To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Loana - Pon 06 Mar, 2023 02:05

Aragonte napisał/a:
Admete napisał/a:
Aragonte, a oglądasz Crash Course? Właśnie się serial skończył i to skończył się dobrze.

Nie, nie zaczęłam jeszcze, bo chciałam mieć od razu całość. Ale nie wiem, czy mam nastrój na romans serio :( Prędzej już na jakieś głupotki albo strzelanki.

Daj szansę "Crush Course in Romance". To taka trochę "healing drama". Nastrój się na główną parę i rodzinę głównej i nie przejmuj za mocno wątkiem kryminalnym, zostanie rozwiązany. I w pierwszych odcinkach (i w sumie w ostatnim też) ta drama jest mocno humorystyczna. W sumie powiedziałabym, że ten humor się przewija przez cały czas, tylko w środkowych odcinkach warstwa kryminalna trochę mocniej wybrzmiewa. Polecam tę dramę, bo ilość momentów, jak szczerzyłam się do ekranu i czułam szczęśliwa z bohaterami, była naprawdę wysoka :)

A tu wrzucam fajną piosenkę z filmu, którego nie widziałam, ale piosenki z niego polubiłam. Tylko śpiewają po koreańsku i wśród śpiewających zauważyłam wielu aktorów, których znam :)
https://www.youtube.com/w...HHJOdxg&index=6

Trzykrotka - Pon 06 Mar, 2023 06:45

Jaka piękna piosenka. I jak oni dobrze spiewaja!
RaczejRozwazna - Pon 06 Mar, 2023 11:22

Piosenka rewelacja! Jacy oni wszyscy wokalnie utalentowani... Co to za film?
Loana - Pon 06 Mar, 2023 11:54

RaczejRozwazna napisał/a:
Piosenka rewelacja! Jacy oni wszyscy wokalnie utalentowani... Co to za film?

The Greatest Showman https://www.filmweb.pl/fi...wki-2017-536242
Filmu nie widziałam, za to siostra była na tym w kinie kilka razy i bardzo jej się podobało. Ja tylko dwie piosenki z tego filmu znam, ale mi się podobają. I jedna z nich to właśnie "This is me", którą śpiewają ci aktorzy koreańscy. I też byłam pozytywnie zaskoczona, jak im dobrze to idzie :)

RaczejRozwazna - Pon 06 Mar, 2023 12:11

Film amerykański?
Piosenka zagości u mnie na playliście :)

Trzykrotka - Pon 06 Mar, 2023 12:20

Film amerykański, a piosenka i piękna i motywująca :oklaski:
RaczejRozwazna - Pon 06 Mar, 2023 13:02

Ok dopiero teraz załapałam, że nie chodzi o film koreański tylko piosenkę z filmu amerykańskiego, śpiewaną po koreańsku :lol: :zalamka:
Aragonte - Pon 06 Mar, 2023 13:34

Trzykrotka napisał/a:
Jaka piękna piosenka. I jak oni dobrze spiewaja!

Prawda? :oklaski:
Mam wrażenie, że tylko pojedynczych twarzy nie kojarzę :-D

Aragonte - Pon 06 Mar, 2023 14:02

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Wezmę się najpierw za Flower Crew

Weź, weź :mrgreen:
Tam jest jeszcze jeden motyw lubiany przez dramy i przeze mnie - nadanie nowego przydomku, a potem imienia i tożsamości :serce:
Wyjściowo panna nazywa się Gaedong - tj. psia kupa ;)

Co za pomysł :twisted: Gorzej być już nie mogło :rotfl:

Zerknęłam sobie na Wasz wpisy o Flower Crew i widzę, że niestety kowal, co królem-marionetką został, zrobił się nudny - no trudno się mówi :-P Może i tak obejrzę pod wyszywanie. Na razie drama całkiem mi się podoba, ale poza drugi odcinek jeszcze nie wyszłam.

BeeMeR - Pon 06 Mar, 2023 20:14

Aragonte napisał/a:
Co za pomysł Gorzej być już nie mogło
To w segukach dość częsty zabieg - dla postaci z plebsu oczywiście, które nie mają prawa nosić wyrafinowanych imion, a nazwisk tez nie bardzo posiadają ;) w Hwaragnach PSJ też miał wyjściowo przydomek "pieski", bodaj "latający pies" :mysle:

Dziękuję dobrej duszy która wrzuciła CCIR, obejrzę sobie niebawem :kwiatek:

Aragonte - Pon 06 Mar, 2023 21:32

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Co za pomysł Gorzej być już nie mogło
To w segukach dość częsty zabieg - dla postaci z plebsu oczywiście, które nie mają prawa nosić wyrafinowanych imion, a nazwisk tez nie bardzo posiadają ;) w Hwaragnach PSJ też miał wyjściowo przydomek "pieski", bodaj "latający pies" :mysle:

Pies to nie jest najgorsza część imienia :-P
Oglądam szósty odcinek, sympatyczna jest ta drama.

BeeMeR - Pon 06 Mar, 2023 21:42

Pies to też nie jest szczególnie szanowane zwierzę tamże ;)

Ja jestem w 4 odcinku generała, prawie że po ślubie - oczywiście nie mogło do niego dojść tak szybko i bezproblemowo :lol:
Jacy oni są oboje ładni i fajnie, komiksowo wystylizowani :mrgreen:

Aragonte - Pon 06 Mar, 2023 22:04

Generała grał ten sam pan co w Hafciarcie i Mieczowym?
BeeMeR - Pon 06 Mar, 2023 22:19

Na pewno grał w The Sword and the Brocade, fajny jest :serce:
tu rzut oka na Generała :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=9HUTh1hi0VU

Trzykrotka - Pon 06 Mar, 2023 23:00

Aragonte napisał/a:
Generała grał ten sam pan co w Hafciarcie i Mieczowym?

Ten sam, Wallace Chung, tyle, że ładnych kilka lat wcześniej był generałem zanim został mieczowym i mężem hafciarki. Gosia mówiła, że ma teraz grać cesarza, więc awansuje schodkowo w chińskim dramalandzie :-D
Ach, te kissy w Generale :wachluje: Najbardziej lubilam ten z opatrywaniem ran - takie rzeczy to łączą ludzi!

A propos kissów, to 4 odcinek Alchemii skończył się śliczną sceną para-łóżkową i pocałunkiem. Myślę, że nasza para nie może już być podejrzewana, że są tylko narzeczeństwem.
Jak mi ta drama dobrze wchodzi, to aż dziw. Chyba nawet lepiej niż jedynka. Może dlatego, że zaczynają od klimatów obyczajowych, rodzinnych z domieszką czarów-marów i potworów, a w jedynce od razu z grubej rury od magii az huczało.

Finał CCiR zostawiam sobie na jutro. 15 odcinek był trochę jakby wolniejszy, choć przecież stało się w nim dużo - i nowa para się nawiązała i szefowa okropnych matek w końcu zobaczyła co jej mąż robi po godzinach i rozwiazał się problem mordercy i Sun Jae się zdeklarował, a na koniec Hae e rzucila bombę :paddotylu:
Niech się drama przyda :kwiatek: jest naprawdę warta obejrzenia, więc ją skompletowałam.

Aragonte - Wto 07 Mar, 2023 12:49

BeeMeR napisał/a:

Same kissy w tym filmiku :-D

Dotarłam do ósmego odcinka Flower Crew, bo miałam wczoraj wolny dzień.
Z ciekawostek - Dzióbek zwraca się do Hoona per "unni" czy ja źle słyszę?
Było kissu w sklepie z porcelaną - całkiem ładne i spektakularne, jeśli chodzi o efekty :mrgreen:
Chłopcy to straszne młodziaki, więc nie mam na kogo się gapić, ale przyznaję, że Hoon (Min Jae) ma fajny niski głos. No cóż, obsada z SKKS to nie jest, a szkoda.

Loana - Wto 07 Mar, 2023 13:12

Trzykrotka napisał/a:
A propos kissów, to 4 odcinek Alchemii skończył się śliczną sceną para-łóżkową i pocałunkiem. Myślę, że nasza para nie może już być podejrzewana, że są tylko narzeczeństwem.

Zmartwię Cię, to tylko pocałunek. Ale przyznaję, że piękny :)

Trzykrotka napisał/a:
Jak mi ta drama dobrze wchodzi, to aż dziw. Chyba nawet lepiej niż jedynka. Może dlatego, że zaczynają od klimatów obyczajowych, rodzinnych z domieszką czarów-marów i potworów, a w jedynce od razu z grubej rury od magii az huczało.

W sumie ja mam podobnie, w jedynce najbardziej lubię odcinki od drugiego do ósmego, bo są takie właśnie trochę bardziej "codzienne". I druga seria mi wskoczyła też od razu, zaczęłam co prawda od drugiego odcinka, ale bardzo mi się podobały te interakcje głównej pary. Zwłaszcza, że naprawdę do siebie pasują - teraz nawet bardziej statusem i wizualnie mi sie bardziej podobają :)

Siądę w tym tygodniu do Alchemy znowu i będę z Trzykrotką konczyć ostatnie odcinki :P

Trzykrotka napisał/a:
CCiR zostawiam sobie na jutro. (...)
Niech się drama przyda :kwiatek: jest naprawdę warta obejrzenia, więc ją skompletowałam.

Naprawdę jest warta obejrzenia i też polecam :) Bardzo pozytywna drama :) Więcej takich! :P

A ja wczoraj stwierdziłam, że czas zakończyć następną dramę z mojej za długiej listy niedokończonych dram i obejrzałam 9 odcinek Business Proposal. Do szycia ręcznego, ale akurat to nawet pasuje, bo ma napisy po polsku :P Dzisiaj obejrzę 10ty. Bardzo mi się w tej dramie wizualnie aktorzy podobają, główna jest prześliczna, a główny to takie ciacho - i ma w sumie słodką postać :) I tak się zastanawiam, że przecież powinna mi się ta drama mega podobać - ma prostą, romansową historię, zabawne i słodkie postacie, wizualnie jest śliczna, są śmieszne postacie poboczne - no niby wszystko jest idealnie jak lubię, ale jednak nie przyciąga mnie ta drama do siebie jak np CCiR. Ciekawe czemu?

Loana - Wto 07 Mar, 2023 13:18

A tak plotkowo to mignęła mi wiadomość, że JiChangWook ma dołączyć do dramy/programu (bo nie wiem, co to jest) o nazwie Revolver. I jeżeli dołączy to będzie grał z JeonDoYeon, czyli główną z "Crush Course in Romance". Nawet mnie to zaciekawiło :P

https://www.facebook.com/...743672295716704

EDIT: to ma być film :)
https://mydramalist.com/article/ji-chang-wook-in-discussion-to-work-with-jeon-do-yeon-for-a-new-film

EDIT2: a tu info, że może zagra z aktorką z Mr Queen w romantycznej dramie - to brzmi o wiele lepiej! Tzn ta romantyczna drama, bo co do aktorki to mam trochę mieszane uczucia - tzn jest świetna, nie powiem, ale wizualnie tak średniawo mi podchodzi.
https://mydramalist.com/743267-welcome-to-samdalri

Admete - Wto 07 Mar, 2023 15:18

Aktorzy słabsi i scenariusz też.
Loana - Wto 07 Mar, 2023 15:43

Admete napisał/a:
Aktorzy słabsi i scenariusz też.

No aktorzy aż tak bardzo słabsi chyba nie są. Chociaż ciężko określić, bo też nie mieli specjalnie skomplikowanych rzeczy do zagrania. Chyba bardziej kwestia scenariusza, ale intryguje mnie, co mnie tak do tego CCiR przyciągnęło, że oglądałam odcinki prawie w ogóle bez przewijania (nawet teraz jak robię sobie powtórki, to całkiem mało przewijam jak na mnie) i że tak mi się ta pokazana historia podoba. Mam wrażenie, że sympatyczniejsze i dojrzalsze osoby są w CCiR. Co nie jest w sumie wadą, "Business Proposal" z założenia było historią prostą i na podstawie webtoona. Ale tak czy siak, intryguje mnie, czego brakuje "Business Proposal", a co ma CCiR, że je wolę :P

A tu znalazłam takie ładne zdjęcie głównej z "Crush Course in Romance" - trochę mi jednak teraz szkoda, że jej mocniej nie "zrobili" na koniec. W sumie jakby pokazali ślub, to mogłaby wyglądać tak właśnie pięknie - ale podobno sceny ślubne są drogie, więc je omijają jak mogą. Szkoda troszkę :P
https://www.facebook.com/...762217588595673

RaczejRozwazna - Wto 07 Mar, 2023 17:17

Dalej brnę przez City Huntera - nie wiem czy będzie mi się chciało do końca oglądać porządnie bo już mnie nużą ci skorumpowani politycy. Poza tym główna para jak dla mnie ma trochę mało chemii, mimo że widać, że gra im się ze sobą swobodnie. To jest chyba najswobodniej zagrana przez LMH rola spośród tych, które widziałam - ciekawe, rzeczywiście im wczesniej tym u niego lepiej. Choć sama postać średnio mi się podoba, to jakis chwilami niedojrzały nastolatek a nie pan dr pod trzydziestkę.
Kiedyś podejrzę jeszcze BOF z ciekawości ale na razie mam już przesyt LMH.

Nadal podoba mi się prokurator - ma jakąś godność w sobie - oraz Pani weterynarz. I jeden i drugi pan mają z nią lepszą chemię niż z główną. Ale Park Min Young jest i tak urocza, choć nadal lubię ją najbardziej w Healerze :-)

Admete - Wto 07 Mar, 2023 18:32

Nadal podoba mi się prokurator - ma jakąś godność w sobie

Gra go świetny aktor. Już wtedy było to widać. Nie chce mi się kończyć Crash Course - przynajmniej na razie. Wystarczy mi, że dobrze się skończyło. Z powodu Call it love powtórzyłam sobie fragmenty dramy z Plagą sprzed 10 lat. Plus Nine Boys - przepadam za historią jego bohatera. Na YT jest cała drama, więc tylko przewijałam do interesujących mnie scen.

Aragonte - Wto 07 Mar, 2023 19:17

Oho, coś dla Trzykrotki i dla mnie ;) koreańska wersja "Zakochanego Szekspira" :D
https://www.youtube.com/watch?v=DmXSWBmMfYA
https://www.youtube.com/watch?v=xqgL0Eq8r9A
Niestety, z Suzy, uprzedzam :wink:

Ale to tylko przedstawienie teatralne, jak rozumiem, więc możemy obejść się smakiem :wink:
https://www.soompi.com/ar...espeare-in-love

Trzykrotka - Wto 07 Mar, 2023 19:36

Loana napisał/a:

I tak się zastanawiam, że przecież powinna mi się ta drama mega podobać - ma prostą, romansową historię, zabawne i słodkie postacie, wizualnie jest śliczna, są śmieszne postacie poboczne - no niby wszystko jest idealnie jak lubię, ale jednak nie przyciąga mnie ta drama do siebie jak np CCiR. Ciekawe czemu?

Bo CCiR to prawdziwa opowieść o prawdziwych ludziach, a Business Proposal to czysty plastic fantastic. Takie rzeczy nie dzieją się w życiu. Można się relaksować oglądaniem, napatrzeć na urodziwe twarze i zapomnieć po tygodniu, albo i na drugi dzień.
Loana, przyjrzyj się proszę :kwiatek: Mam podejrzenia, że pani Pierwsza i pan Drugi są rodziną. Może nawet rodzeństwem. Chodzi mi o aktorów i o prawdziwe życie. Nazwisko mają to samo, ale że to Kim, to o niczym nie świadczy, bo jak to mowiła ajumma w AM1988 "rzuć kamieniem w tlum, a na pewno trafisz jakiegoś Kima." Ale strasznie mnie męczyło w Today's Webton, do kogo podobna jest ta aktorka - i wyszlo mi że właśnie do tego pana. Mają identyczny układ twarzy, z charakterystyczną szczęką. To w sumie mało ważne, ale proszę - rzuć okiem, czy tylko mi się wydaje :kwiatek:

główna para jak dla mnie ma trochę mało chemii, mimo że widać, że gra im się ze sobą swobodnie.

Byli wtedy parą w życiu, nic dziwnego, że dobrze im się grało. A parę ekranową tworzyli dysfunkcyjną, jedno o drugim niewiele wiedzialo, na dodatek on ją okropnie traktował - cóż się dziwić.

Poszłam za waszymi linkami i proszę co znalazłam: PSH i PHS razem, czyli będzie mini powtórka z Heirs, a PSH pewnie dzidziusia powierzyła babciom...
https://mydramalist.com/article/park-shin-hye-and-park-hyung-sik-reunite-for-script-reading-of-doctor-slump

I Kim Woo Bin wystąpi w netflixowej dramie :excited:
https://mydramalist.com/article/netflix-unveils-first-teaser-poster-of-kdrama-black-knight-starring-kim-woo-bin
Co prawda a sci-fi action adventure that takes place in a dystopian world. to nie coś, o czym marzę, ale co szkodzi spróbować. Dla Kim Woo Bina zawsze! :serce2:

Aragonte :banan:
....Już się ucieszyłam, a to spektakl.... Szkoda.

RaczejRozwazna - Wto 07 Mar, 2023 19:41

BeeMeR napisał/a:
Na pewno grał w The Sword and the Brocade, fajny jest :serce:

No fajny, fajny, ładnie całuje ale znowu liczba odcinków.... Może fragmenty obejrzę :lol:

Czytałam o tej dramie Kim Woo Bina, też chętnie zobaczę.