Samotnia |
Autor |
Wiadomość |
annmichelle
|
Wysłany: Nie 20 Paź, 2019 10:29 Samotnia
|
|
|
Nowe wydanie "Samotni":
Już wiem, co chcę w tym roku na Gwiazdkę od Mikołaja.
Kiedyś oglądałam serial i mi się bardzo podobał (na szczęście sporo zapomniałam, więc książkę będę czytać "jak nową").
Nie przeraża mnie objętość (mam dobry trening po Willkie Collinsie )
Czytałyście? Jak wrażenia? |
_________________ |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 20 Paź, 2019 10:36
|
|
|
Tylko oglądałam i serial mi się podobał. Chyba sobie nawet go przypomnę. Piękne wydanie. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Czekam na październik.
|
|
|
|
|
annmichelle
|
Wysłany: Nie 20 Paź, 2019 10:42
|
|
|
Właśnie m.in. ze względu na dobre wrażenia po serialu (pewnie już z jakieś 10 lat temu) chętnie przeczytałabym książkę.
Przeczytałam, że przez znawców jest uważana za najlepszą i najbardziej dojrzałą powieść Dickensa.
Przyznaję się bez bicia, że chyba nigdy nic Dickensa nie czytałam, więc jak mam zacząć to od razu od najlepszej powieści, a co mi tam! |
_________________ |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Nie 20 Paź, 2019 10:42
|
|
|
Też tylko oglądałam Bleak house - podobało mi się. Może powtórzę. |
|
|
Caroline
|
Wysłany: Nie 20 Paź, 2019 20:11
|
|
|
Ja też nie czytałam. Było kiedyś chyba stare wydanie, ale nie udało mi się na nie natknąć w bibliotece. Ciekawy opis na stronie wydawcy:
"Dzięki nowatorskiej podwójnej narracji oraz historii opartej na prawdziwych doświadczeniach autora z czasów kariery prawniczej Samotnia to najbardziej wyjątkowa i porywająca powieść Charlesa Dickensa.
Wielu – wśród nich Vladimir Nabokov i G.K. Chesterton – określa Samotnię najlepszą i najbardziej dojrzałą powieścią Charlesa Dickensa, a Stephen King zalicza ją do swoich dziesięciu ulubionych książek.
Przede wszystkim jest to oparta na prawdziwych sądowniczych przypadkach historia o bezwzględnym działaniu absurdalnego brytyjskiego prawa, na pierwszy plan wysuwają się w niej jednak kobiece losy. Wprowadzenie rozdziałów pisanych z perspektywy Esther Summerson, sieroty z nizin społecznych, jest niezwykle nowatorskim chwytem w wiktoriańskiej prozie." |
|
|
|
|
annmichelle
|
Wysłany: Nie 20 Paź, 2019 20:45
|
|
|
Caroline, dlatego się skuszę (choć akurat opinia Kinga na pewno na to nie wpłynęła...) (mąż już poinformowany co chcę pod choinką ).
Ciekawe, może zgłosi się ktoś kto przeczytał i podzieli się wrażeniami (bez spoilerów). |
_________________ |
|
|
|
|
Caroline
|
Wysłany: Wto 22 Paź, 2019 13:06
|
|
|
Ja też zaczynam się łamać, mimo że ostatnio staram się jednak ograniczać zakupy książkowe. |
|
|
|
|
Fibula
|
Wysłany: Wto 22 Paź, 2019 20:49
|
|
|
Ja mam stare, upolowane na allegro, którego pewnie żadna biblioteka ani fundacja by nie wzięła. |
|
|
|
|
annmichelle
|
Wysłany: Sob 26 Paź, 2019 14:38
|
|
|
Fibula, a przeczytałaś? Jak wrażenia? |
_________________ |
|
|
|
|
Fibula
|
Wysłany: Nie 27 Paź, 2019 00:18
|
|
|
Jeszcze nie, widziałam tylko serial. |
|
|
|
|
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika.
Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej.
Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron.
Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info
Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.