|
Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko... |
Autor |
Wiadomość |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2008 19:40 Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...
|
|
|
W zasadzie brakuje watku z muzyka celtycka, a powinien takowy byc - WSTYD, HANBA I SROMOTA !!!
Mini-relacja z wczorajszego koncertu Clannad
Rozpoczelysmy wypadem na Lipowiec:
... wejscia na wieze widokowa...
... rzut oka na skansen...
A dalej gonilysmy za Praedziem, ktora niczym Anna w Perswazjach pedzila do swej muzycznej milosci - Beltain ...
... i jej zezowatego i szpatułkonosego wokalisty
... ktorego z kolegami dopadlysmy na zapleczu, gdzie Praedzio terroryzowala krotkim "siad"
Potem byly szanty klasyczne kapitalnie zaspiewane przez irlandzki zespol Press Gang ...
... a my rozpoczelysmy konsumpcje i pogaduchy. przy okazji Aragonte machnela mi portrecik...
... dopadłam druida ...
... z lwem. Podobno zywy, chociaz robil wszystko abysmy w to nie wierzyli.
Potem był wielki finał ...
... gdzie zobaczylam prawdziwego krasnoluda.
I Gwiazda Wieczoru:
Niestety jak widac moj aparat nie robi dobry zdjec, ale Aine zauwazyla, ze gosc przed nami ma duzo lepszy i robi swietne zdjecia. Wcisnela mu swojego maila i czeka na przesylke
Ja mam za to nagrany caly koncert - musze popytac kumpla, czy da sie to jakos wyczyscic...
Z Placu Śpiewajacych Aniołów Wasz korespondent
Ainusia |
Ostatnio zmieniony przez AineNiRigani Pon 08 Wrz, 2008 20:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2008 19:47
|
|
|
Też tak chcę!
I już postanowiłam będę się uczyć najprostszych(jeśli takowe są ) kroków tańca irlandzkiego w domu. A co! |
|
|
|
|
Alicja
|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2008 19:52
|
|
|
wspaniała korespondencja i zdjęcia powodujące zazdrość |
|
|
|
|
Calipso
Mama Mayi <3
|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2008 20:09
|
|
|
Jak ja Wam zazdroszczę Wiesz Aine,że to przez Ciebie zaczynam po troszku słuchać muzyki irlandzkiej? nie ma co,zaraza się szerzy |
_________________ "Nektar szczęścia nigdy nie bywa bez domieszki,lepiej jednak wypić go razem z piołunem,aniżeli nigdy nie skosztować ani kropli"
|
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2008 20:15
|
|
|
tiaa, a pamietam celtyckie poczatki
Tak na marginesie - ten portrecik, to kalambur, ktory tylko Ty zrozumiesz. Ten portrecik to szkic Boadicei |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2008 20:17
|
|
|
Aine, Praedziu, umiecie tańczyć, że tak poweim po "irlandzku"? Jakoś, kurcze, naprawde stara miłośc nie rdzewieje |
|
|
|
|
Calipso
Mama Mayi <3
|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2008 20:21
|
|
|
Tak więc Aine,jak się "poznałyśmy" to tak właśnie Ciebie sobie wyobrażałam,z długimi włosami Aragonte ślicznie ją ujeła
AineNiRigani napisał/a: | tiaa, a pamietam celtyckie poczatki |
Twoje początki? |
_________________ "Nektar szczęścia nigdy nie bywa bez domieszki,lepiej jednak wypić go razem z piołunem,aniżeli nigdy nie skosztować ani kropli"
|
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2008 20:23
|
|
|
Aine, wspaniała relacja!
PW dotarło? |
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2008 20:27
|
|
|
Calipso napisał/a: | Tak więc Aine,jak się "poznałyśmy" to tak właśnie Ciebie sobie wyobrażałam,z długimi włosami Aragonte ślicznie ją ujeła |
Gwoli ścisłości, to inna Boadicea niż ta historyczna, ale imię się zgadza |
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2008 20:46
|
|
|
dotarlo
Cal - nasze poczatki i ten blady strach Nasza Boadicea - to ja |
|
|
|
|
Calipso
Mama Mayi <3
|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2008 21:07
|
|
|
AineNiRigani napisał/a: | nasze poczatki i ten blady strach |
Pamiętam,jakże bym mogła to zapomnieć wtedy niezłe powitanie mi zgotowałaś
Aragonte napisał/a: | to inna Boadicea |
AineNiRigani napisał/a: | Nasza Boadicea - to ja |
Inna czy nasza i tak portret jest śliczny |
|
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 06:49
|
|
|
Maniutko, nie umiem tańczyć, niestety irlandzkich tańców. Z tym to do Aragonte.
Aine, dziękuję za fotorelację. Dalej będę bronić urody Grzesia! Ale co tam uroda! Jak on grał!
Po południu może uda mi się wysmarować recenzję z koncertu Clannad. Zarys tak jakby już mam. |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
primavera
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 07:41
|
|
|
wspaniałe fotki z Clannadu co jak mniemam oznacza a właściwie jestem pewna że to był świetny koncert!
to ja pochwalę sie kilkoma fotkami z koncertu Runrig w Edynburgu tego lata
oto zamek Edynburski w wieczornym swietle
Bruce and Rory
Reitach z bębnami
i cała kapela
oczywiście koncert był rewelacyjny i nie padało wtedy w Szkocji |
_________________ Cha d' dhùin dorus nach d'fhosgail dorus.
No door closes without opening another door.
|
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 16:55
|
|
|
Praedwardzie - czy ja cos pisalam i mowilam, ze gral jak wygladal? Toz pisalam, ze byłam w Niebie - nie tylko o Clannad chodzilo |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 17:56
|
|
|
No, przynajmniej słuch masz w porządku. A już zaczynałam się martwić.
P.S. Ale, ale... My tu gadu gadu o niedzielnych wrażeniach, a post Primavery pozostał bez echa. Primavero, gratuluję niezapomnianych wrażeń z koncertu twoich ulubieńców! Ponieważ sama wciąż jestem na świeżo po ujrzeniu na własne oczy własnych ulubieńców, czuję prawdziwą z tobą empatię.
Prawda, że usłyszeć na żywo ukochane kawałki, to tak, jakby się zobaczyło kawałek raju? |
Irlandzkie przysłowie |
Ostatnio zmieniony przez praedzio Wto 09 Wrz, 2008 18:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 18:01
|
|
|
Aragonte, przprowadzasz jakieś internetowe kursy taneczne dla komplatnych tłumanów, którym nawet jak się pokaże paluchem raz to nic nie da?
Bo jeśli chodzi o jakieś złożone tańce, to zanim coś skapne...
Oj lepiej nie mówić |
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 18:33
|
|
|
Hmmm, korespondencyjny kurs tanca celtyckiego ? To chyba jest skazane na porazke... |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 18:39
|
|
|
Wierzę, że się uda. Nie wiem jak długo bym musiała to wałkować, ale się uda
No i mam już trójkę chętnych do nauki |
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 18:46
|
|
|
Maniutko, Aine ma rację |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 18:54
|
|
|
Dziewczyny, podcinacie mi skrzydła
A może ktoś zna kogoś kto umie tańczyć i zamieszkuje okolice me, czyli Białystok?
Praedziu, powiedz, że znasz kogoś takiego |
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 18:57
|
|
|
Maniutko, kursy i warsztaty organizuje np. Agencja Artystyczna Ista (właściwie teraz na ich stronie określa się jako szkoła), z którą kiedyś współpracowałam (www.ista.art.pl). Sprawdź na ich stronie, czy przypadkiem nie planują czegoś w Twojej okolicy |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 19:14
|
|
|
Obawiam się, że ISTA to tylko w Krakowie lub Warszawie. Sama kiedyś miałam ochotę na coś takiego się zapisać, no, ale wyszło co wyszło, a właściwie nic nie wyszło.
Niestety, Maniutko, nie znam nikogo takiego, aczkolwiek przypominam sobie, że na białostockim koncercie Carrantuohill parę osób pląsało i całkiem nieźle im to wychodziło.
Przypominam sobie jeszcze, że jakiś czas temu Dom Kultury na osiedlu Piasta ogłaszał się z jakimś kursem, ale to dosyć dawno temu było. Myślę, że na różnych forach dotyczących tańca irlandzkiego można znaleźć fascynatów z różnych stron kraju, między innymi z Podlasia. Nie poddawaj się, tylko zacznij szperać! Wróżę sukces!
Tymczasem czas na obiecaną recenzję, a raczej kilka chaotycznych dość zdań opisujących wrażenia z niedzielnego pobytu na festiwalu Euroszanty & Folk.
Jak to G.C. zwykł mawiać: Czas antenowy (siedzę w kafejce) jest krótki, więc będę się streszczać.
Do Sosnowca razem z Aine i Basią dotarłyśmy z półgodzinnym poślizgiem i na koncert Beltaine wparowałyśmy mniej więcej w połowie. O tyle szczęście w nieszczęściu, że zdążyłyśmy na ten kawałek, który tak bardzo chciałam usłyszeć: Łódź by night. Przy tym utworze zawsze ogarnia mnie coś na kształt euforii. Jestem pełna podziwu dla chłopaków z Beltaine, że potrafią wyczarować coś tak skończenie pięknego, jak ten właśnie kawałek. Ponawiam swoją obietnicę sprzed dwóch tygodni: ZDOBĘDĘ ten kawałek!! Choćbym spod ziemi miała go wytrzasnąć!
Po koncercie Beltaine udałam się do namiotu, w którym mieli sprzedawać swoje płyty i dawać autografy. Nabyłam sobie Rockhill, jako że KoncenTrad już mam. Oczywiście, znów poprosiłam o autografy, no i w dodatku cyknęłam sobie z nimi zdjęcia! (dzięki stokrotne Aine, że mnie do tego namówiłaś!!!). A z tymi zdjęciami to cała historia.
Przestępując z nogi na nogę i rumieniąc się niczym piwonia spytałam Grześka, czy mogę zrobić sobie z nimi zdjęcie, czy może jakiś ochroniarz mnie zaraz przepędzi... Frontman Beltaine zrobił zaskoczoną minę, ale zgodził się natychmiast. Tak więc weszłam do ich namiotu, chłopcy zaczęli się ustawiać, Aine zrobiła nam zdjęcie. Później sama weszła do namiotu, aparat zostawiając naszej wspólnej znajomej, Basi. Tymczasem zrobiło się małe zamieszanie, ktoś zawołał, że zaraz Beltaine będzie musiało wyjść na scenę... Basista zespołu wstał, zamierzając wyjść z namiotu, a tu zdjęcie jeszcze nie zrobione...
Na moje nieśmiałe: "Przepraszam, czy mógłbyś usiąść do jeszcze jednego zdjęcia?" nie zareagował, więc w końcu pełnym desperacji głosem wrzasnęłam kładąc mu rękę na ramieniu: SIAD!!! Zdezorientowany usiadł natychmiast, rozglądając się za źródłem władczego głosu. Chłopcy z tyłu zaczęli się śmiać, mówiąc: "Dobrze! Z nim trzeba ostro!"
.... i tak oto mam dwa zdjęcia z zespołem Beltaine...
Resztę popołudnia przesiedziałam z dziewczynami w ogródku tawernianym. Dołączyła do nas w międzyczasie Aragonte. Tak więc te kilka godzin dzielące nas od występu Clannad spędziłyśmy na debacie dotyczącej powieści pisanej przez naszą forumową koleżankę.
Pół godziny przed koncertem wyszłyśmy na miasto poszukać jakiejś kawy, co by naładować nią nasze akumulatory. Wróciłyśmy w momencie, kiedy zespół wychodził na scenę. Serce zaczęło mi łomotać, w gardle ściskać i w ogóle cała drżałam. Wciąż z lekkim niedowierzaniem wpatrywałam się w scenę rozpoznając twarze znane mi do tej pory jedynie z okładek płyt CD, czy też internetowych fotek. Moya, Ciaran, Noel i Duggan wyszli na scenę, ustawiając się przy swoich instrumentach. Zabrzmiały pierwsze takty "Newgrange", później leciały kolejno Na Buachaillí Álainn i Caide Sin Don Te Sin... Przy żywych piosenkach, jak A Mhuirnin O czy Closer To Your Heart publika klaskała i tańczyła, wpatrując się jak zaczarowana w tańczącą Maire. Podobały mi się omówienia kolejnych piosenek. Parsknęłam śmiechem przy Dulaman, Kiedy To Ciaran próbował wytłumaczyć, co to właściwie jest owo "dulaman". Nie bardzo mu to wychodziło, musiała mu pomóc w tym Moya. Nie pozostało mu nic innego, jak powiedzieć z uśmiechem "Sorry!"
Zamykam oczy i przypominam sobie piosenkę Two Sisters, kiedy to Maire zachęcała publiczność do odśpiewania poszczególnych sekwencji. Z prawdziwą radością zauważyła, że wszyscy doskonale znają słowa tej piosenki. To było niesamowite uczucie śpiewać razem z nią piosenkę, czuć jedność z zespołem, chłonąć muzykę wykonywaną przez Clannad i wspomagających go muzyków.
Prawdziwą burzę oklasków zebrała wiązanka kawałków z Robin of Sherwood. Brawa trwały i trwały nie pozwalając Moyi dojść do słowa.
Cały koncert trwał jakieś 1,5 godziny. Niestety, nas gonił czas, musiałyśmy uciekać na pociąg. Dlatego już z oddali usłyszałam Dance & Theidhir Abhaile Riu, które Clannad zagrało na bis.
Słyszałam później, że w czasie do tego przeznaczonym, czyli po koncercie, członkowie zespołu zamieniali po kilka słów z każdym wchodzącym do nich fanem, proszącym o autografy. Ten zespół to jest prawdziwa gwiazda! Kto widział Maire roztaczającą wokół siebie aurę ciepła i serdeczności, obdarzającą tym uczuciem całą zgromadzoną w Sosnowcu publiczność, wie o czym mówię. Naprawdę żałuję, że nie mogłam zostać po koncercie i zamienić choć kilka słów z zespołem swoim kalekim angielskim. A może to i lepiej... Na pewno zapamiętano by mnie, jako oniemiały posąg z wytrzeszczonymi oczyma, a nie jako zachwyconą fankę...
Na tym zakończę swój dosyć chaotyczny wywód. Przepraszam wszystkich, którzy przez niego przebrnęli i czują lekki niedosyt konkretów. Być może koleżanki forumowe, które mi towarzyszyły na imprezie zechcą łaskawie coś dodać od siebie, sprawiając, że festiwal Euroszanty & Folk zyska należny mu opis i zachęci wiele osób do przybycia nań za rok. |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 19:14
|
|
|
Przejżałąm trochi forum i nie ma nic
Było jedno zapytanie o białystok i nic organizowane nie było |
|
|
|
|
Calipso
Mama Mayi <3
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 21:57
|
|
|
praedzio napisał/a: | w końcu pełnym desperacji głosem wrzasnęłam kładąc mu rękę na ramieniu: SIAD!!! |
Ostra jesteś
praedzio napisał/a: | festiwal Euroszanty & Folk zyska należny mu opis i zachęci wiele osób do przybycia nań za rok. |
Niechbym miała (znów) jechać na gapę i spać pod mostem,ale za rok muszę tam być |
|
|
|
|
|
primavera
|
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 22:16
|
|
|
praedzio napisał/a: | No, przynajmniej słuch masz w porządku. A już zaczynałam się martwić.
P.S. Ale, ale... My tu gadu gadu o niedzielnych wrażeniach, a post Primavery pozostał bez echa. Primavero, gratuluję niezapomnianych wrażeń z koncertu twoich ulubieńców! Ponieważ sama wciąż jestem na świeżo po ujrzeniu na własne oczy własnych ulubieńców, czuję prawdziwą z tobą empatię.
Prawda, że usłyszeć na żywo ukochane kawałki, to tak, jakby się zobaczyło kawałek raju? |
nie mogłabym tego ująć lepiej!
na koncert Runrig przygotowywałam się kilka miesięcy i udało się nie tylko odwiedzić przepiękną Szkocję ale i zobaczyć moją ulubioną kapelę w akcji!
hmmmm tyle szczęścia naraz! |
_________________ Cha d' dhùin dorus nach d'fhosgail dorus.
No door closes without opening another door.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|