Powódź 2024 :( |
Autor |
Wiadomość |
Aragonte
|
Wysłany: Pon 16 Wrz, 2024 15:49 Powódź 2024 :(
|
|
|
Pomyślałam, że może ktoś tego szukać - Fundacja Siepomaga uruchomiła zrzutkę:
https://www.siepomaga.pl/powodzie
Zrzutek jest ogółem sporo, ale są też jakieś oszukańcze, więc warto sprawdzać, żeby się nie naciąć.
Nie mam teraz za bardzo kasy, ale przelałam choć trochę, bo dramat jest |
_________________ ... |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Pon 16 Wrz, 2024 21:05
|
|
|
Dobrze wiedzieć, że to jest legalna zrzutka. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Wto 17 Wrz, 2024 18:25
|
|
|
Ta zrzutka jest okej, być może WOŚP będzie też organizowało swoją. Na razie Owsiak przekazał 40 milionów. Są też pomniejsze zrzutki, które są ok, w wolnej chwili podrzucę namiary. |
_________________ ... |
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Wto 17 Wrz, 2024 18:38
|
|
|
Jest zrzutka WOŚP:
https://powodz-eskarbonka.wosp.org.pl/
Przypominam, że wpłaty na te zrzutki (organizacje pożytku publicznego) można potem odliczać od podatku |
_________________ ... |
|
|
|
|
ŁukaszG
Site Admin
|
Wysłany: Śro 18 Wrz, 2024 09:33
|
|
|
Też zawsze zachęcam, aby przy finansowym wsparciu korzystać ze sprawdzonych organizacji. Raz, że mają już doświadczenie, stałych sprawdzonych partnerów przy dystrybucji darów, dwa, że często są organizacją pożytku publicznego i jak wspomniała Aragonte, można potem odliczyć od podatku.
Wpłacając przez siepomaga.pl też można odliczyć od podatku. Co roku w lutym wysyłają automatycznie zestawienie wszystkich wpłat jakie dokonaliśmy przez ich stronę w poprzednim roku kalendarzowym, które stanowi potwierdzenie darowizn, które możemy odliczyć od podatku. |
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Śro 18 Wrz, 2024 20:28
|
|
|
Też sobie odliczałam wpłaty na Siepomaga, przekazywałam datki na jakieś zwierzaki w potrzebie.
Ale teraz czekam na pensję, żeby coś przelać więcej, bo nędza |
_________________ ... |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Czw 19 Wrz, 2024 11:35
|
|
|
A jak się taki odpis robi? |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Czw 19 Wrz, 2024 15:15
|
|
|
Trzeba zliczyć wszystkie wydatki na daną organizację pożytku publicznego (ja zapisuję pdfy poszególnych przelewów, jeśli nie dostaję potwierdzenia, ale np. Siepomaga wysyła potwierdzenia, które też lepiej zachować na jakiś czas), a potem podczas rozliczenia wpisać kwoty, nazwy o.p.p i numery KRS w PIT w stosowne rubryczki, odliczenie wyjdzie samo. Musiałabym to otworzyć w e-Deklaracjach, żeby dokładniej Cie pokierować. Odliczam tak też przelewy na Asię Galadriel. |
_________________ ... |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Czw 19 Wrz, 2024 18:50
|
|
|
A tak to wygląda. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
ŁukaszG
Site Admin
|
Wysłany: Czw 19 Wrz, 2024 18:54
|
|
|
Admete napisał/a: | A jak się taki odpis robi? |
Do swojego PITu musisz dodać załącznik PIT/O, gdzie w odpowiednie miejsce wpisujesz sumę darowizn przekazanych na konta organizacji pożytku publicznego, a na kolejnych stronach PIT/O w odpowiednie miejsce wpisujesz nazwę i nr KRS poszczególnych. Sumę darowizn z załącznika przepisujesz do PITu x w odpowiednie miejsce, aby odliczyć - jeśli robisz to w jakimś programie, zwykle robi się to automatycznie. |
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Sob 21 Wrz, 2024 01:01
|
|
|
Twoje wyjaśnienie, Łukaszu, jest zdecydowanie bardziej precyzyjne |
_________________ ... |
|
|