Seriale - Oczko!
Trzykrotka - Pon 26 Gru, 2022 12:52
| BeeMeR napisał/a: |
I makieta terenu, którą bawi się jakiś wielmoża | Cesarz. Podejrzewam że półidiota, bo rządzi za niego eunuch - przechera.
Mnie też bardzo podobało się to odgrywanie ról mordercy - ofiary dla odkrycia sposobu zabójstwa. Wczoraj dotarłam do 15 odcinka - nadal całe towarzystwo jest u rodziny Chu Chu.
Admete - Pon 26 Gru, 2022 17:18
Zaczęłam oglądać drugi sezon Missing: The Other Side i mogę stwierdzić, że serial ma ten sam klimat, co seria pierwsza. Na koniec pierwszego odcinka panowie znaleźli drugą wioskę.
RaczejRozwazna - Pon 26 Gru, 2022 21:10
Przedostatni odcinek CC nadal trzyma poziom - teraz to jest taka ciepła drama; szkoda, że nie od początku (a raczej nie w środku). Niemniej nadal nie wiem jak zakończą pewne wątki w tym romans nie-romans. Coś czuję też, że babcia nie powiedziała ostatniego słowa. Obaczym jutro
Trzykrotka - Pon 26 Gru, 2022 21:30
Obwąchuję się z Reborn Rich, a zanim zacznę, to palec jakoś poleciał mi do Summer Strike, bo też tę dramę zbierałam. Temat mi się podobał: jak w Once Upon a Small Town mamy osobę - tym razem dziewczynę - która - tym razem dobrowolnie - porzuca pracę i Seul i ląduje z plecakiem w pierwszej lepszej mieścinie na prowincji, z założeniem "teraz nic nie bedę robić, tylko słuchać natury i śpiewu ptaków." Ha ha ha Założenie równie głupie jak każde "wyruszę w drogę by odnaleźć siebie." I mean - gdyby ona miała na to jakiś pomysł, to czemu nie, bo Seulu i życia w nim szczerze nienawidziła. Ale ta tutaj nie ma pomysłu, nie ma też pieniędzy poza tymi, które wydaje na wynajęcie jakiejś strasznej rudery, bo mieszkać trzeba. A mieszkańcy wsi są dla niej równie niemili jak współpracownicy w dawnej firmie. Tylko dziwny bibliotekarz grany przez Siwana odstaje od tego dna, ale po 4 odcinkach nie chce mi się sprawdzać, czy dalej będzie jakoś cieplej i lepiej.
To już trzecia drama z rzędu, w której bohaterka ma na imię "Lato" - Yeo Reum.
BeeMeR - Wto 27 Gru, 2022 10:36
| Trzykrotka napisał/a: | | Cesarz. Podejrzewam że półidiota, bo rządzi za niego eunuch - przechera. | Tak mi się wydawało, że cesarz
Jestem w 5. odcinku, po podpaleniu tj. próbie spalenia koronerki żywcem wraz z jednym z denatów.
Trzykrotka - Wto 27 Gru, 2022 11:05
| BeeMeR napisał/a: |
Jestem w 5. odcinku, po podpaleniu tj. próbie spalenia koronerki żywcem wraz z jednym z denatów. |
W 15 ją porwali - ale przynajmniej miała pretekst żeby się przytulić do księcia An - wyzwoliciela.
BeeMeR - Wto 27 Gru, 2022 11:11
Tu tez ją ratował i winogronami częstował (czuję że rymuję )
Bardzo sympatyczna drama i taka zupełnie nie na siłę w sensie relacji głównej pary.
Trzykrotka - Wto 27 Gru, 2022 12:37
Dokładnie. I jak u Anglików bohaterowie są piękni inaczej To znaczy - młodzi ładni, ale nic ponad przeciętną, a starsi po prostu solidnie starsi i niezbyt urodziwi. Jak w życiu. I nie latają, nie mają nadludzkich umiejętności i nie padają sobie na usta. Bardzo odświeżające.
Miałaś już ten kawałek jak Chu Chu zakłada księciu zagródkę z drobiem obok pałacu?
Niestety, na moim etapie pojawia się bohater, którego najchętniej udusiłabym własnymi rękami. Czego nie tknie, to spieprzy, a rwie się do wszystkiego. I jest to niestety brat Chu Chu. Ojciec i dziadek są
Loana - Wto 27 Gru, 2022 16:33
Nooo, jednak w święta i przed nimi miałam napady maniakalnego oglądania dram Trochę obejrzałam
Po pierwsze dziękuję dziewczynie (chyba Trzykrotka to była), która oglądając dramę "Love is for succers" napisała o ładnym wątku pobocznym szefa kuchni i pisarki webtonów. Bo jak mi Youtube podrzucił filmik z ich scenami to sobie obejrzałam i bardzo mi się podobało. To była słodka para i fajnie, że zrobiono kompilacje tylko z ich scenami. Całej dramy nie planowałam i nie planuję oglądać, bo nie dla mnie, ale ta para była taka miła i w sumie nietypowa, bo raz, że ona była starsza o sześć lat, to jeszcze wizualnie też się różnili. Tutaj fajna kompilacja ich scen gdyby ktoś się też zaciekawił, taka dłuższa: https://www.youtube.com/watch?v=Fm4qcAcIGGk
Oprócz tego ruszyłam kilka dalszych odcinków chińskiej dramy, którą planuję skończyć, kiedyś o niej pisałam, coś z Love w tytule. Masakra, jak mi się te chińskie dramy ciągną, mimo przewijania -_- one są po prostu zbyt rozciągnięte i nielogiczne, nawet oglądając z doskoku te odcinki co kilka tygodni to czuję te luki i nielogiczności -_-
No i włączyłam sobie dramę, o której znajoma na fejsie pisała, że jej się bardzo podoba, na podstawie webtoona "May I help you?". https://mydramalist.com/723801-il-dang-baek-butler
Nie powiem, nawet mnie trochę wciągnęła na początku. Historia główna ma tajemnice i powiązania, postacie są powoli rozwijane i nie są nudne, wątki poboczne też potrafią być wciągające. Pewnie bardziej by mi się ta drama podobała, gdyby była jakaś inna aktorka główna. Tzn nic do niej nie mam, jest naprawdę dobrą aktorką, potrafi tak zagrać smutek, że zdarzyło mi się płakać na niektórych odcinkach tej dramy. Tylko ona jest taka... no nie wiem, taka komiczna z wyglądu? świetnie odgrywa sceny, które z założenia mają być parodią, bo wg mnie nic nie musi robić, już same jej miny są śmieszne. Tylko mam w związku z tym jeden minus z nią - nie pasuje mi do romantycznych momentów, ciągle mam wrażenie, że sobie trochę żartuje. Może właśnie te przesadzone sceny mi psują te romantyczne momenty -_- Główny aktor mi się bardziej podoba, nie jest idealny, ale na pewno bardziej się w niego potrafię wczuć. Tak przewijając mocniej lub słabiej doszłam do 11 odcinka i jakoś straciłam impakt. Ale może dokończę tę dramę, bo jestem ciekawa, jak niektóre wątki zamkną. Co prawda znam już główną oś i tajemnicę, plus wiem co się zdarzy w ostatnim odcinku, ale to nie powinno być problemem. Drama ma być "uzdrawiająca" i w sumie nawet potrafi taka być.
Ale w związku z tym, że główną aktorkę widziałam pierwszy raz w dramie "My Roommate is a Gumiho" to sobie wróciłam do kilku odcinków tej historii. I nadal mi się podoba większość wątków i przyznaję, że tutaj ta aktorka mi trochę bardziej pasuje, ale może przez to, że ten serial jest bardziej zabawny z założenia.
No ponieważ ostatnio fejs zalewał mnie zdjęciami z "Alchemy of souls 2" i obejrzałam wszystkie dostępne odcinki z drugiego sezonu (czyli 6, jeszcze 4 zostały), to naszło mnie wczoraj, żeby sobie powtórzyć i dokończyć pierwszy sezon. Obejrzałam kilka razy pierwsze 8 odcinków, dalej jakoś mnie nie wciągnęło za mocno, zwłaszcza jak poznałam zakończenie dwudziestego. A że teraz w retrospekcjach było trochę powrotów do tych scen, to stwierdziłam, że zobaczę sobie powoli. I tak "powoli" oglądałam, że skończyłam pierwszy sezon dzisiaj o 7 rano. Raju, po 10 odcinku to się naprawdę robi świetna historia znowu! Naprawdę wciągające jest to odkrywanie tajemnic po kolei i poznawanie świata. Wizualnie widać, że budżet mają duży, ładne stroje, makijaże (nie są historyczne, ale nie muszą, to jest bardziej fantasy niż historical), przepiękne sekwencje czarów, ciekawe wnętrza. I naprawdę dobra historia, z wieloma wątkami i powiązaniami. Ciekawi mnie, jak to teraz zakończą, bo te cztery odcinki do końca wydają się być niewystarczające
Swoją drogą, w zeszłym roku moją ulubioną postacią męską był SongOgu z "Korean Oddysei", a w tym roku niewątpliwie zakochałam się w JangUku z "Alchemy od Souls". Siostry Hong naprawdę potrafią pisać świetne postacie męskie i wybierają świetnych aktorów do nich! Z tym, że w Alchemii lubię też - zwłaszcza w drugim sezonie - główną postać żeńską
RaczejRozwazna - Wto 27 Gru, 2022 20:02
Ależ mi się podobał ostatni odcinek Curtain Call! Właściwie cały czas siedziałam z bananem na twarzy. Podomykali ładnie wszystkie wątki,choć niektóre zostawiono otwarte i bardzo dobrze, że nic na siłę. Podobało mi się zwłaszcza poprowadzenie niektórych postaci, zresztą aktorstwo było tu na wysokim poziomie. Naprawdę zżyłam się z niektórymi postaciami i tak sobie myślę, że pomysł z wolnym tempem nie był zły, szkoda tylko, że trochę niewyważone proporcje. Choć w sumie niektóre dłużyzny nabrały sensu w świetle końcowych odcinków. Jedyny zarzut to właściwie wydźwięk ostatniej retrospekcji (a właściwie nie-retrospekcji ), która pojawiła się już wcześniej i przez to straciła nieco siłę oddziaływania. Ale i tak ten odcinek obejrzę raz jeszcze, a może sobie zrobię powtórkę całej dramy, tylko z przewijaniem.
Całość zostawia mi miłe ciepełko w sercu, cieszę się, że jej nie porzuciłam w połowie - warto było przeczekać to irytujące kręcenie się w kółko. A dodatkowo dostałam w ostatnich odcinkach odpowiednią dawkę uśmiechów Ha Neula, no pełnia szczęścia
BeeMeR - Wto 27 Gru, 2022 20:07
| Trzykrotka napisał/a: | | młodzi ładni, ale nic ponad przeciętną, a starsi po prostu solidnie starsi i niezbyt urodziwi. Jak w życiu. I nie latają, nie mają nadludzkich umiejętności i nie padają sobie na usta. Bardzo odświeżające. | Tak, oboje ładni, ale zwyczajnie, a nie w stylu "world stopping beauty" jak to określiła pewna drama Ale przede wszystkim zachowują się, rozmawiają zwyczajnie, racjonalnie, bez udziwniania - to przede wszystkim jest odświeżające
A skinship prowokujemy odgrywaniem scen morderstw, żadnego wpadania na siebie, potykania o własne nogi, super
I tak, mamy już kurczaki
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Ależ mi się podobał ostatni odcinek Curtain Call! | O, dobrze wiedzieć, dam dramie szansę, ale to już w następnym roku
Trzykrotka - Wto 27 Gru, 2022 21:15
Nie da się ostatnio wejść na żaden portal koreańsko-filmowy żeby nie natrafić na Alchemy od Souls. Mimo wszystko, zacznę na NF, bo pamiętam, ze przy poprzednim sezonie wątki z angielskimi napisami mi się plątały. Poza tym chyba jeszcze nie dojrzałam do pożegnania z pierwszą aktorką, bo za nią wprost przepadam. Z drugiej strony - trzeba oglądać, póki jeszcze coś pamiętam z sezonu 1.
Trzykrotka - Śro 28 Gru, 2022 07:46
No więc głupi braciszek Chu Chu działa dalej - niech go ktoś zwiąże i zaknebluje przez co o mało nie doszło do utonięcia księcia An. Wolałabym żeby wrócili już do stolicy, ta postać jest nieznośna...
Loana - Śro 28 Gru, 2022 13:50
| Trzykrotka napisał/a: | | Nie da się ostatnio wejść na żaden portal koreańsko-filmowy żeby nie natrafić na Alchemy od Souls. Mimo wszystko, zacznę na NF, bo pamiętam, ze przy poprzednim sezonie wątki z angielskimi napisami mi się plątały. Poza tym chyba jeszcze nie dojrzałam do pożegnania z pierwszą aktorką, bo za nią wprost przepadam. Z drugiej strony - trzeba oglądać, póki jeszcze coś pamiętam z sezonu 1. |
No bo to jest dość zakręcona historia. Ma trochę luk i nielogiczności, ale przyznaję, że da się to spokojnie ogarnąć i jest mimo tych braków ciekawe. Ten świat wymyślony jest naprawdę dobrze stworzony I też miałam opory przed drugim sezonem właśnie przez aktorkę, bo wydawało mi się, że ta nowa nie będzie taka dobra. Ale po pierwsze historia jest tak stworzona, że bardzo łatwo wchodzi ta nowa postać, nowa aktorka daje radę i dobrze dźwiga swoją rolę, a na dokładkę świetnie dogaduje się z głównym aktorem i mają równie dobrą tą chemię jak była poprzednio. Przyznam, że mnie właśnie te interakcje przyciągnęły do oglądania drugiego sezonu i bardzo mi się podobają - te pierwsze odcinki obejrzałam już kilka razy i będą na pewno moimi ulubionymi. Nie wiem, czy aktorki jakoś się dogadywały między sobą i coś uzgadniały, ale trzeba przyznać, że "poznaję" w tej nowej cechy Naksu i jej styl bycia
Ale też przyznaję, że jak obejrzałam pierwszy sezon do końca, to sporo rzeczy mi się "wyjaśniło", których nie wyłapałam w drugim wcześniej. Więc warto obejrzeć najpierw pierwszy mimo wszystko. Ja będę jeszcze raz oglądała ostatnie trzy odcinki pierwszego, bo nie do końca zrozumiałam historię z lodowym kamieniem, a to jest potrzebne do dokładnego śledzenia intrygi w drugim sezonie
BeeMeR - Śro 28 Gru, 2022 17:14
Jestem w 10. odcinku Parasolki, wyścig szczurów tj. książąt trwa - zostało czterech, odpadło biedactwo ze zbyt wysoko postawiona poprzeczką przez matkę i ten, który bardziej jest zainteresowany panną
Aragonte - Śro 28 Gru, 2022 17:46
Ja dojechałam w nocy bodajże do siódmego
BeeMeR - Śro 28 Gru, 2022 17:55
Najmniej do mnie przemawia panna ministrówna, bo kto to widział, żeby samotnie podróżować nawet bez przyzwoitki na jakąś wyspę i jeszcze zaczepiać młodych paniczów
No ale jakoś musieli wpisać jej interakcję no i księciu to się przyda przedsiębiorcza panna, żeby jej w pałacu nie zjedli
Babka-smoczyca i królowa-ogier śledczy oraz ambitne konkubiny nieźle intrygują
Aragonte - Śro 28 Gru, 2022 18:18
"Ogier śledczy"?
BeeMeR - Śro 28 Gru, 2022 18:27
No bo ona coraz to jakąś intrygę węszy i rozbiera na części pierwsze - kto kogo i dlaczego
I bardzo sprytnie konfrontuje wnioski z kim trzeba
Aragonte - Śro 28 Gru, 2022 18:41
BeeM, ja rozumiem, ale dlaczego ogier, a nie ogar? Myślałam, że w tym siedzi jakieś podstępne znaczenie
BeeMeR - Śro 28 Gru, 2022 19:17
O, nie zauważyłam pomyłki
Nawiasem, ostatnio mieliśmy słownikowo poprawione "pluszaki rybne" zamiast paluszków
Trzykrotka - Śro 28 Gru, 2022 23:23
Pannę pomyślano zbyt współcześnie i aktorce - choć jest bardzo ładna - brakło subtelności. Tacy obydwoje z jej księciem są trochę nie z tej bajki, a romansu nie umieją za nic zagrać. No trudno, nie są na szczęście najważniejsi.
Królowa świetnie zdobywa sojuszników. Zdobyła tę nadambitną matkę - konkubinę godząc ją z synem, a także dawną własną pokojówkę - tutaj sposób był arcyciekawy
Głowna przeciwniczka wśród konkubin też długo nie pożyje w spokoju. Nie wiem czy ministrówna kiedykolwiek jej dorówna. Jej - czyli mistrzyni, królowej.
EditL
No i wciągnęłam się nie wiedzieć kiedy w Summer Strike, choć miałam zamiar sobie odpuścić. Co jednak Siwan robi z człowiekiem W dodatku jestem juz w połowie, bo drama jest krótka, 12 odcinków. Jednak atmosfera prowincji, choć daleko jej do "wsi spokojnej, wsi wesołej" ma dla mnie urok nie do odparcia. Kiedy już wie się, że nie będzie to super-słodka opowieść w stylu Hometown ChaCha Cha (choć nadal poniekąd bajka), to reszta idzie gladko i czeka sie na każdy uśmiech, każde ukradkowe spojrzenie Siwana i Seol Hyun. Ona jest w dodatku taka piękna - kto oglądał My Country, to pewnie pamięta główną bohaterkę. Tyle że tam była odstrojona i w kostiumie, tutaj jest taka wręcz aż zbyt codzienna i "niezrobiona" - i nadal piękna.
W tym miasteczku nie ma gotowej ciepłej i zwartej społeczności, przeciwnie, ludzie oszukują, naciągają, są skąpi i niełatwo otwierają serca. Jedna z bohaterek zostaje poraniona przez własnego ojca, inny kradnie z rodzicielskiego portfela, kolejni wyciągają od dziewczyny ostatnie pieniądze za błąkającego się psa. Jednak trochę dobra tu i tam sprawia, że ta nowa, lepsza przyszłość jakoś powoli się buduje, na razie wśród młodzieży. Mam nadzieję, że i trochę miłości będzie w tych 6 pozostałych odcinkach.
W każdym razie - polecam zmęczonym miejskim hałasem
Pluszaki rybne
BeeMeR - Czw 29 Gru, 2022 09:49
Wszyscy książęta spłynęli do pałacu (ministrówna za to nie wracała, ale jej postać jest tak umowna, że nie ma się co czepiać nawet teleportacji ) - zaczyna się konklawe, tj.ostatni etap wyboru następcy tronu.
Ach, mi się ta drama podoba
I ładna wizualnie i niegłupia
Trzykrotka - Czw 29 Gru, 2022 10:05
A potem będą wybory miss, czyli "księżniczki koronnej" i znowu trochę uciechy
Jak rok zaczął się fajnym segukiem, czyli Czerwonymi Rękawami, tak segukowo kończy się równie dobrze.
Admete - Czw 29 Gru, 2022 16:47
MV z First Responders:
https://www.youtube.com/watch?v=fQnuonFSprc
Jutro ostatni odcinek.
OSKI 2022:
Drama roku – Through The Darkness – tak jak kiedyś Secret Forest obejrzałam tę dramę ze trzy razy w całości, a niektóre odcinki jeszcze więcej 😉 Scena przesłuchania pierwszego seryjnego mordercy:
https://www.youtube.com/watch?v=nb6eaiIXdBA
Ulubiona piosenka - też pochodzi z dramy Through The Darkness, słuchałam jej tyle razy, że aż Spotify mi to wytknęło, Nerd Connetion, Lullaby:
https://www.youtube.com/watch?v=vQmrbtPM390
Druga ulubiona 😉 – ten sam serial, Isaac Hong, Can’t Run Away:
https://www.youtube.com/watch?v=zW0qkE2Srrg
Trzecia ulubiona – Bulgasal, Penetrates Coldly, Pain:
https://www.youtube.com/w...6z2a5AH&index=8
Najlepszy ost – Bulgasal
Ulubieńcy – Namgoong Min i Kim Rae Won:
https://www.youtube.com/watch?v=pH1fUhpc7tI
https://www.youtube.com/watch?v=0tCCj7Poa9Q
Najlepszy duet aktorek – Queen’s Umbrella – Królowa i Królowa Wdowa czyli Kim Hye Soo oraz Kim Hae Sook:
https://www.youtube.com/watch?v=wRKSWGb4muQ
Zdjęcia i nastrój – Bulgasal, myślę, że jeszcze do tej dramy kiedyś wrócę.
https://www.youtube.com/watch?v=OBDoaTxwVlg
Reborn Rich jeszcze nie skończyłam, ale doceniam rewelacyjną rolę Lee Sung Mina jako Jin Yang-Cheola:
https://www.youtube.com/watch?v=4RAfG8tJiBg
Piękne pocałunki z Law Cafe:
https://www.youtube.com/watch?v=uIZvidoaAJU
https://www.youtube.com/watch?v=PpTbi2Savts
Dramy, które oglądałam i skończyłam:
Juvenile Justice, Tomorrow ( przewijałam, ale jednak obejrzałam ), Doctor Lawyer, If I Wish Upon You, One Dollar Lawyer, First Responders, Law Café.
Dramy, których nie skończyłam:
One and only, My Liberation Notes ( ostatni odcinek – jakoś nie zmogłam ), Joseon Psychiatrist, Kiss Sixth Sense, Bloody Heart, Our Blues, Again My Life, Prawniczka Woo…
I pewnie jakieś inne. Mnóstwo dram porzuciłam w tym roku.
|
|
|