PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Duma i uprzedzenie
Autor Wiadomość
Loana 

Wysłany: Pią 19 Wrz, 2025 15:48   

No skrzywiłyście :P W sumie można by się zastanowić, czy był w Dumie i Uprzedzeniu wątek przemocy fizycznej? :P

Swoją drogą ja jestem bitym dzieckiem. I to mocno bitym, bo matka się nie przejmowała za bardzo, że "nie powinno się". I moje rodzeństwo też było bite, chociaż ciutkę mniej. Matka nie miała innego sposobu na wychowanie, jak właśnie bicie. I nikt z rodziny na to specjalnie nie reagował, bo to te 40 lat temu był sposób na wychowanie po prostu. Ojciec może czasami próbował zwrócić matce uwagę, żeby tak ostro nie reagowała (on nigdy nie był bity i sam nigdy nie bił), ale właśnie nie przebijał się przez to ogólne stwierdzenie, że matka wie jak wychowywać bo jest matką...

Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Pią 19 Wrz, 2025 16:01   

Loana napisał/a:
W sumie można by się zastanowić, czy był w Dumie i Uprzedzeniu wątek przemocy fizycznej?

No właśnie, zupełnie nowy trop :mysle: W rodzinie Bennetów nie sądzę, bo dziewcząt raczej nie bito, chyba że jak były małe, i nie wykluczam, że klapsy od matki w doniesieniu zwłaszcza do Elżbiety mogły się trafić, natomiast chłosta była normalną praktyką wychowawczą w szkołach męskich, tak samo jak przemoc starszych uczniów wobec młodszych. Trudno powiedzieć, czy JA miała tego świadomość, ale taki Wickham - a o ile pamiętam chyba był posłany do szkoły publicznej - z całą pewnością miał z przemocą do czynienia, tak samo z pewnością przemoc stosowano w wojsku, oczywiście nie wobec oficerów. Wątku przemocy jako takiego nie zauważyłam, ale sądzę, że przynajmniej część męskich bohaterów miała z przemocą do czynienia. Jest też szansa , że pan Collins w latach szkolnych obrywał cięgi, stąd jego służalczość i wazeliniarstwo wobec stojących wyżej i silniejszych.
Ciekawa jestem , jak wyglądała kwestia kar fizycznych wobec służby, czy była tam kompletna samowolka jak u nas, czy jednak jakieś przepisy to regulowały. Bo co do żon, to wiemy, ze można je było bic, pod warunkiem, że kij nie był grubszy niż ileśtam cali czy coś takiego.

U mnie brat był bity, póki nie wyrósł tak, że mógł oddać, a i mnie parę razy się oberwało w ten czy inny sposób. W szkole też było szarpanie za uszy o tłuczenie głową o biurko i nikt nie uważał tego za coś niewłaściwego. Zresztą przemoc nie ogranicza się do bicia, akurat bicie jest najłatwiej wykrywalnym rodzajem przemocy, za to takiej przemocy psychicznej nie widać i jest praktycznie nie do wykrycia i udowodnienia, zwłaszcza w wypadku dzieci.

Ania Aga 

Wysłany: Pią 19 Wrz, 2025 17:08   

Moja babcia poszła do kierownika szkoły, żeby przestał bić jej syna, nie wiem,ile lat miał wtedy wujek, kierownik tłumaczył, że chciał go wyprowadzić na ludzi, po tej rozmowie, o ile dobrze pamiętam, bicie się skończyło. Ksiądz przed wojną bił na religii po rękach. Za mojej pamięci, matka dziewczynki młodszej idę mnie szła po nią z kijem. Dobrze, że czasy jednak się zmieniły i bicie jest piętnowane. Oczywiście, że nie jest wyeliminowane, ale nie ma społecznego przyzwolenia

RaczejRozwazna

Wysłany: Pią 19 Wrz, 2025 19:01   

A pamiętacie "Anię z Avonlea" i jej porażkę metod humanitarnych, a sukces porządnego lania zaserwowanego bodaj Antosiowi Pye? Zawsze średnio mi się ta opowieść podobała.

Przyzwolenie na bicie dzieci było jeszcze całkiem niedawno - traktowano je jako metodę wychowawczą. Nie wydaje mi się, żeby to samo szerokie przyzwolenie dotyczyło bicia żon. :mysle:

Tamara 

Wysłany: Sob 20 Wrz, 2025 08:32   

RaczejRozwazna napisał/a:
Nie wydaje mi się, żeby to samo szerokie przyzwolenie dotyczyło bicia żon.

Zważywszy zatrważające statystyki dotyczące przemocy domowej wobec kobiet i wprowadzenie do prawodawstwa terminu "kobietobójstwo" - przyzwolenie nadal ma się świetnie. Co i rusz przecież pojawiają się doniesienia o partnerce czy zonie ciężko pobitej albo zabitej. Bodaj we Włoszech skala zabójstw kobiet jest taka, że pracują nad wprowadzeniem osobnego paragrafu w kodeksie karnym , dotyczącego właśnie zabójstw kobiet.

RaczejRozwazna

Wysłany: Sob 20 Wrz, 2025 22:17   

Chodziło mi o to, że to nie jest "normalne" tak jak uznawane za normalne w stosunku do dzieci były klapsy, bicie pasem, nawet w szkołach kary fizyczne,

Tamara 

Wysłany: Pon 22 Wrz, 2025 08:28   

Jest. Przypomnij sobie wszystkie obiegowe powiedzonka o biciu żony/kobiet w ogólności. I popatrz w statystyki.

Odpowiedz do tematu