To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie III

Aragonte - Sob 28 Wrz, 2024 22:11

Eeej, czy ktoś wie, czy to serio ekranizacja "Dzienników gwiazdowych", czy jakiś żart? :-D YT mi podrzucił znienacka i nie mogę rozstrzygnąć :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=Lk8bnWwbSUc

BeeMeR - Śro 02 Paź, 2024 09:49

https://www.filmweb.pl/se...nik-2007-435229
To chyba to?
Obejrzę :mrgreen:

praedzio - Czw 03 Paź, 2024 10:08

Byłam wczoraj na babskim wypadzie do kina, na Beetlejuice, Beetlejuice. Oczywiście, odpowiednio wcześniej przypomniałam sobie film z 1987 roku, żeby mieć ciągłość akcji. Ubawiłyśmy się po pachy, aktorsko nie było żadnych rozczarowań. :banan_czerwony: Michael Keaton w formie! I to dosłownie. Nie miałam wrażenia, że aktor postarzał się o 26 lat... ;)
Loana - Czw 03 Paź, 2024 13:46

O, może się na to jednak wybiorę, bo słyszę pozytywne komentarze :) Niedawno odświeżałam sobie wersję z 1987, bo moja starsza córka tego nie widziała i dla niej oglądałyśmy :P
Admete - Czw 03 Paź, 2024 16:18

Nie widziałam pierwszej części, ale na HBO mają...
Tamara - Sob 05 Paź, 2024 17:03

Ponoć druga jest nawet lepsza od pierwszej .
Admete - Nie 02 Mar, 2025 09:36

Wróciłam do oglądania "Koła czasu". Miałam obejrzane większość 1 sezonu. Oglądam dla kostiumów i ładnych wnętrz. Z postaci lubię tylko czarodziejkę graną przez Rosamund Pike i jej strażnika. Młodzi jak mnie nie obchodzili, tak dalej nie obchodzą. Nadal też irytuje mnie pomieszanie rasowe i brzydota aktorów/aktorek. Przyzwyczaiłam się innych standardów urody w serialach ;)
praedzio - Nie 02 Mar, 2025 18:48

Ja niedawno powtórzyłam pierwszy sezon The Expanse. To nadal jeden z najlepszych seriali Sci-Fi, moim zdaniem.😍😍😍 :serduszkate:
Admete - Nie 02 Mar, 2025 19:31

Przewijam, nie jest to jakoś szczególnie interesujące - nie mam pojęcia, czy ja już taka stara, czy Koło czasu jest po prostu nudne. Najciekawsza jest postać Moiraine - aktorka też najlepsza. Ona i jej strażnik mają więcej ekranowej chemii niż ta panna, co to niby ma być parą z nim. Niestety młoda obsada nadal ledwo, ledwo choć są lepsi niż w 1 sezonie. Po zastanowieniu stwierdzam, że nie tyle jestem stara, co potrzebuję więcej emocji, ale nie w kategoriach efektów tylko no właśnie emocji, człowieczeństwa. Podobał mi się przecież bardzo Light Shop, który na początku sprawiał wrażenie opowieści o duchach, a potem nabrał większego znaczenia. Wzruszyłam się też na zwykłej opowieści obyczajowej nie dawniej niż w piątek.
Admete - Czw 06 Mar, 2025 09:55

Skończyłam 2 sezon Koła czasu - rozmach realizacyjny tego serialu jest niesamowity. Kostiumy, lokacje, scenografia, efekty. W Pierścieniach Władzy wszystko wydaje się plastikowe, a tutaj zdecydowanie nie. Scenariuszowo też lepiej, bo wiadomo, że mają mnóstwo książkowego materiału. Aktorstwo się poprawiło w stosunku do pierwszego sezonu, choć nadal nie przepadam za postacią Perina i tej N coś tam - wiedzącej. Słaba aktorka, denerwująca postać. Nie pasuje mi do Lana. Natomiast Moiraine i Lan to jest czysta chemia. Zupełnie nietrafionym pomysłem uczynienie z Moiraine lesbijki - na co to komu, ale przewinąć zawsze można. Polubiłam postać Egwene, w drugiej części sezonu jej historia była dla mnie najciekawsza. Aktorka też dobra. Postacie Przeklętych ciekawe i niejednoznaczne. Młody grający Randa ciut lepszy, ale nadal chodzi krokiem modela na wybiegu. Pomieszanie statystów i aktorów różnych etnicznie bez powodu jest irytujące i mylące. O ile można coś takiego zrozumieć w Białej Wieży i mieście, gdzie się ona znajduje, to już mała wioska gdzieś tam powinna być etnicznie jednolita. Nie mogę zrozumieć takiego mieszania bez sensu. Pewnie obejrzę sezon 3, który zaczyna się chyba w następnym tygodniu.
Admete - Sob 22 Mar, 2025 15:30

Jestem po 4 odcinkach 3 sezonu, który jest naprawdę dobry. Minus oczywiście wątki lesbijskie i homo ple ple. Na szczęście jest przycisk przewijania. Czwarty odcinek chyba najlepszy, bo skupia się na mniejszej ilości postaci i wyjaśnia pewne sprawy.
BeeMeR - Śro 02 Kwi, 2025 20:51

Ja do Koła czasu nie wrócę - wystarczył mi pierwszy sezon (nie jestem pewna czy cały).
Za to powtórzyłam sobie Firefly :serce:

Admete - Śro 02 Kwi, 2025 21:15

Pierwszego nie dokończyłam, potem jest lepiej. Mnie się to teraz nieźle ogląda. Nie jestem jakoś przywiązana do całości, ale jako coś fantasy może być.
Admete - Pią 11 Kwi, 2025 20:39

7 odcinek Wheel of time był niezły - całość toczyła się w jednym miejscu i była bitwa. Wszyscy młodzi aktorzy i aktorki się wyrobili poza tym, który gra Perrina - nadal tylko marszczy twarz i nic z tego nie wynika.
Admete - Sob 26 Kwi, 2025 16:04

Obejrzałam pierwszy sezon "Opowieści podręcznej". Nie zamierzam oglądać dalej, bo potem to już fantazja scenarzystów. Nie podoba mi się aktorka w głównej roli - za często ma otwarte usta. Tak samo Nick - wymoczek jakiś - zupełnie mi nie pasuje, zwłaszcza jak sobie przypomnę Aidana Quinna w tej roli w filmie sprzed lat.
Trzykrotka - Wto 03 Cze, 2025 08:24

Ktoś kiedyś układał obsadę marzeń do współczesnej ekranizacji HP - na długo przed pomysłem na serial - i tę aktorkę uznał za idealną do roli Dolores Umbridge.
Admete - Wto 03 Cze, 2025 10:01

A jaka?
Trzykrotka - Śro 04 Cze, 2025 10:22

Elizabeth Moss, główna aktorka Opowieści podręcznej. Jej uroda doskonale pasuje do opisu Dolores.
Admete - Śro 04 Cze, 2025 14:17

Faktycznie, dość dziwna jest 🙂
Trzykrotka - Śro 04 Cze, 2025 14:36

Bardzo dobrze gra, ale urody jest - cytując klasyczkę - nienachalnej :-)
Admete - Śro 06 Sie, 2025 20:44

Obejrzałam ( trochę przewijając tu i tam ) pierwszy sezon "Fundacji". Nie porwała mnie. Owszem, jest kilka ciekawych wątków ( na przykład potrójny imperator, aktorzy mają tutaj sporo do zagrania, Demerzel - aktorka świetnie dobrana ), ale są też śmiertelnie nudne ( wątek matematyczki z zalanej woda planety, wszystkie wątki pseudo-romansowe ). Serial jest ogólnie przegadany i ma za mało akcji. Za mało też angażuje się w historie postaci - może to wynika z faktu, że jest tak wiele przeskoków czasowych. Widzę też dyskryminację białych aktorek - jest raptem jedna, a te brązowe mi się mylą :lol: Nie wiem czy oglądać dalej...
Admete - Czw 07 Sie, 2025 22:27

Zaczęłam oglądać "Silos" i widzę, że to bardziej moje klimaty niż "Fundacja". Jest nastrój, tajemnica, postacie, które dobrze się ogląda. Na razie zostaję przy tym serialu. Tak się zastanawiam, czy nie przeczytać jakiegoś streszczenia 2 sezonu "Fundacji" i przeskoczyć do 3. Podobno są jakieś fragmenty kręcone u nas. Może rozpoznam. Na plus "Silosa" muszę zaliczyć też fakt, że główną bohaterka jest biała i nie jest brązową nastolatką genialną ponad miarę 😆 i trzeba ją w związku z tym co i rusz pokazywać pływającą w basenie.
Loana - Pią 08 Sie, 2025 11:36

Admete napisał/a:
główną bohaterka jest biała i nie jest brązową nastolatką genialną ponad miarę 😆 i trzeba ją w związku z tym co i rusz pokazywać pływającą w basenie.

Tzn tą ciemniejszą nastolatkę pokazywali w basenie czy pokazują tę mniej mądrą?

Admete - Pią 08 Sie, 2025 14:30

Ta brązowa jest genialna i pływa w basenie licząc liczby pierwsze, bo to ją uspokaja. A druga to jej córka, strażniczka i też specjalna choć w inny sposób.
Loana - Pon 11 Sie, 2025 08:34

Admete napisał/a:
Ta brązowa jest genialna i pływa w basenie licząc liczby pierwsze, bo to ją uspokaja.

:lol: ej, no ale chociaż znaleźli "wytłumaczenie" do tego pokazywania ją w basenie, a nie że pokazujemy bo prawie goła baba to faceci obejrzą ;)