To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

BeeMeR - Nie 24 Maj, 2020 12:19

Aragonte napisał/a:
Źle się czuję.
:przytul:
Admete - Nie 24 Maj, 2020 13:03

Aragonte :przytul: Ja dziś pól dnia pracuję...Dopiero kończę.
Trzykrotka - Nie 24 Maj, 2020 14:06

Bardzo współczuję, Aragonte :przytul: Pogoda znowu jest zmienna, trudno to wytrzymać.

Uff, mam surową wersję napisów do AM1988, trzeba wykorzystać czas zaoszczędzony na wyjazdach do pracy i powrotach, bo potem nie będzie nawet tego.

Admete - Nie 24 Maj, 2020 16:26

Obejrzałam pierwszy odcinek Wind and cloud and rain - to taki serial przygodowy z elementem fantastyki z akcją w XIX wieku. Musze przyznać, że bardzo malowniczy i sporo się dzieje.
Trzykrotka - Nie 24 Maj, 2020 18:12

To ta drama z PSH i dziewczyną z Holo?
Admete - Nie 24 Maj, 2020 20:01

Trzykrotka napisał/a:
To ta drama z PSH i dziewczyną z Holo?

Tak, to ta drama, jeden odcinek na tydzień. Mam jeszcze drugi.

Trzykrotka - Nie 24 Maj, 2020 23:31

Jeśli taka przygodowa i z PSH to może mogłaby się spodobać BeeMer :wink:

Ja sobie dziś The King wieczorem obejrzałam. Im dalej, tym bardziej zajmująca robi się ta drama. Początek był kiepski, ale pani KES, reżyser i nawet aktorzy rozkręcają się i choć dziur dramaturgicznych się nie nadrobi, to przynajmniej wszyscy się starają. Rozmach realizacji też nie boli, tylko strasznie dużo ppl trzeba znieść, czasami dość nachalnego. LMH gra więcej niż w dwóch ostatnich dramach razem wziętych, Do Hwan - miodzio (choć boję się, czy nie będą chcieli ubić jednego z wcieleń, bo jakoś pomniejsze "sobowtóry" z obu światów zaczynają tracić życie....), a Kim Go Eun jest fantastyczna. Do akcji wszedł i jej odpowiednik z drugiego świata i to naprawdę sama radość patrzeć, jak i Go Eun i Do Hwan grają podwójne role. Wszystko jest inaczej, nawet sposób poruszania się, mówienia, mimika twarzy.
W dramie gra dziewczyna, która w Słoneczku była niemą tarocistką, towarzyszką naszego Samuraja. Tutaj mówi, gra podwójną rolę, a jej postać w obu wersjach kocha się w bohaterze Do Hwana :wink:

BeeMeR - Nie 24 Maj, 2020 23:48

Zwiastun mi się podobał, co do dramy jeszcze nie wiem
Trzykrotka - Pon 25 Maj, 2020 06:55

A w ogóle to zaczęły się dwie nowe dramy. Jedną mam zamiar spróbować, z panną Wrzaskliwą i z tym młodym chłopaczkiem, Goblina i Master in the House. Nie jest to komedia romantyczna, co już mnie kusi, bo nie przyjmuję do wiadomości, że ta aktorka jest Krolową Komedii Romantycznych. Druga to chyba komedia kryminałna, jakoś nie kusi mnie za bardzo.
Admete - Pon 25 Maj, 2020 08:15

Dziś się zaczynają jakieś dwie. Obie mają coś wspólnego z jedzeniem ;) A wcześniej faktycznie dwie - Team bulldog i coś z restauracją, która jest magiczna.
Trzykrotka - Pon 25 Maj, 2020 09:31

Admete napisał/a:
A wcześniej faktycznie dwie - Team bulldog i coś z restauracją, która jest magiczna.

Mystic Pop Up Bar - Pan Brewka, Origin i Mlody
http://asianwiki.com/Mystic_Pop-up_Bar
Może to być powtórka z rozrywki po Master Sun, Hotel Del Luna i temu podobnych, ale chętnie zerknę czym to się je.
Niedługo wchodzi kolejna drama z Ji Chang Wokiem, ale po doświadczeniach z Melting Me Softly raczej się boję niż cieszę. Teasery były mocno takie-se.

Admete - Pon 25 Maj, 2020 22:32

Uzupełniam HP na Wschodzie. I wrzucę tez Jang Narę. Może ktoś zechce.
Trzykrotka - Pon 25 Maj, 2020 22:37

Nie, jednak baru i duchów nie chce mi się oglądać, za to spróbuję jedną z tych dram o jedzeniu. Dwie faktycznie wchodzą teraz.

Załapałam w końcu, o jaką czekoladkę chodziło w rozkminach z AM1988, uff...
Duk Seon cichcem, próbując oskubać Jin Joo z kiełbasek, włożyła ją do plecaka Sun Woo. Nagrała to zostawiona pod stołem kamera taty Jung Hwana, a sama Suk Seon opisała to w pamiętniku. Bo Ra przeczytała i... w 2015 mąż magluje Duk Seon o to, kto dostał od niej czekoladkę :lol: A ona twardo idzie w zaparte, że to on. A może nie idzie, tylko sama już nie pamięta kto byl jej pierwszą miłością? :wink:
Ale tym sposobem, kiedy zaczniemy oglądać odcinek 3 widzimy, że trochę cofnęliśmy się w czasie. Scena "zdemaskowania" Sun Woo i jego rzekomej miłości dzieje się w Brazil Ddobbokki w sierpniu, jeszcze przed początkiem olimpiady. A więc musimy zakładać, że Duk Seon maszerowała z tabliczką Ugandy już z głową zajętą Sun Woo. Trochę mi to nie pasuje :mysle:

BeeMeR - Pon 25 Maj, 2020 23:44

Na stronie którą niedawno linkowałam była teoria, że SW wcale nie włożyła czekoladki do plecaka bo nie zdążyłaby rozpiąć i zapiąć zamka ale do kieszeni kurtki obok - i że była przekonana, że to kurtka Taeka - wtedy ani myślała jeszcze o SW. Czekoladkę jednak skradł JB zazdrosny o to, że Taek go pobił w grze, o czym świadczy usunięcie tegoż faktu z zapisu kamery (cofnięcie licznika) oraz przesunięcie butów a tylko JB o ojciec Kim (w danej chwili tańczący) umieli kamerę obsługiwać. Potem JB skopiował pomysł liściku w czekoladce wysyłając podobny swojej pannie.
Aragonte - Pon 25 Maj, 2020 23:51

Czytałam tę teorię, ale kiedy oglądałam to, to interpretowałam to właśnie tak jak Trzykrotka.
BeeMeR - Pon 25 Maj, 2020 23:58

Według tej teorii oboje po latach mają rację - ona myśląc że dała czekoladę Taekowi, on wiedząc, ze jej nie otrzymał- a kto wie, może by się zdeklarował wcześniej.
Ha podczas oglądania nie poświęciłam tej scenie ani jednej konstruktywnej myśli :wink:

Trzykrotka - Wto 26 Maj, 2020 00:02

Co do przesuwania licznika i innych takich się nie wypowiem póki nie zobaczę. Natomiast obdarowywanie Sun Woo wydaje mi się logiczniejsze niż Taeka. Do Taeka wtedy jeszcze zupełnie nic nie miała, a Sun Woo pod koniec września już wyraźnie wyróżniał się z tłumu. Dla porządku obejrzę jeszcze raz, czy kurtka Taeka leżała na podłodze obok plecaka Sun Woo, ale już nie dziś, bo ledwie patrzę na oczy.
Widziałam dziś na yt ilmik krótki, w którym podano, ile lat miel aktorzy grający piątkę rówieśników w AM1988. DR - trzydziestka! A Hyeri - 21, prawie tyke, ile Duk Seon.

Obejrzałam Hospital Playlist. No to teraz będziemy mieć czytanie testamentu, spełnianie prośby matki Andrei jako ostatni promyczek nadziei, że on weźmie się do robienia dzieci zamiast studiowania teologii i duszne tęsknoty obu wzdychaczy Song Hwy.
Uwielbiam te postaci. Podsłuchiwanie sobie nawzajem rozmów przez obu "szwagrów," gargantuiczna wieprzowa uczta, wygłupy w barze karaoke...

BeeMeR - Wto 26 Maj, 2020 13:16

Zgadnijcie z kim mi się kojarzy dzisiejszy Mefisto z Fausta
http://operalovers.pl/202...ch-streamingow/

Podpowiedź :wink:

BeeMeR - Wto 26 Maj, 2020 13:21

DS zawsze miała do Teaka słabość, nawet w całej swej niewinności proponowała mamie że go uwiedzie - czy proponowałaby tak odnośnie JH, DR? SW zanim koleżanki jej wmówiły zaintetedowanie pewnie też nie. Może ta czekoladka to wyraz pierwszej, nieśmiałej sympatii - brak odzewu nie wzbudził u niej rozpaczy - oczywiście to tylko teoria :wink:
Trzykrotka - Wto 26 Maj, 2020 19:40

Aaaa, Faust bardzo sugestywny :serduszkate: Podoba mi się, BeeMer :kwiatek:

Ja pamiętam z cielęcych lat, że kiedy w kimś się zakochiwałam, to w jego obecności robiłam się beznadziejna, jak Duk Seon przy Sun Woo. Nieśmiała, niezręczna, niewygadana. Gdzież tam klepałabym go po pupie, a w życiu! Ale to ja, nie Du Seon.
Jednakże twarde dowody to twarde dowody :banan: Oto wyniki mojego śledztwa czekoladowego.

Duk Seon kuca a potem pochyla się i wsuwa coś (jak się okaże - czekoladkę) do czegoś ciemnego, co leży obok siedzącej na podłodze Jin Joo.

Taek przychodzi do domu Jung Hwana w białej bluzie, rozmawia ze starszymi i zostaje odesłany do młodszych. Jedno zdjęcie jest zaraz po wejściu do domu, drugie z pokoju Jung Hwana.

Jak widać, nie ma na sobie wierzchniej kurtki, którą mógłby rzucić na podłogę obok rzeczy kolegów.
Teraz wszyscy wychodzą na dokbukki
Jung Hwan, Dong Ryong, Duk Seon ciągnąć za sobą Taeka i na końcu Sun Woo

Sun Woo całuje Jin Joo i zabiera z podłogi ostatnią rzecz, która tam jeszcze leży: to ciemne coś, w czym jest czekoladka, swój plecak.

Obraz z kamery prezydenta Kima jest ziarnisty, ale chyba jednak widać, że miejscem ukrycia słodkości nie mogła być kurtka Taeka.
Nie ma to jak po 5 latach rozkminać detale których nie zauważyło się przy premierowym oglądaniu :lol:

Trzykrotka - Śro 27 Maj, 2020 13:50

Spróbowałam wczoraj jedną z nowych dram poniekąd o jedzeniu, Dinner Mate. Rzecz ma być podobno o pani i panu, którzy spotykają się, najczęściej przy jedzeniu.

Zaczyna się wszystko od powtórzenia sceny z Śniadania u Tiffany'ego, w której Audrey Hepburn wysiada z taksówki w wieczorowej sukni o poranku, staje przed wystawą Tiffany'ego i ogląda przez szybkę klejnoty pojadając rogalika. Audrey gra nasza bohaterka, która mówi z offu, że jest to jej ulubiona scena filmowa, bo cudownie angażuje wszystkie zmysly, łącznie ze zmysłem smaku. Od razu zauważyłam, że po pierwsze pani jest zrobiona na Audrey bardzo po łebkach, a rogalika wcale nie je, tylko udaje. O wiele lepiej odtworzenie tej kultowej sceny wyszlo Jang NaRze w One More Happy Ending.
No nic.

Pan, doświadczony psychiatra, to przystojny pan z Black

Pani pracuje w jakiejś walniętej stacji telewizyjnej, robi program, do którego wołami by mnie nie zapędzili :confused3: Gra ją odwieczna wyniosła piękność - tutaj mniej glamour, bardziej żywiołowa

Jej oppę z pierwszego odcinka gra - a to ci niespodzianka - jej oppa z Crash Landing On You.

Przy czym jest to ewidentne mrugnięcie oczkiem do widza, bo oppa pojawia się epizodycznie, jako czarny charakter, który zrywając z bohaterką powie jej, że robi to głównie dlatego, że wręcz nienawidzi z nią jeść.
Do tego mamy Jeju, przynajmniej w 1 odcinku.
Na razie było... dziwnie. Bohaterka jeszcze mająca oppę zachowywała się jak niespełna rozumu, zrywali ze sobą cokolwiek slapstikowo i na razie jak dla mnie jest za dużo haha śmiesznych elementów i gadania do siebie. Mimo wszystko coś w niej mnie ciekawi, więc dam jej szansę,

Admete - Śro 27 Maj, 2020 18:14

Też widziałam i oglądam właśnie drugi. Na pana miło popatrzeć i nawet się trochę pośmiałam. Na początku drugiego odcinka cameo mają , aktorzy z którymi pan grał niedawno. I co to za dziwny bezdomny pod domem bohaterki? :lol: Śpiewał piosenkę z musicalu Jeckyll and Hyde. Bae Doona rozważa nowa dramę dla Netflixa - temat ciekawy:

https://forums.soompi.com/topic/451565-current-drama-2020-the-sea-of-silence-%EA%B3%A0%EC%9A%94%EC%9D%98-%EB%B0%94%EB%8B%A4-gong-yoo-bae-doona/

Trzykrotka - Czw 28 Maj, 2020 14:14

Drugi odcinek już mi się bardziej podobał. Żałuję, że opuścili Jeju... Ten bezdomny z książką i piosenką z musicalu rzeczywiście ciekawy :wink: Nie jest doskonale, ale liczę, że się drama rozkręci.

Na instagramie pojawiło się dziś zdjęcie z dramy Koszmita :banan: Bardzo się na nią cieszę.

Admete - Czw 28 Maj, 2020 16:59

To taka komedia pomyłek - zabawnie się zapowiada. Podobała mi się scena, w której bohaterka "pływała" w basenie bez wody - najpierw było śmiesznie, a potem całkiem poważnie.
zooshe - Czw 28 Maj, 2020 21:26

Trzykrotka napisał/a:

Obraz z kamery prezydenta Kima jest ziarnisty, ale chyba jednak widać, że miejscem ukrycia słodkości nie mogła być kurtka Taeka.
Nie ma to jak po 5 latach rozkminać detale których nie zauważyło się przy premierowym oglądaniu :lol:

Też to kiedyś rozkminiałam i doszłam do analogicznych wniosków. Pozatym bardziej ufam pamieci Taeka niż DS.