Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
RaczejRozwazna - Sob 26 Mar, 2022 08:58
Czytam Terzaniego "Powiedział mi wróżbita" - i ogromnie mi się podoba. To jest właśnie ten typ książki podróżniczej, które najbardziej lubię - "odczuwającej" świat, refleksyjnej, autobiograficznej, nastawionej na kulturę i ludzi w krajach, które się odwiedza. To moje drugie podejście do tego autora - czytałam książkę o Chinach, która wydała mi się porządna ale przeciętna - taka jak wiele innych tego typu.
Nie pamiętam kto mi tu polecił Terzaniego ale dziękuję
Admete - Sob 26 Mar, 2022 09:14
Chyba kilka osób, między innymi ja.
RaczejRozwazna - Sob 26 Mar, 2022 09:31
No to jeszcze raz
Tamara - Sob 26 Mar, 2022 20:50
Do mnie przyleciało to https://lubimyczytac.pl/ksiazka/24219/trojkat-ukrainski-szlachta-carat-i-lud-na-wolyniu-podolu-i-kijowszczyznie-1793-1914 i zapowiada się baaardzo interesująco .
Trzykrotka - Nie 27 Mar, 2022 01:52
U mnie Terzani ciągle czeka na półce "do przeczytania" - trzeba mu wreszcie dać szansę.
Agn - Nie 27 Mar, 2022 13:07
Daj. Jestem pewna, ze docenisz piekne pioro i poziom empatii.
Swoja szosa ja cos mam Terzaniego na polce. Cos o Azji i o samych Chinach chyba. Moge sprawdzic. Jesli ktos chcialby przejac te ksiazki, to moge wyslac.
SERIO!
RaczejRozwazna - Nie 27 Mar, 2022 15:42
O Azji chętnie przytulę - właśnie chciałam się za nią wziąć na następnej kolejności A może na coś się wymienimy? Albo grzecznie odeślę po przeczytaniu. W moich najbliższych bibliotekach nie ma, a do dalszych na razie mi nie po drodze.
Agn - Nie 27 Mar, 2022 17:32
Ok, to wroce do Wroclawia i sprawdze, czy wciaz je mam.
Agn - Śro 30 Mar, 2022 06:52
RR, mam "W Azji" (felietony z roznych czesci Azji) i "Zakazane wrota" (same Chiny).
Daj znac czy tylko "W Azji" czy te druga tez.
Aha, wysle po 10.04 (po wyplacie ), bo teraz nie za bardzo moge. Pardon.
No i niczego za to nie chce, naprawde. I tak regularnie czyszcze swoja biblioteke i duzo ksiazek oddaje do bookcrossingu (z satysfakcja obserwuje, ze to co oddaje znika raz-dwa! Ale co sie dziwic, jak oddaje rzeczy, ktore mozna sobie po prostu poczytac, a nie 20 tomow encyklopedii sprzed 20 lat ).
RaczejRozwazna - Śro 30 Mar, 2022 17:52
Tylko Azję, Chiny czytałam
Odezwę się na priva ale dzięki wielkie. Może później przekażę dalej, żeby Ci zadośćuczynić dobry uczynek
Agn - Śro 30 Mar, 2022 17:54
A to dobry pomysl.
Ok, Azja zaklepana dla ciebie.
annmichelle - Czw 07 Kwi, 2022 19:34
"Historia społeczna Trzeciej Rzeszy ".
Dziewczyny, polecam.
Książkę czytałam jakieś 25 lat temu, a do dzisiaj ją pamiętam: interesująca pod względem naukowym, a także poruszanych tematów i całego mechanizmu (również psychologicznego).
Właśnie wyszło wznowienie.
A w obecnej sytuacji politycznej - jako przestroga.
https://www.empik.com/his...86751,ksiazka-p
Tamara - Pią 08 Kwi, 2022 16:37
Ja teraz czekam na "Cień ponurego wschodu" Ossendowskiego, zbiór felietonów dotyczących Rosji sprzed i po rewolucji.
| annmichelle napisał/a: | "Historia społeczna Trzeciej Rzeszy ".
Dziewczyny, polecam.
Książkę czytałam jakieś 25 lat temu, a do dzisiaj ją pamiętam: interesująca pod względem naukowym, a także poruszanych tematów i całego mechanizmu (również psychologicznego).
Właśnie wyszło wznowienie.
A w obecnej sytuacji politycznej - jako przestroga.
|
mam ciężki przesyt tematyki hitlerowskiej, ale może się skuszę.
annmichelle - Pią 08 Kwi, 2022 16:46
| Tamara napisał/a: | | mam ciężki przesyt tematyki hitlerowskiej, ale może się skuszę. |
Zachęcam. Ja przeczytałam ją na studiach, Niemcami jakoś się szczególnie nie interesowałam. Wtedy było to wydanie dwutomowe, więc z lekka mnie odstraszało.
A pamiętam ją do dzisiaj (gdy tyle innych książek pozapominałam...).
Nie jest to jakaś literatura obozowa czy nastawiona na szokowanie czytelnika, ale pozycja naukowa skupiona na przedstawieniu i próbie wyjaśnienia "jak to się mogło wydarzyć?".
Chyba ją sobie kupię i przeczytam ponownie, żeby zobaczyć jak ją teraz odbiorę, po tylu latach.
Admete - Pią 08 Kwi, 2022 19:10
Skończyłam właśnie czytać "Przesłonięty uśmiech. O kobietach w Korei Południowej" Anny Sawińskiej. Dość ponury obraz sytuacji kobiet w tym nowoczesnym, azjatyckim kraju.
BeeMeR - Pią 08 Kwi, 2022 19:21
A ja jestem w połowie Niespokojnej Krwi Roberta Galbraith
annmichelle - Pią 08 Kwi, 2022 19:51
| BeeMeR napisał/a: | | A ja jestem w połowie Niespokojnej Krwi Roberta Galbraith |
Jak skończysz to daj znać, jak wrażenia całości.
Mnie najbardziej podobała się właśnie ta część i "Wołanie kukułki".
Dziewczyny, proszę o poradę.
Mam "na oku" trzy książki:
Syrena i Pani Hancock
Pieśń o Achillesie
Kirke
Którą z nich byście szczególnie poleciły?
Nie chcę kupować wszystkich trzech tak zupełnie w ciemno.
Tamara - Pią 08 Kwi, 2022 21:41
Annmichelle - zamówiłam , zobaczymy
annmichelle - Pią 08 Kwi, 2022 21:46
| Tamara napisał/a: | Annmichelle - zamówiłam , zobaczymy |
A biografię Napoleona dokończyłaś?
Jak wrażenia?
Bo też się zastanawiam nad zakupem.
Agn - Pią 08 Kwi, 2022 22:03
Annmichelle, bierz Achillesa, powiadam ci.
annmichelle - Pią 08 Kwi, 2022 22:05
| Agn napisał/a: | Annmichelle, bierz Achillesa, powiadam ci. |
Co oznacza w tym przypadku - ????????????
P.S. Jak tam nowy Bussi? Skończyłaś? Bo też zamierzam zakupić.
Agn - Pią 08 Kwi, 2022 22:06
Wbicie w ciebie wzroku pt. "to dobry wybor"
Skonczylam, owszem.
annmichelle - Pią 08 Kwi, 2022 22:09
| Agn napisał/a: | Wbicie w ciebie wzroku pt. "to dobry wybor" |
Dobra, jakby co wiem na kogo zgonię.
A pozostałe dwie czytałaś?
| Agn napisał/a: | Skonczylam, owszem. |
I?
Co tak lakonicznie?
Ło matko, muszę Cię za język ciągnąć?
Agn - Pią 08 Kwi, 2022 22:38
Hmmm tak srednio. Fajne jako rozrywka, ale za duzo zbiegow okolicznosci i deus ex machina chyba ze 2-3 razy, choc bylo calkiem ciekawe rozwiazanie zagadki.
Bohaterka mi sie podobala, choc raz zrobila gruby idiotyzm, co chyba tylko potrzebami na dalszy rozwoj akcji mozna wyjasnic.
Ale nadal kocham Michela B. Kazdy autor ma lepsze lub gorsze ksiazki, nie trace do mojego ulubienca zaufania i czekam na kolejne.
Aragonte - Pią 08 Kwi, 2022 22:46
| annmichelle napisał/a: | Dziewczyny, proszę o poradę.
Mam "na oku" trzy książki:
Syrena i Pani Hancock
Pieśń o Achillesie
Kirke
Którą z nich byście szczególnie poleciły?
Nie chcę kupować wszystkich trzech tak zupełnie w ciemno. |
Mam wrażenie, że Praedzio je czytała i jej się podobały, może się wypowie za jakiś czas
|
|
|