To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Trzykrotka - Pią 06 Sty, 2023 13:36

O, świetnie :excited: Bardzo jestem ciekawa twoich Osek :kwiatek:
Koreańska Duma i uprzedzenie w kostiumach - to naprawdę mogłoby być ciekawe :oklaski:

BeeMeR - Pią 06 Sty, 2023 14:18

Też jestem ciekawa osek :kwiatek:

Koronerka ćwiczyła makijaż na sobie, wyszedł jej pogrzebowy, bidulce ;)
a teraz towarzystwo ruszyło m/w na południe i tuż przy granicy zostało napadnięte :wink:

Aragonte - Pią 06 Sty, 2023 14:20

Ja właśnie skończyłam trzeci odcinek Koronera - bohaterka uczyła się od księcia zachowań służącej, ze szczegółowym opisem, który odcinek kręgosłupa gdzie ma się wygiąć :lol: a teraz w ramach prezentacji tego, co mogła stać się z denatem, zanim stał się denatem, przymierza się do zaprezentowania masażu serca i sztucznego oddychania :mrgreen: A, i kurczaczki kupiła :lol:
BeeMeR - Pią 06 Sty, 2023 14:23

Przyznaję, że mnie najmniej frapuje cesarz, eunuch i "ten z włosami" *ziew*, no ale każda drama musi mieć słabsze punkty ;)
Aragonte - Pią 06 Sty, 2023 16:20

A, to u mnie podobnie, ale kiedyś musi być czas na przeglądanie forum, discorda czy wyszywanie :-P
Admete - Pią 06 Sty, 2023 22:18

Ten serial o chorej na raka żonie i mężu, który dla niej gotuje, jest bardzo dobry. Nie przygnębia, raczej pociesza. Jest czasem wzruszający, czasem smutny, ale też zabawny i ciepły. Podoba mi się. Odcinki ma krótkie, półgodzinne. Przeczytałam, że to na podstawie książki, w której przedstawiono prawdziwą historię.
RaczejRozwazna - Pią 06 Sty, 2023 22:43

Moje Pierwsze Oski

Najlepsza scenografia… i pierwsze podejście do dram – Czerwone rękawy. Oska specjalna dla Trzykrotki i jej ówczesnego avka, który zachęcił mnie do obejrzenia :kwiatek:

Kostiumy – Moon Lovers

Najlepsza drama – wciąż czekam na tę najlepszą, najlepiej seguk.

Drama, której nie skończyłam – Personal Taste (za dużo słodyczy jednak od pewnego momentu)

Aktorskie odkrycie i w ogóle koreańskie – oczywiście Kang Ha Neul, który jednocześnie ze swoim wykopem drzwi (w bodaj drugiej swojej scenie w Moon Lovers) wdarł się przebojem się do mego serca. Wyróżnienia w tej dziedzinie – Lee Jun Gi (Arang i Sędzia, Moon Lovers) za charyzmę i młody Lee Min Ho (Faith, Personal Taste) za… całokształt. :wink:
Wyróżnienie wśród aktorów drugoplanowych dla Sung Dong-Il (Curtain Call) za wyciśnięcie czego się dało (i jeszcze więcej) ze swojej postaci.

Role pań – oska za odkrycie roku przypada Kim Mi-kyung (Healer, Faith) – uwielbiam tę kobietę! Wyróżnienia dla Park Min Young (Healer), Nam Ji-hyun (100 Days my prince) – obie za świeżość swoich bohaterek, a wśród aktorek drugoplanowych młodziutka Jung Ji-So (Curtain Call) oraz Kang Han-na (Moon Lovers) – obie za rys niezależności dodany do swoich postaci

Najlepszy romans – ex aequo Faith i Moon Lovers (Hae Soo i Wang Wook!) – oba za subtelność.

Najlepszy romans drugoplanowy - Faith

Para z najlepszą chemią – ex aequo Queen In Hyun's Man, Healer

Najlepszy trójkąt miłosny – Healer!!! Bohaterka powinna była wybrać Park Bong Soo, zdecydowanie

Najgorszy trójkąt miłosny – Arang (Snuj!), wątpliwe wyróżnienie dla Cesarzowej Ki

Najsilniejszy second lead syndrome, ciekawe czy zgadniecie, no ciekawe… :wink: Oczywiście Kang Ha Neul i jego ósmy książę w Moon Lovers. Wyróżnienie – Dołeczek w 100 Days my prince

Najlepszy Kiss – Arang i dzielenie się oddechem :serce2:
https://www.youtube.com/watch?v=498jB4iOjs0

Wyróżnienie dla kissów z Queen In Hyun's Man – tu jeden z nich
https://www.youtube.com/watch?v=9vvUMH6GZAs

Oraz z Personal Taste! W ogóle oska dla Lee Min Ho jako najlepszego całowacza :-D Szczególnie podobał mi się pierwszy jego kiss w PP, jeszcze jako "zadeklarowanego geja" :wink:

Najpiękniejszy uśmiech: 1. Kang Ha Neul (Moon Lovers) 2. Kang Ha Neul (Curtain Call) … 9. Ex aequo uroczy Lee Min-Ho (Faith) ciepły Ji Hyun-woo (Queen In Hyun's Man) oraz zawadiacki Doleczek (100 Days my Prince) :mrgreen:

Najbardziej irytujące dłużyzny – Arang (Najazdy na wyłupiastą i snuja) oraz Healer (wszystkie zamyślenia zuego brata). Najmniej irytujące dłużyzny Arang (zamyślony sędzia) i Curtain Call (zamyślony Kang Ha Neul) :lol:

Najpiękniejsza muzyka – Faith. Wyróżnienie dla ścieżki instrumentalnej w Moon Lovers i za niebanalny i świeży główny temat Healera

Piosenek, które mi się podobały było dużo. Najbardziej – Nocturn, ale to pozadramowo raczej. Wyróżnienie dla gatunku, który jak sądziłam nigdy mi się nie spodoba – koreański rap w Arang oraz Faith.

Co szczególnie zapadło mi w pamięć: sceny walki w Arang (wachlarz!), wieś w 100 Days my Prince, rozmach w Cesarzowej Ki, retrospekcje w Curtain Call, ciepło w Faith i Curtain Call... i sporo innych.

BeeMeR - Sob 07 Sty, 2023 07:23

Jakie piękne Oski :serce:

A ja już w rodzinnej wsi panny, łapaliśmy ducha nocą a wykopaliśmy zwłoki. Bardzo mi się podobają prezenty, które wykonali dla siebie główni.
Edit:
Odkryliśmy też prawdziwe pochodzenie dziewczyny (kto szuka ten znajduje, a pan drążył temat i nie odpuścił :wink: )
Eunuchów i inne gadające głowy przewijam. :roll:

Trzykrotka - Sob 07 Sty, 2023 10:13

Eunuchowie są ważni, trochę ich podglądaj :kwiatek:
U mnie doszło do wyznania i zaraz po nim oświadczyn. Panna spłoszyła się niebożebnie i jednym i drugim. Drugiej pannie, tej wojowniczce, starszyzna też szykuje męża, nie bardzo po jej myśli.

Zaczęłam wczoraj - tak dla posmakowania - Reborn Rich. Ach, te czebolskie tematy! Ale Wachlarz, na razie jako sekretarz, prezentuje się nawet lepiej niż jako Vincenzo z jego włoskim sznytem.
Oski zachwycające, aż mam ochotę każdą skomentować. Oski the greatest hits, można rzec. Bardzo podoba mi się trójkąt z Healera i zapomniana już u nas, a piękna opowieść z Faith :serce2:
Mialam przyznać w tym roku pani z Faith jakąś Oskę za Tomorrow, ale miała za silną konkurencję.

Zerknęłam wczoraj na jakieś 10 minut gali rozdania nagród KBC. Białe kiecki dominują na czerwonym dywanie, tyle powiem. A Małpa pojawił się z... Ogoloną głową. Okropnie wyglądał :confused3:

Admete - Sob 07 Sty, 2023 10:50

Piękne pani.
BeeMeR - Sob 07 Sty, 2023 18:16

Trzykrotka napisał/a:
Eunuchowie są ważni, trochę ich podglądaj
Starałam się, ale mi się na ich widok umysł sam wyłącza :spi: Nie bardzo wiem kto i o kim rozmawia - skutek jest taki sam jeśli przewinę a przynajmniej jest oszczędność czasu ;)
Nie poradzę, najwyżej mi jakieś niuanse intryg umkną :P
Skończyłam 15 odcinek. Porwanie!
https://youtu.be/anLFM1u3B-4

Aragonte - Nie 08 Sty, 2023 14:08

Ja jestem w siódmym odcinku Koronera, pojawiła się pani nr 2, ta w stroju wojowniczki, którą nasza naiwna koronerka skomplementowała, że gdyby była mężczyzną, na pewno by ją poślubiła :lol:
Co do ekipy bohatera - mimo że jest ukazywany trochę jako chiński Sherlock, to cieszę się, że jego otoczenie to nie jest stadko baranów, tylko jego asystent (ten, który regularnie wpada i wypada przez okno :-P ) ma sporo pomyślunku.

Edit: no i było parzenie herbatki i pokazówka z mieczem, która zmiękczyła cesarza :lol: A nasz główny bohater jest IMHO nerdem bez wyczucia towarzyskiego :twisted:

RaczejRozwazna - Nie 08 Sty, 2023 16:48

Po swoich oskach mam ochotę wrócić do niektórych dram - najbardziej do Healera i Faith :-D

Na yt wyskoczył mi Junki z lwią grzywą - doczytałam poźniej, że gra w drugiej serii Arthdal Chronicles. Co to jest za typ dramy? Seguk?

Admete - Nie 08 Sty, 2023 16:57

Tak, seguk, osadzony w czasach dość dawnych.
Trzykrotka - Nie 08 Sty, 2023 17:10

Seguk z czasów mitycznych, prehistorycznych. W pierwszej serii grał Song Joong Ki, czyli Wachlarz, w drugiej jego rolę przejął Lee Jun Ki.
Nie jestem zachwycona, dramy nie zmogłam mimo całej sympatii do Wachlarza.
Gdybyś chciała się zapoznać (wizualnie jest przepiękna) to jest na Netflixie :kwiatek:

Aragonte - Nie 08 Sty, 2023 17:42

Za to mojej koleżance z pracy bardzo się podobał, chwaliła też sposób pokazania ichniej polityki i podwójną rolę Wachlarza. Ja chcę to kiedyś zacząć, ale ciągle odkładam. Ale może przyśpieszę, bo wizja Junkiego w seguku jest zachęcająca :wink:

Chu Chu próbowała się wypięknić dla swego księcia, ale niestety wyszedł jej makijaż pośmiertny :rotfl: Biedactwo się podłamało, kiedy kazał jej umyć twarz, zanim zaczną rozmawiać :lol:

BeeMeR - Nie 08 Sty, 2023 18:14

Aragonte napisał/a:
nasz główny bohater jest IMHO nerdem bez wyczucia towarzyskiego
O tak, ale to jest ciekawy nerd :lol:
U mnie już przytulał pannę publicznie po pływaniu (bardzo słabo nakręcona scena, imho, coś wypływa na wierzch a potem nurkują jak w basenie metry pod wodę, no i jeszcze do tego w środek wsadzili totalnie niepotrzebną retrospekcję :roll: ), ale dalej nie wie czemu mu czasem serducho, a czasem żołądek szwankuje ;)
Braciszek faktycznie z takich, co to dobrymi chęciami brukują piekło :nudelkula1_zolta:

Admete - Nie 08 Sty, 2023 19:41

Obejrzałam do końca Recipe for farewell - bardzo piękna drama i bardzo smutna. Nie polecam w tym sensie, że nie każdy chce takie rzeczy oglądać.
Trzykrotka - Nie 08 Sty, 2023 23:35

Admete napisał/a:
Obejrzałam do końca Recipe for farewell - bardzo piękna drama i bardzo smutna. Nie polecam w tym sensie, że nie każdy chce takie rzeczy oglądać.

No właśnie :( Ja nawet If You Wish nie dokończę zapewne. Za dużo mnie to kosztuje.

W przerwie Koronerki dla plodozmianu puściłam sobie Reborn Rich. O, faktycznie, nie takie to glupie jaj myślałam - mimo pewnych luk logicznych (na przykład bohatera przed reinkarnacją piwinien grać jednak inny aktor niż bohatera po reunkarnacji) to jest bardzo dobrze pomyslana historia. I trzyma w napięciu. Jestem w 3 odcinku.

RaczejRozwazna - Nie 08 Sty, 2023 23:47

A ja zrobiłam sobie dziś powtórkę ulubionych scen z Faith i Healera. Dobrze mi to zrobiło. :love_shower:
Aragonte - Pon 09 Sty, 2023 00:07

Trzykrotka napisał/a:
No właśnie Ja nawet If You Wish nie dokończę zapewne. Za dużo mnie to kosztuje.

:przytul:
Ja teraz też za to się nie zabiorę.
Na szczęście Koroner wchodzi mi całkiem ładnie, a potem się zobaczy.

BeeMeR - Pon 09 Sty, 2023 08:29

Jestem po wyprawie na bagna i jestem pod ogromnym wrażeniem jak sprawnie można samego siebie zabalsamować i zmumifikować w tymże :thud:
Admete - Pon 09 Sty, 2023 10:26

A u mnie 3 i 4 odcinek Island. Wczoraj wieczorem obejrzałam i nie wiem czy to gorączka, czy co innego, ale świetnie się bawiłam. Kim Nam Gil w czerni i cudowna Lee Da Hee :-) Chemię mają świetną jako pół - demon i kobieta, która jest reinkarnacją innej i ma swoją własną moc - większą niż inni myślą:

https://www.youtube.com/watch?v=STlbOECbD38

A w ogóle serial jest na Amazonie, nie miałam pojęcia.

Trzykrotka - Pon 09 Sty, 2023 11:28

Lee Da Hee :excited: Ona jest w ogóle cudowna. Gdyby nie gatunek, to obejrzałabym dla niej :serce2:
Na razie jednak wciągnął mnie odrodzony Wachlarz. Świetnie się tę dramę ogląda, choć zestaw bohaterów aż przyprawia o mdłości. Nasz pan Oh jest cudownym starym tyranem bez uczuć.

BeeMeR napisał/a:
Jestem po wyprawie na bagna i jestem pod ogromnym wrażeniem jak sprawnie można samego siebie zabalsamować i zmumifikować w tymże :thud:

Prawda? :obrzydzenie: :confused3: :paddotylu: Ja czasami wymiękam przy ich pomysłach.

Admete - Pon 09 Sty, 2023 11:47

Trzykrotka napisał/a:
Gdyby nie gatunek, to obejrzałabym dla niej

Gatunek nie przeszkadza, przymykasz oko, zawieszasz niewiarę i się leci. Nie jest strasznie. Często jest zabawnie w gruncie rzeczy. Poziom straszności jak w Supernatural ;)