Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach
Trzykrotka - Wto 07 Lip, 2020 13:15
Oj, soompi koszmarne teraz jest. Szkoda że intensywniej nie czytalam wątku AM1988, bo pewnie teraz już nie dokończę. Głupi pomysł. Pewnie można im gdzieś zgłosić opinię.
Ogłaszają jednak dramę z Bogusiem. Zapowiada się na błahostkę, ale kto wie? Zresztą i tak będzie potem posucha wojskowa.
| Admete napisał/a: | | EDIT - drama z Koszmitem - pięknie wszytko zrobione, doceniam ( dlatego oglądam ), ale się nie wczuwam. Będzie na Netflixie, widzę w zapowiedziach. |
A ja jestem nią zafascynowana. Jestem po Zombie Kid, 4 odcinku. Świetny był. Wizualnie cudo. Warto się pogapić na same stylizacje Moon Young i na jej makijaż. Czym oni malują jej usta? To musi być jakiś tint, nie szminka. Doskonale pokrycie. I pomysłowy ppl, choćby zabójczych butów jakie nosi. Czerwone szpilki były ilustracją jej stanu ducha, ale zachwycona byłam demonstracją tych wiązanych na kostkach poprzez scenę zagradzania drogi mrówce.
I ta opowieść, wah! Bardzo niejednoznaczne są postawy i historie. Mnie nie tak bardzo interesuje potencjalny romans, bardziej chcę obserwować interakcję tych dwojga i proces leczenia poprzez tę interakcję. Scena czytania bajki o dziecku zombie świetnie ten proces pokazywał. Widać że Kang Tae trzeba terapii nie mniej niż Moon Young i że oboje mają gówniane dzieciństwo za sobą. Na szczęście dla Kang Tae, jego hyung Sang Tae jest cudowny, a do opieki nad nim młodszy brat ma pomocników.
Jestem pod wrażeniem gry całego zespołu. Podoba mi się lekko szalony i swobodny klimat szpitala OK. Cieszę się dramą jak dziecko cukierkiem. Widzę, że generalnie zbiera bardzo dobre recenzje
BeeMeR - Wto 07 Lip, 2020 13:29
A u mnie wreszcie koniec Mishil - nie dało się jej usunąć, zmarła (prawdopodobnie samobójstwo w obliczu nadchodzącej klęski) tam gdzie chciała tj. Na tronie, w sędziwym wieku, mając wnuki i prawnuki. Trudno właściwie powiedzieć, żeby ją zwalczono - raczej przeczekano aż jej siły i energia oklapną i odechce jej się kolejnych podchodów. Wraz z nią odeszło kilka innych kluczowych postaci, np. Chilsuk oraz schorowany król. Ciekawe co teraz będzie się działo przez ostatnie 10 czy 12 odcinków
Admete - Wto 07 Lip, 2020 13:47
| Trzykrotka napisał/a: | | Głupi pomysł. Pewnie można im gdzieś zgłosić opinię. |
Oni to zrobili z powodu kłopotów technicznych tamtej wersji - chyba
| Trzykrotka napisał/a: | | Podoba mi się lekko szalony i swobodny klimat szpitala OK. Cieszę się dramą jak dziecko cukierkiem. Widzę, że generalnie zbiera bardzo dobre recenzje |
Mnie jednak trochę męczy psychicznie - tak ogólnie, ale doceniam jakość i oglądam. Zaczęła się drama kryminalna The Good detective i jeszcze dziś sprawdzę, co to.
| BeeMeR napisał/a: | | Ciekawe co teraz będzie się działo przez ostatnie 10 czy 12 odcinków |
Nie powiem ci za bardzo, bo skoczyłam od razu do ostatniego
BeeMeR - Wto 07 Lip, 2020 13:54
Też nie wykluczam takiego rozwiązania, zmęczyła mnie długość i rozmemłanie dramy.
Admete - Śro 08 Lip, 2020 12:10
To jest całkiem dobre rozwiązanie Obejrzałam dwa odcinki nowej dramy The Good Detective - na razie mi się podoba i jestem zainteresowana. Fajna obsada i całkiem dobre dialogi. Zobaczę, czy wystarczy im tematu i nie będzie dziwnych pomysłów.
Trzykrotka - Śro 08 Lip, 2020 12:21
Mnie po 5 odcinku It's Ok zachwyciła opcja niezwykła - że największą pomocą, jaką może naszemu Kang Tae udzielić ekscentryczna pisarka będzie "uwolnienie go" (w cudzyslowiu, bo sam Jang Tae nie rozważa nawet takiej opcji) od opieki nad bratem. Nie całkowite, nie zupełne, ale bardzo potrzebne obu panom. Sang Tae walczy na swój sposób o autonomię i samodzielność, a "porwanie" go przez Mun Young i podsunięcie do podpisania kontraktu na ilustracje dp jej książek to naprawdę sytuacja win-win. Ilustracje do Zombie Kid były ponure i brzydkie, a Sang Tae ma o wiele pogodniejszy talent. Oczywiście, że jej chodzi głównie o zwabienie Kang Tae, ale jednak nie tylko do łóżka. Oni naprawdę bardzo się nawzajem potrzebują, księżniczka z zaklętego zamku i rycerz na białym koniu.
Admete - Śro 08 Lip, 2020 12:26
A mnie właśnie jej postępowanie zdenerwowało. Widać, że mamy inne podejście do tej bohaterki - nie potrafię jej ani zrozumieć ani polubić. Może z czasem.
Trzykrotka - Śro 08 Lip, 2020 13:41
Ja też jej póki co nie kocham, ale myślę, że gdyby nie była taka bogata i arogancka, wszyscy współczuliby jej bardziej. Mam wrażenie, że jej choroba, jakkolwiek ją nie zdiagnozować, nie jest wrodzona tylko nabyta. Że to matka za nią stoi. I że ta okropna dziewczyna w gruncie rzeczy swoimi akcjami prosi o pomoc. Pamiętasz scenę, w której dosłownie mówi Kang Tae "zaopiekuj się mną, jak bratem i pacjentami"? Ona może sobie pleść, że chce go do łóżka, na własność, jak każdy piękny obiekt który spotkała, ale chyba tak naprawdę wie, że to on może ją uratować, w ten czy inny sposób. A ona może uratować jego, jak widać
Admete - Śro 08 Lip, 2020 13:43
| Cytat: | A ona może uratować jego, jak widać
|
Może, ale zagraża sobie i innym. A na pewno nie wie, jak to jest opiekować się autystyczną osobą. Rozumiem, to drama, ale i tak mi zgrzyta. Tu chyba mój zawód dochodzi do głosu. Ale całość jest zrobiona dobrze, więc oglądam z przyjemnością choć może bez super zaangażowania. Ale w zasadzie tak właśnie lubię - żeby się podobało tak ogólnie. Niestety obecny jest wątek namolnej drugiej, która nie widzi, że jakby chciała, to miałaby różnych panów, bo się podoba.
Trzykrotka - Śro 08 Lip, 2020 14:03
Uch, Druga jest wybitnym cielęciem Tak jak mówisz, mogłaby mieć choćby tego przystojnego wydawcę i przyjaciela z dzieciństwa, który oczy za nią gubi... Boję się, ze jeszcze namiesza. Taka cicha woda, nieprzewidywalna. Ale aktorka dobra, podoba mi się bardzo. Szara myszka, która potrafi rozkwitnąć w jednej sekundzie.
Co do Mun Young, to o niej jeszcze mało wiemy. Myślę że wszystko stopniowo się odkryje, choćby powody morderczej furii jej ojca, któremu w głowie została chyba ta jedna myśl: zabić potwora Mun Young.
A, jeszcze odnośnie Sang Tae i opieki - oczywiście że panna Arogancka nie ma pojęcia jak się opiekować "oppą" ani - podejrzewam - jego los niewiele ją obchodzi. Ale tym sposobem ściągnie Kang Tae do swojego pałacu
Admete - Śro 08 Lip, 2020 17:53
| Trzykrotka napisał/a: | | Tak jak mówisz, mogłaby mieć choćby tego przystojnego wydawcę i przyjaciela z dzieciństwa, który oczy za nią gubi... |
No właśnie - a ta nie, wymyśla sobie, że tylko Kang Tae. Czasem się zastanawiam, czy prawdziwe Koreanki też potrafią być tak namolne i stąd się biorą w dramach takie postacie.
| Trzykrotka napisał/a: | | Ale tym sposobem ściągnie Kang Tae do swojego pałacu |
Na pewno ściągnie, bo strach się bać, co by było, gdyby ona miała się Sang Tae opiekować.
Napoczęłam nową dramę ze Szpinakiem, który gra bardzo tajemniczego szefa firmy farmaceutycznej. Rozdarta chyba zmieniła sposób grania, bo mnie nie drażni. Młody sympatyczny. Może będzie lekka drama na lato?
Trzykrotka - Śro 08 Lip, 2020 17:56
O, to świetnie, bo miałam na tę dramę ochotę. Spróbuję jej kiedy wrócę z wakacji. Jaki tytuł?
Admete - Śro 08 Lip, 2020 18:40
To All the Guys Who Loved Me/ Men are Men - funkcjonują oba, ale chyba ten drugi bardziej. Zobaczę, jak się dalej rozwinie i czy nie straci impetu. Podobało mi się to, co bohaterka powiedziała w przemówieniu na ślubie.
Admete - Pią 10 Lip, 2020 07:19
Krótki teaser Secret Forest:
https://www.youtube.com/w...ature=emb_title
Plakat:
https://twitter.com/CJnDrama/status/1281030308465266688/photo/1
https://www.soompi.com/ar...ung-woo-and-bae
Film promocyjny - czytanie scenariusza:
https://www.youtube.com/w...ature=emb_title
Aragonte - Sob 11 Lip, 2020 15:06
Podejrzałam link z czytaniem scenariusza. Szkoda, że nie ma napisów po angielsku.
Widzę, że jedną z ról gra tata Taeka z AM88
Super znowu zobaczyć JSW i Bae Donnę
Admete - Sob 11 Lip, 2020 15:33
Też bym chciała napisy. Wiedza, że serial ma międzynarodową widownię, a nie dali angielskich napisów. Mam nadzieję, że dostaniemy dobry scenariusz i reżyserię. Obsada zacna.
Trzykrotka - Sob 11 Lip, 2020 21:44
Secret Forest bardzo mnie cieszy ze wzgledu na doskonałą obsadę Będzie uczta. Tatę Taeka też zauważyłam i od razy przypomniałam sobie, że w i sezonie występował przerażający tato Dong Ryonga, dziekan
6 odcinek It's OK To Not Be OK, czyli Sinobrody i zagadka piwnicy w zaklętym zamku naszej Autorki. Panowie Moon przenoszą się tam i po raz pierwszy w życiu śpią w łóżkach (zawsze uważałam, że te kołderki rozkładane na podłodze to chińskie tortury ).
Niezmiernie cieszy mnie para Wydawca - Asystentka, zwłaszcza, że Wydawca, mimo, że przystojniak, jest tutaj postacią sponiewieraną i komiczną, a asystentkę kocham po prostu - wreszcie nie jest pielęgniarką
Pani z futrzaną etola na ramionach to nasza lekarka - onkolog z JI i tym sposobem panie znów wylądowały w jednej dramie.,
Admete - Nie 12 Lip, 2020 09:00
Odcinek 7 bardzo mi się podobał - było zamknięcie historii pani z etolą i Kang Tae uświadomił sobie pewną bardzo istotną rzecz dotyczącą przeszłości. Plus Moon Young zaczęła się odcinać ( dosłownie i w przenośni ) od swojej matki. Ale dla mnie to był odcinek Kang Tae - przepiękne, wzruszające sceny na dachu i potem w domu z bratem. Obaj bracia są zagrani świetnie. zawsze lubiłam aktora, który gra Sang Tae - teraz powinni mu dać jakąś nagrodę. Zacznę też sprawdzać Train. Natomiast nie będę oglądać Graceful Friends - nie przepadam za zdradami małżeńskimi, oszukiwaniem przyjaciół, nienawiścią ukrytą pod pozorem sympatii.
Trzykrotka - Nie 12 Lip, 2020 13:14
7 odcinek był chyba najlepszy z dotychczasowych. Ocieplanie samej Mun Young bardzo służy całości, ale podobnie działa i to, że Kang Tae powoli przestaje się przed nią bronić, a przechodzi w tryb "rycerski" - scena z laleczką Łapaczem koszmarów była przepiękna. Przepiękne sceny Kang Tae z Jae Su, jego płacz nad dzieciństwem, który - wraz ze słowami mądrej ajummy - przyniósł chyba oczyszczenie. Historia pani w etoli - i smutno i pięknie. Scena obcinania włosów jako akt przecięcia toksycznej "smyczy" - cudo. I nad tym wszystkim baśń o wesołym psie, znów mądra i dająca do myślenia. Czekam z wielką nadzieją na 8 odcinek.
Train zaczynam zbierać. Żadna z nowych dram sie nie załapuje, ani Graceful Friends, ani She Knows Everything.
Admete - Nie 12 Lip, 2020 14:41
| Cytat: | She Knows Everything.
|
To chyba jakaś krótka drama. Ma też niesympatyczną bohaterkę ( czytałam na soompi ).
| Trzykrotka napisał/a: | | Ocieplanie samej Mun Young bardzo służy całości, |
Zdecydowanie służy.
Trzykrotka - Pon 13 Lip, 2020 00:08
Muszę zaraz wyjść, więc tylko zerknęłam na początek Men Are Men, ale już chichoczę. Scena z agentką, której zadaniem jest pobudzanie pisarzy i webtonistów do pracy Przy czym Rozdarta gra po swojemu, ale bez szarży, co się chwali
I znowu ładny i pogodny (w miarę) odcinek 8 It's Ok Not To Be OK. Może darowałabym sobie gumę do żucia w nosie wydawcy panny Ko, ale już na przykład określenie pikantnej potrawy (autor: Sang Tae) jako takiej, która "daje dużo endorfin, ale na drugi dzień tyłek płonie przy robieniu kupy" strasznie mnie ubawiło Mun Young co prawda podrywa pana z atrakcyjnym piórem (Daniel Choi, zmienił się trochę!)
co prawda stacza z Sang Tae bitwę do pierwszej krwi o Mang Tae, co prawda sprawia, że Kang Tae znowu zawieszają, ale i tak jest w tym odcinku tylko bladą kopią dawnej jędzy z piekła rodem. Uwielbiam kiedy śmieją się razem z Kang Tae i to jak on na nią patrzy
Cali na niebiesko
Mamy i Wielkiego Złego Reklamowego Wilka (czekałam na tę chwilę, żeby mieć już ją z głowy, ćinća...)
Jest też nowa zagadka: kim jest duch śpiewający Oh My Darling Clementine, a raczej kim jest pani w niebieskim szlafroku?
Dramę uzupełniłam na Wschodzie
Admete - Pon 13 Lip, 2020 06:42
Obejrzę dziś i się wypowiem Train zapowiada się interesująco - mam nadzieję, że ogarnę oba światy i się nie pogubię Fajna obsada, Yoon Shi Yoon bardzo mi się podoba. On już w Nokdu Flower grał nieco inaczej. Widać, że ma ambicje i chce grać różne role.
Admete - Pon 13 Lip, 2020 16:05
To jeszcze dopiszę - odcinek 8 It's ok bardzo dobry, może mniej wzruszający, ale sporo się działo i ładnie nawiązano do Pięknej i Bestii. Przy czym role są odwrócone, jak wiele rzeczy w tej dramie. Koszmit przechodzi sam siebie w wyrażaniu emocji Kang Tae, pani gra doskonale, Sang Tae wzrusza i bawi. Aktora, który gra wydawce zupełnie nie rozpoznałam, a miał dużą rolę w Dr Romantic 2. Zupełnie inny, co tylko świadczy na jego korzyść.
Trzykrotka - Pon 13 Lip, 2020 17:26
Co mi przypomina, że Romantic Doctor 2 czeka na obejrzenie
Admete - Pon 13 Lip, 2020 17:53
To masz zaległości. U mnie drugi odcinek Train - emocjonalny. Mają tylko 12 odcinków, to dobrze.
|
|
|