|
Nowa ekranizacja "Lalki" |
| Autor |
Wiadomość |
annmichelle

|
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 26 Lip, 2024 16:21
|
|
|
Zupełnie nie widzę potrzeby, ale Tamara będzie mieć co krytykować, a to już jest coś |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Sob 27 Lip, 2024 21:26
|
|
|
No właśnie chciałam spytać czy o tym słyszałyście na plakaciku jest panna Izabela z tyłu i tam nie ma nic, do czego mogłabym się NIE przyczepić więc zapowiada się obiecująco.
To ma być nowe odczytanie godne XXI wieku ciekawa jestem bardzo, jak da się odczytać na nowo powieść tak mocno i ściśle osadzoną w bardzo konkretnym czasie, miesjcu i realiach. |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Wto 30 Lip, 2024 14:11
|
|
|
| O. też jestem ciekawa. Co znowu im wyjdzie i jak bardzo źle... |
|
|
|
 |
annmichelle

|
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Pią 02 Sie, 2024 17:00
|
|
|
Czyli dużo gadania i nic nie powiedział patrząc na ostatnie ekranizacje klasyki oczekuję dramatu przez bardzo duże D |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 02 Sie, 2024 17:18
|
|
|
| Cytat: | | Oczywiście nie zdradzę jeszcze obsady, ale mogę powiedzieć, że są piękni, wspaniali i sexy. |
To już wszystko wiadomo |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Pią 02 Sie, 2024 18:53
|
|
|
| A sama ekranizacja będzie ekscytująca. Jednym słowem. Ja już się boję. |
|
|
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Sob 29 Mar, 2025 08:05
|
|
|
| Marcin Dorociński zagra Wokulskiego w nowej ekranizacji. |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Sob 29 Mar, 2025 09:09
|
|
|
Właśnie spieszyłam z tą informacją, ubieglas mnie
To jest news, tylko trudno mi trochę sobie to wyobrazić jako Wokulskiego
https://www.plotek.pl/plo...984&s=BoxOpImg9 |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Sob 29 Mar, 2025 09:59
|
|
|
Kamas ani Dmochowski też nie pokrywali się z opisem książkowym Wokulskiego.
Dorociński nie jest już przystojniaczkiem jak 10-15 lat temu, więc przy charakteryzacji w sumie chyba będzie najbliżej opisu książkowego Prusa. |
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Sob 29 Mar, 2025 10:59
|
|
|
| Wokulski miał 46, Dorociński 51 lat. Wiekowo się zgadzają, szczerze mówiąc nie pamiętam opisu Wokulskiego z powieści, chyba ręce miał odmrożone, czerwone, jedyny szczegół, który zapamiętałam |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Sob 29 Mar, 2025 18:15
|
|
|
W powieści wszystkie kobiety za nim szalały, każda chciała się za niego wydać. Miał atletyczną budowę, mówiono o nim że jest skończenie piękny, a pannie Florentynie kojarzył się z jakimś posągiem. Owszem, ręce miał odmrożone, ale to tylko dodawało mu uroku jako bohaterowi.
Ja sobie tej ekranizacji nie wyobrażam. Po pierwsze Dorociński mi się wcale nie podoba i moim zdaniem nie jest przystojny, przypomina mi Maxa Kolonko , po drugie ostatnie podejścia TVP doi produkcji czegoś kostiumowego były gorzej niż tragiczne. Izabelą zostanie jakaś chuda panna z glonojadem, ubiorą wszystkich w stylon i polar , i zamiast dialogów z książki dadzą współczesną polszczyznę i zachowania. No i oczywiście spaprzą kostiumy i scenografię tak bardzo, jak tylko się da. No i bardzo jestem ciekawa, gdzie będą kręcić ujęcia uliczne , bo te wszystkie miejsca, obecne w serialu, wyglądają dziś zupełnie inaczej, albo ich nie ma. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Sob 29 Mar, 2025 21:00
|
|
|
| Tamara napisał/a: | | W powieści wszystkie kobiety za nim szalały, każda chciała się za niego wydać. Miał atletyczną budowę, mówiono o nim że jest skończenie piękny, a pannie Florentynie kojarzył się z jakimś posągiem. Owszem, ręce miał odmrożone, ale to tylko dodawało mu uroku jako bohaterowi. |
Wypisz wymaluj Kamas albo Dmochowski.
To tylko pokazuje ile znaczy dobre aktorstwo.
Podobnie miałam z Rzeckim - fizycznie bardziej pasował mi aktor z filmowej wersji, a aktorsko serialowy (choć fizycznie zupełnie inny niż ten książkowy i to mi niestety przeszkadzało).
Ja myślę, że większość prób filmowania dziś klasyki spisane jest na niepowodzenie, bo albo jest to już kolejna ekranizacja tej samej książki i realizatorzy nie chcą powielać poprzedników, więc skazują się na coś "nowego" co w przypadku klasyki jest baaaaardzo ryzykowne albo jeśli nawet nikt tego wcześniej nie sfilmował to próba przeniesienia klasycznej powieści z XIX wieku na ekran XXI wieku będzie miała wszystkie cechy współczesnego kina, które "gryzą się" z estetyką sprzed 150-200 lat. Po prostu. |
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Sob 29 Mar, 2025 23:32
|
|
|
| Rzecki fizycznie nie pasował mi ani jeden ani drugi, bo książkowy to był szczuplutki starszy pan, ale Pawlik zagrał go absolutnie po mistrzowsku, on po prostu był książkowym Rzeckim, mimo że nie wyglądał. Przyzwyczaiłam się do jego wyglądu i mi nie przeszkadza. |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2025 11:20
|
|
|
Łęcką ma zagrać Kamila Urzędowska. Izabela Jagna z Łęckich Borynowa, secundo voto OMC Wokulska |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2025 13:58
|
|
|
| Jest ładna - pasuje na Łęcką. |
|
 |
Loana

|
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2025 15:29
|
|
|
Zgadza się, jest ładna i ma taką "zimną" urodę. Nie znam jej gry chyba, ale liczę, że wyjdzie dobrze |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2025 20:53
|
|
|
| Całe szczęście, że nie Julia Wieniawa - bo i takie pogłoski krążyły. |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2025 20:55
|
|
|
|
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2025 22:03
|
|
|
W komentarzach do tej wieści ktoś trafnie napisał, że Wieniawa jest tak irytująca, że nadawałaby się do roli Łęckiej - coś w tym jest Ale podobno prawdziwą kontrkandydatką była 29-letnia Emma Giegżno - nie znam |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Śro 16 Kwi, 2025 09:02
|
|
|
| No nic - pożyjemy zobaczymy. Rzeczywiście jest niebrzydka, ciekawa jestem charakteryzacji i kostiumów. Na tym polu podejrzewam totalną klapę. |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Śro 16 Kwi, 2025 09:06
|
|
|
| Tak, pod tym względem chyba nie ma czego się spodziewać. Przede wszystkim wątpię, czy budżet przewiduje środki na rzetelnie akuratne kostiumy, a poza tym - czy twórców to w ogóle interesuje. |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Śro 16 Kwi, 2025 09:19
|
|
|
| Trzykrotka napisał/a: | | czy twórców to w ogóle interesuje |
Sądzę, że nie przypuszczam. Ostatni dobry wizualnie polski film kostiumowy to moim zdaniem "Chopin", potem już był zjazd w dół na doopie, a to co odwalili w Niepewności, to nie wiem nawet jak to nazwać
W Lalce serialowej też były niedociągnięcia, ale to były inne czasy i inne warunki , więc i i scenograf i ludzie od kostiumów robili co mogli i - jak na tamta epokę - wyszło zupełnie nieźle, bo wiadomo było, że pewnych rzeczy się nie przeskoczy, no.parasolek. Ale reszta była zgodna z epoką, nawet damskie suknie były uszyte wg obowiązującej na przełomie lat 70/80 wąskiej mody, tu się nie można czepiać. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Czw 17 Kwi, 2025 10:32
|
|
|
Ciekawa jestem kto zostanie Rzeckim i oby nie zepchnięto tej postaci na dalszy plan.
Dorociński i Urzędowska wg mnie na plus.
Wizualnie pasują mi dużo bardziej niż Tyszkiewicz z Dmochowskim i Braunek z Kamasem.
Swoją drogą Braunek totalnie nie pasowała mi jako Łęcka, miałam wrażenie, że jej Izabela jest cały czas na haju.
Tyszkiewicz, jak to Tyszkiewicz - chodzący seks, atrakcyjna kobieta, ale jednak Łęcka nie była aż tak oczywistą seksualną heroiną z seksapilem na wierzchu. To nie Telimena.
| Loana napisał/a: | Nie znam jej gry chyba, ale liczę, że wyjdzie dobrze |
Grała Jagnę w tej podrasowanej malarsko ekranizacji "Chłopów" (2022).
Moim zdaniem bez makijażu wygląda lepiej niż wypacykowana, czyli musi być naturalnie ładną kobietą. |
|
 |
|
|