To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV

annmichelle - Pon 31 Maj, 2021 23:03

Trzykrotka, dzięki za opinie i polecenie! :kwiatek:
Notuję "ku pamięci" :-) , zobaczę co jest wydane tego autora po niemiecku, skoro po polsku tak ciężko z dostępnością.

Trzykrotka - Pon 31 Maj, 2021 23:27

O właśnie, sprawdź! :kwiatek: On nie ma jakiegoś gigantycznego dorobku. Mam nadzieję, że będą go dalej wydawać, choć wiadomo - to zależy od tego, jak sprzedały się poprzednie powieści.
annmichelle - Pon 31 Maj, 2021 23:35

Jeśli dobrze widzę to wydał 4 książki i po niemiecku są dostępne dokładnie te dwie co po polsku ("Ein Gentleman in Moskau" i "Eine Frage der Höflichkeit"). :-)
Pozostałe dwie tylko po angielsku i tylko w formie e-booków.

Agn - Wto 01 Cze, 2021 07:04

A to ja nie pisalam gdzies tutaj kiedys, ze "Dzentelmen w Moskwie" jest zacny? :mysle: Moze mialam tylko taki zamiar.
W kazdym razie fakt, jest bardzo dobry. :)

Trzykrotka - Wto 01 Cze, 2021 07:20

A widzisz Agn, już nie pamiętałam że pisałaś :kwiatek:
Chciałabym poszukać tej Eve, bo to historia drugiej z przyjaciółek z Dobrego wychowania, częściowo dziejąca się na planie Przeminęło z wiatrem.

Agn - Wto 01 Cze, 2021 08:49

Moglam w gruncie rzeczy nie napisac, moglo mi sie tylko tak wydawac. To naprawde mozliwe. Ale ciesze sie, ze tak czy siak trafilas na te ksiazke i ci sie podobala. :)
Trzykrotka - Wto 01 Cze, 2021 09:57

Podobało mi się bardzo, kocham tak dobrą prozę. I dobrze przetłumaczoną. I znalazłam sobie Eve w Hollywood :banan: Plik do czytania online, zobaczymy jak mi pójdzie. Prócz Eve mam jeszcze dwie książki, których pożądałam i pragnęłam, a tez nie ma ich po polsku :banan: Dzień Dziecka po prostu :taniec:
Admete - Czw 03 Cze, 2021 08:15

Właśnie skończyłam książkę o historii Polski i szukałam czegoś lżejszego. Zajrzałam na Legimi do działu kryminałów i proszę - nowa książka Anny Kańtoch - Lato utraconych. Co prawda jutro idę sprawdzać testy 8 klas, ale dziś i w niedzielę poczytam. I jeszcze znalazłam nową powieść Roberta Dugoniego z detektyw Tracy Crosswithe :)
Tamara - Pią 04 Cze, 2021 12:23

A u mnie wtórne zdziecinnienie - dwa tomy komiksów o Muminkach Tove Janssen :serce: :zawstydzona2:
Agn - Pią 04 Cze, 2021 19:52

Ej, Muminki sa ponadczasowe! Rzeklam.
:mrgreen:

Ira - Pią 04 Cze, 2021 19:58

Polecam "Wilcze gniazdo" Jacka Komudy.
Sarmackie klimaty i ciekawi bohaterowie.

Admete - Pią 04 Cze, 2021 20:27

Zdążyłam wczoraj przeczytać powieść Kańtoch - jak zwykle się nie zawiodłam.
Barbarella - Sob 05 Cze, 2021 09:33

Tamara napisał/a:
A u mnie wtórne zdziecinnienie - dwa tomy komiksów o Muminkach Tove Janssen :serce:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

U mnie dalej Poldark. :serce2: :serce2:

BeeMeR - Sob 05 Cze, 2021 09:44

My czytamy m.in. Wielką księgę Muminków :wink:
Admete - Sob 05 Cze, 2021 15:29

Czytam kolejny kryminał - wspominałam, że pojawił się kolejny tom z detektyw Tracy Crosswhite.
Tamara - Sob 05 Cze, 2021 21:07

Żeby nie było - oprócz Muminków mam równocześnie w czytaniu Napoleona, Chamstwo, Edukację nie-sentymentalną i Było i tak - życie codzienne w Polsce w latach 1945-89. I na nic z tego nie mam czasu :frustracja: :frustracja: :frustracja:
Admete - Sob 05 Cze, 2021 21:09

U mnie jeszcze Rob Dunn - nie jesteś sam w domu - o tych wszystkich stworzenia, które mieszkają z nami - czy tego chcemy, czy nie ;) Nie jestem pewna czy chcę się dowiedzieć, co nam towarzyszy ;)
Agn - Sob 05 Cze, 2021 21:12

Ja uznalam, ze nie chce - spie spokojniej. ;)
Caitriona - Wto 08 Cze, 2021 16:03

Admete napisał/a:
Nie jestem pewna czy chcę się dowiedzieć, co nam towarzyszy

Ja chyba nie chcę ;)

Skończyłam "Tajemnicę rodzinną z Żydami w tle" I. Wiszniewskiej, ciekawe, dobrze się czyta. Męczę też "Ostatnie dzieci bolera" Torresa i po raz kolejny się przekonuję że literatura południowoamerykańska nie jest dla mnie.

Tamara - Wto 08 Cze, 2021 17:16

Caitriona napisał/a:
"Ostatnie dzieci bolera"

przeczytałam "Ostatnie dzieci bobra" i myślę co za licho :zawstydzona2: :rotfl:

Admete - Wto 08 Cze, 2021 18:43

Czytam jednak Chamstwo, bo mnie książka zainteresowała.
Agn - Wto 08 Cze, 2021 20:22

Tamara napisał/a:
Caitriona napisał/a:
"Ostatnie dzieci bolera"

przeczytałam "Ostatnie dzieci bobra" i myślę co za licho :zawstydzona2: :rotfl:

Borze, ja tez... :zawstydzona2:

Musze sklecic jakies zgrabne, niespoilerowe wrazenia z ostatniej ksiazki Michela Bussi i tu napisac. :mysle:

Tamara - Wto 08 Cze, 2021 21:20

:rotfl:
RaczejRozwazna - Wto 08 Cze, 2021 22:25

Uff, zaczęłam wreszcie czytać. Przyszło wraz z ciepłem i słońcem. Najdłuższy kryzys czytelniczy ever mam nadzieję za mną.

Czytam teraz autobiografię pianisty Drzewieckiego, która niemal za darmo wpadła mi w ręce na jakimś pchlim targu dawno temu (lubię czasami patrzeć na miniony świat oczyma tych, którzy w nim żyli) oraz Wyprawę wgłąb interioru van der Posta. Autor ponoć kontrowersyjny jako człowiek ale pisać umie. Lubię tę serię terra incognita w ramach której wyszła ta książka.

Agn - Śro 09 Cze, 2021 08:29

RR, oby ow kryzys zostal zazegnany na wieki!

A ja co? No dobra, potruje wam znow o Michelu Bussi.

Najpierw powtorkowo "Samolot bez niej" (rany! kryminaly mozna czytac powtorkowo, do tego z przyjemnoscia!)
Lubie te ksiazke. Nie jest moze doskonala i nie wiem, czy w ktoryms momencie autor troche nie przekombinowal, ale kwestia tajemnicy rodzinnej (i to dwoch rodzin) jest bardzo ciekawa. Osadzil akcje w latach 90-tych i czesciowo 80-tych, wiec ma ulozone warunki do takiej historii, zeby nie budzily podejrzen. Dobrze mi sie to czytalo. Plus uwazam, ze postac Malviny jest bardzo udana. Poczatkowo opisana jako skonczona wariatka okazuje sie, ze nie jest az tak walnieta, jak by sie moglo wydawac. Do tego motyw z misiem Banjo poruszyl moje serduszko. Jak dla mnie ksiazka 7/10. :)

"W prazacym sloncu" jest bardzo wakacyjnym kryminalem. Mamy rajska wyspe, piekna i goraca (Hiva Oa, archipelag Markizow w Polinezji Francuskiej). Na tej wyspie mamy 5 losowych (no, nie do konca) kobiet - wszystkim udalo sie wygrac warsztaty literackie pod okiem slawnego pisarza w pieknych okolicznosciach przyrody. I te warsztaty wygladaja tak, ze autor im rzuca zadanie, one maja je wykonac. Nieszczegolnie sie chlop stara, trzeba mu to przyznac. Niemniej w pewnym momencie znika, wyglada na to, ze to czesc warsztatow, wiec paniki wielkiej nie ma.
No i jak to w odprezajacym kryminale - spokojnie, jestesmy sobie na wyspie, zapoznajemy sie ze wszystkimi paniami, oczywiscie tu i owdzie przeplata sie nieco historii Markizow... az w koncu mamy trupa.
Sledztwem zajmuje sie malzonek jednej z pan (zandarm) oraz miejscowa nastolatka (corka innej z pan). Sledztwo nie gna na leb na szyje (po raz kolejny dochodze do wniosku, ze hasla reklamowe na ksiazkach tego autora sa kompletnie od czapy - jaka do ciezkiej zarazy walka o przetrwanie?!), tu na wszystko jest czas, plus Bussi jak po sznureczku doprowadzil mnie do punktu A ("Ok, super, juz wiem, kto! To teraz dawaj: dlaczego?"), po czym obrocil w strone punktu B ("Przepraszam, mistrzu, pomylilam sie, masz racje..."), by wreszcie z (imaginuje to sobie!) poblazliwym usmiechem dac mi prztyczka w nos ("...ze jak?!!!").
Odprezylam sie, zostalam zrobiona w jajo i mialam szanse pobyc po prostu z bohaterami. Mam kilka uwag, ale to spoilery i nie moge o nich pisac, bo mi Annmichelle odgryzie nos.
W kazdym razie bardzo mi sie podobalo.

Teraz robie sobie krotka przerwe od tego autora, mimo ze chetnie wzielabym sie za nastepna ksiazke, ale skusilam sie na Kate Morton, a poza tym chce sie pobawic nowa zabawka.
Zreszta zostaly mi juz tylko 4 jego ksiazki do przeczytania (przy czym jedna powtorkowo) - co ja pozniej zrobie? :cry2:

Swoja droga zastanawiam sie, z kim tu trzeba pojsc do lozka, zeby wydano takze serie dla mlodziezy, ktora napisal Bussi. Tez bym chetnie przeczytala, a i przydalaby sie na rynku, bo wyglada na to, ze to seria przygodowa bez fantastyki, a tego typu ksiazek jest malo.
Also - Annmichelle, wiedzialas, ze wyszla ksiazka dla dzieci "Wielka podroz Gutiego"? Znaczy sie po francusku, po polsku oczywiscie nie. :(
Ciekawe, czy ma cos wspolnego z "Mama klamie". :mrgreen: