 Sie, 2025 05:37   

Znam i :serce2:
Is the smile that shines through the tears.

Irlandzkie przysłowie

Ania Aga 

Wysłany: Śro 27 Sie, 2025 06:35   

Także znam, YT mi ją kiedyś zaproponował, jest świetna

praedzio 

Wysłany: Śro 27 Sie, 2025 10:49   

A mi od rana w głowie siedzi "Rower" Lecha Janerki. :frustracja: :frustracja: :frustracja: No, nie mogę się uwolnić. Rano jechałam do pracy i o mały włos nie zaśpiewałabym na głos (tak, czuję, że rymuję!): Flaaaaga na maaaaszt, Iiiirak jest naaaasz! A rower jest wielce okej...."
Is the smile that shines through the tears.

Irlandzkie przysłowie

Aragonte 

Wysłany: Śro 27 Sie, 2025 19:15   

Puść sobie "Wellermana", a przegoni Ci "Rower" :-P
https://www.youtube.com/w...s&start_radio=1

Soon may the Wellerman come
To bring us sugar and tea and rum
One day, when the tonguin' is done
We'll take our leave and go

Ania Aga napisał/a:
Także znam, YT mi ją kiedyś zaproponował, jest świetna

Mocno feministyczna w przekazie. Dobra jest :serce:

akne 

Wysłany: Czw 28 Sie, 2025 00:22   

A to znacie?

https://www.youtube.com/w...o&start_radio=1

Ania Aga 

Wysłany: Czw 28 Sie, 2025 07:08   

Jedno z marzeń do spełnienia, iść na jej koncert, bardzo ją lubię

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 28 Sie, 2025 07:36   

Nie znałam. Słucham głównie staroci.

Tamara 

Wysłany: Czw 28 Sie, 2025 12:28   

Aragonte napisał/a:
Puść sobie "Wellermana"

to jest piosenka zabijająca wszystkie inne , uwielbiam ją :serce: :mrgreen:

Tamara 

Wysłany: Śro 10 Wrz, 2025 08:41   

Przyznam, że mnie powaliło :serce: :serce: :serce:
https://www.youtube.com/watch?v=rfUEstWJUkA

RaczejRozwazna

Wysłany: Śro 10 Wrz, 2025 10:16   

Ale super!!!

Aragonte 

Wysłany: Pon 17 Lis, 2025 15:32   

Wpadła mi ta piosenka w ucho podczas oglądania jakichś filmików, sprawdziłam wreszcie, kto to Rosalía - nie jestem pewna, czy wokal pani całkiem mi odpowiada, ale słuchało mi się dobrze:
https://www.youtube.com/watch?v=htQBS2Ikz6c

Aragonte 

Wysłany: Wto 16 Gru, 2025 14:21   

Wellerman plus Drunken Sailor, ale ważniejszy jest tu obraz :rotfl:
https://www.youtube.com/shorts/Wl2E9gVUtU0

BeeMeR 

Wysłany: Wto 16 Gru, 2025 19:11   

Aragonte napisał/a:
Wellerman plus Drunken Sailor, ale ważniejszy jest tu obraz :rotfl:
https://www.youtube.com/shorts/Wl2E9gVUtU0

Piękne :mrgreen:

Tamara 

Wysłany: Śro 17 Gru, 2025 08:37   

Ładne :mrgreen:

Aragonte 

Wysłany: Pią 19 Gru, 2025 02:01   

Ten sam podkład muzyczny :mrgreen: trochę inne zestawienie scen (ale część się powtarza):
https://www.youtube.com/shorts/QQxx7o5vMuk

Odpowiedz do tematu