Seriale - Oczko!
RaczejRozwazna - Czw 02 Mar, 2023 16:13
| Aragonte napisał/a: | | RaczejRozwazna napisał/a: | | W ogóle powstała jakiś porządny film lub dramat o tym bohaterze? |
Ja nie znam innej, w której byłby na pierwszym planie - BTW w Smokach też się pojawia, ale w epizodycznej roli wrzaskliwego starego dziada, więc dla nas po Faith było to mały szok
Tutaj możesz sobie podejrzeć, jak ta postać się przewijała w dramach:
https://en.wikipedia.org/wiki/Choe_Yeong |
Podejrzałam już wcześniej, ale trudno odszukać fragmenty tych dram to raz i zniechęciło mnie, że rzeczywiście nie wydawał się pierwszoplanowy nigdzie-to dwa. Na wrzeszczącego dziada jednak niegotowam. No szkoda
Złapałam kolejną fazę na bohaterów historycznych, chyba się do późnej starości z tego nie wyleczę Wyczytałam na ten przykład ostatnio wszystko co się dało na temat hiszpańskiego Wielkiego Kapitana, siedzę w strategiach wojskowych, ludzie...
Admete - spróbuję smoków ostrożnie kiedyś, w wolnym czasie. Na razie zbyt mocno wchodzę w dramy, nie mam emocjonalnej siły na więcej odcinków niż 20
Admete - Czw 02 Mar, 2023 16:15
Ja tak kiedyś na temat admirała Yi Sun Shina.
RaczejRozwazna - Czw 02 Mar, 2023 16:28
| Admete napisał/a: | | Ja tak kiedyś na temat admirała Yi Sun Shina. |
Widzę, że rówieśnik mojego Gonzalo - Wielkiego Wodza A nie - wróć - dokładnie 100 lat młodszy (a 200 od Choi Younga )
Poczytam coś o nim.
Dobra, dość tego bredzenia
Admete - Czw 02 Mar, 2023 17:01
Imjin War - bardzo ciekawy okres. To było na fali 100 odcinkowego, starego seguka o tym admirale
Aragonte - Czw 02 Mar, 2023 17:19
| RaczejRozwazna napisał/a: | Podejrzałam już wcześniej, ale trudno odszukać fragmenty tych dram to raz i zniechęciło mnie, że rzeczywiście nie wydawał się pierwszoplanowy nigdzie-to dwa. Na wrzeszczącego dziada jednak niegotowam. No szkoda |
Wiesz co, ale on tam nie był wazny jako postać dramy, a było mnóstwo świetnych innych postaci Generał Choi Young to się przewinął może w 3 odcinkach ma 50 i tyle. Trzeba pamiętać, że on służył Goryeo, a w Smokach jest pokazany początek dynastii Joseon.
RaczejRozwazna - Czw 02 Mar, 2023 19:02
Wiem, dzięki. Podchodzę do tych smoków jak kot do jeża, ale może w końcu się uda.
100 odcinków... nie do pomyślenia dla mnie
Admete - Czw 02 Mar, 2023 19:43
| RaczejRozwazna napisał/a: | | 100 odcinków... nie do pomyślenia dla mnie |
Nie obejrzałam wszystkich - opuściłam trochę. Warto było oglądać. Ta drama to była przepustka do kariery Kim Myung Mina. Oglądałam jeden odcinek dziennie. Sprawdzało się.
BeeMeR - Czw 02 Mar, 2023 19:51
| Cytat: | | drzewo z Faith, które "grało" też chyba w 100 Days Prince, jest jeszcze jednym moim ulubionym bohaterem. | Też je ogromnie lubię
Smoki to bardzo dobra drama, warta spróbowania. Ale ja wychodzę z założenia, że wiolę obejrzeć jedną dobrą długą niż dwie-trzy byle jakie krótkie
Skoro i tak jestem na fali i oglądam, to wszystko jedno czy ma dużo odcinków czy mało, ważne, żeby się dobrze oglądało, a Smoki, Jumong czy Klejnot to spełniały, nie nudziłam się ani trochę.
RaczejRozwazna - Czw 02 Mar, 2023 19:53
Ja wolę dobrą (w sensie wciągającą) i krótką Ale może będę się ćwiczyć w cierpliwości i wzorem Admete oglądać jeden odcinek dziennie.
Admete - Czw 02 Mar, 2023 21:10
Ja to chyba też częściowo oglądałam w czasie wakacji. Od pamiętam już dokładnie. W każdym razie miałam czas na czytanie wszystkiego, co wiązało się z tym okresem historycznym. Podczas oglądania Smoków czytaliśmy bardzo ciekawy blog, w którym ktoś komentował stronę historyczną serialu.
RaczejRozwazna - Czw 02 Mar, 2023 21:59
Gdyby on jeszcze istniał to bym poczytała...
Aragonte - Czw 02 Mar, 2023 23:51
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Gdyby on jeszcze istniał to bym poczytała... |
Hm, musiałabym poszukać naszych okołosmoczych postów, może coś się znajdzie.
Edit: hm, potrzebny jest dostęp do Tumblra, żeby sobie podejrzeć wpisy tego blogera (czy blogerki, już nie pamiętam). Publikowała je też na Soompi, a my z Admete często przeklejałyśmy je tutaj. Ale to trochę grzebania i szukania Na Tumblrze trzeba by szukać bloga Bodashiri. Na Soompi pisał/-a jako Homura chyba.
A tu jest już końcówka naszych wynurzeń o Smokach i trochę gifów:
https://forum.northandsouth.info/2352,2475.htm
Admete - Pią 03 Mar, 2023 13:51
https://bodashiri.tumblr.com/post/137740642551/the-list-of-sfd-historical-info
To chyba ten blog.
RaczejRozwazna - Pią 03 Mar, 2023 14:03
Dzięki wielkie!
Aragonte - Pią 03 Mar, 2023 14:48
| Admete napisał/a: | https://bodashiri.tumblr.com/post/137740642551/the-list-of-sfd-historical-info
To chyba ten blog. |
O, to ciekawe, bo w domu, kazało mi się logować czy rejestrować
Dzięki, Admete
Aragonte - Pią 03 Mar, 2023 17:44
Nie miałam ostatnio za bardzo nastroju ani czasu na dramy, ale wczoraj obejrzałam kawałek "My Queen" i nawet się trochę pośmiałam. Jeszcze nie wiem, czy obejrzę całość, ale może tak.
RaczejRozwazna - Pią 03 Mar, 2023 18:26
Widziałam we fragmentach - owszem, pośmiałam się, główna/y świetna, ale nie chciało mi się oglądać całości porządnie.
Admete - Pią 03 Mar, 2023 18:32
U mnie dziś wieczór nowe odcinki Island. Za tydzień finał dramy.
Piosenka z Call it love:
https://www.youtube.com/watch?v=dexBSJsk5pA
Trzykrotka - Pią 03 Mar, 2023 19:42
Zdaje się, że mamy skandal na nowy rok i to dotyczący bardzo dobrego aktora Yoo Ah In został przydybany w stanie odurzenia kiedy chciał lecieć z USA na Jeju. Okazało się, że sprawa jest poważna i chłopak miał w sobie narkotyczną mieszanką wybuchową. Może mu grozić nawet więzienie
https://www.soompi.com/ar...ne-and-ketamine
Buuuuuuu, szkoda....
RaczejRozwazna - Pią 03 Mar, 2023 19:48
Nie znam go, ale widzę, że grał w smokach? A w ogóle jaka afera dotyczyła Dołeczka, bo coś mi się obiło o uszy?
Edit: włączyłam przy kolacji pierwszy odcinek City Huntera bo mi wyskoczył na yt i nie wiem kiedy zleciało. Ciekawa, choć mocna opowieść, podoba mi się aktor grający przybranego ojca.
I od razu skojarzyłam seulski pomnik Yi Sun Shina, bo poczytałam troszeczkę o nim wczoraj.
LMH fajny w tajlandzkim (?) wydaniu, on zdecydowanie za mało grał takich radosnych chłopaków. Ale różowe rurki...?
Admete - Pią 03 Mar, 2023 21:40
City Hunter mi się podobał, ale nie ze względu na LMH. Szkoda Yoo Ah Ina, ale chyba ma kłopotu sam z sobą.
Aragonte - Sob 04 Mar, 2023 12:24
Oglądam drugi odcinek Mr Queen - przerysowane to mocno i zaczynam się irytować.
Trzykrotka - Sob 04 Mar, 2023 17:07
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Nie znam go, ale widzę, że grał w smokach? A w ogóle jaka afera dotyczyła Dołeczka, bo coś mi się obiło o uszy? |
Yoo Ah In ostatnio nie pokazywał się w dramalandzie, ale to bohater trzech dram, które mocno zostały mi w pamięci: SKK Scandal, Secret Love Affaire i drama z 10 moich ukochanych: Chicago Typewriter. Ewidentnie ma problemy sam z sobą (wśrod środków boksujących się w jego organizmie była ogromna ilość środków nasennych), ale społeczeństwo koreańskie już go osądziło i zmieszało z błotem. Społeczność międzynarodowa bardziej współczuje niż potępia. Szkoda będzie takiego talentu, podobnie jak Dołeczka, który też nie wiadomo czy się podźwignie. Tak, miał problemy zaraz po Hometown Cha Cha Cha, była dziewczyna go oskarżyła o okropne rzeczy.
| RaczejRozwazna napisał/a: | LMH fajny w tajlandzkim (?) wydaniu, on zdecydowanie za mało grał takich radosnych chłopaków. Ale różowe rurki...? |
O tak, radosny w podartym podkoszulku i z rozczochranymi włosami Nie wiem, czemu nie przyszło do glowy jemu i jego managerowi, że w takim nieuczesanym wydaniu byłby sto razy atrakcyjniejszy niż w markowych szmatkach w byle jakich dramach.
BTW - wrzuciłam napisy do 17 Faith
A ja wczoraj w końcu napoczęłam Alchemy od Souls 2 sezon i pierwszy odcinek mnie zachwycił. Jakie t jest piękne wizualnie Mała przerwa w kręceniu, a trzy lata w świecie magów, a już wszyscy wyglądają nieco dojrzalej, inaczej i - IMHO - o niebo atrakcyjniej. Uk mroczny, silny i zabójczy Panicz Park bez jajecznicy na głowie - cudo Wszystkie trzy dziewczyny (młodsza panna Jin - dawna Wiosenka, lekarka zakochana niegdyś w Uku i fałszywa Byu Yeol zakochana w Yulu) piękne. Tylko Yul jak był mdły tak mdły pozostał
Nowa dziewczyna jest łatwa do polubienia. Bałam się, że będę mieć problem, ale nie, kupiłam ją. Chciałabym tylko rozkminić jej tożsamość, rozumiem, że to Naksu, nie Be Yeol ale co z By Yeol która miała twarz Jung So Min w takim razie? Albo sama do tego dojdę, albo mi to wyjaśnią. W każdym razie pierwszym odcinkiem byłam mile zaciekawiona i mam nadzieję na więcej
A w pierwszych scenach od razu pokazał się chłopak z CCiR - Seo Jin Ale zagrał tylko ten epizod - dostawcę alkoholu zachwyconego urodą straszej panny Jin.
Admete - Sob 04 Mar, 2023 19:10
Nadrabiam zaległy, 8 odcinek Our Blooming Youth. Troszkę mnie mecz polo znudził, ale reszta mi się podobała.
BeeMeR - Sob 04 Mar, 2023 20:17
| Trzykrotka napisał/a: | | Szkoda będzie takiego talentu, podobnie jak Dołeczka, który też nie wiadomo czy się podźwignie. Tak, miał problemy zaraz po Hometown Cha Cha Cha, była dziewczyna go oskarżyła o okropne rzeczy. | To chyba było tuż przed emisją ostatnich dwóch odcinków HCCC, ex-partnerka wrzuciła "anonimowy", oszczerczy wpis a aborcją w roli głównej, tak, żeby nikt nie miał wątpliwości o kogo chodzi. Dołeczek tylko powiedział "przepraszam" i nie wchodził w żadne publiczne polemiki, ale jakiś portal "uprzejmie" udostępnił wymianę smsów czy postów, z których wynikało, że kobieta w dużej mierze kłamie, umawiała się z innymi w trakcie związku z Dołeczkiem, ba, była uprzednio mężatką i to całe trzy dni bo mąż nakrył ją z innym w łóżku - i tak dalej.
Yoo Ah Ina też szkoda, to świetny aktor.
|
|
|