To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

BeeMeR - Pią 03 Lip, 2020 11:21

Ale w tym nie będę :( chyba że jazda do T jednak dojdzie do skutku.
Admete - Pią 03 Lip, 2020 11:38

Szkoda bardzo. Wiem jednak, jak jest.
Trzykrotka - Pią 03 Lip, 2020 12:17

BeeMeR napisał/a:
Napisz tytuł dramy którą oglądacie :kwiatek:

Szukalysmy tym razem trochę w ciemno, kluczem 'kostiumowa' i 'komedia.' Padło na dwie dramy, z których jedna przypominała Moonlight (król i eunuszka), a druga, którą wzięłyśmy na warsztat, to Youth of Chang'ar (piszę z pamięci, więc może lekko się różnić) i jest wyraźnie inspirowana SKKS Scandal. Mamy piątkę, a nie czwórkę bohaterów. Jest dziewczyna wraz z 'Mężulkiem,' jej wlasnym narzeczonym - acz nie do końca, bo dziewczyna podszywa się pod zmarłą przyjaciółkę), który jest raczej kimś jak Wachlarz. Odpowiednikiem sztywnego Mężulka jest cesarski cenzor, który ma z dziewczyną jedną kwaterę, oraz został wyznaczony do rozlicznych fanserwisów i świecenia klatą :mrgreen: A ra kwatera, proszę was...! Cały Noron z SKKS mógłby tam zamieszkać, salony, baldachimy i czajniczki z herbatą! :thud: Mamy jeszcze Drugiego Księcia - ten nie ma odpowiednika w koreańskim oryginale, ale musi być jako reprezentant rodziny cesarskiej i kolejny wzdychulec panny. No i mamy ulubieńca Gosi, Świrusa w czerni, czyli Dugu, który nad luksusy kwatery preferuje sypianie na dachach w towarzystwie butelczyny i jest bardzo waleczny.
Ta piątka zawiązuje - po licznych konfliktach i przepychankach - pakt na rzecz rozwiązywania różnych zagadek kryminalnych. A to ktoś fałszuje pieniądze, a to porywa dzieci. Dochodzi do tego zadziorność panny wraz z próbami ukrycia płci oraz ucieczki ze szkoły, do której zaciągnął ją Mężulek. Nie jest to dzieło ani w połowie tak ucieszne i porywające jak Nefrytowy Kawaler, ale na wieczory się sprawdza. Ma tylko 24 odcinki.

BeeMeR - Pią 03 Lip, 2020 12:53

Brzmi atrakcyjnie :kwiatek:
Trzykrotka - Pią 03 Lip, 2020 13:54

Tylko na początku młodzianków identyfikuje się głównie po kolorze szat, tak wydają się podobni, nie ma tak cudnych typów jak Lotusowy i złośliwiec z tamtej dramy. Ale i knujacych złych kobiet jest mniej.
Trzykrotka - Pią 03 Lip, 2020 17:24

Ha! W naszej szkole urządzają Turniej Trojmagiczny :mrgreen:
A raczej czwórmagiczny, bo do naszych pięciu tygrysów zjechali przedstawiciele Roman oraz Arab Emipres (wyjątkowo ciapciakowate typy) oraz Eastern Empire, czyli podgoleni na łbach Japończycy. Konkurencje (ach, jakże niespodziewanie) dobrane są tak, żeby każda pasowała umiejętnościom jednej osoby z naszej głównej grupki. Będzie taniec, matematyka, gotowanie, robienie mieczem i baduk. Nasza panna, która już padła na usta głównemu przystojniakowi, w bibliotece, a jakże, wszak to cesarska uczelnia :mrgreen: załapuje się do gotowania.

Admete - Pią 03 Lip, 2020 17:36

A u mnie zawody zmarłych w zaświatach :lol: Gra o loterię ;) Niech wygra najlepszy umarły :lol:
Aragonte - Pią 03 Lip, 2020 18:25

Admete, muszę to zobaczyć :wink:
Trzykrotka napisał/a:
Nasza panna, która już padła na usta głównemu przystojniakowi, w bibliotece, a jakże, wszak to cesarska uczelnia

Te biblioteki to coś w sobie mają :mrgreen:

Admete - Pią 03 Lip, 2020 18:30

Dobrze się bawię. Pomysł nie jest może jakiś wielce oryginalny, ale historie poszczególnych bohaterów i wzajemne relacje pracowników baru są ciekawe. Rozdarta ma rolę, która jej pasuje. Pan Brewka jak zwykle świetny, a Młody zabawny.
BeeMeR - Pią 03 Lip, 2020 18:53

Admete napisał/a:
A u mnie zawody zmarłych w zaświatach Gra o loterię Niech wygra najlepszy umarły
Przypomnij co oglądasz? :lol:

U mnie Mishil strzela z łuku ;) tj. próbowała zastrzelić Deokman ;)

zooshe - Pią 03 Lip, 2020 20:10

Ja w tym tygodniu na niczym nie mogę się skupić, za dużo stresu...

Its ok 4

Opowieść o chłopcu zombie :shock: .
Jeśli to są opowieści dla małych dzieci to nic dziwnego że autorka jest bojkotowana.

Zbliżam się do końca Mr sunshine. Bardzo dobra drama tylko wymagająca.
Co by tu zacząć jak zrobi mi się miejsce, może Kinga? :mysle:

Trzykrotka - Pią 03 Lip, 2020 20:22

Admete ogląda Pop up Mystic Bar. Drama ma świetne recenzje i właśnie zaczęła się na Netflixie.
Admete - Pią 03 Lip, 2020 20:24

Zombie Kid to podobno prawdziwa książka. Jak i inne z tego serialu. Śmierć właśnie przyszła prosić , by ktoś złapał za nią niepokorną duszę, bo nie ma czasu. Wybiera się na Ogólnoazjatyckie warsztaty śmierci :rotfl:
Trzykrotka - Pią 03 Lip, 2020 22:39

Z Zombie Kid dopiero się zapoznaję, ale wydaje mi się, że to książka o dziecku autystycznym, a w każdym razie "innym." Te baśnie panny Go wydają się straszne, ale przecież mają sensowne, dobre przesłanie. Ona nie jest pod pręgierzem za ich treść, tylko za swoje zachowanie. Jej interpretacja klasycznych baśni podczas zajęć w szpitalu OK była nieortodoksyjna, ale sensowna :-P
Cudny jest ten prowincjonalny szpital, jaki dyrektor genialnie zwariowany! :mrgreen: A historia syna posła najpierw doprowadziła mnie do chichotu, potem prawie do łez. Pani dobrze byłoby uświadomić, że z tym chłopakiem lepiej jechać wolniej, dalej się zajedzie. Wiem, że paluszki same się wyciągają do klaty i sixpacka, ale lepiej poczekać, aż sam jej to wszystko da.
Sang Tae, hyung, jest cudowny. Chce kupić kamper. Kto powiedział, że on jest głupi :serce2:

Admete - Sob 04 Lip, 2020 09:09

BeeMeR napisał/a:
Przypomnij co oglądasz?

Mistic pop up bar - możesz się zapoznać - kierunek Wschód ;) Interesujące jest również to, że dwójka bohaterów może być kolejna reinkarnacją kogoś z przeszłości. Mam swoje podejrzenia.

Admete - Sob 04 Lip, 2020 15:40

Zaraz sprawdzę, jak wyglądają prace społeczne w Zaświatach ;) A ogólnie to mi szkoda, że my nie zrobimy czegoś takiego. Legendy polskie przykładem, że moglibyśmy zrobić tego rodzaju serial i byłby zabawny.
Admete - Nie 05 Lip, 2020 20:59

Zachwycam się panem Brewką w Mistic Bar. Zawsze mi się podobał, ale często grał postacie negatywne. A tutaj :serce: I cały serial bardzo mi się podoba, prawie go już kończę. Tak powinna wyglądać drama z elementem zaświatów. Ani Goblin ( ten to już wcale ), ani Korean Odyssey nie miały dopracowanego pomysłu w tym względzie.
Trzykrotka - Nie 05 Lip, 2020 21:01

Co tam w zaświatach, Admete? :kwiatek:
Słuchajcie, chyba pora umierać. Ten szajs pod tytułem 365 dni wrzucili na Netflixa i nawet outsidrseoul wrzuciła gifa z panią liżącą loda pistacjowego i 10 tysiącami komentarzy pod spodem :zalamka: Nie żeby chwaliła, ale obejrzała i nie była w tym odosobniona.

Admete - Nie 05 Lip, 2020 21:31

Niestety. Jakiś czas temu zauważyłam napisy na subscene, a potem się okazało, że jest na Netflixie. Nawet artykuł na Onecie był. W Zaświatach dzieje się mnóstwo wzruszających i zabawnych rzeczy. Zaraz się zabieram za ostatni odcinek. Szczerze polecam dramę. Trafia do moich ulubionych. I to chyba najlepsza rola panny Rozdartej. Ku mojemu zaskoczeniu potrafi grać.
.

zooshe - Nie 05 Lip, 2020 23:00

It's Okay to Not Be Okay 5

Ileż było wodzenia na pokuszenie w tym odcinku to ciężko zliczyć. :lol: Niestety bohater mocno się opiera wszelkim pokusom, oj mocno. :czekam2:

Dodatkowo obie panie rzuciły się sobie do oczu i to już chyba oficjalnie mogę powiedzieć, że drugiej pani jakoś polubić nie mogę.

Trzykrotka - Nie 05 Lip, 2020 23:43

Drugiej w sensie pielęgniarki? Jeszcze mi się nue udało zobaczyć Zombie Boy, póki chińszczyzny nie wykończymy (jeszcze 3 odcinki) pewnie nie nadrobię.
A zaświaty to już w ogóle po powrocie. Szkoda że mnie Hotel Del Luna zraził do tematu, pewnie już dawno miałabym dramę obejrzaną.

Admete - Pon 06 Lip, 2020 07:58

Nie oglądałam Hotelu. Tutaj ładnie wyważyli historie różnych ludzi i historię głównych bohaterów. Te historie przenikają się wzajemnie.
Trzykrotka - Pon 06 Lip, 2020 11:02

Hotel miał piękne historie odcinkowe oraz opowieść głównych bohaterów również. Ale między aktorami brakowało chemii, a wszystko skąpane było w mrocznym sosie i po prostu nie wciągało. Widzialam 4 odcinki i uznałam, że wystarczy.
Admete - Pon 06 Lip, 2020 12:10

Tutaj nie poszli w stronę takiej typowej chemii romantycznej. Postacie wspierały się i poświęcały dla siebie nawzajem. Bardziej chodziło udzielenie pomocy, wspieranie i zrozumienie. I przede wszystkim wybaczenie. Humoru było sporo. Nie ma tu zbyt wiele mroku. Tylko tyle, ile jest w każdym człowieku. Romans Kang Bae i dziewczyny z ochrony był niewinny i uroczy.

EDIT - drama z Koszmitem - pięknie wszytko zrobione, doceniam ( dlatego oglądam ), ale się nie wczuwam. Będzie na Netflixie, widzę w zapowiedziach.

Admete - Wto 07 Lip, 2020 08:42

Zmienili wygląd soompi na ciemny i przestanę ich czytać. Niestety nie mogę czytać jasnych liter na ciemnym tle :(