To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Agn - Nie 18 Lut, 2018 15:50

Arystokratka nr 3 przeczytana w trymiga. Obsmialam sie jak norka. :rotfl:
Ale co teraz?! Milada odejdzie??? Benda zabierze Deniske??? Ciotuchna zostaje, ciekawe, jakie jeszcze skrytki w zamku otworzy. :lol:

Caitriona - Nie 18 Lut, 2018 19:44

Trzecia Arystokratka jeszcze przede mną :wink: Teraz zabrałam się za Modyfikowany węgiel.
Ania Aga - Nie 18 Lut, 2018 21:08

Przede mną jeszcze też, muszę nabyć.
trifle - Pon 19 Lut, 2018 12:09

Ej, a co sądzicie o Mrozie? Jest tak super popularny, dwójka moich znajomych się zaczytuje, więc wzięłam "Nieodnalezioną" i wczoraj sobie czytałam w pociągu. Przyznaję, że szybko idzie, w parę godzin połknęłam pół, ale żeby to jakieś super było, to bym nie powiedziała... Takie średniej jakości czytadło z niezłą historią :mysle: Koleś w moim wieku, jestem w szoku, że tyle książek wydał...
Admete - Pon 19 Lut, 2018 13:05

Ja po nim jeździłam tutaj jak po łysej kobyle. Grafoman ;) Ale to ja, innym może się podobać. Pożyczyłam sobie dziś Życie w średniowiecznym zamku. Byłam w zupełnie nowej filii biblioteki - czułam się jak w księgarni, wszystkie książki nowe, jeszcze drukiem pachnące, dziewicze ;) Mam też Córki Wawelu - nie wiem, czy przeczytam, ale stała na półce, a ja mam do tej filii dobry dojazd z osiedla.
trifle - Pon 19 Lut, 2018 13:07

Hahah, no tak czułam, że gdzieś tutaj widziałam to nazwisko, ale wtedy kompletnie nie zaskoczyłam. A powiedz coś więcej, per favore ;-)
Do pociągu daje radę ;-)

Admete - Pon 19 Lut, 2018 13:11

Niewiele ci powiem, bo dla mnie to męska wersja Michalak ;) Odpadłam po kilkunastu stronach. Ale ja tez nie czytuję powieści, więc może nie jestem wiarygodna. Z kryminałów to obecnie tylko szkocki pisarz Ian Rankin mnie nie nudzi. Martha Grimes i inspektor Jury. Takie rzeczy. Lubię klasyczne, w których najważniejsze jest śledztwo, a nie postać bohatera.
trifle - Pon 19 Lut, 2018 13:29

Nie wiem, kim jest Michalak, ale zaraz wygooglam :P

Edit: polskie obyczajowe powieści? O rany, to ja nie lubię, żadnych.

Admete - Pon 19 Lut, 2018 13:31

Nie czytałaś u nas o Michalak? Żałuj ;) To chyba było w złych książkach. Chodzi mi raczej o brak pisarskiego talentu i pisanie kolejnych powieści na kolanie, na dodatek z prędkością światła. Nie o tematykę. Tak czy inaczej Michalak i Mróz na brak czytelników nie narzekają, ale ja się akurat do nich nie zaliczam ;) Każdy czyta, ogląda, co mu pasuje. Trifle jak ci się podoba i masz rozrywkę, to czytaj.
trifle - Pon 19 Lut, 2018 15:19

Nie, chyba nie czytałam. A Mroza skończę, pewnie, co mi szkodzi ;-) Nawet może drugiemu dam szansę i ocenię, czy warto było. Pewne oznaki grafomaństwa już zauważam, więc zobaczymy ;-)
Admete - Pon 19 Lut, 2018 20:47

Mnie się doskonale czyta Życie w średniowiecznym zamku, bardzo przyjemna lektura.
Agn - Pon 19 Lut, 2018 21:43

trifle napisał/a:
Ej, a co sądzie o Mrozie?

Szczerze? Dla mnie nieczytliwe g.
Tutaj masz wrażenia forumowe z jego tfu!rczości: http://forum.northandsouth.info/598,2175.htm

trifle - Pon 19 Lut, 2018 22:58

Ooo, dzięki! Nie ogarniam wyszukiwania na forum :zawstydzona2:
No, też widzę, że grafoman, ale skończę to z ciekawości, muszę sobie własną opinię wyrobić :lol:

Admete - Wto 20 Lut, 2018 06:38

Ja teraz czytam o polowaniach z sokołami. Biedne ptaki. Zszywano im często ( na początku tresury ) oczy. Tymczasowo, ale i tak. A w Oxfordzie w XIII wieku były kursy zarządzania posiadłościami rycerzy, taki kurs trwał od 6 miesięcy do roku i szkolił zarządców. Normalnie jak dziś ;)
Agn - Wto 20 Lut, 2018 18:04

trifle napisał/a:
Ooo, dzięki! Nie ogarniam wyszukiwania na forum :zawstydzona2:

Nie ma sprawy, zawsze stoje na strazy, gotowa przestrzec przed grafomania. ;)

praedzio - Wto 20 Lut, 2018 19:06

A ja dostałam przedurodzinowo to: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4810986/plus-minus :banan:
Na coś takiego właśnie miałam ochotę.

Caitriona - Śro 21 Lut, 2018 19:10

Admete napisał/a:
Mnie się doskonale czyta Życie w średniowiecznym zamku, bardzo przyjemna lektura

Czytałam, ciekawa książka.

Mroza przeczytałam jedną książkę. I nie chcę więcej. Jak dla mnie szkoda czasu i nie rozumiem fenomenu :roll:

Admete - Śro 21 Lut, 2018 19:35

Życie...przypomina mi trochę książki Regine Pernoud. Zaczytywałam się nimi swego czasu. Rozdział o rytmie roku podporządkowanemu uprawie roli i świętom uświadomił mi, ze u nas - jako, ze pozostaliśmy ultrakatolickim krajem - pozostało większość tych rytuałów. Chodzi mi o powiązanie wielu świąt z wcześniejszymi świętami pogańskimi. Tyle, że to już dawno nie bardzo ma sens.
Aragonte - Śro 21 Lut, 2018 20:48

Admete napisał/a:
Życie...przypomina mi trochę książki Regine Pernoud. Zaczytywałam się nimi swego czasu.

A które czytałaś? Ja mam parę na półce. Lubiłam je bardzo.

Admete - Śro 21 Lut, 2018 21:00

Kobietę w czasach katedr i w czasach wypraw krzyżowych. Mam też książkę Georgesa Duby - Damy XII wieku.
Aragonte - Śro 21 Lut, 2018 21:11

Znam je. Mam jeszcze (i czytałam) "Heloizę i Abelarda".
trifle - Śro 21 Lut, 2018 21:13

Caitriona napisał/a:
Admete napisał/a:
Mnie się doskonale czyta Życie w średniowiecznym zamku, bardzo przyjemna lektura

Czytałam, ciekawa książka.

Mroza przeczytałam jedną książkę. I nie chcę więcej. Jak dla mnie szkoda czasu i nie rozumiem fenomenu :roll:

Ja czytam drugą, która podobała się koleżance, dla potwierdzenia tezy. przyznaję, łatwo to się czyta i trochę czytam tak jak się ogląda złe filmy, specjalnie :lol: Bo to nawet zabawne jest :lol:

Agn - Czw 22 Lut, 2018 00:01

To szybciutko do wątku ze złymi książkami - czekamy na wrażenia. :mrgreen:
Fibula - Czw 22 Lut, 2018 00:25

Czytałam tylko Chór zapomnianych głosów (debiut Mroza) i podobało mi się na tyle, że ubolewam, że była to najwyraźniej jednorazowa przygoda. Oczywiście są irytujące niezręczności językowe, ale to zarzut również do redaktora, a naprędce klecone zakończenia regularnie popełnia też King (IMO), więc jako debiut było ok. Jeśli napisze jeszcze jakieś s-f, nie odmówię, a pozostałe mnie na razie nie interesują.
trifle - Czw 22 Lut, 2018 08:38

Agn napisał/a:
To szybciutko do wątku ze złymi książkami - czekamy na wrażenia. :mrgreen:

Ooo, pardon, racja, zły wątek :mrgreen: Zacznę zaznaczać co lepsze cytaty :mrgreen: