|
Dźwięki muzyki i prawdziwa historia rodziny von Trapp |
| Autor |
Wiadomość |
lady_ania

|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2007 09:55 Dźwięki muzyki i prawdziwa historia rodziny von Trapp
|
|
|
Inrteresujący i piękny jest film "Dźwięki muzyki" (ang. 'the sound of music'). Zastanawiam się czy ktoś może ma więcej informacji na temat tej rodziny?
http://en.wikipedia.org/wiki/Maria_von_Trapp
W wikipedii są wspomniane książki Marii von Trapp ale ja niestety nie znalazłam ich. Jeśli ktoś ma ciekawe wiadomości lub może się podzielić literaturą to chętnie. |
|
 |
Maryann

|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2007 10:09
|
|
|
| Książek nie widziałam, ale od dłuższego czasu poluję na film - bez skutku, bo u żadnego dystrybutora go nie ma :sad: |
_________________ If I could write the beauty of your eyes...
 |
|
|
|
 |
1agawa

|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2007 12:07
|
|
|
| Na tubisiu można obejrzeć większość piosenek z filmu. Maryan mam nadzieję, że wystarczy to tobie na początek. A jeżeli mowa o początku, to piosenka którą córki mnie męczyły przez dwa miesiące: do re mi |
_________________ Aga |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2007 12:10
|
|
|
| Maryann napisał/a: | | Książek nie widziałam, ale od dłuższego czasu poluję na film - bez skutku, bo u żadnego dystrybutora go nie ma :sad: |
Widziałam jako żywo u Malmika w łapie we wtorek - zapytaj się jej gdzie upolowała |
_________________ Carry on my wayward son, For there'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest, Now don't you cry no more... |
|
|
|
 |
malmik
Gerry zawsze wraca

|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2007 19:56
|
|
|
| Malmik dorwał w sklepie internetowym, ale zdaje się, że tam już nie mają. A jeśli chodzi o rodzinę Von Trapp to o ile pamiętam, to na żywo nie było tak słodko jak w filmie. I to nie wliczam sprawy utraty praw do historii Marii, ale też trochę za mocno wyespoatowanych dzieci :sad: Także nie wiem czy jest sens się interesować. |
| Ostatnio zmieniony przez malmik Pią 11 Maj, 2007 20:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lady_ania

|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2007 20:17
|
|
|
| Ja chcialabym przeczytac ktoras z ksiazek Marii von Trapp. Poznac te prawdziwe losy. |
|
 |
malmik
Gerry zawsze wraca

|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2007 20:41
|
|
|
| Bardzo lubię ten film i też chciałam poznać losy bohaterów, ale zderzenie z prawdą troszkę mnie zdołowało. |
|
|
|
 |
nicol81

|
Wysłany: Pią 28 Wrz, 2007 20:21
|
|
|
Kiedyś w telewizji leciała japońska kreskówka o tej rodzinie. Bliższa prawdy niż musical, choć z "Do-re-mi" jako piosenką tytułową. Dzieci miały prawidłowy wiek i imiona, Maria była znacznie bardziej narwana niż w filmie, jej związek z kapitanem też był bliższy rzeczywistości.
(Z piosenek musicalowych najbardziej uwielbiam "Edelweiss" ) |
|
|
|
 |
lady_ania

|
Wysłany: Sob 29 Wrz, 2007 21:56
|
|
|
| Też oglądałam tą bajkę. Bardzo dawno temu co prawda ale oglądałam. Bardzo mi się podobała. Szkoda, ze terz nie robie się takich bajek dla dzieci tylko karmi się je bijatykami i innymi małofajnymi rzeczami. |
|
 |
nicol81

|
Wysłany: Nie 30 Wrz, 2007 18:51
|
|
|
Chyba w Japonii nadal powstają takie bajki- głównie ekranizacje klasycznych powieści dla dzieci, wyróżniające się wiernością wobec oryginału. Teraz produkują "Emilkę ze Srebrengo Nowiu". Kiedyś dużo ich w Polsce pokazywali- powieści Burnett, "Anię z Zielonego wzgórza", "Skarby Śniegu". Teraz przestali. |
|
|
|
 |
Dorfi
Królowa Śniegu

|
Wysłany: Wto 02 Paź, 2007 22:55
|
|
|
| Oj, Emilkę to będę oglądać, jeśli ją tylko kupią panowie z TV. Uwielbiam te książki. |
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota,
chociaż co do pierwszego nie mam pewności"-A.Einstein |
|
|
|
 |
lady_ania

|
Wysłany: Śro 10 Paź, 2007 19:42
|
|
|
Szkoda, że w polsce nie emitują tej bajki o rodzinie von Trapp. Ja bym była wiernym widzem tego |
|
 |
nicol81

|
Wysłany: Śro 10 Paź, 2007 19:58
|
|
|
| A emitowali- z 10-15 lat temu na ?Polsacie? Dwa razy. |
|
|
|