Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
praedzio - Wto 15 Gru, 2020 20:46
Ja tymczasem czytam do poduszki "Cud, miód, Malina" Anety Jadowskiej. Kolejna po "Kłamcy" Ćwieka historia rozpisana na opowiadania. Traktuję te krótkie formy jak opowieści na dobranoc.
Admete - Wto 15 Gru, 2020 21:04
Takie bajki na dobranoc 😄
praedzio - Śro 16 Gru, 2020 07:58
I dojechałam wczoraj do końca książki. Dobranocka przeciągnęła się do grubo po północy. Tak więc dzisiaj daleko mi do porannej rześkości. Ale nic to! W kolejce czeka "Dynia i jemioła" tej samej autorki.
Admete - Śro 16 Gru, 2020 08:39
Jedwabne szlaki 🙂 Fascynujące jest to, jak przeszłość jest bogata, różnorodna i ma wpływ na teraźniejszość.
Barbarella - Śro 16 Gru, 2020 20:18
| praedzio napisał/a: | I dojechałam wczoraj do końca książki. Dobranocka przeciągnęła się do grubo po północy. Tak więc dzisiaj daleko mi do porannej rześkości. Ale nic to! W kolejce czeka "Dynia i jemioła" tej samej autorki. |
Tak, tak. Jeżeli chodzi o A. Jadowską, człowiek nie wie, w którym momencie odłożyć książkę.
Caitriona - Czw 17 Gru, 2020 08:46
| praedzio napisał/a: | | Ja tymczasem czytam do poduszki "Cud, miód, Malina" Anety Jadowskiej. Kolejna po "Kłamcy" Ćwieka historia rozpisana na opowiadania. |
Lubię tak Muszę się zainteresować, tym bardziej że czytałam jedną książkę i mi się całkiem podobała.
Skończyłam Niegrzeczne. Historie dzieci z ADHD, autyzmem i zespołem Aspergera Jacka Hołuba. Bardzo ciekawe. Zdrowie jest najważniejsze.
RaczejRozwazna - Pon 28 Gru, 2020 00:10
Czytam opowiadania Pilipiuka. Zapomniałam już prawie jak jest odjechany Ale czyta mi się świetnie. Zauważyłam, że mocno zmieniły mi się gusta w pandemii - bawi mnie i interesuje coś innego niż wcześniej... Ciekawe czy to trwała zmiana.
Admete - Pon 28 Gru, 2020 09:03
Skończyłam Jedwabne szlaki, choć przyznam się, że przeczytałam 2/3 - pod koniec były już czasy nam bliższe, ropa, zimna wojna i to mnie nie interesowało. Natomiast wcześniej - starożytność, średniowiecze, renesans - jak najbardziej.
Admete - Śro 30 Gru, 2020 11:08
A teraz wróciłam do modernistycznego Krakowa. Czytam kolejną książkę Moniki Śliwińskiej - Muzy Młodej Polski, o siostrach Pareńskich. Tak sobie pomyślałam, że Maryla Szymiczkowa zna na pewno pamiętniki Aleksandry Czechówny i listy Antoniny Domańskiej ( Radczyni ). Te ostatnie rozbawiły mnie bardzo. W jednym pani Domańska oburza się, że Pareńska "wciska wszystkim geniusz Wyspiańskiego", a w drugim dostaje spazmów na myśl o tym, że żona Rydla będzie się do niej zwracać "ciociu" Książkę polecam.
Tamara - Śro 30 Gru, 2020 13:06
Czeka w kolejce, razem z Mikołajczykównami . Kiedy ja to wszystko przeczytam nawet Złotego rogu jeszcze nie skończyłam
Barbarella - Śro 30 Gru, 2020 18:48
Po obejrzeniu znakomitego serialu "Król" wypożyczyłam książkę Szczepana Twardocha. Książka jest znakomita.
Akcja powieści dzieje się w Warszawie w 1937 roku. Pokazane są środowiska żydowskie - od biednych kupców płacących haracz, po bogaczy, ortodoksów, zasymilowanych oraz obojętnych. I środowisko faszystów próbujących wprowadzać "porządek" w Polsce - powiem wam, strach się bać. Z wątków pobocznych bardzo ciekawy jest wątek wprowadzenie getta ławkowego na uniwersytetach dla Żydów oraz życie prostytutek w burdelu. Osobiście bardzo zaciekawił mnie i poruszył wątek traktowania osadzonych w Miejscu Odosobnienia w Berezie Kartuskiej (w książce wprost nazwanym obozem koncentracyjnym).
W książce nie podobało mi się zakończenie. W filmie poszczególne wątki są stopniowo kończone, w książce jakby autor o tym zapomniał. I kończy kilka wątków na kilkunastu ostatnich stronach.
Dodam tylko jeszcze, że serial jest bardzo dobrze zagrany, dwudziestolecie doskonale odwzorowane, nawet w wielu szczegółach, jak ubrania, gadżety, itd, a muzyka - aż ciarki przechodzą!
Admete - Pią 01 Sty, 2021 10:52
Może w końcu ją przeczytam?
W trakcie czytania o siostrach Pareńskich pomyślałam sobie, że moze następna książka o profesorowej będzie się rozgrywać w 1905, kiedy powstał Zielony Balonik. Poza tym odnoszę wrażenie, że Eliza Pareńska - matka, była dobra w opiekowaniu się artystami, ale dziećmi już niekoniecznie ( tutaj zachowuję się jak Czechówna ). Odniosłam wrażenie, że wypchnęła dwie córki z domu, jak tylko dorosły.
Caroline - Pią 08 Sty, 2021 12:10
| Admete napisał/a: | | Skończyłam Jedwabne szlakii... |
Mam tę książkę i bardzo ją lubię. Ona w pewnym sensie "odwraca mape", tzn, pokazuje świat z perspektywy innego regionu, zupełnie inaczej niż byliśmy uczeni historii w szkole i jak pokazywany jest świat na co dzień w mediach. Jest bardzo ciekawa i jak zawsze zostawia z pytaniem, dlaczego jest tak mało popularnonaukowych książek o historii pisanych przez autorów spoza W. Brytanii. Ta sama sytuacja co z programami tv.
W ksiązce-wywiadzie z Anne Applebaum "Matka Polka" jest taki wątek poruszony, jak zaprzyjaźnieni historycy ukraińscy prosili ją o napisanie książki o wielkim głodzie w latach 30., bo zależało im, aby "oksfordczyk" opowiedział światu tę historię. A "Matkę Polkę" bardzo polecam tak w ogóle.
RaczejRozwazna - Pią 08 Sty, 2021 12:18
Czy korzystacie w obecnym czasie z bibliotek, czy jednak nie?
praedzio - Pią 08 Sty, 2021 12:30
Ja korzystam.
BeeMeR - Pią 08 Sty, 2021 12:41
Ja nie, bo mam za daleko busem ale mam jeszcze sporo do czytania (słuchania) w domu
Ania Aga - Pią 08 Sty, 2021 12:49
Tak, korzystam
Admete - Pią 08 Sty, 2021 13:02
| Caroline napisał/a: | | A "Matkę Polkę" bardzo polecam tak w ogóle. |
Dzięki, właśnie wrzuciłam na półkę w Legimi. Teraz czytam coś z fantastyki młodzieżowej, ale jak zwykle potrzebuje także czegoś poważniejszego.
Agn - Pią 08 Sty, 2021 14:24
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Czy korzystacie w obecnym czasie z bibliotek, czy jednak nie? |
Korzystam. Zamowilam sobie 2 dni temu pierwszy tom "Lustrzanny". Pani w bibliotece mi powiedziala, ze ksiazka jest super i ze na pewno mi sie spodoba. A oczy jej przy tym tak blyszczaly, ze naprawde wierze, ze ksiazki ja oczarowaly.
Czekam niecierpliwie na swoj tom.
Admete - Pią 08 Sty, 2021 14:28
To zdaj relacje. Uwielbiam Lustrzannę. Właśnie pożyczyłam koleżance trzy tomy.
Agn - Pią 08 Sty, 2021 14:29
Zdam niewatpliwie.
praedzio - Pią 08 Sty, 2021 14:38
| Admete napisał/a: | | Teraz czytam coś z fantastyki młodzieżowej, ale jak zwykle potrzebuje także czegoś poważniejszego. | A co czytasz?
U mnie obecnie "Złodziej dusz" Jadowskiej czyli pierwsza część przygód Dory Wilk. Rechotałam dziś rano w pociągu nieprzystojnie podczas lektury.
Agn - Pią 08 Sty, 2021 15:20
Ja na razie wzielam sie za 1 tom "Wojny makowej", a przegryzam to "Merde! Rok w Paryzu".
Admete - Pią 08 Sty, 2021 17:16
Leigh Burdugo - Cień i kość. Trylogia Grisza. Ale porzucam. Nie lubię opowieści pisanych w 1 osobie i jakoś nie trafia do mnie ta książka. Nie jest zła, próbujcie - może akurat nie mam nastroju.
Agn - Pią 08 Sty, 2021 17:32
Admete, olej te trylogie. "Szostka wron" jest super!
To samo uniwersum, ale nie trzeba znac trylogii griszy, by dobrze sie czytalo.
|
|
|