PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...
Autor Wiadomość
praedzio 

Wysłany: Pią 26 Lip, 2013 22:40   

Wiecie, co? Ja to jednak tuman jestem.... :zalamka: Właśnie dotarło do mnie, że Steve Perry udzielający się w piosence Clannad pt. White Fool (z płyty Sirius), to ten od rockowej grupy Journey.... :zalamka: :zawstydzona2: Ale zapłon, ja cię kręcę... :frustracja:

Clannad - White Fool

Przy okazji ci, co mają konta na FB mogą posłuchać sampli z powstającej płyty Nádúr. :banan:
https://www.facebook.com/...499081123506591
Is the smile that shines through the tears.

Irlandzkie przysłowie

praedzio 

Wysłany: Czw 01 Sie, 2013 23:18   

Yay!!! :excited: :excited: :excited: Właśnie się dowiedziałam, że Clannad na początku przyszłego roku nawiedzi ponownie Polskę!! :banan: :cheerleader2: Z racji wydania nowego albumu tejże grupy nie wypada nie być na koncercie. ;) :excited: :banan_czerwony: :banan_Bablu:

https://stodola.pl/news-36014-CLANNAD_POWRACA_DO_POLSKI_.htm#.UfrP1OVOdQo

Irlandzkie przysłowie

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 01 Sie, 2013 23:32   

Rewelacja. Już teraz liczę na twoją recenzję :)

Aragonte 

Wysłany: Pią 02 Sie, 2013 10:28   

Nie mam na razie kasy, więc nieprędko kupię bilet na koncert :-|
Admete, a może przyjechałabyś na koncert Clannadu? :wink:

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Pią 02 Sie, 2013 15:47   

30 stycznia...Środek zimy, a my już nie będziemy mieć wolnego między świętami a 1 stycznia.

praedzio 

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 18:15   

Udało mi się jakieś trzy godziny przekimać, więc równie dobrze zamiast dogorywać w hamaku na tarasie mogę wysmarować coś na kształt recenzji wczorajszego koncertu Moyi Brennan, na którym byłam wraz z Aragonte, co zapewne zamiast recenzją okaże się bezładną zbieraniną pisków, ochów i achów. ;)

Toruń przywitał nas piękną, nieco pochmurną pogodą, dzięki czemu nie odczuwało się specjalnie upału. Zachłysnęłam się na samym początku piękną panoramą Starego Miasta widoczną z mostu im. Józefa Piłsudskiego. Przystanęłyśmy na dłuższą chwilę, by móc podziwiać ten widok i przy okazji strzelić parę fotek. Zaraz potem pomaszerowałyśmy dziarskim krokiem w kierunku starówki. Muszę przyznać, że kamieniczki, budowle sakralne i ogólnie architektura toruńskiego Starego Miasta robi ogromne wrażenie. :thud: Aragonte odkryła w sobie żyłkę paparazziego ;) i robiła zdjęcie za zdjęciem. A faktycznie było czemu. :o :oklaski:

Ok. 17.30 załapałyśmy się na bitwę polsko-krzyżacką. ;) Inscenizacja odbyła się w malowniczych ruinach zamku krzyżackiego. Śmiałyśmy się z Aragonte, że to największa bitwa o krzyżacki wychodek, jaką świat widział (najlepiej z całych ruin zachowało się gdanisko, czyli krzyżacka latryna ;) ). :lol:

Po bitwie poszłyśmy ostudzić emocje na Bulwar Filadelfijski pogapić się na Wisłę. Wieczorem tuż przed koncertem wdrapałyśmy się na wieżę ratuszową skąd mogłyśmy podziwiać rozległą panoramę Torunia, która w świetle zachodzącego słońca i przy dźwiękach harfy (Moya i zespół mieli wtedy próbę) naprawdę robiła wrażenie. :thud: :serce:

A później nadszedł czas na koncert. :serce2:

Rozmowa przed bramą wejściową tuż przed tym, jak zaczęto wpuszczać publiczność na dziedziniec ratusza, gdzie miał się odbyć koncert:

- W prawo czy na lewo?
- Co?
- No, biegniemy zajmować miejsce na prawo czy na lewo. Pytam, żebyśmy się nie rozbiegły w różnych kierunkach!
- Aaaa... Dobra - na lewo! Jak najbliżej sceny!
- Gotowi? No, to lecimy!

.... i usiadłyśmy w drugim rzędzie krzesełek praktycznie pod samą sceną, co miało później konsekwencje.... :twisted:

W ogóle warto na samym początku opisać samo miejsce, gdzie koncert się odbył. Dziedziniec ratusza był otoczony zewsząd murami, skąd wyróżniała się pięknie oświetlona wieża ratuszowa, na którą zespół podczas koncertu miał widok. Nad nami widniało czyste niebo (stąd nazwa cyklu koncertowego: Koncerty Pod Gwiazdami), aż miało się wrażenie, że dźwięki harfy wędrują hen, wysoko unosząc emocje artystów i publiczności niczym czarowny dym, który ulatywał nad nocne miasto. Szczerze - jestem zachwycona akustyką miejsca, podobnie jak sam zespół, którego członkowie wielokrotnie to powtarzali podczas koncertu, a także później, kiedy była chwila, żeby porozmawiać w kuluarach.

Patrząc na Moyę wchodzącą na scenę ponownie zachwyciłam się jej urodą (rzecz się miała podobnie podczas lutowego koncertu Clannad). Kobitka ma 61 lat (wczoraj miała zresztą urodziny, był tort i gromko odśpiewane "100 lat!" ;) ) a wygląda i śpiewa cudownie. :thud: *ciężko wzdycha powodowana chrześcijańską zazdrością*

Nie jestem w stanie wymienić wszystkich kawałków, jakie zespół wykonał - było na pewno sporo piosenek z repertuaru Clannad: Crann Ull, Caide Sin Don Té Sin?, Cruiscin Lan, wiązanka z RoS, Theme from Harry's Game, I Will Find You, Mhorag´s Na Horo Gheallaidh połączone z Alasdair MacColla i wiele innych. Były też piosenki z dwóch płyt, które Moya nagrała w ramach projektu Voices & Harps z Cormakiem de Barra. Mnie osobiście podobały się najbardziej Sailing i Seoithin Seo, które można znaleźć na najnowszej płycie duetu pt. Affinity.

Warto może przedstawić członków zespołu, który towarzyszył Moyi: na klawiszach grał Graham Henderson, na gitarze, bouzuki i bębenku córka Moyi - Aisling Jarvis, na skrzypcach Sinead Madden, no, i na harfie wspomniany wcześniej Cormac de Barra. :lol: :mrgreen: Śmieję się, bo facet to istny wesołek, niesamowity gaduła, a że pięknie gra na harfie i ma naprawdę świetny głos to rozważam złożenie mu propozycji małżeństwa. ;) Wspomniałam, że z urody przypomina Johna Simma? ;)

No, dobra - lecim dalej. Po koncercie rzuciłyśmy się w stronę namiotu z płytami, gdzie już rezydował mąż Moyi - Tim... po to tylko, by z mało parlamentarnym "O, k..." zajrzeć do portfeli, gdzie zamiast przyzwoitej gotówki hulał wiatr. Po krótkiej naradzie wybiegłyśmy na zewnątrz w poszukiwaniu magicznych skrzynek, które wydają pieniądze i czasem wcinają karty. Zaopatrzywszy się w niezbędną ilość gotówki wróciłyśmy na dziedziniec ratusza, by zakupić płyty wypróbowując przy okazji kaleki angielski na mężu Moyi ;) oraz by ze smętnymi minami zająć miejsce na końcu dłuuuuugiej kolejki po autografy. Jak się później okazało, miało to swoje dobre strony - bo po zyskaniu autografów, zrobieniu sobie pamiątkowych zdjęć i chwilowym zapadnięciu się pod ziemię ze wstydu (pamiętacie, jak mówiłam, że zajęcie miejsc w początkowych rzędach miało swoje konsekwencje? Okazuje się, że byłyśmy doskonale widoczne ze sceny, co przy naszym, ekhem, ekspresywnym przeżywaniu koncertu musiało być nielichym przedstawieniem... :zalamka: :zawstydzona2: ... zwłaszcza, że koło nas siedziały dość nieruchawe osoby. :rotfl: O tym wszystkim powiedziała nam Moya podpisując nasze egzemplarze płyt, a Cormac potwierdził to wielce wymownym uśmieszkiem :lol: ) załapałyśmy się na małe urodzinowe after party, podczas którego całkowicie spontanicznie odśpiewaliśmy Gathering Mushrooms. :serce:

Wyszłyśmy stamtąd całe w serduszkach przerzucając się emocjonalnymi okrzykami i komentarzami. Z uwagi na porę i dość duży zapas czasu pozostałego nam do odjazdu pociągu przysiadłyśmy w przyratuszowej knajpce przeżywając wciąż miniony koncert, kiedy zdarzyła się dziwna rzecz. To Aragonte pierwsza zauważyła chłopaka z ogromnym bukietem kwiatów i zawołała, zwracając moją uwagę: "O, patrz! Czy to nie TE kwiaty?" (TE - czyli konkretny bukiet, który Moya dostała na zakończenie koncertu). Jej okrzyk musiał zwrócić uwagę chłopaka, bo podszedł do nas i po angielsku zapytał czy nie chcemy Sunday's Flower Day. ;) Myśląc, że żartuje wyrwało mi się, że jasne, że chcemy... Wtedy chłopak z triumfalnym uśmiechem wręczył mi ten bukiet i życząc miłej reszty wieczoru się oddalił. I tak oto w moich rękach wylądował olbrzymi wiecheć kwiatów, który trzymałam niemal z nabożeństwem. :lol: Nie muszę chyba mówić, że zwracałyśmy na siebie uwagę zarówno na ulicach Torunia, kiedy szłyśmy w stronę dworca, jak i na dworcu, a później w pociągu. :lol: W tej chwili bukiet stoi u mnie w pokoju w olbrzymim wazonie i cieszy moje oczy oraz nozdrza. :serce:

I tak oto kończy się ta piękna i miejscami zwariowana historia. ;) Może jeszcze tylko wrzucę jeden z kawałków, któy bardzo prypadł mi do gustu: Moya Brennan & Cormac de Barra - Sailing

Irlandzkie przysłowie

Yvain 
...

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 18:43   

Piękny dzień :mrgreen: oby więcej takich w życiu. Śliczne kwiatki :serce:

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 22:11   

Niesamowite miałyście przygody :)

Aragonte 

Wysłany: Wto 06 Sie, 2013 11:04   

Oj, tak :D
Ponieważ Praedzio pięknie już wszystko opisała, to ja wieczorkiem dorzucę tylko relację fotograficzną (wybiorę najlepsze ujęcia z tych 96 fotek, które w niedzielę popełniłam :-P ).
Aha, i chcę zaznaczyć, że to ja byłam osobą kierującą ruchem podczas zajmowania przez nas miejsc na koncercie, tzn. pytającą "w prawo czy w lewo?" :twisted:

Poza tym podkradłam z bukietu Moyi dwa kwiatuszki, które suszą się właśnie pod żyrandolem w pokoju, z dala od wszędobylskich mordek Kociann Tri Plus Tri-Rex :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Aragonte Wto 06 Sie, 2013 15:26, w całości zmieniany 1 raz  

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Wto 06 Sie, 2013 12:57   

T-Rex? ;) Zrób sobie avka z jakiegoś zdjątka ;)

Aragonte 

Wysłany: Wto 06 Sie, 2013 13:13   

Mogę zrobić, mam piękne zdjęcia architektury i panoramy Torunia :mrgreen:

Tri-Rex* to Kocurra-Tytania :wink: czyli mój najgrubszy (i trzykolorowy) kot :cool:

*ksywka nadana przez Aine :wink:

Edit: jeszcze a propos pamiętnej bitwy o krzyżacki wychodek, jak ją ochrzciłam - chichrałyśmy się wtedy dosyć często, zwykle z tego, co nie było zaplanowane przez odtwórców :-P Rozbawił nas np. taki okrzyk wydany przez jedną z łuczniczek po wrażej, krzyżackiej stronie, która po którejś tam próbie wypuszczenia w dal strzały (z grotem owiniętym czymś, chyba płótnem, żeby nikogo nie skaleczyć), jęknęła sobie:
- One nie chcą latać!
Jako żywo przypomniały się nam sceny usunięte z DVD Robina z Sherwood - kto widział, ten wie :lol: ale na użytek tych, co tych scen usuniętych nie widzieli, napiszę, że aktorka grająca Marion regularnie miała problem ze sprawieniem, żeby strzała poleciała dalej niż do jej własnych stóp :twisted:
A poza tym muszę obwieścić, że podczas starcia krew się polała...

...giez mnie uciął, widać koniki (były cztery, fajne zwierzaki :D ) mu się znudziły :twisted:

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Wto 06 Sie, 2013 15:38   

:) To musiało być widowisko na wysokim poziomie ;)

Aragonte 

Wysłany: Wto 06 Sie, 2013 16:13   

Widowisko tak naprawdę było fajne :) W starciu kawalerii brały co prawda udział tylko cztery osoby (i cztery konie), ale od czego wyobraźnia? :-P
Tak naprawdę to była całkiem sympatyczna zabawa. I wierzę, że sporo czasu i kasy musiała kosztować uczestników, bo stroje wyglądały całkiem, całkiem. Podczas strzelania z hakownic Praedzio regularnie zasłaniała uszy :wink:

W porównaniu z wieczornym koncertem bitwa wysiada w przedbiegach :wink:

praedzio 

Wysłany: Wto 06 Sie, 2013 22:54   

Cztery konie? A nie sześć? Wydawało mi się, że konnych było sześciu (po trzy sztuki na każdą stronę walczącą). I owszem - efekty pirotechniczne były spektakularne (mam na myśli zarówno wizję, jak i niestety fonię - jak pierdykło z jednej czy z drugiej strony, to aż mi w uszach zadzwoniło).

Łucznicy byli zabawni, przyznaję. :lol: I panowało tam równouprawnienie płci: strzelali (chybiali również :twisted: ) zarówno panowie jak i panie. ;) I tak chyba najbardziej w swoje role wczuli się dowodzący obiema stronami, bo obsypywali się wzajemnie wyszukanymi obelgami. ;) Za to jeden z konnych (walczący po polskiej stronie) podczas przegrupowania się wojsk ;) zbytnio skupił się na dumnym przeparadowaniu przed publiką, bo z tego wszystkiego nie zauważył, że zgubił miecz. Broń podała mu jedna z kobiet z publiczności. Rycerz nie tracąc rezonu zawołał do niej: "O, dzięki, cna niewiasto! Jeśli wygramy tę walkę, wrócę do ciebie!" - czym sprowokował wybuch wesołości wśród publiczności. :lol:

Irlandzkie przysłowie

Aragonte 

Wysłany: Wto 06 Sie, 2013 23:50   

Konnych było czterech, jeśli nie liczyć dowództwa :) Z dowództwem faktycznie sześciu.

A z zabawnych incydentów z koncertu wspomniałabym jeszcze o historyjce wymyślonej przez Cormaca, kiedy zgasło światło (Def Leppard! :mrgreen: ). No i tym, jak zabawnie podłożyła się Moya podczas peanów na część Cormaca, który - jak się wyraziła - jest "jej partnerem we wszystkim" :-P Ponieważ gruchnął śmiech (również Praedziowy i mój), Moya szybko sprostowała (być może także adresując to do obecnego gdzieś na dziedzińcu swego męża): Nie, nie, nie we wszystkim :lol:

I parę fotek - wszystkich nie wrzucę, bo za dużo, tych z twarzami też nie (bo własną facjatą nie chcę straszyć, a Praedzio na publikację zdjęć musiałaby się zgodzić). Tak więc na razie jest to, co jest :)

Scena z góry i z dołu:

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Śro 07 Sie, 2013 08:59   

Super zdjęcia. Wcześniej poszukałam, jak wygląda ratusz w Toruniu i jego dziedziniec, bo ciekawa byłam.

praedzio 

Wysłany: Sob 17 Sie, 2013 23:55   

Tu praedzio-chomik, albo praedzio-krecik, jak zwał tak zwał. ;) Wykopałam w sieci taaaaki ładny kawałek... i za cholerę nie wiem, kto go wykonuje (tzn. podejrzenia co do zespołu mam, ale stuprocentowej pewności brak) ani jaki jest jego tytuł. :pomocy: No, szlag by to... :frustracja:

A kawałek brzmi tak oto: Klik

Irlandzkie przysłowie

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Nie 18 Sie, 2013 00:51   

Ja ci nie pomogę, ale utwór dobry.

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Nie 18 Sie, 2013 01:00   

niom - zaiste zacny jest...

praedzio 

Wysłany: Śro 21 Sie, 2013 10:12   

Zbliża się wielkimi krokami pewna okrągła rocznica. ;) Szerzej tu: 20 lat tańca irlandzkiego i szkockiego w Polsce.

Irlandzkie przysłowie

praedzio 

Wysłany: Śro 28 Sie, 2013 13:34   

Więcej o zbliżających się koncertach Clannad w Polsce: http://www.echas.org/irla...u-w-polsce.html W sumie ma być ich cztery (w tym dwa w Warszawie :banan: ).

Irlandzkie przysłowie

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Śro 28 Sie, 2013 14:25   

Ciekawa jestem tej ich nowej płyty...

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Śro 28 Sie, 2013 16:26   

http://www.youtube.com/watch?v=UG3GCdqyjts

slychac dzwiek?

praedzio 

Wysłany: Śro 28 Sie, 2013 17:10   

Słychać!

Irlandzkie przysłowie

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Śro 28 Sie, 2013 19:03   

Słychac zdecydowanie :)

Odpowiedz do tematu