To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

Admete - Pią 21 Sie, 2020 07:29

Trzykrotka napisał/a:
spotkali się w Lawless Lawyer i powiedzieli sobie: dobra, to w następnej dramie zagramy sobie socjopatów

Dobre :) Trochę mi smutno, że nic ciekawego teraz nie ma wśród dram. Też czytam więcej niż oglądam, tym bardziej, że gdy wrócę do pracy będzie mniej czasu na czytanie i inne rzeczy.

Trzykrotka - Pią 21 Sie, 2020 08:56

No więc właśnie. Doczekamy lepszego czasu, to będzie znów klęska urodzaju, a na razie można zrobić sobie urlop od oglądania. Ja sobie wczoraj zakupiłam dwa odcinki dramy z Ji Soo i House Helperem (grają braci). Nie mam złudzeń, petarda to raczej nie będzie, ale może w weekend sobie popróbuję, a co.
Admete - Pią 21 Sie, 2020 12:25

Mnie zniechęca trójkąt miłosny i fakt, że jeden pan jest młodszy. Nie próbuję.
Trzykrotka - Pią 21 Sie, 2020 14:21

Dla mnie 3 lata różnicy to nie różnica, więc nie mam problemu. Problemem będzie słaby scenariusz i ewentualnie pani, która ma ładną buzię i figurę i niewiele więcej. Ale muszę najpierw spróbować, żeby wiedzieć. Lubię obu panów, dla nich obejrzałabym, ale tez nie wszystko.
Admete - Pią 21 Sie, 2020 14:23

Najgorszy ten trójkąt - przyzwyczaję się do myśli o jednym rozwiązaniu, a tu będzie drugie ;) Tam też gra ta drewniana panna z Gangnam Beauty - nastaw się odpowiednio ;)
Trzykrotka - Sob 22 Sie, 2020 09:08

Panowie są bardzo fajni. Ji Soo powinien już przestać grać uczniów, ma 27 lat! Ich braterska relacja też mi się podoba, jest ciepła i serdeczna. Pani... No cóż. Wiedziałam co robię, więc nie narzekam. Jedt bardziej żwawa niż w Gangnam Beauty, na razie znośna. No i ładna, choć to moim zdaniem jest uroda spod skalpela. Ji Soo jest jej uczniem, więc póki co mowy o prawdziwym trójkącie być nie może, choć on się kocha w pani profesor, to ona nie widzi w nim mężczyzny.
Drama jest z serii "dzieje się," to znaczy bohaterowie mają odpowiednio parszywą przeszłość i złe doświadczenia, jego męczy niedoszła prominentna narzeczona, ją walnięta ciotka... Nie będzie to na pewno bogata w niuanse drama o związkach, tylko romansowe kino akcji. Ojciec chłopaków jest artystą garncarzem, a ja lubię ceramikę :serce: I część akcji dzieje się u tego ojca, na wsi, jest tam przepięknie, a domy i mury ozdabiają mozaiki z potłuczonych kafli.
Mamę chłopaków gra zła królowa z Moon Lovers - znowu jest mamą Ji Soo jak kiedyś Czternastego Księcia :-)

Admete - Sob 22 Sie, 2020 09:25

Widziałam zajawkę 3 odcinka i tam już panowie nie byli w dobrych stosunkach ;) Od razu mnie odrzuciło. Nie mam nerwów na takie historie. Wolę już śledztwo w sprawie morderstwa ;) Byle główne postacie ze sobą współpracowały.
Trzykrotka - Sob 22 Sie, 2020 10:16

Jeszcze mam ten połówkowy odcinek 4 do obejrzenia, więc zdecyduję. Mnie bardziej męczą takie wątki poboczne jak ten ciotki, która wyraźnie ma nierówno pod sufitem i wyzywa tę swoją młodą krewną przy obcych ludziach, czy jakiegoś prezesa w okropnej peruce z jego szantazami "dam pieniądze na twoje wyścigi samochodowe jak się ożenisz z tą a tą" :roll:
Admete - Sob 22 Sie, 2020 13:16

O matko. Jakaś patologia rodzinna.
Trzykrotka - Sob 22 Sie, 2020 17:38

Nie chciałabym żeby takie wątki zdominowały akcję.
Admete - Sob 22 Sie, 2020 23:05

Trzeci odcinek SF 2 bardzo mi się podobał. W tej serii jest inaczej ( już wspominałam o tym ). Nie zostajemy jako widzowie od razu wrzuceni na głęboką wodę, jest więcej warstw w fabule. Scenarzystka chce tym razem większego realizmu i to widać. Ale Shi Mok i Yeo Jin wciąż tacy sami ;)
Drugi odcinek antologii SF8 też ciekawy - tym razem oś fabuły stanowił program do przewidywania przyszłości. W każdym odcinku znajome twarze - dobrze zobaczyć aktorów w czymś trochę innym niż zwykle.

Admete - Nie 23 Sie, 2020 17:06

Nie będzie w tym tygodniu premiery tej nowej dramy z Go Arą - musieli zrobić przerwę w kręceniu, bo ktoś z obsady ma covid.
Trzykrotka - Nie 23 Sie, 2020 19:58

Dla mnie to dobrze, skończę Jugglers. Na kilka dni przenoszę się do Gosi, u której są teraz moje koty, więc będę miała małą przerwę w ogladaniu.
Trzykrotka - Nie 23 Sie, 2020 23:30

Jugglers obejrzane, bardzo ładnie zakończone, nawet z drobnym żarcikiem na koniec (z aktorem grającym mendę grającym przez moment samego siebie przy busiku kawowym). Tak swoją drogą, to tego aktora, który ogromnie przecież podobał mi się w My Country, uważam w Jugglers za słabe ogniwo. Zbyt był groteskowo podły, żeby go traktować poważnie, Choć w sumie pod koniec atmosfera była trochę burleskowa. Nie żebym narzekała, bo trochę lekkości bardzo mi było potrzebne.
Generalnie - cieszę się, że dokończyłam, bo drama jest przyjemna bardzo. Ale It's OK ma lepszy scenariusz. Widać, że pani się rozwija :oklaski:

Dokończyłam też 4, połówkowy, albo 2, jeśli liczyć odcinki jako godzinne, odcinek When I Was The Prettiest. Nie wiem, co jest, ale dziwnie mnie ta drama urzeka. Nie do wszystkich wątków jestem przekonana, wolałabym i to zdecydowanie jakąś inną aktorkę, ale coś mi się w niej podoba. Może wiejska sceneria, sielski i zielony świat, może malowniczość scen (łowienie ślimaków nad rzeką, pływanie nocą w oceanie oświetlonym wielkim księżycem), ale na razie jestem na tak. Nie chcę oczywiście, żeby bracia się kłócili, nie chcę żeby ciotka zatruwała życie pani nauczycielce - ale na razie spróbuję oglądać następne dwa odcinki.

Admete - Pon 24 Sie, 2020 08:24

Trzykrotka napisał/a:
Widać, że pani się rozwija

Zdecydowanie się rozwija i oby tak dalej. W It's Ok tylko wątek z matką był na końcu źle poprowadzony.

Trzykrotka napisał/a:
odcinek When I Was The Prettiest

Ten scenarzysta ( scenarzystka ) jest autorem dramy Maids - oglądałam i nie była zła. Gdyby nie trójkąt, to bym pewnie sprawdziła. Zdawaj relację.

W 4 odcinku SF2 Seo Dong Jae aka Karaluch dawał czadu. Ta postać jest cudowanie napisana i zagrana. Jest chwilami okropny, ale też ma przebłyski człowieczeństwa i nawet autorefleksji. Na razie Yeo Jin i Shi Mok są postawieni przez swoich szefów w trudnej sytuacji, na razie są po dwóch stronach, ale mam nadzieję, że to długo nie potrwa. Żal mi bardzo Yeo Jin - tęskni za pracą na posterunku, w swoim zespole, nie pasuje do biurokratów, którzy nią pogardzają.

Trzykrotka - Pon 24 Sie, 2020 09:09

Widzę gify i komentarze na temat SF na tumblrze, ale twardo się trzymam. Będę oglądać jak uzbiera się więcej, albo wręcz całość.
Widzę, że i na soompi The Prettiest wzbudziła zachwyt stroną wizualną, oraz postaciami obu panów. Oby tylko nie potworzyły się team Hwan i team Jin.

Admete - Pon 24 Sie, 2020 09:20

Zdecydowanie oby nie było walki między dwoma frakcjami. Sama się tego względem siebie boję, więc trzymam się z daleka ;)

Shi Mok i jedzenie - to jest temat na epopeję :lol:

Trzykrotka - Pon 24 Sie, 2020 10:32

Admete napisał/a:

Ten scenarzysta ( scenarzystka ) jest autorem dramy Maids - oglądałam i nie była zła. Gdyby nie trójkąt, to bym pewnie sprawdziła.

O! To tym bardziej czuję się zachęcona. Na pewno sprawdzę przynajmniej odcinki z przyszłego tygodnia. To jest właśnie taka letnia - w sensie pory roku - drama, na jaką teraz mam ochotę. W Jugglers ciężkie płaszcze, swetry i grube, kryjące rajstopy jakoś nie pasowały mi klimatem :wink:
Chciałabym też sprawdzić, gdzie kręcono plenery wsi, w której mieszka ojciec chłopaków i w której ma pracownię garncarską. Jest tam pięknie, ściany domów ozdabiają wzory ułożone z potłuczonych skorup, coś w takim stylu, jakie robił Gaudi w Barcelonie. Może to rzeczywiście jakaś garncarska wioska, w której tak wykorzystują zniszczony materiał.

Widziałam gif z Karaluchem, przekomiczny :lol: Już dla niego samego chce się oglądać.

Admete - Pon 24 Sie, 2020 10:43

Bardzo możliwe z tą wioską.
Aragonte - Pon 24 Sie, 2020 12:21

Trzykrotka napisał/a:
Widziałam gif z Karaluchem, przekomiczny :lol: Już dla niego samego chce się oglądać.

Ej, gdzie ten gif?
Ja na razie jestem po dwóch odcinkach SF 2 - bardzo dobrze mi się wczoraj oglądało na odstresowanie ogolnożyciowe, śledziłam fabułę i znane postacie, dzięki czemu stres mi nie rósł. Sezon nr 2 dobrze się zapowiada.

Admete - Pon 24 Sie, 2020 12:57

Poszukam potem jakiegoś gifa.
Trzykrotka - Pon 24 Sie, 2020 14:58

Aragonte napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:

Ej, gdzie ten gif?

Będę pamiętała, żeby wrzucać co ciekawsze.
Aragonte, napisz od czasu do czasu słówko jeśli oglądasz :kwiatek: Ciekawa jestem, jak wypada tato Taeka i pani, która gra (chyba?) szefową Yeo Jin.

Aragonte - Pon 24 Sie, 2020 15:04

Trzykrotka napisał/a:
Ciekawa jestem, jak wypada tato Taeka i pani, która gra (chyba?) szefową Yeo Jin.

Dobrzy są. Tato Taeka niby misiowaty jak zawsze, ale zupełnie inny. Pięknie spławił Karalucha w restauracji. Wydaje mi się, ze postacie są niejednoznaczne. Mamy też wyraźny konflikt na linii policja - prokuratura i w tej chwili trochę wokół tego skupia się akcja.

Admete - Pon 24 Sie, 2020 16:01

Też mi się podoba szef Shi Moka - dla mnie to on jest niedźwiedź grizzli ;)
Trzykrotka - Pon 24 Sie, 2020 18:19

Bardzo lubię tego aktora. Wszystko już grywał, grizzli z pandą na zmianę. Po AM1988 to już jest dla mnie pandą na wieki. Podobnie drugi misiowaty pan, ten który grał tatę Man Ok.