Seriale - Oczko!
BeeMeR - Czw 29 Gru, 2022 23:42
Już Oski
U mnie właśnie wybrano księcia - następcę, nie obyło się bez interesujących dowodów na ojcostwo
Przywoływanie konkubiny- byłej służącej - do porządku bardzo udane - i bardziej wiarygodne niż przywoływanie uczonych do porządku
Trzykrotka - Pią 30 Gru, 2022 08:21
| BeeMeR napisał/a: | Już Oski
U mnie właśnie wybrano księcia - następcę, nie obyło się bez interesujących dowodów na ojcostwo |
I co najlepsze - wyniki wyszły zaskakująco, choć badająca zachowała je dla siebie. Ale sama metoda
| BeeMeR napisał/a: | Przywoływanie konkubiny- byłej służącej - do porządku bardzo udane - i bardziej wiarygodne niż przywoływanie uczonych do porządku |
Skuteczne, to najważniejsze. Mocno dało do myślenia niedoszłej" królowej matce. " Btw jej syn, książę Boguś, to bardzo pozytywna postać. Jeszcze podczas rajdu książąt jedna rzecz była boska - wyprawa najmłodszego syna królowej i najmłodszego z ksiazat szlakiem pierożków i innych specjałów
Admete - Pią 30 Gru, 2022 15:05
Summer Strike rzeczywiście dobre, choć chwilami bardzo przygnebiające.
BeeMeR - Pią 30 Gru, 2022 22:30
| Trzykrotka napisał/a: | | Skuteczne, to najważniejsze. Mocno dało do myślenia niedoszłej" królowej matce. " Btw jej syn, książę Boguś, to bardzo pozytywna postać. Jeszcze podczas rajdu książąt jedna rzecz była boska - wyprawa najmłodszego syna królowej i najmłodszego z ksiazat szlakiem pierożków i innych specjałów | Każdy ma inne priorytety, wino, kobiety albo śpiew tudzież zlecone zadanie do wykonania
Co do dowodzenia ojcostwa to królowa babka dostała bardzo ciekawą zagwozdkę do przetrawienia - i ew. użycia w odpowiedniej chwili.
Obejrzałam linki z rozdania Osek Ademete
Podoba mi się Kołysanka.
BeeMeR - Sob 31 Gru, 2022 19:46
Zostały mi dwa odcinki z hakiem Parasolki - całkiem mi się podobał wybór przyszłej księżnej - wraz z podglądaniem jak się potencjalne kandydatki zachowują gdy nie wiedzą, że są obserwowane. Z ministrówną trochę poszaleli ale przymykam oko są ważniejsze wątki.
Bardzo udana jest natomiast lekcja dorosłości poprzez opiekę nad własną progeniturą
BeeMeR - Sob 31 Gru, 2022 21:06
Oski 2022
Oska za najlepszy seguk: Parasolka królowej
wprawdzie zostały mi dwa odcinki z hakiem do końca, ale ufam, że drama mnie nie zawiedzie, jest świetnie napisana i zagrana -
Oska za najlepszy seguk krótki: Strong colours
Oska za najsympatyczniejszy romans młodzieńczy Weightlifting Fairy, Kim Bok-joo
no i najlepszy tekst na podryw damsko-męski - "Do you like Messi?"
Oska za najlepszą postać fantastyczną - Bulgasaal
Lakorny zdominowały u mnie w tym roku dramy koreańskie, także cała reszta jest lakornowa, ale co tam:
Oska za najlepszy boran historyczny - Rak Nakara, pięknie zobrazowany upadek państwa i biramańskiej pary królewskiej
Oska za najlepszą komedię historyczną - Zielarz Thong Ek
Oska za najlepszy romans historyczny - Bpoop Phaen Saniwaat - Love Destiny
AntyOska za największe rozczarowanie historyczne, niestety - Lai Kinnaree
Oska za najpiękniejszy niewinny romans, absolutnie cudowne wspólne poranki oraz podróż "to hell and back again" czyi moje ukochane guilty pleasure - Game Ruk Game Rai
Oska za najlepszą piosenkę - Talay See Dam (The Sea is Dark) - też idzie dla GRGR:
https://www.youtube.com/watch?v=az3_i63nBbc
Oska za równie piękny romans i jedyną parę, o którą choć przez chwilkę się bałam, a to nieczęste - Bad Romeo
Oska za najpiękniejszy slow burn rolniczo-dorastaniowy To również moja osobista Oska dla Nadecha za rolę Athita , człowieka porządnego ale nie nudnego ani kryształowego, w sumie bohatera, za którego sama bym mogła wyjść za mąż acz nie mam złudzeń, że mnie by nie chciał, bo był od, no, może nie pierwszego ale drugiego spotkania Nee trafiony zatopiony - Torranee Ni Nee Krai Krong (2012)
Oska za najlepszy rollercoaster emocjonalny i świetną rola Yayi - Kleun Cheewit (2017)
najlepsza drama awanturniczo-przygodowa - Rak Nee Hua Jai Rao Jong (2007) (o parze, która utknęła na bezludnej wyspie a potem wracała długo i z przygodami do Bangkoku)
Oska za najlepszą bajkę o księżniczce i jej żołnierzu - Likit Ruk - The Crown Princess 2018
oraz najpiękniejsze zdjęcia gór tajskich i szwajcarskich a także "fairy tale ending"
Oska za najlepszy debiut jako para i młodzieńczy romans - Duang Jai Akkanee
Oska za najlepszą parę drugoplanową: Kom Faek & Bunlang Dok Mai
Oska za yakuzę bez yakuzy i jedną z najciekawszych par - Ryu i Maymi - The Rising Sun I & II
Oska za najlepszą komedię i zamianę dusz oraz nad podziw uroczą parę kompletnych egoistów (Petra & Ramin) - Leh Lub Salub Rang (2017)
Oska za kostiumową dramę hate to love - Neung Nai Suang (2005)
Oska za kostiumową dramę z wymuszonym, kontraktowym małżeństwem Wanida 2010
Oska za bliźniaków - lekarza i nudziarza - Lom Sorn Ruk
Oska za bliźniaczki - dobrą i złą - Sud Sai Pan
Oska za ojcowską postać - Tarn Ruk Kon Jai & Rising Sun
I na koniec - najlepsza drama chińska:
Tygrys i róża oraz Imperial Coroner - to trochę na wyrost, ale nie szkodzi
Aragonte - Nie 01 Sty, 2023 15:18
Oglądam Parasolkę nr 9.
Co za okropna matka z tej starszej konkubiny czy małżonki, już nie pamiętam - ta, która wypędziła swego syna i rzuciła mu w twarz, że żałuje, że się urodził Ughhh.
Ministrówna jest kompletnie nie z tej bajki Ale ok, nie dla niej tej dramę oglądam.
Mam nadzieję, że przyrodni bracia (wielki książę nr 2 i książę Boguś) jakoś się zakumplują podczas tej podróży, byłoby fajnie
A królowa wdowa to straszna pajęczyca, ale świetna postać i świetnie zagrana.
Admete - Nie 01 Sty, 2023 16:15
Zakumplują się U mnie ostatni odcinek First Responders i na drugi sezon musze poczekać do lipca. Zaczęłam Island z Kim Nam Gilem - tak głupotka z fantastyki. Zabijamy potwory jak wiedźmin
Aragonte - Nie 01 Sty, 2023 18:12
No właśnie widzę, że wydają się już bardziej zaprzyjaźnieni Powinni być królem i pierwszym ministrem albo kimś w tym rodzaju
Kończę odcinek 10.
Trzykrotka - Pon 02 Sty, 2023 08:39
Dziewczyny, super Oski - dzięki Mam teraz trochę wolnego i zacznę spisywać swoje, choć w roku więcej dram porzuciłam niż dokończyłam. Ale nagrody się uzbierają i z tego.
Tak, tamta konkubina której książę zawiódł strasznie się zachowała. Mimo to ta historia okazała się potrzebna żeby oczyścić jej relacje z synem, zdjąć z niej straszne napięcie konkurencji. No i żeby królowa pokazała, że jest naprawdę "matką narodu," a na pewno nie tylko swoich synów.
BeeMeR - Pon 02 Sty, 2023 09:07
| Aragonte napisał/a: | | Co za okropna matka z tej starszej konkubiny czy małżonki, już nie pamiętam - ta, która wypędziła swego syna i rzuciła mu w twarz, że żałuje, że się urodził Ughhh. | tak, straszna scena, ale świetnie zagrana i na szczęście matka z synem dostaną drugą szansę.
Ministrówna w rzeczy samej z innej bajki, ciekawe jak zaciążyła (może to nie taki straszny spoiler) skoro ani jedno nie przyznaje się do pożycia - konkluduję, że od patrzenia, bo jedynie o tym jest mowa
Jestem w finalnym odcinku i trochę mi się już dłuży, ale czas podomykać to wszystko.
Aragonte - Pon 02 Sty, 2023 12:05
U mnie odbył się ślub i następca tronu (nie: książę koronny ) znacząco wyszedł z sypialni przed consumatum Zaraz włączę kolejny odcinek.
Tak, tamta scena z konkubiną i jej synem była bardzo dobra, uderzyła mnie, bo emocje były prawdziwe i ogółem - na mniejszą skalę - to może się całkiem często zdarzać
Królowa zachowała się jak matka narodu pierwsza klasa
Potrafi być bezwzględna, jak trzeba, ale serce też ma na właściwym miejscu
Bardzo mi się podobała współpraca trzech pań - królowej, konkubiny i małżonki Tae, tej ex-dwórki - podczas szukania odpowiedniej kandydatki na żonę następcy tronu
BeeMeR - Pon 02 Sty, 2023 20:10
No, skończyłam parasolkę - piękna ta końcowa scena z tytułową parasolką, tak właśnie być powinno
Cielątkom koronnym oddaję honor - kilka miesięcy później przyznali, że jednak wiedzą kiedy potomstwo zmajstrowali
Oj, słabo to jest napisane jak i wszystko co dotyczy ministrówny, ale ogólnie drama jest bardzo dobra, świetnie obsadzona i zagrana więcej takich chcę
Trzykrotka - Pon 02 Sty, 2023 21:21
Piękna była ta ostatnia scena
Mnie się ogromnie podobał jeszcze jeden wątek - króla, z którego również królowa wydobywa to, co najlepsze. Dla dalszego rządzenia i przetrwania tej linii ważne było, żeby publicznie przyznać się do przejęcia tronu psim swędem. Na szczęście w królu zawsze było sporo szlachetności, tylko w stosunkach z mamusią go ona zawodziła.
Świetny seguk na zamknięcie roku
Summer Strike
Trzy ostatnie odcinki czytam już na dramabeans, bo nie podoba mi się strona, w jaką to poszło. Już tak dobrze zaczynało się robić, ale gdzie tam. Dowalili morderstwo, drugie w przeszłości, po raz kolejny odwrócenie się wiejskiej społeczności od Yeo Reum. Końcówka ci prawda była pozytywna, ale niekoniecznie muszę dochodzić do niej przez trzy godziny irytacji. Widzę, ze recenzentka z db podzielała moje zdanie
Zajrzałam dziś na Netflixa i widzę, że wrzucili tam już odcinki Fabulous - ostatnio ciągle się natykam na klipy i kawałki z tej dramy. To rzecz o świecie wielkiej mody, z fajną obsadą. Fragment pierwszego odcinka nawet obejrzałam - perły, torebki od Chanel, kolekcje, dużo podgryzania - i nasza dawna Aji 3 z dawnym Hwarangiem. Kolorowy zawrót głowy, szybki, montaż
BeeMeR - Pon 02 Sty, 2023 22:13
| Trzykrotka napisał/a: | | Mnie się ogromnie podobał jeszcze jeden wątek - króla, z którego również królowa wydobywa to, co najlepsze. | Tak, oni mieli bardzo udana relację, a królowa dbała nie tylko o synów - swoich i konkubin, ale i cały fraucymer.
Mam za sobą kolejny odcinek Koronera - pojawiła się nowa postać kobieca, tak piękna, że koronerka by ją chętnie poślubiła gdyby była mężczyzną
Trzykrotka - Pon 02 Sty, 2023 22:29
Na szczęście dziewczyna jest normalnej urody, nie z serii tych spod skalpela. I postać pozytywna.
Loana - Wto 03 Sty, 2023 11:33
A ja powoli próbuję dokończyć "May I help you?", ale w międzyczasie powtórzyłam sobie dramę "My roommate is a gumiho", bo tam pierwszy raz tą aktorkę spotkałam i muszę przyznać, że ona jest dobrą aktorką, tylko mi po prostu wizualnie nie podchodzi za bardzo. Dobrze gra, w dobrych dramach gra, ale troszkę fajniej by było, jakby była ładniejsza
Miałam oglądać następne odcinki "Alchemy of Souls 2", bo w weekend był 7 i 8 odcinek, ale przyznam, że trochę się zestresowałam opisami i poczekam chyba, aż wszystko wydadzą, tzn obejrzę wszystko po weekendzie, jak wejdą ostatnie odcinki i będę wiedziała, czy jest szczęśliwe zakończenie czy nie. Bo przyznam, że po spojlerach widać, że to naprawdę jest nieźle zakręcona historia i naprawdę ciekawa, tylko za bardzo polubiłam głównych i boję się, że będzie jak z Korean Odyssei, tzn będę musiała jakieś fragmenty pominąć/przeskoczyć, żeby mieć dobre wrażenie po dramie (do dzisiaj nie obejrzałam drugiej połowy 19 odcinka w Korean Odyssei, tylko przeczytałam opis - bo mi starczyło, żeby nie chcieć tego widzieć ). Ale na pewno będę chciała obejrzeć te odcinki, bo tam takie pięknie kissy są Ten aktor umie całować, trzeba to przyznać
Tak w ogóle po powtórzeniu sobie "My roommate is a Gumiho" naszło mnie, że obejrzałabym sobie jakąś lekką komedię z ładnymi ludźmi. Bo chyba ostatnio oglądałam raczej smutniejsze dramy, a nie takie lekkie i flufiaste. Zobaczę, może przy okazji szycia włączę coś lekkiego i poczuję się dzięki tej historii lepiej
Aragonte - Wto 03 Sty, 2023 12:43
| BeeMeR napisał/a: | Cielątkom koronnym oddaję honor - kilka miesięcy później przyznali, że jednak wiedzą kiedy potomstwo zmajstrowali |
Nie no, przecież doszło do konsumpcji pod wplywem, chociaż ministrówna się wypierała
Postać króla lubię - to, że gra go Pan Brewka, jest na jego korzyść
Zostały mi ostatnie dwa odcinki, ale na Netflixie ich nie ma jeszcze, więc poczekam sobie do weekendu, co mi tam.
Może by tak jakąś chińszczyznę teraz sobie rozpocząć? Koronera czy to drugie? A może jednak k-dramę? Ech, te problemy pierwszego świata
BeeMeR - Wto 03 Sty, 2023 16:56
| Aragonte napisał/a: | | Nie no, przecież doszło do konsumpcji pod wplywem, chociaż ministrówna się wypierała | No właśnie, jak się jedno cielę wypiera, a drugie udaje że nie pamięta, to ja mogę tylko za framugę chwycić
świetne pożycie małżeńskie im się szykuje - a może już odrobili pańszczyznę i więcej nie muszą?
Mnie się bardziej podoba podejście księcia z tej innej konkubiny, co to mu chyba dobrze za pałacem
no nie jest to mój typ romansu, zdecydowanie, ale dramy i owszem
Aragonte - Wto 03 Sty, 2023 16:59
Ta drama w ogóle nie była romansowa, rzucono tylko parę okruszków dla "gawiedzi" Olałam to, bo kompletnie nie to jest tematem i nie to jest najważniejsze. Najciekawsze jest dla mnie starsze (królowa, król) i najstarsze pokolenie (smoczyca vel pajęczyca).
No i przyznaję, że jednego twistu nie przewidziałam, więc brawo dla scenarzystów.
BeeMeR - Wto 03 Sty, 2023 17:03
Ależ mam podobne podejście, co nie przeszkadza mi się wyzłośliwić nieco nad cielątkami
Książę sam w sobie był bardzo ok - szkoda że mu tego mini-wątku nie dopracowano lepiej, bo to było przede wszystkim głupio napisane, np. skoczenie komuś przed twarz z zapytaniem "czy to mnie szukasz?" albo nagłe obejmowanie .
Aragonte - Wto 03 Sty, 2023 17:04
No, ministrównę napisano bez sensu W ogóle nie była z tej epoki czy bajki i się lubemu w sumie narzucała.
Książę był ok, tj. nieźle napisany i zagrany.
BeeMeR - Wto 03 Sty, 2023 17:06
| Aragonte napisał/a: | | jednego twistu nie przewidziałam, | którego?
I daj znać koniecznie co wybierzesz, ja zachęcam do Koronerki bo sama powolutku ją oglądam (tj. dziś nic, ale ledwo żyję po gastroskopii w znieczuleniu i cały czas jestem śpiąca i ziewam bo wstałam o zbrodniczo wczesnej porze ) ale nic na siłę, jest wiele innych dram
Aragonte - Wto 03 Sty, 2023 17:16
Oj, to odpocznij sobie
Na Koronerkę mam dużą ochotę. Z chińszczyzny mam jeszcze Tygrysa i różę czy jak to szło Zerknę na jedno i na drugie, no i się zobaczy.
A co do twistu - nie zgadłam, kto jest ocalałym synem dawnej królowej
BeeMeR - Wto 03 Sty, 2023 17:29
No, ja też nie, ale prawidłowo zgadłam kto jest tatusiem jednego z książąt
| Aragonte napisał/a: | | mam jeszcze Tygrysa i różę czy jak to szło | To też jest bardzo przyjemna drama
|
|
|