|
Przesunięty przez: ŁukaszG Czw 28 Wrz, 2006 23:47 |
Malarstwo |
Autor |
Wiadomość |
BeeMeR
|
Wysłany: Czw 11 Lip, 2024 20:24
|
|
|
Aragonte napisał/a: | w tej wersji bohaterka byłaby kretynką, która zakochuje się "na śmierć" w sumie widząc Lancelota raz przez okno, nie ma z nim żadnej interakcji, ale kładzie się do łodzi i umiera No bez sensu | Jak dla mnie sporo baśni i legend podobnie jest bez sensu - np. Mała Syrenka. Zobaczyła gościa raz i bach, zakochana porzuca dla niego wszystko, rodzinę, ogon, środowisko wodne. I zonk, że nie umie go rozkochać w trzy dni, więc z rozpaczy umiera. No kretynka. Albo królewicz z Kopciuszka co to raz zobaczył pannę i chce się żenić, więc arcyinteligent wymyślił, że poślubi tą, na którą pasuje zagubniony bucik - żeby jeszcze sam osobiście ruszył tyłek i sprawdzał te panny - nie, inni mają mu ją przyprowadzić przed nos. Że nie wspomnę o innych natychmiastowych zakochaniach i często ślubach w bajkach i baśniach |
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Czw 11 Lip, 2024 22:42
|
|
|
Baśnie nie są i nie muszą być racjonalne. Bo są baśniami, podobnie jest z mitami. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Czekam na październik.
|
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Pią 12 Lip, 2024 12:08
|
|
|
No właśnie, legendy tak samo. |
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Pią 12 Lip, 2024 14:25
|
|
|
BeeMeR napisał/a: | Jak dla mnie sporo baśni i legend podobnie jest bez sensu - np. Mała Syrenka. Zobaczyła gościa raz i bach, zakochana porzuca dla niego wszystko, rodzinę, ogon, środowisko wodne. I zonk, że nie umie go rozkochać w trzy dni, więc z rozpaczy umiera. No kretynka. Albo królewicz z Kopciuszka co to raz zobaczył pannę i chce się żenić, więc arcyinteligent wymyślił, że poślubi tą, na którą pasuje zagubniony bucik - żeby jeszcze sam osobiście ruszył tyłek i sprawdzał te panny - nie, inni mają mu ją przyprowadzić przed nos. Że nie wspomnę o innych natychmiastowych zakochaniach i często ślubach w bajkach i baśniach |
Tak, ale ogólnie konstrukcja jest jasna i przejrzysta i wiadomo o co chodzi. Małą Syrenke wymyślił na własną odpowiedzialność Andersen, więc nie można jej traktować jak baśni ludowych, w przeciwieństwie do Kopciuszka, którego różne wersje są znane od starożytności, ale wszystkie opierają się na tym samym - gnębiona przez macochę dziewczyna gubi but, który znajduje książę, odnajduje pannę i się z nią żeni. Co do miłości od pierwszego wejrzenia - jak najbardziej istnieje , w seksuologii nazywa się to zjawisko "piorunem sycylijskim".
Legendy arturiańskie, o ile wiem, mają to do siebie, że istnieją równolegle w różnych wersjach i wątkach zupełnie niezależnych a nawet sprzecznych ze sobą, to miałam na myśli mówiąc o tym , że na dobrą sprawę nic tam nie wiadomo. Co do logiki bajek i baśni wiadomo , że są tam elementy fantastyczne, pewne elementy zawsze są wspólne- zło ukarane, dobro zwycięża, bieda zostaje wzbogacona, męstwo nagrodzone, złe cechy potępione. Po prostu lubię historie baśniowe jasne i jednoznaczne, tyle |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Loana
|
Wysłany: Pon 22 Lip, 2024 13:45
|
|
|
Aragonte napisał/a: | A, może ktoś miałby ochotę jechać ze mną na małą wycieczkę do Drezna na zwiedzanie? Z Wrocławia to ledwie 3 godziny jazdy, są jednodniowe wycieczki. A w Dreźnie jest sporo ciekawych rzeczy do zobaczenia, w tym właśnie |
A ja w sumie byłabym zainteresowana Jechałam już pociągiem do Drezna, mam obczajony dojazd i powrót |
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Czw 08 Sie, 2024 01:47
|
|
|
Loana napisał/a: | Aragonte napisał/a: | A, może ktoś miałby ochotę jechać ze mną na małą wycieczkę do Drezna na zwiedzanie? Z Wrocławia to ledwie 3 godziny jazdy, są jednodniowe wycieczki. A w Dreźnie jest sporo ciekawych rzeczy do zobaczenia, w tym właśnie |
A ja w sumie byłabym zainteresowana Jechałam już pociągiem do Drezna, mam obczajony dojazd i powrót |
Loana, to skontaktuję się z kumpelą jeszcze z podstawówki, z którą też wstępnie się umawiałam, może uda się zorganizować taki wypad na parę osób Inna sprawa, że myślałyśmy wstępnie o wycieczce zorganizowanej, takiej jednodniowej, ale może faktycznie pociąg to lepszy pomysł?
Co do wycieczki - brałyśmy pod uwagę jakiś termin pod koniec września czy październikowy. |
_________________ ... |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Pon 19 Sie, 2024 18:07
|
|
|
Dziewczyny, ja co prawda balansuję ciągle na granicy bankructwa, ale pojechałabym z wami na jesieni |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|